Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 2
Opakowania aktywne w przemyśle spożywczym – część 2 – aspekty prawne
Active Packaging in The Food Industry – Part 2 – Legal Aspects
10.15199/65.2023.2.2
Mikołaj Trusiński
Paweł Wojciechowski
Sabina Galus
Magdalena Chądzyńska
Małgorzata Nowacka
nr katalogowy: 142072
10.15199/65.2023.2.2
Streszczenie
Wraz z rozwojem technologicznym, zwiększeniem dbałości o środowisko naturalne oraz popularyzacją praktyk zmniejszających ilość marnowanej żywności, producenci rozpoczęli wprowadzanie na rynek opakowań, które oddziałują na zawarty w nich produkt. Takimi opakowaniami wchodzącymi w interakcje z żywnością są opakowania aktywne, które w ostatnich latach znajdują szerokie zastosowanie, w szczególności do pakowania produktów świeżych. Jednak takie opakowania podlegają bardziej rygorystycznym wymaganiom w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa, co jest związane z uwalnianiem składników opakowania do żywności lub jej otoczenia. Proces uwalniania substancji aktywnej powinien być odpowiednio zaplanowany, aby zapewnić przedłużenie okresu przydatności do sprzedaży lub poprawić stan opakowanej żywności. Dlatego też znajomość i przestrzeganie wymagań prawnych w tym zakresie są niezwykle istotne.
Abstract
Along with technological development, increasing care for the natural environment and the popularization of practices limiting the amount of food wasted, manufacturers have started to market packaging that affects the product. Such packaging that interacts with food is active packaging, which in recent years has been widely used, in particular for packaging fresh products. However, such packaging required more restrict regulations in terms of ensuring packaging safety, which involves the release of packaging components into the packaged food or its environment. Moreover, this release process must be properly planned to extend the shelf life or the condition of the packaged food. Therefore, knowing and complying the legal requirements in this area is extremely important.
Słowa kluczowe
opakowania aktywne
powłoki aktywne
żywność
aspekty prawne
Keywords
active packaging
active coatings
food
legal aspects
Bibliografia
[1] Dainelli D., N. Gontard, D. Spyropoulos, E. Zondervan-van den Beuken, P. Tobback. 2008. „Active and intelligent food packaging: legal aspects and safety concerns”. Trends in Food Science and Technology 19 (11) : 103-112. DOI: 10.1016/j.tifs.2008.09.011. [2] Diaz-Montes E., R. Castro-Munoz. 2021. „Edible films and coatings as food-quality preservers: An overview”. Foods 10 (2) : 249. DOI:10.3390/foods10020249. [3] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/851 z dnia 30 maja 2018 r. zmieniająca dyrektywę 2008/98/WE w sprawie odpadów. [4] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/852 z dnia 30 maja 2018 r. zmieniająca dyrektywę 94/62/WE w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych. [5] Falguera V., J.P. Quintero, A. Jiménez, J.A. Muñoz, A. Ibarz. 2011.„Edible films and coatings: Structures, active functions and trends in their use”. Trends in Food Science & Technology 22 : 292-303. DOI:10.1016/j.tifs.2011.02.004. [6] Maringgal B., N. Hashim, I.S.M.A. Tawakkal, M.T.M. Mohamed. 2020. „Recent advance in edible coating and its effect on fresh/fresh-cut fruits quality”. Trends in Food Science & Technology 96 : 253-267. DOI:10.1016/j. tifs.2019.12.024. [7] Mikołajczak A., M. Ligaj. 2022. „Antimicrobial efficiency of novel active packaging based on iron nanoparticles biosynthesized by oregano leaves extract”. Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering 67 : 5-8. DOI: 10.53502/WHVY4483. [8] Nowacka M., S. Kownacki, K. Śwircz. 2018.„Współczesne trendy w opakowaniach spożywczych, Aktywne i inteligentne rozwiązania”. Packaging Polska 9 : 106-108. [9] Nowacka M., W. Stodulska. 2020. „Wykorzystanie nanotechnologii do produkcji materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością”. Ważenie - Dozowanie - Pakowanie 3 (79) : 62-66. [10] Oliver-Ortega H., V. Vandemoortele, A. Bala, F. Julian, J.A. Méndez, F.X. Espinach. 2021. „Nanoclay effect into the biodegradation and processability of poly(lactic acid) nanocomposites for food packaging”. Polymers 13 (16) : 2741. DOI: 10.3390/polym13162741. [11] Pedreiro S., A. Figueirinha, A.S. Silva, F. Ramos. 2021. „Bioactive edible films and coatings based in gums and starch: Phenolic enrichment and foods application”. Coatings 11 (11) : 1393. DOI:10.3390/coatings11111393. [12] Popowicz R., T. Lesiów. 2014. „Innowacyjne opakowania aktywne w przemyśle żywnościowym”. Engineering Sciences And Technologies 2 (13) : 34-48. DOI:10.15611/nit.2014.2.04. [13] Rozporządzenie (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG 89/109/EWG. [14] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 450/2009 z dnia 29 maja 2009 r. w sprawie aktywnych i inteligentnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz. U. UE. L. z 2009 r. Nr 135). [15] Rozporządzenie Komisji (WE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz.U. L 338 z 13.11.2004 późn. zm.). [16] Rozporządzenie Komisji nr 2023/2006 w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (Dz. U. UE. L. z 2006 r. Nr 384 z późn. zm.). [17] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. U. UE. L. z 2008 r. Nr 354 z późn. zm.). [18] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE (Dz. U. UE. L. z 2008 r. Nr 354 z późn. zm.). [19] Siracusa V., S. Romani, M. Gigli, C. Mannozzi, J.P. Cecchini, U. Tylewicz, N. Lotti. 2018.„Characterization of active edible films based on citral essential oil, alginate and pectin”. Materials 11 (10) : 1980. DOI: 10.3390/ma11101980. [20] Ustawa z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach. [21] Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2132).
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-2 , nr katalogowy 142072
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH