Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 10
Ocena efektywności tłoczenia i jakości oleju uzyskanego z nasion lnu i konopi poddanych obróbce mikrofalowej
Evaluation of pressing efficiency and quality of the oil obtained from microwave treated linseed and hemp seeds
10.15199/62.2023.10.6
Marta Krajewska
Agnieszka Starek-Wójcicka
Jakub Soja
nr katalogowy: 145737
10.15199/62.2023.10.6
Streszczenie
Przeprowadzono badania nad możliwością poprawy efektywności tłoczenia oleju poprzez zastosowanie obróbki mikrofalowej nasion lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.) odmiany Luna oraz konopi siewnych (Cannabis sativa L.) odmiany Beniko. Badane nasiona nawilżano do wilgotności 6,5 i 8,5%, następnie ogrzewano mikrofalowo przez 3 i 7 min, po czym tłoczono z nich olej w prasie Sana marki Omega. Otrzymany olej oceniano pod względem zaawansowania zmian hydrolitycznych (LK, liczba kwasowa), zawartości pierwotnych produktów utlenienia (LN, liczba nadtlenkowa), stabilności oksydacyjnej w teście Rancimat oraz barwy. Wykazano, że 3-minutowe ogrzewanie mikrofalowe nasion lnu i konopi o wilgotności 8,5% wpłynęło na zwiększenie wydajności tłoczenia oleju w stosunku do próby kontrolnej odpowiednio o ok. 10,52 i 11,36%. Stwierdzono zwiększenie stabilności oksydacyjnej olejów z nasion poddanych obróbce mikrofalowej. Czas indukcji wzrastał stopniowo wraz z wydłużaniem czasu ogrzewania. Najlepszą stabilnością oksydacyjną (olej konopny 5,64 h, olej lniany 6,46 h) charakteryzował się olej otrzymany z nasion nawilżonych do 6,5% i ogrzewanych przez 7 min.
Abstract
Flax seeds (Linum usitatissimum L.) of the Luna variety and hemp seeds (Cannabis sativa L.) of the Beniko variety were moisturized to a moisture content of 6.5% and 8.5%, then heated in a microwave oven for 3 and 7 min. The pressed oil was evaluated for the progression of hydrolytic changes (acid number), the content of primary oxidn. products (peroxide number), oxidative stability in the Rancimat test and color. Microwave heating of flax and hemp seeds with a moisture of 8.5% for 3 min increased the oil pressing efficiency by 10.52% and 11.36%, resp., compared to the control sample (without heating). The induction time gradually increased with longer heating time and the best results amounted to 5.64 h and 6.46 h for hemp and linseed oil, resp., obtained from seeds with a moisture of 6.5% and heated for 7 min.
Słowa kluczowe
ogrzewanie mikrofalowe
tłoczenie oleju
liczba kwasowa
liczba nadtlenkowa
stabilność oksydacyjna
barwa
Keywords
microwave heating
oil pressing
acid value
peroxide value
oxidative stability
color
Bibliografia
[1] A.C. Stratakos, A. Koidis, Int. J. Food Sci. Tech. 2015, 50, 1283. [2] D. McDowell, C.T. Elliott, A. Koidis, Eur. J. Lipid. Sci. Tech. 2017, 119, 1. [3] S. Faugno, S. Piccolella, M. Sannino, L. Principio, G. Crescente, G.M. Baldi, N. Fiorentino, S. Pacifico, Ind. Crops Prod. 2019, 130, 511. [4] S. Azadmard-Damirchi, F. Habibi-Nodeh, J. Hesari, M. Nemati, B.F. Achachlouei, Food Chem. 2010, 121, 1211. [5] A. Spielmeyer, A. Wagner, G. Jahreis, Food Chem. 2009, 112, 944. [6] J.W. Veldsink, B.G. Muuse, M.M.T. Meijer, F.P. Cuperus, R.L.K.M. van de Sande, K.P.A.M. van Putte, Fett/Lipid 1999, 7, 244. [7] M. Yang, F. Huang, C. Liu, C. Zheng, Q. Zhou, H. Wang, Food Bioproc. Technol. 2013, 6, 3206. [8] PN-EN ISO 665:2024, Nasiona oleiste. Oznaczanie wilgotności i zawartości substancji lotnych. [9] Application Note (AN310) Soxtec™ 8000 Extraction System. Extraction of Crude Fat using Soxtec™ 8000. Extraction System. [10] K. Mińkowski, A. Kalinowski, A. Krupska, ŻNTJ 2014, 21, 75. [11] PN-EN ISO 660:2021-03, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby kwasowej i kwasowości. [12] PN-EN ISO 3960:2017-03, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby nadtlenkowej. Jodometryczne (wizualne) oznaczanie punktu końcowego. [13] PN-ISO 6886:2016-04, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie stabilności oksydacyjnej (Test przyspieszonego utleniania). [14] PN-A-86934:1995, Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Spektrofotometryczne oznaczenie barwy. [15] E. Worobiej, J. Mądrzak, M. Piecyk, Bromatol. Toxicol. Chem. 2015, 48, 573. [16] M. Krajewska, M. Kachel, Appl. Sci. 2022, 12, 1. [17] M. Kachel-Jakubowska, Inż. Roln. 2008, 12, 127. [18] J. Tys, M. Kachel, R. Rybacki, Rośliny Oleiste 2006, 27, 324. [19] A. Rękas, K. Wiśniewska, M. Wroniak, ŻNTJ 2015, 3, 107. [20] M. Wroniak, A. Rękas, A. Piekut, Zesz. Probl. Postęp. Nauk Roln. 2017, 72, 15. [21] ALINORM 09/32/17, Codex Alimentarius, FAO/WHO – Codex standard for named vegetable oils. [22] K. Mińkowski, K. Zawada, S. Ptasznik, A. Kalinowski, ŻNTJ 2013, 20, 118. [23] A. Pawłowska, A. Kocur, P. Siudem, K. Paradowska, Post. Fitoter. 2018, 19, 157. [24] K. Suri, B. Singh, A. Kaur, M.P. Yadav, N. Singh, Food Chem. 2020, 326, 1. [25] A. Szydłowska-Czerniak, A. Tymczewska, M. Momot, K. Włodarczyk, LWT 2020, 126, 1. [26] M.M. Joe, J. Jayachitra, M. Vijayapriya, J. Med. Plants 2009, 3, 1134. [27] M. Krajewska, D. Andrejko, B. Ślaska-Grzywna, Przem. Chem. 2015, 94, 1714. [28] K. Krygier, M. Wroniak, K. Dobczyński, I. Kiełt, S. Grześkiewicz, M. Obiedziński, Rośliny Oleiste 1998, 19, 573. [29] Y. Mei, Z. Qi, Z. Chang, L.I. Wen-lin, L.I.U. Chang-sheng, M.A. Zhong-hua, H. Feng-hong, Chinese J. Oil Crop Sci. 2016, 38, 379. [30] K. Shrestha, F.G. Gemechu, B. De Meulenaer, Food Res. Int. 2013, 54, 587. [31] S. Azadmard-Damirchi, K. Alirezalu, B. Fathi Achachlouei, WASET 2011, 57, 72.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-10 , nr katalogowy 145737
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2023-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
68.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-10
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH