Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 6
Znaczenie technologii powlekania w przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności
The Importance of Coating Technology in Preventing Food Waste
10.15199/65.2023.6.4
Sabina Galus
nr katalogowy: 143823
10.15199/65.2023.6.4
Streszczenie
Wraz ze wzrostem liczby ludności na świecie wzrasta również zapotrzebowanie na żywność, która jest podstawowym składnikiem bytu człowieka. Sytuacja ta nie tylko staje się wyzwaniem dla nowoczesnych systemów łańcucha żywnościowego, ale także wpływa na dostępność produktów spożywczych na całym świecie. Oczekuje się, że marnotrawienie żywności stanowić będzie jeden z głównych problemów przemysłu żywnościowego, a zastosowanie procesu powlekania, jako łagodnej metody obróbki, może odgrywać znaczącą rolę w przeciwdziałaniu marnotrastwu. Zastosowanie powłok ochronnych może wpłynąć na zmniejszenie skali strat żywności, jak również zapewnić bardziej zrównoważoną jej produkcję. W artykule przedstawiono technologię powlekania jako obiecującą metodę, która może wpływać na zmniejszenie marnotrawienia żywności.
Abstract
With the growth of the world’s population, the demand for food as a basic component of human existence also increases. This situation not only becomes a challenge for modern food chain systems, but also affects the availability of food products around the world. Food waste is expected to be one of the main concerns of the food industry and the application of the coating process as a mild treatment method can significantly counteract this phenomenon. Protective coatings can reduce food waste as well as make production more sustainable. The article presents coating technology as a promising method that reduces food waste.
Słowa kluczowe
powlekanie żywności
powłoki ochronne
marnotrawienie żywności
Keywords
food coating
protective coatings
food waste
Bibliografia
[1] Ali U., S. Kanwar, K. Yadav, S. Basu, K. Mazumder. 2019. „Effect of arabinoxylan and β-glucan stearic acid ester coatings on post-harvest quality of apple (royal Delicious)”. Carbohydrate Polymers 209 (1) : 338-349. Doi: 10.1016/j.carbpol.2019.01.002. [2] Beretta C., F. Stoessel, U. Baier, S. Hellweg. 2013.„Quantifying food losses and the potential for reduction in Switzerland”. Waste Management 33 (3) : 764-773. Doi: 10.1016/j.wasman.2012.11.007. [3] Biernat-Jarka A., P. Trębska. 2017. „Problem marnotrawstwa w perspektywie unijnej polityki bezpieczeństwa żywności”. Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu 19 (3) : 24-28. [4] Bilska B., M. Tomaszewska, D. Kołożyn-Krajewska. 2020.„Analysis of the behaviors of Polish consumers in relation to food waste”. Sustainability 12 (1) : 304. Doi: 10.3390/su12010304. [5] Falguera V., J.P. Quintero, A. Jiménez, J.A. Muñoz, A. Ibarz. 2011. „Edible films and coatings: Structures, active functions, and trends in their use”. Trends in Food Science & Technology 22 (6) : 292-303. Doi: 10.1016/j.tifs.2011.02.004. [6] Galus S. 2019.„Development of edible coatings in the preservation of fruits and vegetables”.w Polymers for Agri-Food Applications T.J. Gutiérrez (ed.), 377-390. Cham: Springer international Publishing. [7] Hassan B., S.A.S. Chatha, A.I. Hussain, K.M. Zia, N. Akhtar. 2018. „Recent advances on polysaccharides, lipids and protein-based edible films and coatings: A review”. International Journal of Biological Macromolecules 109 : 1095-1107. Doi: 10.1016/j.ijbiomac.2017.11.097. [8] internet: https://archive.ellenmacarthurfoundation.org/case-studies/a-plant-based-coating-that-re- duces-food-waste, [dostęp 31.05.2023]. [9] Khalid M.Y., Z.U. Arif. 2022. „Novel biopolymer-based sustainable composites for food packaging applications: A narrative review”. Food Packaging and Shelf Life 33 (4) : 100892. Doi: 10.1016/j. fpsl.2022.100892. [10] Komunikat 2015: Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu regionów. Zamknięcie obiegu – plan działania UE dotyczący gospodarki o obiegu zamkniętym. [11] Komunikat 2019: Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady Europejskiej, Rady, Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów. Europejski Zielony Ład. [12] Łaba S., M. Niedek, K. Szczepański, R. Łaba, A. Kamińska-Dwórznicka. 2019. „Regulation of the food waste measuring in the EU in the light of the need of counteracting the food wastage”. Environmental Protection and Natural Resources 4 (82) : 1-7. Doi: 10.2478/oszn-2019-0015. [13] Maringgal B., N. Hashim, i.S.M.A. Tawakkal, M.T.M. Mohamed. 2020.„Recent advances in edible coating and its effect on fresh/fresh-cut fruit quality”. Trends in Food Science & Technology 96 : 253-267. Doi: 10.1016/j.tifs.2019.12.024. [14] Marszałek A. 2018: „czy możliwe jest przezwyciężenie problemu marnotrawienie żywności?” Nierówności społeczne a wzrost gospodarczy 54 : 474-485. Doi 10.15584/nsawg.2018.2.35. [15] Mohamed S.A.A., M. el-Sakhawy, M.A. el-Sakhawy. 2020. „Polysaccharides, protein and lipid-based natural edible films in food packaging: A review”. Carbohydrate Polymers 238 : 116178. Doi: 10.1016/j. carbpol.2020.116178. [16] Sanjay P., D. Saxena, R. Kazimi. 2022. „Enhancing shelf life of fresh fruits by the application of different edible coatings”. The Pharma Innovation Journal 11 (5) : 626-632. [17] Sharma P., V.P. Shehin, N. Kaur, P. Vyas. 2018. „Application of edible coatings on fresh and minimally processed vegetables: a review”. International Journal of Vegetable Science 25 (3) : 295-314. Doi: 10.1080/19315260.2018.1510863. [18] Śmiechowska M. 2015. „Zrównoważona konsumpcja a marnotrawstwo żywności”. Annales Academiae Medicae Gedanensis 45, 89-97. [19] Stępień S., D. Dobrowolski. 2019.„Starty i marnotrawstwo w łańcuchu dostaw żywności- propedeutyka problemu”. Progress in Economic Sciences 4 : 305-316. [20] Sun X., J. Wang, M. Dong, H. Zhang, L. Li, L. Wang. 2022. „Food spoilage, bioactive food fresh-keeping films and functional edible coatings: research status, existing problems and development trend”. Trends in Food Science & Technology 119 : 122-132. Doi: 10.1016/j.tifs.2021.12.004.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-6 , nr katalogowy 143823
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH