Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 8
Automatyzacja i robotyka w pakowaniu przechowywania i transportu chłodniczego żywności o niskim stopniu przetworzenia
Automation And Robotics in Low-Processed Food Packaging
10.15199/65.2023.8.8
Marta Lenartowicz-Klik
Izabela Gajlewicz
nr katalogowy: 144667
10.15199/65.2023.8.8
Streszczenie
Pakowanie żywności to jeden z ważniejszych etapów produkcji, który w pełni wykorzystał współczesny rozwój naukowy. Rynek opakowań żywności już od dawna dąży do automatyzacji procesów pakowania. Cechy nowej tendencji to bezpieczeństwo i wydajność. Opakowanie wraz zproduktem stanowi tzw. produkt zintegrowany, co wynika z faktu, że większość produktów nie może występować na rynku bez opakowania. Niezależnie od rodzaju żywności, pakowanie odbywa się zazwyczaj za pomocą zautomatyzowanych urządzeń. Rozwiązania konstrukcyjne maszyn pakujących zależą od rodzaju produktu. Artykuł zawiera krótki przegląd robotyki iautomatyzacji pakowania w zrównoważonym przemyśle spożywczym oraz w sposób zwięzły opisuje rozwiązania zrobotyzowanej automatyzacji w różnych operacjach łańcucha dostaw idla różnych artykułów spożywczych nieprzetworzonych lub minimalnie przetworzonych.
Abstract
Food packaging is one of the major industries that has taken full advantage of modern scientific development. The food packaging market has been striving for advanced automation for along time. The advantages of the new trend are safety and efficiency. The packaging together with the packed product is often the so-called integrated product, this is due to the fact that most products cannot be present without packaging. Regardless of the type of food, this packaging is done using automated food packaging machines. Design solutions and quality of packaging machines determine the conditions of product packaging systems depending on the type of product. The article provides abrief overview of robotics and automation for the sustainable food and packaging industry and briefly describes robotic automation solutions in various supply chain operations and various unprocessed or minimally processed foods
Słowa kluczowe
automatyka i robotyka
przemysł spożywczy
roboty
żywność oniskim stopniu przetworzenia
Keywords
automation and robotics
food industry
robots
low-processed food
Bibliografia
[1] Accorsi R., A. Tufano, A. Gallo, F.G. Galizia, G. Cocchi, M. Ronzoni, A. Abbate, R. Manzini. 2019. „An application of collaborative robots in afood production facility”. Procedia Manufacturing 38 : 341-348. [2] Bader F., S. Rahimifard. 2020. „Amethodology for the selection of industrial robots in food handling”. Innovative Food Science and Emerging Technologies 64 : 102379. [3] Baizid K., A. Yousnadj, A. Meddahi, R. Chellali, J. Iqbal. 2015. „Time scheduling and optimization of industrial robotized tasks based on genetic algorithms”. Robotics and Computer-Integrated Manufacturing 34 : 140-150. DOI: 10.1016/j.rcim.2014.12.003. [4] Chua P., T. Ilschner, D.G. Caldwell. 2003. „Robotic Manipulation of Food Products - aReview”. Industrial Robot the International Journal of Robotics Research and Application 30 : 345-354. DOI: 10.1108/01439910310479612. [5] Davis S., J. Gray, Darwin G. Caldwell. 2010. „Automation for value added prepared vegetables - The Brussels sprout”. Trends in Food Science & Technology 21 : 138-144. DOI: 10.1016/j.tifs.2009.09.001. [6] Eerikäinen T., P. Linko, P. Linko, S. Linko, T. Siimes, Y.H. Zhu. 1993. „Fuzzy logic and neural network applications in food science and technology”. Trends in Food Science & Technology 4 : 237-242. DOI: 10.1016/0924- 2244(93)90137-Y. [7] Fantoni G., M. Santochi, G. Dini, K. Tracht, B. Scholz-Reiter, J. Fleischer, T.K. Lien, G. Seliger, G. Reinhart, J. Franke, H.N. Hansen, A. Verl. 2014. „Grasping Devices and Methods in Automated Production Processes”. CIRP Annals - Manufacturing Technology 63 (2) : 679-701. DOI: 10.1016/j.cirp.2014.05.006. [8] Grobbelaar W., A. Verma, V.K. Shukla. 2021. „Analyzing Human Robotic Interaction in the Food Industry”. Journal of Physics: Conference Series 1714 : 012032. DOI: 10.1088/1742-6596/1714/1/012032. [9] Holme F., W.D. Holcombe. 2010. „Guidelines for designing washdown robots for meat packaging applications”. Trends in Food Science & Technology 21 (3) : 158-163. DOI: 10.1016/j.tifs.2009.08.003. [10] Islam R.U., J. Iqbal, Q. Khan. 2014. „Design and comparison of two control strategies for multi-DOF articulated robotic arm manipulator”. Journal of Control Engineering and Applied Informatics 16 (2) : 28-39. [11] Khan S.G., G.A. Herrmann, M. Grafi, T. Pipe, C. Melhuish. 2014. „Compliance control and human-robot interaction: Part 1. Survey”. International Journal of Humanoid Robotics 11 (3) : 1430001. DOI: 10.1142/S0219843614300013. [12] Kondo N. 2013. „Robotics and automation in the fresh produce industry”. In: Robotics and Automation in the Food Industry. Current and Future Technologies (D.G. Caldwell, ed.), 385-400. Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition. ISBN: 978-1-84569-801-0. [13] Mahalik N.P., A.N. Nambiar. 2010. „Trends in food packaging and manufacturing systems and technology”. Trends in Food Science & Technology 21 (3) : 117-128. DOI: 10.1016/j.tifs.2009.12.006. [14] Monteiro C.A., G. Cannon, J.C. Moubarac, R.B Levy, M. Louzada, P.C. Jaime. 2018. „The UN Decade of Nutrition, the NOVA food classification and the trouble with ultra-processing”. Public Health Nutrition 21 (1) : 5-17. DOI: 10.1017/S1368980017000234. [15] Nayik G.A., K. Muzaffar, A. Gull. 2015. „Robotics and Food Technology: A Mini Review”. Journal of Nutrition and Food Sciences 5 : 384. DOI: 10.4172/2155-9600.1000384. [16] Prasad S. 2017. „Application of Robotics in Dairy and Food Industries: A Review”. International Journal of Science, Environment and Technology 6 (3) : 1856-1864. [17] Pycia K., G. Jaworska. 2016. „Żywność minimalnie przetworzona”. Laboratorium - Przegląd Ogólnopolski 7-8 : 30-33. [18] Saldaña E., R. Siche, M. Luján, R. Quevedo. 2013. „Review: Computer vision applied to the inspection and quality control of fruits and vegetables”. Brazilian Journal of Food Technology 16 (4) : 254-272. DOI: 10.1590/S1981- 67232013005000031. [19] Saravacos G., A.E. Kostaropoulos. 2016. „Equipment for novel food processes”. In: Handbook of Food Processing Equipment., Second Edition, 605-643. Food Engineering Series (G.V. Barbosa-Cánovas, ed.). New York-USA: Springer. [20] Wang Z., K. Or, S. Hirai. 2020. „A dual-mode soft gripper for food packaging”. Robotics and Autonomous Systems 125 (3) : 103427. DOI: 10.1016/j.robot.2020.103427. [21] https://automatykab2b.pl/temat-miesiaca/47898-przemysl-spozywczy-i-pakowanie-automatyka-w-branzy [dostęp: 07.06.2023]. [22] https://automatykaonline.pl/Artykuly/Robotyka/Robotyzacja-przemyslu-spozywczego.-Specyfika-rozwiazan [dostęp: 07.06.2023]. [23] https://automatykab2b.pl/temat-miesiaca/54271-maszyny-i-roboty-pakujace [dostęp: 30.05.2023]. [24] https://blog.robotiq.com/robotics-in-the-food-and-beverage-industry-whats-new-in-2022 [dostęp: 30.05.2023]. [25] http://elektroonline.pl/a/5701,Automatyzacja-w-przemysle-spozywczym-i-opakowaniowym,,Automatyka [dostęp 22.05.2023]. [26] https://dietetycy.org.pl/sposoby-pakowania-zywnosci/ [dostęp: 29.05.2023]. [27] https://ifr.org/worldrobotics/ [dostęp: 01.06.2023]. [28] https://infowire.pl/generic/release/287093/co-robia-roboty-w-branzy-spozywczej-trendy-wyzwania-skala -oszczednosci [dostęp: 02.06.2023]. [29] https://www.mecalux.pl/blog/roboty-pick-and-place [dostęp: 08.06.2023]. [30] https://novigofilms.com/automatyzacja-procesu-pakowania-w-twojej-firmie/[dostęp: 02.06.2023]. [31] https://opakowania.com.pl/news/automatyzacja-procesow-pakowania-zywnosci-64033.html [dostęp: 29.05.2023]. [32] https://www.prescouter.com/2018/08/robotics-food-manufacturing-benefits-challenges/ [dostęp: 07.06.2023]. [33] https://www.pwrpack.com/food-industry-robotics/ [dostęp 08.06.2023]. [34] https://www.robotpartner.pl/branze/pick-and-place-robotyzacja/ [dostęp: 07.06.2023]. [35] https://www.spozywczetechnologie.pl/miesne-technologie/robotyka-i-automatyka/252/rozwoj-robotyzacji -w-przemysle-miesnym [dostęp:31.05.2023]. [36] https://www.scielo.br/j/cta/a/g8Vvv8rW7D7rsfwctx9gmvc/?lang=en [dostęp: 08.06.2023]. [37] https://unilogo.com.pl/blog-2/robotyka-w-produkcji-zywnosci-korzysci-i-wyzwania/[dostęp: 08.06.2023]. [38] https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykul/rynek-spozywczy-w-polsce-urosnie-do-440-mld-zl-w2023-roku-a-co-potem-nowe-prognozy [dostęp:30.05.2023]. [39] https://zrobotyzowany.pl/wiedza/3719/roboty-pick-and-place-na-rynku-polskim [dostęp: 05.06.2023].
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-8 , nr katalogowy 144667
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH