Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2023 - zeszyt 4
Jakość ziarna pszenicy z magazynów zbożowych
Technological value of wheat grain from grain elevators
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 144367
Streszczenie
Celem pracy było określenie wartości technologicznej ziarna pszenicy z magazynów zbożowych. Materiał do badań stanowiły próbki pszenicy ze zbiorów 2022 r. pobrane z partii towarowych zakupionych przez zakłady zbożowo-młynarskie, dostarczone z różnych rejonów Polski. Próbki ziarna badano w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB. Wartość technologiczną ziarna pszenicy określono w oparciu o następujące wyróżniki jakościowe: gęstość ziarna w stanie zsypnym, zawartość popiołu, zawartość białka, ilość glutenu, wskaźnik sedymentacyjny Zeleny’ego, liczbę opadania, wartość wypiekową „W”. Badane próbki ziarna pszenicy ze zbiorów 2022 roku, zakupione przez firmy zbożowo-młynarskie charakteryzowały się większą średnią gęstością w stanie zsypnym, zawartością białka ogółem oraz ilością glutenu w porównaniu do wyników średnich z towarowej produkcji rolniczej. Liczba opadania była zbliżona do średniej krajowej i spełniała wymagania stawiane ziarnu na cele konsumpcyjne. Ziarno korzystniej oceniono również pod względem wartości wypiekowej „W”, w porównaniu do średniej krajowej.
Abstract
The aim of this study was to determine the technological value of wheat grain in grain elevators. The tested material were grain samples from the 2022 harvest, obtain from grain elevators and milling companies, from different region in Poland. The wheat samples were tested in Department of Grain Processing and Bakery IBPRS-PIB. The technological value of wheat was characterized by test weight, ash content, protein content, gluten content, Zeleny sedimentation index, falling number, alveographic baking value “W”. Tested wheat grain samples from the 2022 harvest, purchased by grain and milling companies, were characterized by higher average test weight, protein content and gluten content compared to the average results in Poland. Falling number were comparable to the national average, and met requirements for grain for consumption. Grain was assessed more favorably in terms of baking value “W” compared to the national average.
Słowa kluczowe
magazyny zbożowe
pszenica
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
Keywords
grain elevator
wheat
technological value of grain
harvest
Bibliografia
[1] Abramczyk D., J. Rothkaehl 2002. Cechy reologiczne ciasta pszennego w badaniach Centralnego Laboratorium Technologii Przetwórstwa i Przechowalnictwa Zbóż. Przegląd Zbożowo-Młynarski 46 (12), 27-30. [2] Bordes J., G. Brandlard, F.X. Oury, G. Charmet, F. Balfourier. 2008. Agronomic characteristics, grain quality and flour rheology of 372 bread wheats in a worldwide core collection. J. Cereal Sci., 48, 569-579. https://doi. org/10.1016/j.jcs.2008.05.005 [3] Carson G. R., N. M. Edwards. 2009. Criteria of wheat and flour quality. Khan K., Shewry P.R. (eds.). Wheat. Chemistry and Technology. AACC. [4] Dapčević Hadnađev T., M. Pojić, M. Hadnađev, A. Torbica. 2011. The role of empirical Rheology in Flour Quality Control. Akyar I. (ed.). Wide spectra of quality control. InTech, https://doi.org/10.5772/24148. https://www. intechopen.com/books/wide-spectra-ofquality-control/the-role-of-empiricalrheology-in-flour-quality-control. [5] DG AGRII Dashboard: Cereals 2023: EU-27 Gross production update 30.06.2023. https://agridata.ec.europa.eu/extensions/ DashboardCereals/CerealsProduction. html dostęp: 21.07.2023. [6] Dirndorfer M. 2012. Flour quality: Flour aging – the effects on flour quality and baking performance. https://www.buhlergroup.com/ global/en/services__technology-centerstest-facilities__bakery-innovation-center__ latest-news__details-11173.htm?title= dostępne 20.12.2015. [7] Fowler M. 2014. Adapting for change. New wheat crop brings different challenges, opportunities for flour millers. World Grain September 2014. http://www.worldgrain.com/Departments/Milling%20 Operations/2014/9/Adapting%20for%20 change.aspx?cck=1 dostępne 18.02.2015 r. [8] Jeantet R., T. Croguennec, P. Schuck, G. Brulé (eds.). 2016. Handbook of food science and technology 3. Food Biotechmistry and Technology. ISTE Ltd and John Wiley & Sons Inc. [9] Kuchciak J., A. Czubaszek. 2015: Jakość i właściwości przemiałowe ziarna pszenicy pochodzącej od różnych producentów – ocean w warunkach przemysłowych i laboratoryjnych. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk rolniczych nr 581, 29-39. [10] Kuliś M., D. Miziołek, R. Pytkowska, K. Serafin, Ł. Zaremba. 2023. Produkcja upraw rolnych i ogrodniczych w 2022 roku GUS Zakład Wydawnictw Statystycznych https://stat.gov. pl/obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/ uprawy-rolne-i-ogrodnicze/produkcjaupraw-rolnych-i-ogrodniczych-w-2022- roku,9,21.html dostęp 21.07.2023 r. [11] Rothkaehl J. 2015a. Ocena podstawowych cech technologicznych ziarna pszenicy ze zbiorów 2014 r. Przegląd Zbożowo-Młynarski 58 (3), 2-8. [12] Rothkaehl J., D. Kosiewicz, A. Marczuk. 1997. Wpływ warunków i czasu przechowywania w okresie dojrzewania pożniwnego na zmiany ilości i jakości glutenu w ziarnie pszenicy. Maszynopis CLTPiPZ, Warszawa. [13] Szafrańska A. 2022. Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2022 roku w Polsce. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 66(6), 22-29. [14] Szafrańska A., S. Stępniewska 2021. Changes in bread ma king quality of wheat during postarvest maturations. Int. Agrophys. 35, 179-185. [15] Sypuła M., A. Dadrzyńska. 2008. Wpływ czasu przechowywania ziarna pszenicy na zmianę jego cech jakościowych. Inżynieria Rolnicza 1(99): 371-376.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-4 , nr katalogowy 144367
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2023-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
46.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH