Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 5
Piwo gruit – zapomniany średniowieczny napój
Gruit beer – a forgotten medieval beverage
10.15199/64.2023.5.5
Krystian Klimczak
Monika Cioch-Skoneczny
Aleksander Poreda
nr katalogowy: 145717
10.15199/64.2023.5.5
Streszczenie
Piwo jest napojem, który towarzyszy człowiekowi od tysiącleci. Wraz z rozwojem nauki i techniki zmieniał się proces produkcyjny tego napoju oraz surowce używane w jego produkcji. Jednym z interesujących, choć trochę zapomnianych, aspektów historii europejskiego piwowarstwa jest piwo gruit (gruitbier). Był to słodowy napój alkoholowy, podobny do dzisiejszego piwa, który produkowany był powszechnie na terenach ówczesnych Niderlandów przez około 600-700 lat, do XVI wieku. Zachowane dokumenty historyczne nie pozwalają na dokładne określenie sposobu jego produkcji, w szczególności tajemnicą pozostaje skład kluczowego dodatku, czyli gruit. W artykule opisano jaki, zdaniem naukowców, mogła mieć skład ta substancja i jakie funkcje pełniła w procesie produkcji gruitbier
Abstract
Beer is a beverage that has accompanied humanity for thousands of years. With the advancement of science and technology, both the production process and the raw materials used to produce beer have evolved. One intriguing yet somewhat overlooked aspect of European brewing history is gruit beer (gruitbier). Gruit beer is now believed to have been a malt-derived alcoholic beverage, similar to contemporary beer. It was commonly produced in the territories of the Low Countries for approximately 600-700 years, until the 16th century. Unfortunately, historical evidence concerning this beer is so sparse that it does not allow us to determine exactly how it was produced. In particular, the composition of its key component, referred to as gruit remains a mystery. The article explores the current scientific theories regarding the possible composition of this substance and its suggested roles in the production process of gruitbier.
Słowa kluczowe
piwo gruit
zioła
fermentacja spontaniczna
koncentrat słodowy
Keywords
gruit beer
herbs
spontaneous fermentation
malt concentrate
Bibliografia
[1] Esslinger H.M. 2009. Handbook of brewing: processes, technology, markets; Wiley-VCH: Weinheim, ISBN 3527623493. [2] Verberg S. 2018. “The Rise and Fall of Gruit”. Brew. Hist. Soc. 46–78. [3] Unger R.W. 2004. Beer in the Middle Ages and the Renaissance; University of Pennsylvania Press: Philadelphia. [4] Archaeology of Food - An Encyclopedia 2015; Metheny Bescherer K., Beaudry C., M., Eds.; Rowman & Littlefield: London, ISBN 978-0-7591-2366-3. [5] Beer and Brewing in Medieval Culture and Contemporary Medievalism. 2022. Geck J.A., O’Neill R., Phillips N., Eds.; Springer International Publishing: Cham, ISBN 978-3-030-94619-7. [6] Stephen H.B. 1998. Sacred and Herbal Healing Beers: The Secrets of Ancient Fermentation; ISBN 9780937381663. [7] Alberts L. 2017. Brouwen aan de Eem. Amersfoort, een Stichtse bierstad in de late middeleeuwen (SUMMARY).; Uitgeverij Verloren; ISBN 9789087045401. [8] Deckers J. 1970. “Recherches sur l’histoire des brasseries dans la région mosane au moyen âge”. Le Moyen Âge, 445–491. [9] Kim D.-M. 2006. Nam B.-W. 2006. “Extracts and Essential Oil of Ledum palustre L. Leaves and Their Antioxidant and Antimicrobial Activities”. Prev. Nutr. Food Sci., 11, 100–104, doi:10.3746/jfn.2006.11.2.100. [10] Mileski K.S., Ćirić A.D., Gašić U.M., Žarković L.D., Krivošej Z.Đ., Džamić A.M. 2022. “Comparative Analyses on Chemical Constituents and Biological Activities of Laserpitium siler L. from Serbia”. Rec. Nat. Prod. 1–23, doi:10.25135/ rnp.364.2207.2528. [11] Tillah M., Batubara I., Sari R.K. 2017. “Antimicrobial and Antioxidant Activities of Resins and Essential Oil From Pine (Pinus merkusii, Pinuso ocarpa, Pinus insularis) and Agathis (Agathis loranthifolia). Biosaintifika”. J. Biol. Biol. Educ., 9, 134, doi:10.15294/biosaintifika.v9i1.8371. [12] Boulton C., Quain D. 2001. Brewing yeast and fermentation; Blackwell Science, ISBN 0632054751. [13] Pause C. 2013. Carl Pause Das Grutbier: Biergenuss ohne Hopfen. In Neuss & das Altbier; Clemens Sels Museum Neuss, pp. 33–38. [14] Lee M., Regu M., Seleshe S. 2015. “Uniqueness of Ethiopian traditional alcoholic beverage of plant origin, tella”. J. Ethn. Foods 2, 110–114, doi:10.1016/j.jef.2015.08.002. [15] Fentie E.G., Emire S.A., Demsash H.D., Dadi D.W., Shin J.-H. 2020 “Cereal- and Fruit-Based Ethiopian Traditional Fermented Alcoholic Beverages”. Foods 9, 1781, doi:10.3390/ foods9121781. [16] Arici M., Daglioglu O. Boza. 2020. “A lactic acid fermented cereal beverage as a traditional Turkish food”. Food Rev. Int., 18, 39–48, doi:10.1081/FRI-120003416. [17] Korcari D., Ricci G., Quattrini M., Fortina M.G. 2020. “Microbial consortia involved in fermented spelt sourdoughs: dynamics and characterization of yeasts and lactic acid bacteria”. Lett. Appl. Microbiol., 70, 48–54, doi:10.1111/lam.13241.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-5 , nr katalogowy 145717
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2023-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
53.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH