Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 9
Wpływ procesu Fentona na wybrane parametry mikrobiologiczne i fizykochemiczne oczyszczanych ścieków z przemysłu drobiarskiego
Effect of the Fenton process on selected microbiological and physicochemical parameters of treated wastewater from the poultry industry
10.15199/62.2023.9.10
Agnieszka Makara
Zygmunt Kowalski
Agnieszka Generowicz
Marcin Mala
nr katalogowy: 144977
10.15199/62.2023.9.10
Streszczenie
Przedstawiono wyniki badań oczyszczania ścieków z przemysłu drobiarskiego metodą pogłębionego utleniania w procesie Fentona. Reakcje Fentona prowadzano przy stałej dawce katalizatora i zmiennych dawkach utleniacza, przy stosunku masowym Fe2+:H2 O2 w zakresie 1:2–1:10. Zastosowana metoda pozwoliła na znaczne zmniejszenie ogólnej liczby mikroorganizmów oraz wyeliminowanie obecności bakterii z grupy coli i Escherichia coli, enterokoków i pałeczek Salmonella we wszystkich oczyszczanych próbkach ścieków w całym zakresie stosowanych dawek nadtlenku wodoru (4–20 g/L). Parametry fizykochemiczne ścieków, takie jak ChZT, barwa i mętność zostały maksymalnie obniżone o odpowiednio 95%, 98% i 100%.
Abstract
Wastewater from the poultry industry was treated by advanced oxidn. in the Fenton process. A constant catalyst dose and variable oxidant doses were used, with the Fe2+: H2 O2 mass ratio in the range of 1:2–1:10. The treatment allowed for a significant redn. in the total no. of microorganisms and eliminated the presence of coli form, Escherichia coli bacteria, enterococci and Salmonella bacilli in all treated wastewater samples, in the entire range of H2 O2 doses (4–20 g/L). The detd. phys. chem. parameters such as COD, color and turbidity were maximally reduced by 95, 98, and 100% resp.
Słowa kluczowe
proces Fentona
ścieki
oczyszczanie ścieków
przemysł drobiarski
Keywords
Fenton process
wastewater
wastewater treatment
poultry industry
Bibliografia
[1] S. Myszograj, E. Puchalska, Med. Środow. 2012, 15, nr 3, 106. [2] M. Dębowski, M. Zieliński, M. Krzemieniewski, Rocz. Ochr. Środow. 2005, 7, 267. [3] C. Bustillo-Lecompte, M. Mehrvar, [w:] Physico-chemical wastewater treatment and resource recovery (red. R. Farooq, Z. Ahmad), InTechOpen, London 2017, 153. [4] F. Fatima, H. Du, R.R. Kommalapati, Water 2021, 13, nr 14, 1. [5] J. Rodziewicz, A. Mielcarek, K. Bryszewski, W. Janczukowicz, Inż. Ochr. Środow. 2017, 20, nr 3, 359. [6] M. Abdallah, S. Greige, H. Beyenal, M. Harb, M. Wazne, Sci. Rep. 2022, 12, 10529. [7] R. Rajakumar, T. Meenambal, J. Rajesh Banu, I.T. Yeom, Int. J. Environ. Sci. Tech. 2011, 8, nr 1, 149. [8] Y.E. Mensen, J. Stratton, R.A. Flores, Trends Food Sci. Technol. 2017, 61, 72. [9] J. Gong, R.J. Forster, H. Yu, J.R. Chambers, P.M. Sabour, R. Wheatcroft, S. Chen, FEMS Microbiol. Lett. 2002, 208, nr 1, 1. [10] D. Stanley, R.J. Hughes, R.J. Moore, Appl. Microbiol. Biotechnol. 2014, 98, nr 10, 4301. [11] Z. Kowalski, A. Makara, M. Banach, M. Kowalski, Przem. Chem. 2010, 89, nr 4, 434. [12] G.A. Barkocy-Gallagher, T.M. Arthur, M. Rivera-Betancourt, X. Nou, S.D. Shackelford, T.L. Wheeler, M. Koohmaraie, J. Food Prot. 2003, 66, nr 11, 1978. [13] A. Small, C.A. Reid, S.M. Avery, N. Karabasil, C. Crowley, S. Buncic, J. Food Prot. 2002, 65, nr 6, 931. [14] G.C. Mead, Braz. J. Poultry Sci. 2004, 6, nr 3, 135. [15] J.E.L. Corry, H.I. Atabay, J. Appl. Microbiol. 2001, 90, nr S6, 96S. [16] M. Achen, T.Y. Morishita, E.C. Ley, Avian Dis. 1998, 42, nr 4, 732. [17] I. Gantois, R. Ducatelle, F. Pasmans, F. Haesebrouck, I. Hautefort, A. Thompson, J.C. Hinton, F. Van Immerseel, Appl. Environ. Microbiol. 2006, 72, nr 1, 946. [18] K. De Reu, K. Grijspeerdt, W. Messens, M. Heyndrickx, M. Uyttendaele, J. Debevere, L. Herman, Int. J. Food Microbiol. 2006, 112, nr 3, 253. [19] H. Whiley, K. Ross, Int. J. Environ. Res. Public Health 2015, 12, nr 3, 2543. [20] Z.R Stromberg, J.R. Johnson, J.M Fairbrother, J. Kilbourne, A. Van Goor, R. Curtiss, M. Mellata, PLoS ONE 2017, 12, nr 7, 1. [21] A.R. Manges, Clin. Microbiol. Infect. 2016, 22, nr 2, 122. [22] D. Stępień-Pyśniak, A. Marek, T. Banach, Ł. Adaszek, E. Pyzik, J. Wilczyński, S. Winiarczyk, Acta Vet. Hung. 2016, 64, nr 2, 148. [23] K.M. Keener, M.P. Bashor, P.A. Curtis, B.W. Sheldon, S. Kathariou, Compr. Rev. Food Sci. Food Safety 2004, 3, nr 2, 105. [24] C.M. Owens, A.R. Sams, C. Alvarado, Poultry meat processing, CRC Press, Boca Raton 2001. [25] K. Meiramkulova, A.A. Zorpas, D. Orynbekov, M. Zhumagulov, G. Saspugayeva, A. Kydyrbekova, T. Mkilima, V.J. Inglezakis, Sustainability 2020, 12, nr 11, 4679. [26] M.A. Yaakob, R.M.S.R. Mohamed, A.A.S. Al-Gheethi, A.H.M. Kassim, Chem. Eng. Trans. 2018, 63, 637. [27] W.P. Tritt, F. Schuchardt, Bioresour. Technol. 1992, 41, nr 3, 235. [28] M. Njoya, M. Basitere, S.K.O. Ntwampe, Water Pract. Technol. 2019, 14, nr 3, 959. [29] U. Rahman, A. Sahar, M.A. Khan, Food Res. Int. 2014, 65, 332. [30] A. Makara, Z. Kowalski, Przem. Chem. 2023, 102, nr 4, 390. [31] A. Makara, Z. Kowalski, P. Radomski, P. Olczak, Pol. J. Chem. Technol. 2022, 24, nr 4, 51. [32] A. Makara, Z. Kowalski, A. Saeid, Open Chem. 2017, 15, nr 1, 19. [33] A.M. Anielak, Chemiczne i fizykochemiczne oczyszczanie ścieków, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2002. [34] A. Makara, Z. Kowalski, A. Saeid, Open Chem. 2015, 13, nr 1, 1275. [35] R. Gehr, M. Wagner, P. Veerasubramanian, P. Payment, Water Res. 2003, 37, nr 19, 4573. [36] J.K. Northcutt, D.R. Jones, J. Appl. Poultry Res. 2004, 31, nr 1, 48. [37] S. Casani, M. Rouhany, S. Knøchel, Water Res. 2005, 39, nr 6, 1134. [38] M. Collivignarelli, A. Abbà, I. Benigna, S. Sorlini, V. Torretta, Sustainability 2017, 10, nr 1, 86. [39] K. Meiramkulova, A. Temirbekova, G. Saspugayeva, A. Kydyrbekova, D. Devrishov, Z. Tulegenova, K. Aubakirova, N. Kovalchuk, A. Meirbekov, T. Mkilima, Sustainability 2021, 13, nr 6, 3467. [40] V. Yargeau, [w:] Metropolitan sustainability. Understanding and improving the urban environment (red. F. Zeman), Woodhead Pub, 2012. [41] A. Makara, Z. Kowalski, I. Sówka, Desalination Water Treat. 2016, 57, nr 3, 1543. [42] Z. Kowalski, A. Makara, K. Fela, Przem. Chem. 2016, 95, nr 10, 1876. [43] K. Barbusiński, Ecol. Chem. Eng. 2009, 16, nr 3, 1. [44] G. Lofrano, S. Meriç, G.E. Zengin, D. Orhon, Sci. Total Environ. 2013, 461–462, 265. [45] PN-EN ISO 6222:2004, Jakość wody. Oznaczanie ilościowe mikroorganizmów zdolnych do wzrostu. Określanie ogólnej liczby kolonii metodą posiewu na agarze odżywczym. [46] PN-ISO 16649-2:2004, Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna metoda oznaczania liczby beta-glukuronidazo-dodatnich Escheriachia coli. [47] Rejestr wyrobów BTL, Wydanie I (udostępnione przez firmę BTL sp. z o.o. Zakład Peptonów i Enzymów z Łodzi). [48] E. Kisielewska, M. Kordowska-Wiater, Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej i mikrobiologii żywności, Wyd. UP w Lublinie, Lublin 2015. [49] PN-ISO 6060:2006, Jakość wody. Oznaczanie chemicznego zapotrzebowania tlenu. [50] PN-EN ISO 7887:2012, Jakość wody. Badanie i oznaczanie barwy. [51] PN-EN ISO 7027-1:2016-09, Jakość wody. Oznaczanie mętności. Cz. 1. Metody ilościowe. [52] T. Ashikaga, M. Wada, H. Kobayashi, M. Mori, Y. Katsumura, H. Fukui, S. Kato, M. Yamaguchi, T. Takamatsu, Mutat. Res. 2000, 466, nr 1, 1. [53] J. Bogdan, J. Szczawiński, J. Zarzyńska, J. Pławińska-Czarnak, Med. Weter. 2014, 70, nr 11, 657. [54] M. Gao, T. An, G. Li, X. Nie, H.Y. Yip, H. Zhao, P.K. Wong, Water Res. 2012, 46, nr 13, 3951. [55] M. Michałkiewicz, J. Jeż-Walkowiak, Z. Dymaczewski, M.M. Sozański, Inż. Ekol. 2011, 24, 38. [56] G. Tchobanoglous, F.L. Burton, H.D. Stensel, Wastewater engineering. Treatment and reuse, Tata McGraw-Hill Publishing Company Limited, New Delhi 2003.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2023-9
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
68.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2023-9
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH