Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 3
Wpływ β-glukanów na zdrowie człowieka
Effect of β-glucans on human health
10.15199/62.2023.3.6
Karolina Jachimowicz-Rogowska
Anna Winiarska-Mieczan
Anna Chmielowiec-Korzeniowska
Leszek Tymczyna
Tomasz Czernecki
Marcin Banach
Daniel Potrzebski
nr katalogowy: 142409
10.15199/62.2023.3.6
Streszczenie
Dokonano przeglądu dostępnej literatury dotyczącej β-glukanów pod kątem ich prozdrowotnego działania na organizm człowieka. Przedstawiono główne źródła pozyskiwania β-glukanów oraz zróżnicowano ich strukturę chemiczną w zależności od pochodzenia. Aktualne wyniki badań potwierdzają, że β-glukany wykazują działanie obniżające stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji nie-HDL i LDL w surowicy krwi, korzystnie wpływają na metabolizm glukozy oraz mają właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, immunostymulujące, przeciwnowotworowe i prebiotyczne.
Abstract
A review, with 50 refs., of β-glucans used as food components. Main sources of β-glucans, their chem. structure, viscosity, rheol. properties, texture and sensory characteristics were presented. In particular, their effects on concns. of cholesterol, non-HDL and LDL fractions in blood serum and on glucose metabolism as well as their antioxidant, immunostimulant, anti-cancer and prebiotic properties were taken into consideration.
Słowa kluczowe
β-glukany
prebiotyki
zdrowie
człowiek
procesy metaboliczne
zapalenie
stres oksydacyjny
immunomodulacja
Keywords
β-glucans
prebiotics
health
human
metabolic processes
inflammation
oxidative stress
immunomodulation
Bibliografia
[1] M.D. Nishantha, J. Diddugoda, X. Nie, S. Weining, Sch. J. Agric. Vet. Sci. 2018, 5, 130. [2] R. Kaur, M. Sharma, D. Ji, M. Xu, D. Agyei, Fibers 2019, 8, No. 1, 1. [3] M. Shoukat, A. Sorrentino, Int. J. Food Sci. Technol. 2021, 56, No. 5, 2088. [4] K.L. Lam, H.Y. Keung, K.C. Ko, H.S. Kwan, P.C.K. Cheung, Bioact. Carbohydr. Diet. Fibre 2018, 14, 20. [5] A. Mykhalevych, G. Polishchuk, K. Nassar, T. Osmak, M. Buniowska-Olejnik, Molecules 2022, 27, No. 19, 6313. [6] J. Atanasov, W. Schloermann, U. Trautvetter, M. Glei, Ernahr. Umsch. 2020, 67, No. 3, 52. [7] M.S. Izydorczyk, J. Storsley, D. Labossiere, A.W. MacGregor, B.G. Rossnagel, J. Agric. Food Chem. 2000, 48, No. 4, 982. [8] E. Marasca, S. Boulos, L. Nyström, Carbohydr. Polym. 2020, 236, 116034. [9] P. Krupińska, M. Zegan, Bromat. Chem. Toksykol. 2013, 44, No. 2, 162. [10] J. Harasym, J. Wilczak, J. Gromadzka-Ostrowska [w:] Rośliny w medycynie, farmacji i przemyśle (red. M. Maciąg, M. Szklarczyk), Wydawnictwo Naukowe Tygiel, Lublin 2016, 49. [11] B. Waszkiewicz-Robak, K. Kulik, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2019, 2, 115. [12] E. Cieślik, E. Pisulewska, A. Kidacka, R. Witkowicz, Acta Agrophys. 2014, 21, No. 1, 17. [13] A. Perczyńska, K. Marciniak-Łukasiak, A. Żbikowska, Kosmos 2017, 66, No. 3, 379. [14] D. Suchecka, J. Gromadzka-Ostrowska, E. Żyła, J. Harasym, M. Oczkowski, J. Anim. Feed Sci. 2017, 26, 183. [15] T.M.S. Wolever, A.L. Jenkins, K. Prudence, J. Johnson, R. Duss, Y. Chu, R.E. Steinert, Food Funct. 2018, 9, No. 3, 1692. [16] T.M.S. Wolever, S.M. Tosh, S.E. Spruill, A.L. Jenkins, A. Ezatagha, R. Duss, J. Johnson, Y. Chu, R.E. Steinert, Am. J. Clin. Nutr. 2020, 111, No. 2, 319. [17] J. Harasym, R. Olędzki, Nutrients 2018, 10, No. 2, 207. [18] A. Zurbau, J.C. Noronha, T.A. Khan, J.L. Sievenpiper, T.M.S. Wolever, Eur. J. Clin. Nutr. 2021, 75, No. 11, 1540. [19] V. Sargautiene, Z. Zariņš, R. Ligere, IJRSB 2015, 3, No. 1, 201. [20] M.M.L. Grundy, A. Fardet, S.M. Tosh, G.T. Rich, P.J. Wilde, Food Funct. 2018, 9, No. 3, 1328. [21] K.K. Teo, T. Rafiq, Can. J. Cardiol. 2021, 37, No. 5, 733. [22] Y. Wang, S.V. Harding, S.J. Thandapilly, S.M. Tosh, P.J.H. Jones, N.P. Ames, Br. J. Nutr. 2017, 118, No. 10, 822. [23] A. Velikonja, L. Lipoglavšek, M. Zorec, R. Orel, G. Avguštin, Anaerobe 2019, 55, 67. [24] A.F.G. Cicero, F. Fogacci, M. Veronesi, E. Strocchi, E. Grandi, E. Rizzoli, A. Poli, F. Marangoni, C. Borghi, Nutrients 2020, 12, No. 3, 686. [25] X. Zhu, X. Sun, M. Wang, C. Zhang, Y. Cao, G. Mo, J. Liang, S. Zhu, Nutr. Metab. Cardiovasc. Dis. 2015, 25, No. 8, 714. [26] A. Whitehead, E.J. Beck, S. Tosh, T.M.S. Wolever, Am. J. Clin. Nutr. 2014, 100, No. 6, 1413. [27] H.V. Ho, J.L. Sievenpiper, A. Zurbau, S. Blanco Mejia, E. Jovanovski, F. Au-Yeung, A.L. Jenkins, V. Vuksan, Br. J. Nutr. 2016a, 116, No. 8, 1369. [28] H.V. Ho, J.L. Sievenpiper, A. Zurbau, S. Blanco Mejia, E. Jovanovski, F. Au-Yeung, A.L. Jenkins, V. Vuksan, Eur. J. Clin. Nutr. 2016b, 70, No. 11, 1340. [29] A. Nakashima, K. Yamada, O. Iwata, R. Sugimoto, K. Atsuji, T. Ogawa, N. Ishibashi-Ohgo, K. Suzuki, J. Nutr. Sci. Vitaminol. (Tokyo) 2018, 64, No. 1, 8. [30] Y. Wang, N.P. Ames, H.M. Tun, S.M. Tosh, P.J. Jones, E. Khafipour, Front. Microbiol. 2016, 7, 129. [31] P. Sima, L. Vannucci, V. Vetvicka, Int. J. Mol. Med. 2018, 41, No. 4, 1799. [32] E.C. Giese, J. Gascon, G. Anzelmo, A.M. Barbosa, M.A. da Cunha, R.F. Dekker, Int. J. Biol. Macromol. 2015, 72, 125. [33] V. Casas-Arrojo, M.L.Á. Arrojo Agudo, C. Cárdenas García, P. Carrillo, C. Pérez Manríquez, E. Martínez-Manzanares, R.T. Abdala Díaz, Pharmaceuticals 2022, 15, No. 11, 1379. [34] A. Ciecierska, M.E. Drywień, J. Hamułka, T. Sadkowski, Rocz. Państw. Zakł. Hig. 2019, 70, No. 4, 315. [35] H. Wang, G. Chen, X. Li, F. Zheng, X. Zeng, Food Funct. 2020, 11, No. 12, 10386. [36] C. Chaiklian, S. Wichienchot, W. Youravoug, P. Graidist, Funct. Foods Health Dis. 2015, 5, No. 11, 395. [37] K.T. Turunen, V. Pletsa, P. Georgiadis, J.K. Triantafillidis, D. Karamanolis, A. Kyriacou, Nutr. Cancer 2016, 68, No. 4, 560. [38] S.J. Thandapilly, S.P. Ndou, Y. Wang, C.M. Nyachoti, N.P. Ames, Food Funct. 2018, 9, No. 6, 3092. [39] M. De Angelis, E. Montemurno, L. Vannini, C. Cosola, N. Cavallo, G. Gozzi, V. Maranzano, R. Di Cagno, M. Gobbetti, L. Gesualdo, Appl. Environ. Microbiol. 2015, 81, No. 22, 7945. [40] S. Gudej, R. Filip, J. Harasym, J. Wilczak, K. Dziendzikowska, M. Oczkowski, M. Jałosińska, M. Juszczak, E. Lange, J. Gromadzka-Ostrowska, Nutrients 2021, 13, No. 8, 2791. [41] T. Kamiya, C. Tang, M. Kadoki, K. Oshima, M. Hattori, S. Saijo, Y. Adachi, N. Ohno, Y. Iwakura, Mucosal. Immunol. 2018, 11, No. 3, 763. [42] E. De Marco Castro, P.C. Calder, H.M. Roche, Mol. Nutr. Food Res. 2021, 65, No. 1, e1901071. [43] H.A. Zabriskie, J.C. Blumkaitis, J.M. Moon, B.S. Currier, R. Stefan, K. Ratliff, P.S. Harty, R.A. Stecker, K. Rudnicka, R. Jäger, M.D. Roberts, K. Young, A.R. Jagim, C.M. Kerksick, Nutrients 2020, 12, No. 4, 1144. [44] Ł. Kopiasz, Kosmos 2019, 68, No. 2, 259. [45] V. Vetvicka, L. Vannucci, P. Sima, J. Nat. Sci. 2015, 1, e129. [46] S. Chaichian, B. Moazzami, F. Sadoughi, H. Haddad Kashani, M. Zaroudi, Z. Asemi, J. Ovarian Res. 2020, 13, No. 1, 24. [47] A. Choromańska, J. Kulbacka, J. Harasym, R. Olędzki, A. Szewczyk, J. Saczko, Pathol. Oncol. Res. 2018, 24, No. 3, 583. [48] Q. Wang, P.R. Ellis, Br. J. Nutr. 2014, 112, Suppl 2, S4. [49] K.A.J. Mitchelson, T.T.T. Tran, E.T. Dillon, K. Vlckova, S.M. Harrison, A. Ntemiri, K. Cunningham, I. Gibson, F.M. Finucane, E.M. O’Connor, H.M. Roche, P.W. O’Toole, Mol. Nutr. Food Res. 2022, 66, No. 22, e2100819. [50] S.Y. So, Q. Wu, K.S. Leung, Z.M. Kundi, T.C. Savidge, H. El-Nezami, Am. J. Physiol. Gastrointest. Liver Physiol. 2021, 321, No. 6, G639.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2023-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
68.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2023-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH