Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 6
Możliwości recyklingu wody w przemyśle piwowarskim
Possibilities Of Water Recycling in The Brewing Industry
10.15199/65.2023.6.2
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 143819
10.15199/65.2023.6.2
Streszczenie
Piwo jest piątym najczęściej spożywanym napojem na świecie, a branża browarnicza stanowi ważny segment gospodarczy w wielu krajach świata. Proces produkcji zużywa duże ilości wody i generuje nawet 10 l ścieków na 1 l wyprodukowanego piwa. Ścieki browarnicze zawierają wysokie poziomy węgla organicznego oraz fosforu i azotu, ale w porównaniu ze ściekami komunalnymi nie zawierają uciążliwych zanieczyszczeń, takich jak farmaceutyki czy patogeny pochodzenia jelitowego. Bogactwo związków organicznych w ściekach browarniczych sprawia, że mogą one stanowić wysokiej jakości składniki odżywcze dla hodowli drobnoustrojów. Zdaniem specjalistów, ścieki browarnicze powinny być poddawane recyklingowi, biorąc pod uwagę zmniejszające się zasoby wody i mocny trend gospodarki cyrkularnej. Artykuł ma na celu dokonanie syntetycznego przeglądu najważniejszych metod oczyszczania ścieków browarniczych.
Abstract
Beer is the fifth most consumed beverage in the world, and the brewing industry is an important economic segment in many countries of the world. The production process consumes large amounts of water and generates up to 10 liters of wastewater per liter of beer produced. Brewery wastewater contains high levels of organic carbon, phosphorus and nitrogen, but compared to municipal wastewater, it does not contain nuisance pollutants such as pharmaceuticals or enteric pathogens. the richness of organic compounds in brewery wastewater makes it a high-quality nutrients medium for the cultivation of microorganisms. According to specialists, brewery wastewater should be recycled, taking into account the decreasing water resources and the strong trend of the circular economy. this article aims to provide a synthetic review of the most important methods of brewing wastewater treatment.
Słowa kluczowe
recykling wody
browarnictwo
zanieczyszczenia
ścieki
Keywords
water recycling
brewing
pollution
wastewater
Bibliografia
[1] Babuchowski A., J. Tomasik. Podstawy technologii produkcji piwa (on line). http://www.uwm.edu.pl/ eurequa/pl/iX.3.htm [dostęp 18.06.2023]. [2] Braeken L., B. Van der Bruggen, C. Vandecasteele. 2004. „Regeneration of brewery waste water using nanofiltration”. Water Research 38 (13) : 3075-3082. Doi: 10.1016/j.watres.2004.03.028. [3] Chen H.K., S. Chang, Q. Guo, Y. Hong, P. wu. 2016. „Brewery wastewater treatment using an anaerobic membrane bioreactor”. Biochemical Engineering Journal 105 : 321-331. Doi: 10.1016/j. bej.2015.10.006. [4] Deplanche K., L.E. Macaskie. 2008.„Biorecovery of gold by Escherichia coli and Desulfovibrio desulfuricans”. Biotechnology and Bioengineering 99 (5) : 1055-1064. Doi: 10.1002/bit.21688. [5] Enitan A.M., S. Kumari, F.M. Swalaha, J. Adeyemo, N. Ramdhani, F. Bux. 2014.„Kinetic modelling and characterization of microbial community present in a full-scale uASB reactor treating brewery effluent”. Microbial Ecology 67 (2) : 358-368. Doi: 10.1007/s00248-013-0333-x. [6] Heuer-Jungemann A., N. Feliu, i. Bakaimi, M. Hamaly, A. Alkilany, i. Chakraborty, A. Masood, M.F. casula, A. Kostopoulou, E. Oh, K. Susumu, M.H. Stewart, I.L. Medintz, E. Stratakis, W.J. Parak, A.G. Kanaras. 2019.„The role of Ligands in the chemical synthesis and applications of inorganic nanoparticles”. Chemical Reviews 119 (8) : 4819-4880. Doi: 10.1021/acs.chemrev.8b00733. [7] Hyeon T. 2003. „Chemical synthesis of magnetic nanoparticles”. Chemical Communications (camb) 8 : 927- 934. Doi: 10.1039/b207789b. [8] Jadoun S., N.P.S. Chauhan, P. Zarrintaj, M. Barani, R.S. Varma. 2021. „Nanomaterials for sustainability: A review on green synthesis of nanoparticles using microorganisms”. Environmental Chemistry Letters. Doi: 10.21203/rs.3.rs-1132888/v1. [9] Lu H., M. Peng, G. Zhang, B. Li, Y. Li. 2019. „Brewery wastewater treatment and resource recovery through long term continuous-mode operation in pilot photosynthetic bacteria-membrane bioreactor”. Science of The Total Environment 646 : 196-205. Doi: 10.1016/j.scitotenv.2018.07.268. [10] Masjedi-Arani M., M. Salavati-Niasari. 2016. „A simple sonochemical approach for synthesis and characterization of zn2Sio4 nanostructures”. Ultrasonics Sonochemistry 29 : 226-235. Doi: 10.1016/j.ult- sonch.2015.09.020. [11] Sathiyanarayanan G., K. Dineshkumar, Y.H. Yang. 2017. „Microbial exopolysaccharide-mediated synthesis and stabilization of metal nanoparticles”. Critical Reviews in Microbiology 43 (6) : 731-752. Doi: 10.1080/1040841X.2017.1306689. [12] Simate G.S., S.E. Jyuke, S. Ndlovu, M. Heydenrych. 2012. „the heterogeneous coagulation and flocculation of brewery wastewater using carbon nanotubes”. Water Research 46 (4) : 1185-97. Doi: 10.1016/j. watres.2011.12.023. [13] Sudarjanto G., K.R. Sharma, O. Gutierrez, Z. Yuan. 2011.„A laboratory assessment of the impact of brewery wastewater discharge on sulfide and methane production in a sewer”. Water Science & Technology 64 (8) : 1614-1619. Doi: 10.2166/wst.2011.733. [14] Verhuelsdonk m., K. Glas, H. Parlar. 2021. „Economic evaluation of the reuse of brewery wastewater”. Journal of Environmental Management 281 (6-7) : 111804. Doi: 10.1016/j.jenvman.2020.111804. [15] Werkneh, A.A., H.D. Beyene, A.A. Osunkunle. 2019. „Recent advances in brewery wastewater treatment; approaches for water reuse and energy recovery: a review”. Environmental Sustainability 2 : 199-209. Doi: 10.1007/s42398-019-00056-2. [16] https://www.portalspozywczy.pl/alkohole-uzywki/wiadomosci/grupa-carlsberg-z-przelomowa-inwesty- cja-ktora-pozwoli-znaczaco-zmniejszyc-zuzycie-wody,175987.html [dostęp 24.05.2023].
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-6 , nr katalogowy 143819
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH