Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 3
Wykorzystanie i porównanie metody chemicznej i histologicznej w ocenie zawartości mięsa oraz części kostnych w produktach mięsnych
The Use and Comparison of Chemical and Histological Methods in the Evaluation of the Content of Meat and Bone Parts in Meat Products
10.15199/65.2023.3.2
Anna Szymańska
Joanna Bogucka
nr katalogowy: 142571
10.15199/65.2023.3.2
Streszczenie
W artykule przedstawiono wyniki oceny jakości produktów mięsnych metodą chemiczną i histologiczną. oceniono zawartość mięsa i części kostnych w produktach oraz porównano wyniki obu metod badawczych. Stwierdzono, że wyniki oceny chemicznej i histologicznej są spójne, badanie chemiczne potwierdził obraz histologiczny. Z przeprowadzonych badań wynika, że zawartość mięsa w produktach nie została zachowana na deklarowanym poziomie. W obrazie histologicznym nie zidentyfikowano żadnych zafałszowań surowcami pochodzenia roślinnego lub innymi tkankami pochodzenia niemięsnego. Przyczyn obniżonej mięsności można doszukiwać się zatem weryfikując zadeklarowaną zawartość białka, analizując jakość surowców użytych do produkcji wyrobu, czy też zastosowany proces technologiczny. Wynika z tego, że produkt niespełniający deklaracji mięsności niekoniecznie musi być zafałszowany. Analiza produktów pod kątem zawartości części kostnych, wskazuje na podejrzenie zastosowania MoM-u, bądź potwierdza, że jest to MoM.
Abstract
The article presents the results of the evaluation of the quality of meat products by chemical and histological methods. The content of meat and bone parts in the products was assessed and the results of both research methods were compared. The results of the chemical and histological assessment were found to be consistent, the chemical examination confirmed the histological picture. The research shows that the meat content of the products was not maintained at the declared level. No adulterations with raw materials of plant origin or other tissues of non-meat origin were identified in the histological image. The reasons for the reduced meat content can therefore be found by verifying the declared protein content or by analyzing the quality of the raw materials used in the production of the product or the technological process used. It follows that a product that does not meet the meat content declaration does not necessarily have to be adulterated. The analysis of products in terms of the content of bone parts indicates a suspicion of the use of MDM or confirms that it is MDM.
Słowa kluczowe
analiza chemiczna
badanie histologiczne
produkty mięsne
Keywords
chemical analysis
histological examination
meat products
Bibliografia
[1] Abdel-Maguid D.S., R.S. Zaki, S.A. Soliman, H.H. Abd-Elhafeez, S.A. Mohamed. 2019.„Fraudulence risk strategic assessment of processed meat products”. Journal of Advanced Veterinary Research 9 (3) : 81-90. [2] Amtliche Sammlung von Untersuchungsverfahren Nach §35 LMBG, 1989. ASU L06.00-13 1989-12 „Untersuchung von Lebensmitteln. Bestimmung der geweblichen Zusammensetzung von Fleisch, Fleischerzeugnissen und Wurstwaren”. ASU L07.00-18 1989-12 Untersuchung von Lebensmitteln. Bestimmung der geweblichen Zusammensetzung von Fleischerzeugnissen. ASU L08.00-20 1989-12 Untersuchung von Lebensmitteln. Bestimmung der geweblichen Zusammensetzung von Wurstwaren. [3] Arbeitsgruppe Fleischwaren der Lebensmittelchemischen Gesellschaft, Berechnung des Fleischanteil gemäss LMKV, Lebensmittelchemie. 2004. 58: 37. [4] Avinee G., S. Charfi, N. Stocker, E. Gyde, A. Hebert, M.-P. Mabille, S. Henri, D. Chatelain. 2010. „Pathological anatomy, an original method of study of food stuffs”. Annales Pathologie 30 (10) : 344-349. DoI: 10.1016/j.annpat.2010.07.016. [5] Ballin N.Z. 2010. „Authentication of meat and meat products”. Meat Science 86 : 577-587. DoI: 10.1016/j.meatsci.2010.06.001. [6] Ghisleni G., S. Stella, E. Radaelli, S. Mattiello, E. Scanziani. 2010. „Qualitative evaluation of tortellini meat filling by histology and image analysis”. International Journal of Food Science and Technology 45 : 265-270. DoI: 10.1111/j.1365- 2621.2009.02130.x. [7] Guelmamene R., o. Bennoune, R. Elgroud. 2018.„Histological techniques for quality control of meat and meat products – A mini-review”. Journal of Nutrition and Human Health 2 (2) : 24-29. DoI:10.35841/nutrition-human-health.2.2.24-30. [8] Hildebrandt G., L. Hirst. 1985. „Determination of the collagen, elastin and bone- content in meat products using television image analyse”. Journal of Food Science 50 : 568-570. DoI: 10.1111/j.1365-2621.1985.tb13745.x. [9] Isaconi (Bulai) I.V., M. Militaru. 2020.„Applied histological and chemical analysis for quality assessment of meat and meat products: review”. Revista Romana de Medicina Veterinara 30 (2) : 79-85. [10] Jahed-Khaniki G.R, N. Rokni. 2007. „Histological study of unpermitted tissues in heat-ed meat products by using of Masson’s trichrome stain (Persian)”. Animal Sciences (Pajouhesh&Sazandegi) 73 (4) : 96-102. [11] Kleboth J.A., P.A. Luning, V. Fogliano. 2016. „Risk-based integrity audits in the food chain – a framework for complex systems”. Trends in Food Science and Technology 56 (1) : 167-174. DOI: 10.1016/j.tifs.2016.07.010. [12] Komrska P., B. Tremlova, P. Starha, J. Simeonovová, Z. Randulová. 2011. „A com-parisonof histological and chemical analysis in mechanically separated meat”. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis 59 (1) : 145-152. DOI: 10.11118/actaun201159010145. [13] Koolmees P.A., Bijker P.G., van Logtestijn J.G. Tuinstra-Melgers J. 1986. „Histometrical and chemical analysis of mechanically deboned pork, poultry and veal”. Journal of Animal Science 63 : 1830-1837. DOI: 10.2527/jas1986.6361830x. [14] Kowalska A. 2019. Ekonomiczne problemy fałszowania żywności. Instrumenty przeciwdziałania. Lublin : Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej. [15] Latorre R., J. Sadeghinezhad, B. Hajimohammadi, F. Izadi, M.T. Sheibani. 2015. „Application of morphological method for detection of unauthorized tissues in processed meat products”. Journal of Food Quality and Hazards Control 2 : 71-74. [16] Malakauskienė S., I. Alionienė, D. Džiugienė, V. Babrauskienė, C. Riedel, T. Alter, M. Malakauskas. 2016. „Histological analysis for quality evaluation of cured meat sausages”. Veterinarija IR Zootechnika (Vet MedZoot) 74 (96) : 23-26. [17] Neto J.J., J.A. Santos, W.R. Schwartz. 2016. „Meat adulteration detection through digital image analysis of histological cuts using LBP”.arXiv : 1611.02260. DOI: 10.48550/arXiv.1611.02260. [18] Österreichisches Lebensmittelbuch – Codex Alimentarius Austriaticus. 1993: Teilkapitel D 4, Verlag Brüder Hollinek, Wien. [19] Polska Norma PN-A-04018:1975+Az3:2002. Produkty rolno-żywnościowe. Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczenie na białko. [20] Polska Norma PN-ISO 3496:2000. Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości hydroksyproliny. [21] Polska Norma PN-ISO 3496:2000. Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości tłuszczu wolnego. [22] Polska Norma Przetwory mięsne. Wykrywanie i oznaczanie zawartości skrobi. [23] Pospiech M., Z.R. Lukášková, B. Tremlová, Z. Randulová, P. Bartl. 2011. „Microscopic methods in food analysis”. Maso International Brno 1: 27-34. [24] Pospiech M., B. Tremlova, E. Rencova, Z. Randulova. 2009. „Immunohistochemical detection of soya protein-optimization and verification of the method”. Czech Journal of Food Sciences 27 : 11-19. DOI: 10.17221/2848-CJFS. [25] Prayson B.E., J.T. Mcmahon, R.A. Prayson. 2008a. „Applying morphologic techniques to evaluate hot-dogs: what is in the hotdogs we eat?” Annals of Diagnostic Pathology 12 (2) : 98-102. DOI: 10.1016/j. anndiagpath.2007.04.012. [26] Prayson B.E., J.T. Mcmahon, R.A. Prayson. 2008b. „Fast food hamburgers: What are we really eating?” Annals of Diagnostic Pathology 12 (6) : 406-409. DOI: 10.1016/j.anndiagpath.2008.06.002. [27] Przetaczek-Rożnowska I., M. Rosiak. 2011. „Wykrywanie zafałszowań żywności”. Przemysł Spożywczy 2 (65) : 20 24. [28] Schulte-Sutrum M., D. Horn. 2003. „Separatorenfleisch: Eignungsprüfung”. Fleischwirtschaft 1/2003 : 78-81. [29] Technical regulation PN 27/2000 (2000): Mechanically separated poultry meat, ready-to-cook products of polutry. XAVEROV holding, a.s., Prague. [30] Tremlová B., P. Štarha. 2003. „Histometric evaluation of meat products determination of area and com-parison of results obtained by histology and chemistry”. Czech Journal of Food Sciences 21 (3) : 101-106. DOI: 10.17221/3484-CJFS. [31] Twyman R.M. 2005. „Microscopy applications: Food”. W: Worsfold P., Townshend A., Poole C. (red.) Encyclopedia of Analytical Science (2nd edition) 6, 50-57. London UK : Elsevier Science.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-3 , nr katalogowy 142571
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH