Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 7
Tusze spożywcze do drukowania żywności 3D: skład i właściwości reologiczne
Food Grade Inks for 3D Food Printing: Composition and Rheological Properties
10.15199/65.2023.7.3
Grażyna Bortnowska
nr katalogowy: 144121
10.15199/65.2023.7.3
Streszczenie
W artykule dokonano ogólnej charakterystyki sposobu wytwarzania tuszów spożywczych stosowanych do drukowania żywności w 3D. Wskazano, że obecnie do produkcji tuszów spożywczych, które muszą spełniać ściśle określone właściwości reologiczne, używana jest ograniczona liczba składników. przy czym ciągle testowane są nowe komponenty i układy spożywcze, jak również optymalizowane są parametry techniczne drukarek 3D. Szczególnie dobrą przydatność do druku wykazują makroskopowo jednorodne układy żelowe i emulsyjne o wysokiej tiksotropii, zawierające trójwymiarową strukturę sieciową zbudowaną z łańcuchów biopolimerów. Zwrócono także uwagę na sposoby wyznaczania podstawowych parametrów reologicznych (z użyciem reometrii rotacyjnej i oscylacyjnej) oraz mikrostrukturalnych, stosowanych do oceny tuszów spożywczych w zakresie ich drukowalności.
Abstract
The article characterizes the methods of producing of food inks that are used for 3D food printing. It was pointed out that currently, a limited amount of ingredients is used for the production of food inks, which must meet strictly defined rheological properties. At the same time, new components and food systems are constantly being tested as well as the technical parameters of 3D printers are being optimized. Macroscopically homogeneous gel and emulsion systems with high thixotropy, containing a three-dimensional network structure built of biopolymer chains, show particularly good suitability for printing. Attention was also paid to the methods of determining the basic rheological parameters (using rotational and oscillatory rheometry) and microstructural parameters applied to assess food inks in terms of their printability.
Słowa kluczowe
tusze spożywcze
żywność 3D
właściwości reologiczne
Keywords
food inks
3D food
rheological properties
Bibliografia
[1] Bortnowska G. 2022. ,,Effects of composition and storage time of biopolymers-based emulsion-filled gels on the retention and release of aroma compounds: Thermodynamic and kinetic studies”. Food Chemistry 382 : 132308. Doi: 10.1016/j.foodchem.2022.132308. [2] Bortnowska G., A. Bartkowiak, G. Tokarczyk, S. Przybylska, R. Iwański. 2020. ,,Effects of starch type and concentration on the physicochemical properties of bilayer-stabilized oil-in-water emulsion gels enriched with β-1,3/1,6-D-glucans”. Journal of the Science of Food and Agriculture 100 : 4879-4886. Doi: 10.1002/jsfa.10548. [3] Bortnowska G. 2017. ,,Emulsje spożywcze: bioskładniki, reometria rotacyjna i oscylacyjna, innowacyjne technologie”. Wydawnictwo Uczelniane Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. iSBN 978-83-7663-132-5. [4] Dankar I., A. Haddarah, E.l. Fawaz, F.S. Omar, M. Pujolà 2018. ,,3D printing technology: The new era for food customization and elaboration. Trends in Food Science & Technology 75 : 231-242. Doi: 10.1016/j.tifs.2018.03.018. [5] Derossi A., R. Caporizzi, M.O. Oral, C. Severini. 2020. ,,Analyzing the effects of 3D printing process per se on the microstructure and mechanical properties of cereal food products”. Innovative Food Science and Emerging Technologies 66 : 102531. Doi: 10.1016/j.ifset.2020.102531. [6] Dong H., P. Wang, Z. Yang, X. Xu. 2023. ,,3D printing based on meat materials: Challenges and opportunities”. Current Research in Food Science 6 : 100423 Doi: 10.1016/j.crfs.2022.100423. [7] Godoi F.C., S. Prakash, B.R. Bhandari. 2016. ,,3D printing technologies applied for food design: Status and Prospects”. Journal of Food Engineering 179 : 44-54. Doi: 10.1016/j.jfoodeng.2016.01.025Get. [8] Guo Z., Z. Li, S. Cen, N. Liang, A. Muhammad, H.E. Tahir, J. Shi, X. Huang, X. Zou. 2023. ,,Modulating hydrophilic properties of β-cyclodextrin/carboxymethyl cellulose colloid particles to stabilize pickering emulsions for food 3D printing”. Carbohydrate Polymers 313 : 120764. Doi: 10.1016/j.carb- pol.2023.120764. [9] He C., M. Zhang, C. Guo. 2020. ,,4D printing of mashed potato/purple sweet potato puree with spontaneous color change”. Innovative Food Science and Emerging Technologies 59 : 102250. Doi: 10.1016/j.ifset.2019.102250. [10] Hu Y., l. Cheng, S.J. Lee, Z. Yang. 2023. ,,Formation and characterisation of concentrated emulsion gels stabilised by faba bean protein isolate and its applications for 3D food printing”. Colloids and Surfaces A: Physicochemical and Engineering Aspects 671 : 131622. Doi: 10.1016/j.colsurfa.2023.131622. [11] Le H., X. Wang, Y. Wei, Y. Zhao, J. Zhang, l. Zhang. 2022. ,,Making Polyol Gummies by 3D printing: Effect of polyols on 3D printing characteristics”. Foods 11 : 874. Doi: 10.3390/foods11060874. [12] Lee C.P., R. Karyapp, M. Hashimoto. 2020. ,,3D printing of milk-based product”. Royal Society of Chemistry Advances 10 : 29821. Doi: 10.1039/d0ra05035k. [13] Liu Z., M. Zhang, B. Bhandari, C.Yang. 2018. ,,Impact of rheological properties of mashed potatoes on 3D printing”. Journal of Food Engineering 220 : 76-82. Doi: 10.1016/j.jfoodeng.2017.04.017Get. [14] lv Y., W. Lv, G. Li, Y. Zhong. 2023. ,,The research progress of physical regulation techniques in 3D food printing”. Trends in Food Science & Technology 133 : 231-243. Doi: 10.1016/j.tifs.2023.02.004. [15] Ma Y., L. Zhang. 2022. ,,Formulated food inks for extrusion-based 3D printing of personalized foods: a mini review. Current Opinion in Food Science 44 : 100803. Doi: 10.1016/j.cofs.2021.12.012. [16] Ma Y., J. Potappel, A. Chauhan,. M.A.I. Schutyser, R.M. Boom, L. Zhang. 2023a. ,,Improving 3D food printing performance using computer vision and feedforward nozzle motion control”. Journal of Food Engineering 339 : 111277. Doi: 10.1016/j.jfoodeng.2022.111277. [17] Ma Y., J. Potappel, M.A.I. Schutyser, R.M. Boom, L. Zhang. 2023b ,,Quantitative analysis of 3D food printing layer extrusion accuracy: contextualizing automated image analysis with human evaluations Quantifying 3D food printing accuracy”. Current Research in Food Science 6 : 100511. Doi: 10.1016/j. crfs.2023.100511. [18] Mantihal S., R. Kobun, B.-B. Lee. 2020. ,,3D food printing of as the new way of preparing food: A review”. International Journal of Gastronomy and Food Science 22 : 100260. Doi: 10.1016/j.ijgfs.2020.100260. [19] Martins J.T., A.I. Bourbon, A.C. Pinheiro, l.H. Fasolin, A.A. Vicente. 2018. ,,Protein-based structures for food applications: from macro to nanoscale. Frontiers in Sustainable Food Systems 2 : 77. Doi: 10.3389/ fsufs.2018.00077. [20] Montoya J.,J. Medina, A. Molina, J. Gutiérrez, B. Rodríguez, R. Marín. 2021. ,,Impact of viscoelastic and structural properties from starch-mango and starch-arabinoxylans hydrocolloids in 3D food printing”. Additive Manufacturing 39 : 101891 Doi: 10.1016/j.addma.2021.101891. [21] Ouyang Z., Z. Juncheng, Y. Cheng, L. Chen, Y. Yang, M. Liang, H. Zhu, Y. Yu, Y. Zhang, H. Wang. 2023. ,,Triple-induced gardenia fruit extract-enriched gelatin/polysaccharides microgels for O/W emulsions, and food 3D printing”. Food Bioscience 53 : 102604. Doi: 10.1016/j.fbio.2023.102604. [22] Pitayachaval P., N. Sanklong, A. Thongrak. 2018. ,,A review of 3D food printing technology”. MATEC Web of Conferences 213 : 01012. Doi: 10.1051/matecconf/201821301012 Acmme 2018. [23] Rahman J.M.H., M.N.I. Shiblee, A. Kumkum, A. Khosla, M. Kawakami, H. Furukawa. 2020. ,,Rheological and mechanical properties of edible gel materials for 3D food printing technology”. Heliyon 6 : e05859 Doi: 10.1016/j.heliyon.2020.e05859. [24] Ramachandraiah, K. 2021. ,,potential development of sustainable 3D-printed meat analogues: A review”. Sustainability 13 : 938. Doi: 10.3390/su13020938. [25] Ross M.M, S.V. Crowley, S. Crotty, J. Oliveira, A.P. Morrison, A.l. Kelly. 2021. ,,Parameters affecting the printability of 3D-printed processed cheese”. Innovative Food Science and Emerging Technologies 72 : 102730. Doi: 10.1016/j.ifset.2021.102730. [26] Rysenaer V.B.J., S. Ahmadzadeh, F.V. Bockstaele, A. Ubeyitogullari. 2023. ,,An extrusion-based 3D food printing approach for generating alginate-pectin particles”. Current Research in Food Science 6 : 100404. Doi: 10.1016/j.crfs.2022.11.023. [27] Saha D., S. Bhattacharya. 2010. ,,Hydrocolloids as thickening and gelling agents in food: a critical review”. Journal of Food Science and Technology 47 : 587-597. Doi: 10.1007/s13197-010-0162-6. [28] Shen D., M. Zhang, A.S. Mujumdar, J. Li. 2023. ,,Advances and application of efficient physical fields in extrusion based 3D food printing technology”. Trends in Food Science & Technology 131 : 104-117. Doi: 10.1016/j.tifs.2022.11.017. [29] Singhal S., P. Rasane, S. Kaur, U. Garba, A. Bankar, J. Singh, N. Gupta. 2020. ,,3D food printing: paving way towards novel foods”. Anais da Academia Brasileira de Ciências 92 : e20180737. Doi: 10.1590/0001- 3765202020180737. [30] Voon S.L., J.An, G.Wong, Y.Zhang, C.K.Chua. 2019., ,3D food printing: A categorized review of inks and their development”. Virtual and Physical Prototyping 14 : 203-218. Doi: 10.1080/17452759.2019.1603508. [31] Vukušić Pavičić T., T. Grgić, M. Ivanov, D. Novotni, Z. Herceg, 2021. ,,influence of flour and fat type on dough rheology and technological characteristics of 3D-printed cookies. Foods 10 : 193. Doi: 10.3390/ foods10010193. [32] Wang l., M. Zhang, B. Bhandari, C. Yang. 2018. ,,Investigation on fish surimi gel as promising food material for 3D printing”. Journal of Food Engineering 220 : 101-108. Doi: 10.1016/j.jfoodeng.2017.02.029. [33] Wen Y., C. Chao, Q.T. Che, H.W. Kim, H.J. Park. 2023. ,,Development of plant-based meat analogs using 3D printing: Status and opportunities”. Trends in Food Science & Technology 132 : 76-92. Doi: 10.1016/j. tifs.2022.12.010. [34] Wilson A., T. Anukiruthika, J.A. Moses, C. Anandharamakrishnan. 2020. ,,Customized shapes for chicken meat–based products: feasibility study on 3D-printed nuggets”. Food Bioprocess Technology 13 : 1968- 1983. Doi: 10.1007/s11947-020- 02537-3. [35] Vemenicioğlu A., S. Farris, M. Turkyilmaz, S. Gulec. 2020. ,,A review of current and future food applications of natural hydrocolloids”. International Journal of Food Science and Technology 55 : 1389-1406. Doi: 10.1111/ijfs.14363. [36] Vousefi M., S.M. Jafari. 2019. ,,Recent advances in application of different hydrocolloids in dairy products to improve their techno-functional properties”. Trends in Food Science & Technology 88 : 468-483. Doi: 10.1016/j.tifs.2019.04.015. [37] Zhang l., C. Zhou, S. Xing, Y. Chen, W. Su, H. Wang, M. Tan 2023. ,,Sea bass protein-polyphenol complex stabilized high internal phase of algal oil pickering emulsions to stabilize astaxanthin for 3D food printing”. Food Chemistry 417 : 135824. Doi: 10.1016/j.foodchem.2023.135824.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-7 , nr katalogowy 144121
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH