Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2023 - zeszyt 3
Jakość mąki pszennej przeznaczonej do produkcji tortilli
Quality of wheat flour used for the production of tortilla
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 143488
Streszczenie
Celem niniejszej pracy było określenie jakości mąki pszennej przeznaczonej do produkcji tortilli. Materiałem badawczym były próbki mąki pszennej, które dostarczano do Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PLb z kilku zakładów produkujących tortille, zlokalizowanych na terenie Polski. Mąki pochodziły z różnych partii produkcyjnych. Łącznie przebadano 16 próbek mąki pszennej, których jakość określono w oparciu o następujące wyróżniki jakościowe: zawartość popiołu, zawartość białka, ilość i jakość glutenu, liczbę opadania oraz stopień uszkodzenia skrobi. Określono również cechy reologiczne ciasta za pomocą farinografu i ekstensografu. Badania wykazały, że oceniane próbki mąki pszennej były zróżnicowane pod względem podstawowych wyróżników jakościowych, co wpłynęło na zróżnicowanie cech reologicznych otrzymanego ciasta. Mąki pszenne charakteryzowały się zawartością białka w zakresie od 10,6 do 13,0% s.m. oraz ilością glutenu od 24,0 do 32,4%, który charakteryzował się normalną lub mocną jakością. Ocena ekstensograficzna wykazała, że ciasta otrzymane z badanych próbek mąki pszennej osiągały najlepszy rozrost i najkorzystniejsze cechy lepko-sprężyste po 90 lub 135 minutach fermentacji, a wartości poszczególnych parametrów ekstensograficznych określone po 90 i 135 minutach fermentacji, w przypadku wszystkich badanych próbek mąki, były na bardzo zbliżonym poziomie.
Abstract
The aim of this work was to determine the quality of wheat flour intended for the production of tortillas. The tested material was wheat flour samples which were delivered to Department of Grain Processing and Bakery IBPRS-PIB from a factories which produces tortilla, located in Poland. Wheat flour samples came from different production batches. In total, 16 samples of wheat flour were tested, the quality of which was determined by such quality parameters as: ash content, protein content, quantity and quality of gluten, falling number and starch damage. The rheological properties of the dough were also determined using a farinograph and an extensograph. The study showed that the tested wheat flour samples were differentiated in terms of basic quality parameters, which influenced the diversification of the rheological properties of dough. Wheat flour samples were characterized by protein content in a range from 10.6 to 13.0% d.m., and the gluten content from 24.0 to 32.4%, which was characterized by normal or strong quality. Water absorption of tested flours was in a range from 53.0 to 57.8%. The extensographic tests showed that the doughs obtained from the tested wheat flour samples achieved the best growth and the best viscoelastic properties after 90 or 135 minutes of fermentation, and the values of individual extensographic parameters determined after 90 and 135 minutes of fermentation were at a very similar level for all flour samples.
Słowa kluczowe
mąka pszenna
ocena ekstensograficzna
ocena farinograficzna
tortilla
Keywords
wheat flour
extensograph evaluation
farinograph evaluation
tortilla
Bibliografia
[1] Alviola J.N., R.D. Waniska. 2008. Deter-mining the Role of starch in flour tortilla staling using α-amylase. Cereal Chemistry Journal, 85(3), 391-396. [2] Barros F., J.N. Alviola, M. Tilley, Y.R. Chen, V.R.M. Pierucci, L.W. Rooney. 2010. Predicting hot-press wheat tortilla quality using flour, dough and gluten properties. Journal of Cereal Science, 52(2), 288-294. [3] Bejosano F., J.N. Alviola. 2015. Wheat flour for tortillas. W: Rooney L.W., Serna-Saldívar S. O., Tortillas: Wheat flour and corn products, 147-158, AACC International Press. [4] Boyacioglu H. 2021. Tortilla wheat flour characteristics and quality [slajdy Power-Point], źródło: https://www.tortilla-info. com/downloads/AC%2021%20Tech%20 20/S6%20-%20Boyacioglu%20on%20 wheat.pdf [5] Ćurić D., D. Karlović, D. Tušak, B. Petrović, Dugum. 2001. Gluten as a standard of wheat flour quality. Food Technology and Biotechnology, 39 (4), 353-361. [6] Jondiko T. O., L. Yang, D.B. Hays, A.M.H. Ibra-him, M. Tilley, J.M. Awika. 2016. Prediction of wheat tortilla quality using multivariate modeling of kernel, flour, and dough properties. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 34, 9-15. [7] Mao Y., R.A. Flores. 2001. Mechanical Starch Damage Effects on Wheat Flour Tortilla Texture. Cereal Chemistry Journal, 78(3), 286–293. [8] Preston K.R., R.C. Hoseney. 1991. Applications of the extensigraph. In: Extensigraph Handbook. American Association Cereal Chemistry, St Paul, 13. [9] Ribeiro De Barros F.A. 2009. Wheat flour tortilla: quality prediction and study of physical and textural changes during storage. Praca doktorska, Texas A&M University. [10] Stępniewska S. 2009. Cechy reologiczne ciasta pszennego. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 5, 12-14. [11] Szafrańska A. 2017. Ocena farinograficzna jako wskaźnik oceny jakości mąki pszennej. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 1, 24-29. [12] Waniska R.D., M. Cepeda, K. Sulins, J.L. Adams, L.W. Rooney, G.L. Lookhart, S.R. Bean, J.D. Wilson, D.B. Bechtel. 2004. Effects of flour properties on tortilla quali-ties. Cereal Food World, 49 (4), 237-244. [13] Whitney K., S. Simsek, W. Berzonsky, J.B. Ohm, B. Sorenson. 2011. The effect of spring wheat starch properties on flour tortilla quality. Journal of Food Process Engineering, 34(3), 697-715. [14] Zhang P., M. Tilley, G. Bai, S. Harmer, Duke, B.W. Seabourn, G. Zhang. 2021. Effect of wheat quality traits and glutenin composition on tortilla quality from the USDA Southern Regional Performance Nursery. Cereal Chemistry, 98, 1227-1237.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-3 , nr katalogowy 143488
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2023-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
46.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH