Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2023 - zeszyt 2
Wartość technologiczna ziarna pszenżyta ze zbiorów 2022 roku
Technological value of triticale from 2022 harvest year
Łukasz Wojtowicz
Anna Szafrańska
nr katalogowy: 142591
Streszczenie
Celem niniejszej pracy było określenie wartości technologicznej ziarna pszenżyta ze zbiorów 2022 r. oraz możliwości wykorzystania na cele piekarskie. Materiał do badań stanowiły próbki ziarna dostarczone za pośrednictwem Ośrodków Doradztwa Rolniczego z różnych rejonów Polski. Próbki ziarna badano w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB. Wartość technologiczną ziarna pszenżyta określono w oparciu o następujące wyróżniki jakościowe: wilgotność ziarna, gęstość ziarna w stanie zsypnym, zawartość białka, ilość glutenu, liczba opadania. Badane próbki ziarna pszenżyta ze zbiorów 2022 r. charakteryzowały się gęstością ziarna w stanie zsypnym na średnim poziomie 72,4 kg/hl, zawartością białka – 12,3% s.m., niską ilością glutenu (średnio 17,2%). Niska wartość liczby opadania na poziomie 95 s może wskazywać na problem z porastaniem ziarna. Stwierdzono zróżnicowanie omawianych wyróżników jakościowych w zależności od odmiany pszenżyta, formy jarej i ozimej oraz rejonu uprawy.
Abstract
The aim of this study was to determine the technological value of triticale from the 2022 harvest. The triticale grain samples were collected from Agricultural Advisory Center from different region of Poland. Grain samples were tested in Department of Grain Processing and Bakery IBPRS-PIB. The technological value of triticale was characterized by moisture content, test weight, protein content, gluten content, falling number. Tested triticale grain samples from the 2022 harvest year were characterized by test weight on the average level 72.4 kg/hl, protein content – 12.3% d.m., low gluten content (average 17.2%). A low value of falling number (95 s) may indicate problem with grain sprouting. The difference in the quality parameters dependent on cultivar, spring or winter form and different region of Poland were stated.
Słowa kluczowe
pszenżyto
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
Keywords
triticale
growing area
technological value of grain
harvest
Bibliografia
[1] Ceglińska A., H. Cichy, T. Haber, M. Sadecka. 2003. Ocena wartości technologicznej ziarna pszenżyta jarego. Biuletyn IHAR nr 230, 177-185. [2] Cereals: Gross production by Crops: Triticale for All members state. https://agridata. ec.europa.eu/extensions/DashboardCere- als/CerealsProduction.html dostęp w dniu 09.01.2023 [3] Cygankiewicz A., H. Gambuś, A. Nowotna, R. Sabat. 1999. Właściwości technologiczne polskich odmian pszenżyta ozimego, a jakość chleba. Żywność 3(20), 55-63. [4] Drążkiewicz K., A. Najewski, A. Skrzypek, J. Szarzyńska 2021. Lista opisowa odmian roślin rolniczych 2021. Zboża. COBO 64/2021 n.550. COBORu, Słupia Wielka. [5] Fraś A., D. R. Mańkowski, D. Gołębiewski, K. Gołębiewska 2018. Wpływ genotypu, środowiska oraz interakcji Gxe na skład chemiczny i aktywność alfa-amylazy ziarna pszenżyta ozimego. Polish Journal of Agronomy. 35, 3-14. [6] Gil Z. 2001. Charakterystyka cech fizycznych, chemicznych i przemiałowych ziarna pszenżyta jarego i ozimego. Biuletyn IHAR nr 220, 139-146. [7] Główny Urząd Statystyczny 2022. Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2022 r. Warszawa. https:// stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo- lesnictwo/uprawy-rolne-i-ogrodnicze/ wynikowy-szacunek-glownych-ziemio plodow-rolnych-i-ogrodniczych-w-2022- roku,5,21.html dostęp 16.12.2022. [8] Szafrańska A. 2021. Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2021 roku. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 6, 20-27. [9] Szafrańska A., A. Boniecka, E. Jastrzębska, B. Ograbek, A. Salamon, M. Rasińska, K. Gańko, W. Wilczyński, Ł. Wojtowicz. 2022. Ziarno pszenicy. Wartość technologiczna ze zbiorów 2022 r. Broszura informacyjna, IBPRS-PIB, Warszawa [10] Wojtowicz Ł., H. Majdak, E. Bednarczyk 2022. Ziarno pszenżyta. Wartość technologiczna ze zbiorów 2022 r. Broszura informacyjna, IBPRS-PIB, Warszawa.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-2 , nr katalogowy 142591
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2023-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
46.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH