Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 11
Charakterystyka wybranych metod izolacji i identyfikacji drobnoustrojów w żywności
Characteristics of selected methods of isolation and identification of microorganisms in food
10.15199/65.2023.11.3
Elżbieta Hać-Szymańczuk
nr katalogowy: 146034
10.15199/65.2023.11.3
Streszczenie
Szybkie wykrycie i identyfikacja drobnoustrojów występujących w żywności jest głównym celem dla laboratoriów mikrobiologicznych. Wostatnich latach klasyczne metody analizy mikrobiologicznej są uzupełniane onowoczesne metody analityczne i molekularne. Wniniejszym artykule omówiono następujące metody: fluorescencyjną hybrydyzację in situ (FISH), metody PCR iRT-PCR, spektrometrię masową MALDI-TOF i cytometrię przepływową. Opisano również zasadę działania idobór podłoży chromogennych służących do wykrywania i identyfikacji drobnoustrojów w produktach spożywczych.
Abstract
The rapid detection and identification of microorganisms found in food is the main goal for microbiology laboratories. In recent years, classical methods of microbiological analysis have been supplemented with modern analytical and molecular methods. This article discusses the following methods: fluorescence in situ hybridization (FISH), PCR and RT-PCR methods, MALDI-TOF mass spectrometry and flow cytometry. The principle of operation and the selection of chromogenic media for their detection and identification of microorganisms in food products are also described.
Słowa kluczowe
identyfikacja mikroorganizmów
PCR
MALDI-TOF MS
cytometria przepływowa
podłoża chromogenne
Keywords
identification of microorganisms
PCR
MALDI-TOF MS
flow cytometry
chromogenic microbial substrates
Bibliografia
[1] Adaszek Ł., B. Dzięgiel, Ł. Mazurek, S. Winiarczyk. 2018. „Zastosowanie techniki PCR w badaniach bakteriologicznych”. Życie Weterynaryjne 93 (4) : 234-237. [2] Akter L., R. Haque, M.A. Salam. 2014. „Comparative evaluation of chromogenic agar medium and conventional culture system for isolation and presumptive identification of uropathogens”. Pakistan Journal of Medical Science 30 (5) : 1033-1038, DOI: 10.12669%2Fpjms.305.5243. [3] AlMasoud N., H. Muhamadali, M. Chisanga, H. AlRabiah, C.A. Limab, R. Goodacre. 2021. „Discrimination of bacteria using whole organism fingerprinting: the utility of modern physicochemical techniques for bacterial typing”. Analyst 146 : 770-788, DOI: 10.1039/d0an01482f. [4] Bhagwat A.A. 2003. „Simultaneous detection of Escherichia coli O157:H7, Listeria monocytogenes and Salmonella strains by real-time PCR”. International Journal of Food Microbiology 84 (2) : 217-224, DOI: 10.1016/ s0168-1605(02)00481-6. [5] Baj J., B. Paterczyk, Ł. Dziewit. 2019. „Metody stosowane w mikrobiologii”. W: Mikrobiologia (pod red. J. Baj), 317-340. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN SA. [6] Brzychczy-Włoch M., M. Bulanda, D. Ochojska, P.B. Heczko. 2009. „Nowoczesne metody diagnostyki Streptococcus agalactiae”. Postępy Neonatologii 13 (1) : 71-74. [7] Bucka-Kolendo J., B. Sokołowska. 2021. „Porównanie metod identyfikacji bakterii Lactobacillus”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2 (127) : 49-60, DOI: 10.15193/zntj/2021/127/377. [8] Bzducha A. 2007. „Szybkie metody identyfikacji mikroorganizmów w żywności”. Medycyna Weterynaryjna 63 (7) : 773–777. [9] Canciu A., M. Tertis, O. Hosu, A. Cernat, C. Cristea, F. Graur. 2021. „Modern analytical techniques for detection of bacteria in surface and wastewaters”. Sustainability 13 : 7229, DOI: 10.3390/su13137229. [10] Cieślik J., M. Wróblewska. 2018. „MALDITOF MS – nowe możliwości w diagnostyce mikrobiologicznej”. Diagnostyka Laboratoryjna 54 (2) : 99-104, DOI: 10.5604/01.3001.0013.7693. [11] Fournier P.E., M. Drancourt, P. Colson, J.M. Rolain, B. La Scola, D. Raoult. 2013. „Modern clinical microbiology: new challenges and solutions”. Nature Reviews Microbiology 11 (8) : 574-585, DOI: 10.1038/nrmicro3068. [12] Jaroszewska E., A. Misiewicz. 2012. „Wybrane molekularne metody identyfikacji mikroorganizmów w kolekcjach kultur drobnoustrojów”. Postępy Nauki iTechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 67 (4) : 67-74. [13] Kizerwetter-Świda M., D. Chrobak-Chmiel, M. Rzewuska. 2018. „Problemy weterynaryjnej diagnostyki mikrobiologicznej dotyczącej zakażeń gronkowcowych”. Życie Weterynaryjne 93 (6) : 373-376. [14] Lachtara B., K. Wieczorek, J. Osek. 2016. „Molekularne metody wykrywania Listeria monocytogenes wżywności”. Medycyna Weterynaryjna 72 (1) : 12-17. [15] Łyszcz M., A. Gałązka. 2017. „Metody oparte oamplifikację DNA techniką PCR wykorzystywane wocenie bioróżnorodności mikroorganizmów glebowych”. KOSMOS 315 (2) : 193-206. [16] Marciniak M., M. Robak. 2012. „PCR jako narzędzie do identyfikacji i różnicowania drobnoustrojów.” Acta Scientiarum Polonorum, Biotechnologia 11 (2) : 5-16. [17] Mikołajczyk A., E. Stefaniuk, K. Bosacka, W. Hryniewicz. 2016. „Właściwości izastosowanie podłoży bakteriologicznych”. Postępy Mikrobiologii 55 (3) : 320-329. [18] Misiewicz A., A. Goncerzewicz. 2013. „Wykrywanie bakterii Salmonella metodami molekularnymi w produktach żywnościowych”. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 573 : 3-11. [19] Mobed A., B. Baradaran, M.d.l. Guardia, M. Agazadeh, M. Hasanzadeh, M.A. Rezaee, J. Mosafer, A. Mokhtarzadeh, M.R. Hamblin. 2019. „Advances in detection of fastidious bacteria: from microscopic observation to molecular biosensors”. Trends in Analytical Chemistry 113 (4) : 157-171, DOI: 10.1016/j.trac.2019.02.012. [20] Olszewska M., Ł. Łaniewska-Trokenheim. 2011. „Badania stanu „niehodowalności” komórek bakterii fermentacji mlekowej wniesprzyjających warunkach rozwoju”. Medycyna Weterynaryjna 67 (2) : 105-109. [21] Olszewska M.A., A.M. Kocot, Ł. Łaniewska-Trokenheim. 2016. „Analiza cytometryczna w mikrobiologicznych badaniach żywności”. Medycyna Weterynaryjna 72 (3) : 162-167. [22] Perry J.D., A.M. Freydiere. 2007. „The application of chromogenic media in clinical microbiology. Journal of Applied Microbiology 30 (5) : 2046-2055, DOI: 10.1111/j.1365-2672.2007.03442.x. [23] Szczepańska E., M. Robak. 2013. „Proteomika w badaniu drobnoustrojów”. Acta Scientiarum Polonorum, Biotechnologia 12 (4) : 25-40. [24] Trojanowska K., J. Baumgart, Z. Libudzisz, K. Czaczyk, E. Ołtuszak, J. Polak, M. Szczęsna, E. Tomczak, M. Wiewiórowska, A. Sip, D. Walkowiak-Tomczak. 2003. „Zastosowanie szybkich metod mikrobiologicznych i sond genetycznych w analizie żywności”. W: Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i biotechnologii (pod red. M. Jankiewicza i Z. Kędziora), 325-408. Poznań: Wydawnictwo Akademii Rolniczej im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu. [25] Zadernowska A., W. Chajęcka-Wierzchowska, L. Kłębukowska. 2014. „Fluorescencyjna hybrydyzacja in situ jako alternatywna metoda oznaczania obecności pałeczek Salmonella sp. wmięsie drobiowym”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 92 (1) : 92-102, DOI: 10.15193/zntj/2014/92/092-102. [26] Żabicka D., E. Literacka. 2013. „Nowoczesne metody wykrywania i identyfikacji bakterii”. Forum Zakażeń 4 (1) : 65-72
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-11 , nr katalogowy 146034
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH