Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 11-12
Polska kuchnia regionalna – kuchnia Mazowsza i Kurpiów
Ewa Czarniecka-Skubina
nr katalogowy: 146343
Streszczenie
Przedstawiono ogólną charakterystykę wybranych regionów polskiej kuchni regionalnej – Mazowsza i Kurpiów oraz ich specyfikę i bogactwo dań oraz napojów, które w znacznej części przetrwały do dzisiaj i są wykorzystywane jako element turystyczny regionu. Należy też podkreślić, że wiele z dań i napojów jest nadal spożywanych, praktycznie w niezmienionej formie, stanowiąc wizytówkę regionu.
Abstract
The general characteristics of selected regions of Polish regional cuisine are presented. This is Mazovia and Kurpie. Their specificity and richness of dishes and drinks were also presented, most of which have largely preserved to this day and are used as a tourist element of the region. It should be also worth emphasizing that many of the dishes and drinks are still consumed, practically unchanged, and constitute the showcase of the region.
Słowa kluczowe
kuchnia regionalna
Mazowsze
Kurpie
charakterystyka
Keywords
regional Polish cuisine
Mazovia
Kurpie
characteristics
Bibliografia
[1] Brückner A. 1990. „Encyklopedia Staropolska”, Warszawa: PWN. [2] Bziukiewicz L. 2020. „Biesiada Kurpiowska”. Warszawa: Wydawnictwo Literackie Białe Pióro. [3] Chętnik A. 1936. „Pożywienie Kurpiów: jadło i napoje zwykłe, obrzędowe i głodowe”. Kraków: Polska Akademia Umiejętności. [4] Dąbrowski H. 2004. Śpiewające buty. www.kurekmazurski.pl/4_03/k_ kultura_12.php [dostęp 29.11.2010]. [5] Dobroński A. Cz. 2017. „The Kurpie phenomenon”. Zeszyty Naukowe Ostrołęckiego Towarzystwa Naukowego, XXXI, s. 1-14. [6] Dominik P., Chmiel A. 2015. „Od kuchni mazowieckiej do gastronomii warszawskiej w połowie XIX wieku”. ZNUV:45(7); 37-59. [7] Gołębiowski Ł. 1830. „Domy i dwory przy tem opisanie apteczki, kuchni, stołów i uczt i różnych obyczajowych szczegółów”. Warszawa. [8] Grochowicz J. 2018. „Dziedzictwo kulturowo-kulinarne Kurpi Zielonych szansą na atrakcyjny produkt turystyczny”. Warszawa: Akademia Finansów i Biznesu Vistula. [9 Grzegorczyk M., Delimitacja regionu etnograficznego Kurpie Zielone. file:///C:/Users/p074229/Downloads/articles-2168099.pdf.pdf [10] Herbaczyński W. 1988. „W dawnych cukierniach i kawiarniach warszawskich”. Warszawa: PIW. [11] Jakim-Morawska A. (red.) 2015. „Kuchnia kurpiowska. Gmina Zatory. Mazowsze z kurpiowską duszą”, Pułtusk-Zatory, s. 68-70. [12] Jemielity W. Osadnictwo Puszczy Kurpiowskiej. http://kurpiowska.strona.pl [13] Krajowa lista niematerialnego dziedzictwa kulturowego, Narodowy Instytut Dziedzictwa. https://niematerialne.nid.pl/niematerialne-dziedzictwo-kulturowe/krajowa-lista-niematerialnego-dziedzictwa-kulturowego/ [dostęp 2023-12-01]. [14] 1989 „Kuchnia polska regionalna: Mazowsze – Kurpie – Podlasie: 1170 przepisów najlepszych w kraju gospodyń”. Łomża: Łomżyńska Oficyna Wydawnicza. [15] Modzelewska W. 2022. „Materiały o kulturze i sztuce ludowej Polski”. Miecznikowska E. (red.), Toruń, s. 29. [16] Ogrodowska B. 2000. „Święta Polskie. Tradycja i obyczaj”. Leszno: Wyd. ALFA. [17] Ogrodowska B. 2005. „Polskie obrzędy i zwyczaje doroczne. Ocalić od zapomnienia”. Warszawa: Wyd. Sport i Turystyka-Muza SA, s.65. [18] Peszke J. 1904. „Kuchnia polska dawna: urywki z jej dziejów od czasów najdawniejszych do końca wieku XVII”. Gazeta Domowa, nr 3, nr 5, nr 17, nr 35. [19] Sieczko A. 2010. „Edukacyjny charakter polskich kuchni regionalnych”. Łomża: Agro-Smak. [20] Sowa R. 2004. „Polska kuchnia i regionalne gusta”. Poradnik Restauratora, 3,14. [21] 1939. „Staropolskie napoje świąteczne”. „Polska Zbrojna” nr 92 [22] Sudnik M. 2002. „Potrawy regionalne Mazowsza, Kurpi i Podlasia”, Warszawa, WODR. [23] Szymanderska H. 2004. „Kuchnia Polska – potrawy regionalne”. Warszawa: Świat Książki. [24] Szymanderska H. 2015. „Kuchnia Polska – potrawy regionalne”, Warszawa. [25] https:/rckmyszyniec.pl/ [dostęp 2023-10-13] [26] https://www.gov.pl/web/rolnictwo/lista-produktow-tradycyjnych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi [dostęp 2023-10-13] [27] https://www.muzeum.kurpie.com.pl/ [dostęp: 2023-12-02]. [28] https://www.polskatradycja.pl/kuchnia-polska/regiony/mazowsze-i- -kurpie.html [dostęp: 2023-12-02]. [29] Tradycyjna kuchnia i przepisy kurpiowskie | Kurpiowska Kraina, https:// www.kurpiowskakraina.com.pl/kurpiowska-kuchnia-przepisy [dostęp online: 2023-12-02]. [30] Mazowieckie produkty tradycyjne. Smak i tradycja. Lista produktów tradycyjnych. Zestawienie produktów z Mazowsza z dn.2.12.2023 r. [dostęp 2023-12-02]. [31] Mazowiecka Micha Szlachecka. http://szlakkulinarny.pl/ [dostęp: 2023- 12-02].
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-2 , nr katalogowy 142791
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2023-11-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA - papierowa prenumerata roczna
360.00 zł brutto
333.33 zł netto
26.67 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
381.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-11-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH