Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 3
Wpływ postępowania ze zwierzętami przed ubojem i metod oszałamiania na jakość mięsa wieprzowego
Impact of Preslaughter Handling and Stunning Methods on the Pork Quality
10.15199/65.2023.3.3
Hanna Jankowiak
Robert Palka
nr katalogowy: 142572
10.15199/65.2023.3.3
Streszczenie
Mięso stanowi ważną część diety człowieka dostarczając m.in. białko o wysokiej wartości biologicznej, a wieprzowina jest najczęściej spożywanym mięsem w Polsce. Pozyskanie dobrej jakości tuszy oraz mięsa świń jest gwarantem wysokiej jakości produktów mięsnych. Ważnym momentem determinującym zmiany w mięsie jest ubój. Dostarczenie zwierząt rzeźnych wiąże się z mieszaniem osobników, załadunkiem, transportem, rozładunkiem, przepędem, magazynowaniem, procesem oszałamiania i kłucia, czyli wykrwawiania. Obrót przedubojowy i sam proces uboju stanowi zatem najbardziej stresogenny okres w życiu świni. Dobrostan zwierząt podczas transportu i uboju trzody chlewnej leży zatem w interesie zarówno producentów, jak i konsumentów. Kluczowym elementem w tym procesie jest bezstresowe doprowadzenie zwierząt do stanowiska ubojowego i przeprowadzenie w sposób właściwy oszałamiania. Przy uboju pośrednim świń wyróżnia się dwa rodzaje oszałamiania, tj.: elektryczne oraz gazowe, które są stosowane, w zależności od wielkości zakładów ubojowych. Celem pracy była analiza wpływu postępowania ze zwierzętami w trakcie uboju, ze szczególnym uwzględnieniem zastosowanych metod oszałamiania (ogłuszania) na jakość wieprzowiny.
Abstract
Meat is the part of the human diet that provides protein with high nutritional value, and pork is the most consumed meat in the world. Obtaining good quality carcass and meat from pigs is a guarantee of obtaining high-quality meat products. Slaughter is an important moment determining the changes in meat. The supply of slaughter animals involves the mixing of individuals, loading, transporting, unloading, herding, storage, stunning and bleeding. Therefore, the day of slaughter is the most stressful time in a pig’s life. That is why, animal welfare during the transport and slaughter of pigs is in the interest of consumers and producers. The key solution in this process is to bring the animals stress-free to the slaughter place and doing the stunning in right way. In indirect slaughter of pigs, two types of stunning are distinguished, i.e. electric and gas, which are used depending on the size of the slaughterhouses. The aim of the study was to analyze the impact of handling animals during slaughter on the pork quality, due to the use of the stunning method.
Słowa kluczowe
świnie
stres
oszałamianie
ubój
jakość mięsa
Keywords
pigs
stress
stunning methods
slaughter
meat quality
Bibliografia
[1] Błotnicka-Skrabka t. 2012. „Metody oszałamiania zwierząt rzeźnych”. Nauki Inżynierskie i Technologie 1 (4) : 60-61. [2] Bocian M., S. Grajewska, W. Kapelański. 2013.„Ocena jakości mięsa wieprzowego (zarys metodyczny)”. W Wybrane kierunki badań Katedry Hodowli Trzody Chlewnej UTP w Bydgoszczy, w zakresie innowacyjnych rozwiązań produkcji wieprzowiny w województwie kujawsko-pomorskim, 133-148. Uniwersytet technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy. [3] Bocian M., H. Jankowiak, P. Reszka, S. Banaszak. 2018. „Pork quality with special emphasis on colour and its changes during storage”. Journal of Central European Agriculture 19 (1) : 102-113. DoI: 10.5513/ JCEA01/19.1.2029. [4] Boniecki A., J. Szymborski. 2012.„oszałamianie elektryczne”. Postępowanie ze zwierzętami przed i w czasie uboju, 52, 57. Warszawa.„Wieś Jutra”. [5] Borzuta K., D. Lisiak, P. Janiszewski. 2018.„Związek między jakością mięsa wieprzowego a dobrostanem świń w okresie przedubojowym”. Przegląd hodowlany 3 : 1-3. [6] Dokmanović M., A. Velarde, V. tomović, N. Glamočlija, R. Marković, J. Janjić, and M.Z. Baltić. 2014. „the effects of lairage time and handling procedure prior to slaughter on stress and meat quality parameters in pigs”. Meat Science 98 : 220-226. DoI: 10.1016/j.meatsci.2014.06.003. [7] Faucitano L. 2018. „Preslaughter handling practices and their effects on animal welfare and pork quality”. Journal of Animal Science 96 : 728-738. DoI: 10.1093/jas/skx064. [8] Isbrandt R., M. Wiegard , D. Meemken, N. Langkabe. 2022. „Impact of procedures and human-animal interactions during transport and slaughter on animal welfare of pigs: A systematic literature review”. Animals 12 : 3391. DoI: 10.3390/ani12233391. [9] Jankowiak H., A. Cebulska, M. Bocian. 2021.„the relationship between acidification (pH) and meat quality traits of polish white breed pigs”. European Food Research and Technology 247 (11) : 2813-2820. DoI: 10.1007/s00217-021-03837-4. [10] Kien S. 1999. „Postęp w metodach oszałamiania przedubojowego świń”. Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego 11, 16. [11] Kondracki S., A. Rekiel, K. Górski. 2014. Dobrostan trzody chlewnej. Warszawa : Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. [12] Kuczyńska B. 2022. „Wybrane zagadnienia produkcji i przetwórstwa mięsa”. W Analiza jakości surowca mięsnego, 7-13. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. [13] Lin-Schilstra L., G. Backus, H. Snoek, D. Mörlein. 2022.„Consumers’view on pork: Consumption motives and production preferences in ten European Union and four non-European Union countries”. Meat Scien- ce 187 : 108736. DoI: 10.1016/j.meatsci.2022.108736. [14] Mota-Rojas D., M. Becerril. 2006. „Effects of mid-summer transport duration on pre- and post-slaughter performance and pork quality in Mexico”. Meat Science 73 (3) : 404-412. DoI: 10.1016/j.meat- sci.2005.11.012. [15] Palka R. 2010.„Oszałamianie gazowe czy elektryczne? Wady i zalety”. Gospodarka Mięsna 10 : 10. [16] Palka R., A. Zmudzińska, A. Cebulska, H. Jankowiak. 2023. „ocena jakościowa mięsa świń poddanych oszałamianiu elektrycznemu i gazowemu”. XV Szkoła Zimowa Ustroń 52-54. [17] Pejsak Z. 2007. „Choroby genetyczne”. W Ochrona zdrowia świń, 473-474. Poznań : Polskie Wydawnictwo Rolnicze. [18] Pisula A., E. Pospiech. 2011. „Czynności ubojowe”. W Mięso-podstawy nauki i technologii, 74. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. [19] Prost E. K. 2006. „Ubój pośredni”. W Zwierzęta rzeźne i mięso-ocena i higiena, 72, 76, 79-80. Lubelskie Towarzystwo Naukowe. [20] Rey-Salgueiro L., E. Martínez-Carballo, P. Fajardo, M.J. Chapela, M. Espiñeira, J. Simal-Gandara. 2018. „Meat quality in relation to swine well-being after transport and during lairage at the slaughterhouse”. Meat Science 142 : 38-43. DoI: 10.1016/j.meatsci.2018.04.005. [21] Rocha L.M., A. Velarde, A. Dalmau, L. Saucier, L. Faucitano. 2016. „Can the monitoring of animal welfare parameters predict pork meat quality variation through the supply chain (from farm to slaughter)?” Journal of Animal Science 94 : 359-376. DoI: 10.2527/jas2015-9176. [22] Sáenz J.A.C. 2021.„Effect of stress on meat pork quality”. Veterinaria digital. All about veterinary medicine and animal production 9 : 08. [23] Stajković S., V. teodorović, M. Baltić, N. Karabasil. 2017.„Pre-slaughter stress and pork quality”. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 85 : 012034. DoI: 10.1088/1755-1315/85/1/012034. [24] Szymborski J. 2017. „Stres a jakość mięsa zwierząt rzeźnych. Wybrane problemy”. Życie Weterynaryjne 92 (2) : 128. [25] Żywica R. 2010.„Postęp w doskonaleniu metod oszałamiania świń”. W Zjawiska elektryczne w produkcji i towaroznawczej ocenie jakości mięsa, 116-117. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-3 , nr katalogowy 142572
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH