Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2023 - zeszyt 4
Prozdrowotne związki zawarte w ziarnie zbóż i pseudozbóż
Health-promoting compounds contained in cereal grains and pseudo-cereals
Marcin Różewicz
nr katalogowy: 144368
Streszczenie
Przetwory ziarna różnych gatunków zbóż i pseudozbóż stanowią nieodłączny element diety ludzi w różnych rejonach świata. W Polsce najczęściej wykorzystywane są mąki i pieczywo z ziarna żyta, pszenicy, ale także płatki wytwarzane z owsa, jęczmienia czy kasze. Współcześnie konsumenci zwracają baczniejszą uwagę na żywność o właściwościach prozdrowotnych. Jest to związane z coraz częstszą zachorowalnością na choroby cywilizacyjne związane z nieodpowiednia dietą. Funkcję tę spełniać mogą przetwory zbóż i pseudo-zbóż, które zawierają w swoim składzie składniki bioaktywne. W niniejszej pracy scharakteryzowano wybrane bioaktywne składniki ziaren zbóż i pseudo-zbóż w oparciu o najnowszą literaturę naukową. Ze względu na występowanie większości bioaktywnych związków w okrywie owocowo-nasiennej i warstwie aleuronowej ziaren, rekomendacją dla konsumentów jest spożywanie produktów z całego ziarna.
Abstract
Processes of grain of various cereal species and pseudo-grains are an inseparable element of the diet of people in various regions of the world. In Poland, flour and bread made of rye grain and wheat are most often used, but also flakes made from oats, barley and groats. Nowadays, consumers pay more attention to foods with health-promoting properties. It is associated with the increasing incidence of lifestyle diseases associated with inadequate diet. This function can be performed by cereal and pseudo-cereal preparations that contain bioactive components in their composition. In this work, selected bioactive components of cereal grains and pseudo-cereals were characterized based on the latest scientific literature. Due to the presence of the majority of bioactive compounds in the fruit-seed coat and the aleurone layer of grains, the recommendation for consumers is the consumption of whole grains products
Słowa kluczowe
ziarna zbóż
związki bioaktywne
substancje prozdrowotne
Keywords
cereal grains
bioactive compounds
health-promoting substances
Bibliografia
[1] Andersson A., S. Tengblad, B. Karlström, A. Kamal-Eldin, R. Landberg, S. Basu, P. Åman B. Vessby. 2007. Whole-grain foods do not affect insulin sensitivity or markers of lipid peroxidation and inflammation in healthy, moderately overweight subjects, Journal of Nutrition vol. 137 (6 ): 1401-1407. [2] Baik B. K., S. E. Ullrich. 2008 Barley for food: characteristics, improvement, and renewed interest. Journal of Cereal Science, 48(2): 233-242. [3] Bojarowicz H., P. Dźwigulska. 2012. Suplementy diety. Część II. Wybrane składniki suplementów diety oraz ich przeznaczenie. Hygeia Public Health, 47(4): 433-441. [4] Cahoon E.B., S.E. Hall, K.G. Ripp, T.S. Ganzke, W.D. Hitz. 2003. Metabolic redesign of vitamin E biosynthesis in plants for tocotrienol production and increased antioxidant content. Nat Biotechnol 21: 1082- 1087 [5] Chen C.Y., P.E. Milbury, F.W. Collins, J.B. Blumberg. 2007. Avenanthramides are bioavailable and have antioxidant activity in humans after acute consumption of an enriched mixture from oats. Journal of Nutrition, vol. 137 (6): 1375-1382. [6] Czaban J., A. Sułek, Ł. Pecio, J. Żuchowski, G. Podolska. 2013. Effect of genotype and crop management systems on phenolic acid content in winter wheat grain. Journal of Food, Agriculture, Environment, 11(3-4): 1201-1206. [7] Finocchiaro F., B. Ferrari, A. Gianinetti, C. Dall’Asta, G. Galaverna, S.J. Coughlan. 2007. Characterization of antioxidant compounds of red and white rice and changes in total antioxidant capacity during processing. Molecular Nutrition and Food Research, 51 (8): 1006-1019. [8] Gani A., S. M. Wani, F. A. G. Masoodi. 2012. Whole-grain cereal bioactive compounds and their health benefits: a review. Journal of Food Process Technology, vol. 3(3): 146-56. [9] Gerhardt A.L., N.B. Gallo. 1998. Full-fat rice bran and oat bran similarly reduce hypercholesterolemia in humans. The Journal of Nutrition, 128 (5): 865-869. [10] Górecka D. 2009 Błonnik pokarmowy – korzyści zdrowotne i technologiczne. Przemysł Spożywczy, 12(63): 16-20. [11] Harasym J., R. Olędzki, J. J. Pietkiewicz. 2011. Substancje o działaniu przeciwutleniającym obecne w ziarnach owsa (avena sativa l.). Nauki Inżynierskie i Technologie, 3: 71-89. [12] Harasym J. 2015. Wybrane substancje bioaktywne obecne w ziarnie żyta. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 4: 5-7. [13] Harborne J.B., C.A. Williams. 2000. Advances in flavonoid research since 1992. Phytochemistry, 55: 481-504. [14] Hu C., J. Zawistowski, W. Ling, D.D. Kitts. 2003. Black rice (Oryza sativa L. indica) pigmented fraction suppresses both reactive oxygen species and nitric oxide in chemical and biological model systems. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51: 5271-5277. [15] Jialal I., S. Devaraj. 2005. Scientific evidence to support a vitamin E and heart disease health claim: research needs. The Journal of Nutrition, vol. 135 (2): 348-353. [16] Kim J.Y., J.H. Kim, H. Lee da, S.H. Kim, S.S. Lee. 2008. Meal replacement with mixed rice is more effective than white rice in weight control, while improving anti oxidant enzyme activity in obese women. Nutrition Research, vol. 28 (2): 66-71. [17] Konopka I., S. Czaplicki, D. Rotkiewicz. 2006. Differences in content and composition of free lipids and carotenoids in flour of spring and winter wheat cultivated in Poland. Food Chemistry, 95: 290-300. [18] Łysoń E., W. Biel. 2017. Amarantus – skład chemiczny i wartość prozdrowotna. Przemysł Spożywczy, 71 (6): 44-46. [19] Majkowska A., J. Klepacka., R. Rafalowski. 2015. Analiza zawartości związków fenolowych i białka w kaszach gryczanych dostępnych na rynku w województwie warmińsko-mazurskim. Fragmenta Agronomica, 32(1): 82-91. [20] Martínez-Tome M., M.A. Murcia, N. Frega, S. Ruggieri, A.M. Jiménez, F. Roses, P. Parras. 2004. Evaluation of antioxidant capacity of cereal brans. Journal of Agricultural and Food Chemistry 15 (52): 4690-4699. [21] Marventano S., C. Vetrani, M. Vitale, J. Godos, G. Riccardi, G. Grosso. 2017. Whole grain intake and glycaemic control in healthy subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, Nutrients, 9(7): https:// doi.org/10.3390/nu9070769. [22] Mateos R., L. Goya, L. Bravo. 2006. Uptake and metabolism of hydroxycinnamic acids (chlorogenic, caffeic, and ferulic acids) by HepG2 cells as a model of the human liver. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54: 8724-8732. [23] McRae M. P. 2017. Health benefits of dietary whole grains: an umbrella review of meta-analyses. Journal of chiropractic medicine, 16(1): 10-18. [24] Miller H.E., F. Rigelhof, L. Marquart, A. Prakash, M. Kanter. 2000. Antioxidant content of whole grain breakfast cereals, fruits and vegetables. Journal of the American College of Nutrition, vol. 19: 312-319. [25] Nilsson M., P. Aman, H. Harkonen, G. Hallmans, K. E. B. Knudsen, W. Mazur, H. Adlercreutz. 1997. Content of nutrients and lignans in roller milled fractions of rye. Journal of The Scienc Food Agriculture, 73(2): 143-148. [26] Pal S., P. Bhattacharjee. 2017. Supercritical carbon dioxide extraction of lutein from yellow maize (Zea mays) kernels: process optimization based on lutein content, antioxidant activity, and ω-6/ω-3 fatty acid ratio. Food Science and Biotechnology, 26(6): 1511-1521. [27] Panfili G., A. Fratianni, M. Irano. 2003. Normal phase high performance liquid chromatography method for the determination of tocopherols and tocotrienols in cereals. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51: 3940-3944. [28] Pérez-Jiménez J., F. Saura-Calixto. 2005. Literature data may underestimate the actual antioxidant capacity of cereals. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53: 5036-5040. [29] Pietta P.G.. 2000. Flavonoids as antioxidants. Journal of Natural Products 7(67): 1035-1042. [30] Przybylska A., K. Stuper-Szablewska, A. Matysiak, J. Perkowski. 2018. Optymalizacja warunków ekstrakcji związków fenolowych ogółem i aktywności przeciwutleniającej z ziarna pszenicy. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna, 23 (1): 4-12. [31] Qureshi A.A., B.A. Bradlow, L. Brace, J. Manganello, D.M Peterson. 1995. Response of hypercholesterolemic subjects to administration of tocotrienols. Lipids, 30, (12): 1171-1177. [32] Ramos S. 2008. Cancer chemoprevention and chemotherapy: dietary polyphenols and signalling pathways. Molecular Nutrition and Food Research, 52: 507-526. [33] Rejman K., B. Kowrygo, W. Laskowski. 2015. Ocena struktury spożycia żywności w Polsce w aspekcie wymogów zrównoważonej konsumpcji. Journal of Agribusiness and Rural Development, 3 (37): 503-512. [34] Rhodes M.J., K.R. Price. 1997. Identification and analysis of plant phenolic antioxidants. European Journal of Cancer Prevention, 6: 518-521. [35] Saura-Calixto F. 2011. Dietary fiber as a carrier of dietary antioxidants: an essential physiological function. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 59:43-49. [36] Seal C. J., I. A. Brownlee. 2015. Whole-grain foods and chronic disease: evidence from epidemiological and intervention studies. Proceedings of the Nutrition Society, 74(3): 313-319. [37] Sies H., T. Schewe, C. Heiss, M. Kelm, 2005. Cocoa polyphenols and inflammatory mediators. The American Journal of Clinical Nutrition, 81: 304-312. [38] Smith K.N., K.M. Queenan. 2008. Thomas W., Fulcher R.G., Slavin J.L. Physiological effects of concentrated barley beta-glucan in mildly hypercholesterolemic adults. Journal of the American College of Nutrition, 27 (3): 434-440. [39] Sułek A. 2016. Właściwości prozdrowotne wybranych substancji bioaktywnych obecnych w ziarnie zbóż, Aplikacyjne teoretyczne problemy w przemyśle rolnospożywczym – postęp naukowo-technologiczny: 317-328. [40] Szwejkowska B., S. Bielski. 2012. Wartość prozdrowotna nasion szarłatu (Amaranthus cruentus L.). Postępy Fitoterapii, 4: 240-243. [41] Świetlik K. 2017. Preferencje konsumentów na rynku żywności w Polsce w warunkach deflacji w latach 2014-2015. Zeszyty Naukowe Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej, 117:75-92. [42] Tamagawa K., S. Izuka, A. Ideka, H. Koike. 1999. Antioxidative activity of proanthocyanidins isloted from barley bran. Journal of Japan Society Food Science Technology, 46 (4): 106-110. [43] Theriault A., J.T. Chao. 1999. Wang Q., Gapor A., Adeli K., Tocotrienol: a review of its therapeutic potential. Clinical Biochemistry, 32 (5): 309-319. [44] Williams R.J., J.P. Spencer, C. Rice-Evans. 2004. Flavonoids: antioxidants or signalling molecules? Free Radical Biology and Medicine , 36: 838-849. [45] Wyzińska M., J. Grabiński. 2018. Charakterystyka wybranych składników bioaktywnych obecnych w ziarnie zbóż. Studia i Raporty IUNG – PIB, 57(11): 49-61. [46] Yao L.H., Y.M. Jiang, J. Shi, F.A. Tomas-Barberán, N. Datta, R. Singanusong, S. Chens. 2004. Flavonoids in food and their health benefits. Plant Foods for Human Nutrition, 59 (3): 113-122. [47] Yu S., Z.T. Nehus, T.M. Badger, N. Fang. 2007. Quantification of vitamin E and gamma-oryzanol components in rice germ and bran. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55: 7308-7313. [48] Zarzecka K., M. Gugała, I. Mystkowska. 2015. Wartość odżywcza i prozdrowotna gryki siewnej. Problemy Higieny i Epidemiologii, 96(2): 410-413. [49] Zieliński H., B. Achremowicz, M. Przygocka. 2012. Przeciwutleniacze ziarniaków zbóż. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1(80): 5-26. [50] Zieliński H., H. Kozłowska. 2000. Antioxidant activity and total phenolics in selected cereal grains and their different morphological fractions. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48 (6): 2008-2016. [51] Zieliński H., A. Michalska, M. Amigo-Benavent, M. D. del Castillo, M. K. Piskula. 2009. Changes in protein quality and antioxidant properties of buckwheat seeds and groats inducted by roasting. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57: 771-776.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-4 , nr katalogowy 144368
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2023-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
46.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH