Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 8
Mięso danieli – niedoceniane w kuchni i przetwórstwie
Fallow Deer Meat – Underrated in Cooking and Processing
10.15199/65.2023.8.7
Dominika Opat
Mirosław Słowiński
nr katalogowy: 144666
10.15199/65.2023.8.7
Streszczenie
Dziczyzna, będąca podstawą kuchni myśliwskiej, znana jest konsumentom od wieków. Kiedyś stanowiła ona główne, zwierzęce źródło pożywienia, dzisiaj uchodzi za produkt ekskluzywny. Najczęstszym jej źródłem są dziki i sarny. Znikome są dane na temat danieli, gatunku będącego źródłem mięsa o wysokiej wartości odżywczej. Badań dotyczących mięsa danieli jest niewiele, a większość konsumentów nie utożsamia tego zwierzęcia z surowcem kulinarnym. Mięso danieli, oprócz wysokiej zawartości białka iniewielkiej ilości tłuszczu oraz cholesterolu, stanowi doskonałe źródło witamin oraz mikroi makroelementów
Abstract
Game, which is the basis of hunting cuisine, has been known to consumers for centuries. It used to be the main source of nourishment, nowadays it is seen as aluxury product. The most common game species are boar and roe. There is little information about the fallow deer, aspecies whose meat has ahigh nutritional value. There is hardly any research on fallow deer meat, and most consumers don’t associate it with acooking ingredient. In addition to being rich in protein and having low fat and cholesterol levels, fallow deer meat is an excellent source of vitamins and minerals
Słowa kluczowe
mięso danieli
warunki pozyskania
jakość
Keywords
fallow deer meat
conditions of meat production
quality
Bibliografia
[1] Borowski Z., K. Krysiuk, M. Pudelko. 2013. „Czy przesiedlenia zwierząt są zasadne z punktu widzenia zarządzania populacją? Na przykładzie jelenia szlachetnego Cervus elaphus i daniela Dama dama”. Studia i Materiały Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej 15 (3) : 79-87. DOI:10.13140/2.1.1891.1683. [2] Chakanya Ch., E. Arnaud, V. Muchenje, L.C. Hoffman. 2017. „Colour and oxidative stability of mince produced from fresh anf frozen/thawed fallow deer (Dama dama) meat”. Meat Science 126 : 63-72. DOI: 10.1016/j.meatsci.2016.12.008. [3] Cygan-Szczegielniak D., B. Janicki. 2012. „Wpływ wieku ipłci saren na kruchość oraz inne cechy jakości mięśnia Longissimus lumborum”. Żywność Nauka TechnologiaJakość 85 (6) : 127-147. [4] Dajczak W., J.D. Gwiazdowicz, A. Matulewska, W. Szafrański. 2021. „Should Hunting as a Cultural Heritage Be Protected ?” International Journal for the Semiotics of Law 34 (3) : 803-838. DOI: 10.1007/ s11196-020-09763-0. [5] Dannenberger D., G. Nuernberg, K. Nuernberg, E. Hagemann. 2013. „The effects of gender, age and region on macro- and micronutrient contents and fatty acid profiles in the muscles of roe deer and wild boar in Mecklenburg-Western Pomerania (Germany)”. Meat Science 94 (1) : 39-46. DOI: 10.1016/j. meatsci.2012.12.010. [6] Daszkiewicz T., M. Więckowska, D. Kubiak, N. Hnatyk, M. Koba-Kowalczyk. 2013. „Charakterystyka jakości mięsa z różnych elementów tuszy kozłów sarny europejskiej (capreolus capreolus l.) odstrzelonych w północnowschodniej ipołudniowo-wschodniej Polsce”. Żywność Nauka Technologia Jakość 5 (90) : 52-63. [7] Dyrektywa 1992: Dyrektywa Rady 92/45/EWG zdnia 16 czerwca 1992 r. w sprawie zdrowia publicznego i problemów zdrowotnych zwierząt odnoszących się do odstrzału dzikiej zwierzyny oraz wprowadzania do obrotu dziczyzny. [8] Dziedzic R. 2014. „Łowiectwo: historia, kultura, funkcjonowanie, znaczenie”. Studia Włocławskie 16: 90-105. [9] Dzięciołowski R., R. Dziedzic. 2010. „Status gatunków łownych w Polsce i krajach sąsiadujących”. Zarządzanie Populacjami Zwierząt Dziko Żyjących na Terenach Pogranicza, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa, Chełm : 5-21. [10] Flis M. 2016. „Dziczyzna jako źródłożywności, prawno - ekonomiczne aspekty wprowadzania na rynek” Przegląd Hodowlany 6 : 29-31. [11] Flis M. 2022. „Fizjologiczne i zdrowotne następstwa diety bezmięsnej – dziczyzna jako alternatywa żywieniowa”. Wiadomości Zootechniczne. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie : 31-42. [12] Florek M., L. Drozd. 2013. „Związki bioaktywne w mięsie jeleniowatych”. Medycyna Weterynaryjna 69 (9): 535-539. [13] Florek M., P. Skałecki, P. Domaradzki, Ł. Wolan, M. Ryszkowska-Siwko. 2017. „Wartość odżywcza i właściwości fizykochemiczne mięsa jeleni i dzików przechowywanego zamrażalniczo w warunkach próżniowych”. Journal of Central European Agriculture 18 (1) : 278-290. [14] Gornowicz E., L. Lewko, R. Zwierzyński. 2018. „Analiza tekstury mięsa gęsi”. Wiadomości Zootechniczne 56 (1): 42-52. [15] Grzesińska W., M.Tomaszewska, B.Bilska, W. Przybylski. 2014. „Lokalne przetwórnie zwierząt łownych jako element konkurencyjności na rynku produktów żywnościowych”. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 16 : 73-78. [16] GUS 2022. Eksport dziczyzny. Rocznik Statystyczny Leśnictwa, 273. [17] Hoffman L.C., E. Wiklund. 2006. „Game and venison – meat for the modern consumer”. Meat Science 74 (1): 197-208. DOI: 10.1016/j.meatsci.2006.04.005. [18] Hutchison C.L., L.C. Mulley, E. Wiklund, J.S. Flesch. 2012. „Effect of concentrate feeding on instrumental meat quality and sensory characteristics of fallow deer venison”. Meat Science 90 : 801-806. DOI: 10.1016/j.meatsci.2011.11.018. [19] Karpowicz A. 2012. Fermowy Chów Jeleni i Danieli, 4-16. Karniowice: Wydawnictwo MODR. [20] Kilar J., A. Kasprzyk. 2021. „Fatty Acids and Nutraceutical Properties of Lipids in Fallow Deer (Dama dama) Meat Produced in Organic and Conventional Farming Systems”. Foods 10 (10) : 2290. DOI: 10.3390/foods10102290. [21] Kilar J., M. Ruda, M. Kilar. 2016. „Dziczyzna co o niej wiedzą i czy ją jedzą mieszkańcy podkarpacia”. Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia, Krosno. [22] Kudrnáčová E., L. Bartoň, D. Bureš, L. Hoffman. 2018. „Carcass and meat characteristics from farm-raised and wild fallow deer (Dama dama) and red deer (Cervus elaphus): a review”. Meat Science 141 : 9-27. DOI: 10.1016/j.meatsci.2018.02.020. [23] Latoch A., D.M. Stasiak. 2019. „Jakość Kiełbas zMięsa Daniela z Dodatkiem Serwatki Kwasowej i Inuliny” W: Nauka, Technologia i Innowacje w Żywności i Żywieniu (red. G. Budryn i K. Śliżewska), 75-89. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej. [24] Ludwiczak A., M. Bykowska-Maciejewska, J. Składanowska-Baryza, M. Stanisz. 2019. „Influence of the method of storage on the quality of venison from wild fallow deer (Dama dama)”. Meat Science 156 : 98-104. DOI: 10.1016/j.meatsci.2019.05.021. [25] Orlański T. 2012. „Opłacalność fermowego chowu danieli”. Przegląd Hodowlany 80 : 10-13. [26] Popczyk B. 2012: „Problemy handlu dziczyzną”. W: Problemy współczesnego łowiectwa wPolsce (red. D.J. Gwiazdowicz), 137-151. Poznań: Oficyna Wydawnicza G&P. [27] Ramanzin M., A. Amici, C. Casoli, L. Esposito, P. Lupi, G. Marsico, S. Mattiello, O. Olivieri, M.P. Ponzetta, C. Russo, M. Marinucci Trabalza. 2010. „Meat from wild ungulates: ensuring quality and hygiene of an increasing resource”. Italian Journal of Animal Science 61 (9): 318-331. DOI: 10.4081/ijas.2010.e61 . [28] Rataj B., M. Flis. 2019. „Wpływ wieku i płci oraz warunków polowania na zmiany pH mięsa zajęcy”. Wiadomości Zootechniczne 2 : 19-25. [29] Rozporządzenie 2005. Rozporządzenie Ministra Środowiska zdnia 11 marca 2005 r. wsprawie ustalenia listy gatunków zwierząt łownych. Dz.U. 2005 nr 45 poz. 433. [30] Rozporządzenie 2010. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 czerwca 2010 r. w sprawie minimalnych warunków utrzymywania gatunków zwierząt gospodarskich innych niż te, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej (Dz.U. 2010 nr 116 poz. 778). [31] Sales J., R. Kotrba. 2013. „Meat from wild boar (Sus scrofa L.): areview”. Meat Science 94 : 187-201. DOI: 10.1016/j.meatsci.2013.01.012. [32] Skorupski M., A. Wierzbicka. 2014. „Dziczyzna jako źródło zdrowej żywności – problemy iperspektywy”. Studia i Materiały Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej 16 (1): 171-174. [33] Sokół J.L. 2009. „Jeleniowate na wolności i w chowie fermowym jako atrakcja dla turystów”. Ekonomia iZarządzanie, 107-119. Oficyna Wydawnicza Politechniki Białostockiej. [34] Stanisz M., M. Skorupski, P. Ślósarz, M. Bykowska-Maciejewska, J. Składanowska-Baryza, Ł. Stańczak, M. Krokowska-Paluszak, A. Ludwiczak. 2019. „The seasonal variation in the quality of venison from wild fallow deer (Dama dama) – a pilot study”. Meat Science 150 : 56-64. DOI: 10.1016/j.meatsci.2018.12.003. [35] Ustawa 1959. Ustawa z dnia 17 czerwca 1959 r. o hodowli, ochronie zwierząt łownych i prawie łowieckim (Dz.U. 1959 nr 36 poz. 226). [36] Werpachowski M., D. Zalewski. 2012. „Dziczyzna – mięso niedoceniane przez polskich konsumentów”. Przegląd Hodowlany 80 (3-4) : 29-31. [37] Żochowska-Kujawska J., K. Lachowicz, M. Sobczak, L. Nitek. 2010. „Wydajność łowna iudział elementów zasadniczych w tuszach dzików w zależności od sezonu i miejsca odstrzału oraz płci”. Medycyna Weterynaryjna 66 (5) : 335-338. [38] https://www.lasy.gov.pl/pl/nasze-lasy/polskie-lasy [16.03.2023].
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-8 , nr katalogowy 144666
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH