Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 9
Optymalizacja przetwarzania produktów rolno-spożywczych w celu obniżenia emisji gazów cieplarnianych
Optimizing the Processing of Agri-Food Products to Reduce Greenhouse Gas Emissions
10.15199/65.2023.9.2
Magdalena Wróbel-Jędrzejewska
Ewelina Włodarczyk
nr katalogowy: 145286
10.15199/65.2023.9.2
Streszczenie
Postępujące zmiany klimatu oraz globalne ocieplenie powodują, że zużycie energii staje się coraz bardziej newralgicznym punktem produkcji żywności, wcałym łańcuchu wytwórczym „od pola do stołu”. Do oceny wielkości emisji gazów cieplarnianych (GHG) wobszarze produkcji idystrybucji żywności jest stosowany ślad węglowy (CF). W artykule scharakteryzowano metodyki analizy CF na podstawie danych literaturowych oraz opracowano wytyczne wzakresie wyliczania śladu węglowego dla przemysłu rolno-spożywczego. Dokument PAS 2050 jest standardem skoncentrowanym na ilościowym określaniu emisji gazów cieplarnianych (GHG) powstałych wcyklu życia towarów/usług, bez uwzględniania potencjalnych środowiskowych, społecznych iekonomicznych oddziaływań. Gruntowne badania umożliwią dokładne określenie pozycji wytwórcy żywności na rynku rolno-spożywczym względem innych podobnych producentów, biorących pod uwagę CF produktów lub przedsiębiorstw.
Abstract
Progressing climate change and global warming make energy consumption an increasingly critical point in food production, throughout the manufacturing chain “farm-to-table” . The Carbon Footprint index (CF) is used to assess the amount of greenhouse gas (GHG) emissions in the area of food production and distribution. This article characterizes the CF methodology based on literature data and to develop guidelines for calculating the carbon footprint for the agri-food industry. The PAS 2050 document is the standard that focused on GHG emissions generated during the life cycle of goods/services, without considering environmental, social and economic impacts. Specific research will make it possible to accurately determine the position of afood manufacturer on the agri-food market relative to other similar manufacturers considering the CF of products and company.
Słowa kluczowe
ślad węglowy
emisja gazów cieplarnianych
przemysł rolno- -spożywczy
przetwórstwo
Keywords
carbon footprint
greenhouse gas emissions
agri-food industry
processing
Bibliografia
[1] BSI. 2008. BSI, Publicly Available Specification PAS 2050 - Specification for the assessment of the life cycle greenhouse gas emissions of goods and services, Londyn. [2] Burchard-Dziubińska M., N. Szubska-Włodarczyk. 2016. „Kontrowersje związane z wskaźnikową oceną środowiska przyrodniczego - przyczynek do dyskusji”. Optimum. Studia Ekomoniczne 3 (81) : 77-93. DOI: 10.15290/ose.2016.03.81.06. [3] Espinoza-Orias N., H. Stichnothe, A. Azapagic. 2011. „The carbon footprint of bread”. The International Journal of Life Cycle Assessment 16 (4) : 351-365. DOI: 10.1007/s11367-011-0271-0. [4] Garnett T. 2008. Cooking up astorm – Food, greenhouse gas emissions and our changing climate. UK: Food Climate Research Network, University of Surrey. [5] Gliwa E. 2015. „Wpływ zmian restrukturyzacyjnych na rozwój sektora rolno-spożywczego w Polsce”. Progress in Economic Sciences 2 : 239-249. DOI: 10.14595/PES/02/017. [6] IPCC 2001, Climate Change 2001, The Scientific Basis, 2007. [7] ISO 14040, 2009. Environmental management - Life cycle assessment - Principles and framework. [8] ISO 14044, 2009. Environmental management, Life cycle assessment - Requirements and Guidelines. [9] ISO 14067:2018(en) Greenhouse gases - Carbon footprint of products - Requirements and guidelines for quantification. [10] Konieczny P., E. Mroczek, M. Kucharska. 2013. „Ślad węglowy wzrównoważonym łańcuchu żywnościowym i jego znaczenie dla konsumenta żywności”. Journal of Agribusiness and Rural Development 3 (29) : 51-64. [11] Kowalski Z., J. Kulczycka, M. Góralczyk. 2007. Ekologiczna ocena cyklu życia procesów wytwórczych (LCA). Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN. [12] Łasut P., J. Kulczycka. 2014. „Metody iprogramy obliczające ślad węglowy”. Zeszyty Naukowe Instytutu Gospodarki Surowcami Mineralnymi iEnergią PAN 87 : 137-147. [13] Lewandowska A. 2012. „Ślad węglowy czy LCA?” Ecomanager 4 : 38-40. [14] Mansour F., V. Jejcic. 2017. „A model calculation of the carbon footprint of agricultural products: The case of Slovenia”. Proceedings of the ICE - Energy 136 (1) : 7-15. DOI: 10.1016/j.energy.2016.10.099. [15] Negra C., R. Remans, S. Attwood, S. Jone, F. Werneck, A. Smith. 2020. „Sustainable agri-food investments require multi-sector co-development of decision tools”. Ecological Indicators 110 : 105851. DOI: 10.1016/j. ecolind.2019.105851. [16] Pandey D., M. Agrawal. 2017. „Carbon Footprint Estimation in the Agriculture Sector”. W: Muthu, S. (eds) Assessment of Carbon Footprint in Different Industrial Sectors, Volume 1. Springer, Singapore : EcoProduction. DOI: 10.1007/978-981-4560-41-2_2. [17] Pirlo G., S. Carè. 2013. „A Simplified Tool for Estimating Carbon Footprint of Dairy Cattle Milk”. Italian Journal of Animal Science 12 (81) : 497-506. DOI: 10.4081/ijas.2013.e81. [18] Poczta W., P. Beba. 2014. „Rola przemysłu spożywczego w gospodarkach krajów UE”. Zeszyty Naukowe SGGW wWarszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 14 (29) z.3 : 158-167. [19] Sala S., V. Castellani. 2019. „The consumer footprint: Monitoring sustainable development goal 12 with process-based life cycle assessment”. Journal of Cleaner Production 240 (10) : 118050. DOI: 10.1016/j.jclepro.2019.118050. [20] Śleszyński J. 2016 „Footprinting, czyli mierzenie śladu pozostawionego w środowisku”. Optimum. Studia Ekomoniczne 1 (79) : 56-73. DOI: 10.15290/ose.2016.01.79.04
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-9 , nr katalogowy 145286
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH