Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 7
Opakowania funkcjonalne i ekologiczne – moda czy konieczność
Functional And Ecological Packaging – Fashion or Necessity?
10.15199/65.2023.7.5
Katarzyna Żbikowska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Małgorzata Kowalska
Anna Żbikowska
nr katalogowy: 144124
10.15199/65.2023.7.5
Streszczenie
Zmiany w przepisach, dotyczących opakowań, jak również pro ekologiczne postawy konsumentów zachęcają producentów do poszukiwania nowych rozwiązań, zmierzających do zrównoważonego rozwoju w opakowalnictwie żywności. Na szczególną uwagę zasługują opakowania kompostowalne, które są przyjazne środowisku i ułatwiają dostosowanie produkcji do Gospodarki Obiegu Zamkniętego (GOZ). ekoprojektowanie takiego opakowania wspiera realizację zasad GOZ poprzez przyjazne środowisku zamykanie cyklu życia opakowania. Współczesne opakowanie, poza tradycyjnymi funkcjami, powinno być innowacyjne i funkcjonalne. Nowe rozwiązania umożliwiają opakowaniom funkcjonalnym aktywny udział m.in. w procesie podgrzewania mikrofalami, samoogrzewanie i samochłodzenie zawartego w nich produktu. Ponadto mogą informować konsumenta, do którego momentu spożywanie żywności jest bezpieczne i ma ona optymalne cechy sensoryczne. Funkcjonalność i ekologiczność są generalnie sprzeczne ze sobą (np. wygoda, nowoczesna technologia czy wielomateriałowość opakowań funkcjonalnych generują koszty czy energię, co jest sprzeczne z ekologią).
Abstract
Changes in packaging regulations and consumers’ pro-ecological attitudes encouraging producers to look for new solutions aimed at sustainable development of food packaging. Particularly noteworthy is compostable packaging, which is environmentally friendly and facilitates the adaptation of production to a closed circuit economy. Modern packaging, beyond its traditional functions, should be innovative and functional. New developments enable functional packaging to actively participate in the microwave heating process, self-heating and self-cooling of the product contained in them. In addition, they can inform the consumer of the point at which the food is safe to consume and has optimal sensory qualities. Functionality and eco-friendliness are generally contradictory (e.g. convenience, modern technology or multi-material functional packaging generate costs or energy, which is contrary to ecology).
Słowa kluczowe
opakowania samoogrzewające się
opakowania samochłodzące się
regulacje prawne
materiały biokompostowalne
Keywords
self-heating packaging
self-cooling packaging
regulations
biocompostable materials
Bibliografia
[1] Ahvenainen R. 2003.„Novel food packaging techniques”. W Active and intelligent packaging (Ed. Ahvenainen R.). Wielka Brytania, Sawston: Woodhead Publishing. DOI:10.1533/9781855737020.1.5. [2] AlMaadeed M.A.A., D. Ponnamma, M.A. Carignano. 2020.„Polymer Science and Innovative Applications, Materials, Techniques, and Future Developments”. Elsevier. DOI: 10.1016/C2018-0-00918-4. [3] Ankiel M., M. Grzybowska-Brzezińska. 2020. „Wartość informacyjna opakowań jako determinanta zakupu żywności”. Marketing Instytucji Naukowych i Badawczych -MINIB 36 (2) : 31-44. DOI: 10.2478/minib-2020-0015. [4] Ankiel-Homa M. 2012. „Wartość komunikacyjna opakowań jednostkowych”. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. [5] Assman K. 2017. „Nowoczesne materiały polimerowe i ich przetwórstwo. Część 3” (red. Klepka T.), 51-70. Monografie – Politechnika Lubelska, Wyd. Politechniki Lubelskiej. ISBN 9788379473007. [6] Bednarczyk M. 2020. „Wytyczne dotyczące podatności na recykling opakowań z papieru”. Środowiskowe aspekty projektowania opakowań, 32-41. Krajowa Izba Gospodarcza. [7] Bhattacharya M., T. Basak. 2016.„A review on the susceptor assisted microwave processing of materials”. Energy 97 : 306-338. DOI: 10.1016/j.energy.2015.11.034. [8] Brzeziński J., E. Tyczyna, Ł. Marzantowicz, G. Wieteska, B. Ocicka, B. Wieteska-Rosiak. 2021. „Łańcuchy dostaw bioopakowań w gospodarce o obiegu zamkniętym — koncepcja badań”. Marketing i Rynek 28 (3) : 3-13. DOI 10.33226/1231-7853.2021.3.1. [9] Cierpiszewski R. 2015.„Opakowania inteligentne”. Acta Poligraphica 6 : 9-18. [10] Czarnecka-Komorowska D., K. Wiszumirska. 2020. „Zrównoważone projektowanie opakowań z tworzyw sztucznych w gospodarce cyrkularnej”. Polimery 65 (1) : 8-18. DOI: 10.14314/polimery.2020.1.2. [11] Dörnyei K.R., T. Gyulavári. 2015. „Why do not you read the label? – an integrated framework of consumer label information search”. International Journal of Consumer Studies 40 (1) : 92-100. DOI: 10.1111/ijcs.12218. [12] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904 z dnia 5 czerwca 2019 r. w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko. [13] Fenko A., L. Kersten, S. Bialkova. 2016. „Overcoming consumer scepticism toward food labels: The role of multisensory experience”. Food Quality and Preference 48 (part A): 81-92. [14] Firouz M.S., K. Mohi-Alden, M. Omid. 2021.„A critical review on intelligent and active packaging in the food industry. Research and development”. Food Research International 141 : 110113. DOI: 10.1016/j.foodres.2021.110113. [15] Guerreiro T M., D.N. de Oliveira, C.F.O.R. Melo, E. de Oliveira Lima, R.R. Catharino. 2018.„Migration from plastic packaging into meat”. Food Research International 109 : 320-324. DOI: 10.1016/j.foodres.2018.04.026. [16] HeatGenie Becomes HeatGen 2019 https://dailycoffeenews.com/. [dostęp: 01.06.2023].17 [17] Karwowska J. 2020.„Ekoprojektowanie oraz polityka informacyjna jako elementy jakości środowiskowej opakowania”. Przegląd Papierniczy 76 (3) : 164-167. [18] Kawecka A., A. Cholewa-Wójcik. 2017. „Jakość opakowania jako determinanta bezpieczeństwa żywności w kontekście wymagań społecznych konsumentów”. Żywność Nauka Technologia Jakość 24 (3) : 138-148. DOI: 10.15193/zntj/2017/112/205. [19] Kaźmierczak M. 2017.„Innowacyjne opakowania jako inteligentne rozwiązania na przykładzie branży spożywczej”. Zeszyty Naukowe ASzWoj 2 (107) : 29-31. [20] Korzeniowski A., M. Ankiel-Homa, M. Czaja-Jagielska. 2011.„Innowacje w opakowalnictwie”. Wyd. UE w Poznaniu, Poznań. [21] Kubiak M.S.,T. Borowy. 2013.„Opakowania aktywne, funkcjonalność i wygoda użytkowania”. Opakowanie 8 : 11. [22] Lee D.S., K.L. Yam, L. Piergiovanni. 2008. Food Packaging Science and Technology. USA, Boca Raton : CRC Press, Taylor & Francis Group. [23] Lenartowicz-Klik M. 2022. „Wybrane aspekty bezpieczeństwa opakowań w dobie pandemii”. Przemysł Spożywczy 76 (2) : 31-33. DOI. 10.15199/65.2022.2.5. [24] Lesiów T., Z. Foltynowicz. 2018. „Opakowania funkcjonalne w żywności”. Nauki Inżynierskie i Technologie. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 32-41. DOI: 10.15611/nit.2018.1.03. [25] Łopacka J., A. Lipińska, U. Rafalska. 2015.„Zmiany zachodzące w materiale opakowaniowym i w żywności w trakcie obróbki mikrofalowej”. Problemy Higieny i Epidemiologii 96 (1) : 77-83. [26] Malinowski R. 2015. „Biotworzywa jako nowe materiały przyjazne środowisku naturalnemu”. Inżynieria i Ochrona Środowiska, 18(2): 215-231. [27] Risch S.J., K. Heikkila, R. Williams. 1991. „Analysis of Volatiles Produced in Foods and Packages During Microwave Cooking”. W Food and Packaging Interactions II. USA, Washington : American Chemical Society. [28] Rozporządzenie 2004: Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG. [29] Rozporządzenie 2006: Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2023/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. [30] Rozporządzenie 2008a: rozporządzenie Komisji (WE) nr 282/2008 z dnia 27 marca 2008 r. w sprawie materiałów wyrobów z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością. [31] Rozporządzenie 2008b: Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie wykazu substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z innych tworzyw niż tworzywa sztuczne przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz. U. Nr 17, poz. 113). [32] Rozporządzenie 2018: Rozporządzenie Komisji (UE) 2018/79 z dnia 18 stycznia 2018 r. zmieniające rozporządzenie (UE) nr 10/2011 w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. [33] Rozporządzenie 2011. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25 października 2011w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dz.U. UE L304/18 z 22.11.2011). [34] Sielicka M., K. Assman. 2017.„Naczynia jednorazowego użytku w teorii i praktyce”. Opakowanie 1: 64. [35] Tin E.T.P.M. 2017.„Design of Self-heating Instant Noodle Packaging”. Asian Institute of Technology. Thailand, Pathum Thani. [36] Trinetta V., P. Scientist, R. Ecolab, D. Campus. 2016. „Definition and function of food packaging”. Reference Module in Food Science, 1. [37] Wróblewska-Krepsztul J., T. Rydzkowski, G. Borowski, M. Szczypiński, T. Klepka, V. Kumar Thaku. 2018. „Recent progress in biodegradable polymers and nanocomposite-based packaging materials for sustainable environment”. International Journal of Polymer Analysis and Characterization 23 (4) : 383-395. DOI: 10.1080/1023666X.2018.1455382. [38] Zhong Y., P. Godwin, Y. Jin, H. Xiao. 2020. „Biodegradable polymers and green-based antimicrobial packaging materials: A mini-review”. Advanced Industrial and Engineering Polymer Research 3 : 27-35. DOI: 10.1016/j. aiepr.2019.11.002. [39] Żbikowska A., A. Mendryk, S. Onacik-Gür, M. Brzeski, I. Szymańska. 2019. „Analiza opinii konsumentów na temat bezpieczeństwa opakowań do żywności. Badania wstępne”. Nauki Inżynierskie i Technologie 1 (32): 58-69. DOI: 10.15611/nit.2019.1.03.http://www. smartage.pl/samoogrzewajace-sie-puszki/. [dostęp: 01.06.2023]. [40] http://www.packaging-polska. [dostęp: 01.06.2023]. [41] https://www.bevnet.com/news/2018/chill-idea-long-journey-self-chilling-can/. [dostęp: 01.06.2023]. [42] https://nt.interia.pl/gadzety/news-samochlodzace-sie-puszki-juz-w-sieci-7-eleven,nId,2582121. [dostęp: 01.06.2023]. [43] https://tech.wp.pl/zapomnij-o-gotowaniu-puszki-hot-can-same-podgrzeja-zupy-i-napo - je,6034872066466433a. [dostęp: 30.05.2023]. [44] https://tempratech.com/self-chilling-can/. [dostęp: 30.05.2023]. [45] https://www.bol.com/. [dostęp: 30.05.2023]. [46] https://www.Opakowania inteligentne a opakowania aktywne – czym różnią się te rozwiązania i jakie niosą korzyści. [dostęp: 30.05.2023]. [47] https://www.packagingnews.co.uk. [dostęp: 30.05.2023]. [48] https://www.tworzywa.com.pl. [dostęp: 30.05.2023].
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-7 , nr katalogowy 144124
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH