Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 2
Uproszczony model kinetyki suszenia materiałów spożywczych
A simplified drying kinetics model of food materials
10.15199/62.2023.2.6
Marek Markowski
nr katalogowy: 141970
10.15199/62.2023.2.6
Streszczenie
Zaproponowano uproszczony model kinetyki suszenia wilgotnych materiałów spożywczych o konsystencji ciała stałego. Model walidowano, wykorzystując wyniki pomiarów kinetyki suszenia kostek surowej marchwi w temp. 60°C, kostek blanszowanej marchwi suszonej w temp. 50, 60, 70 i 80°C, a także kostek surowego ziemniaka suszonego w temp. 70 i 90°C. Dla surowej marchwi charakterystyczny czas wynosił 31,5 min, dla marchwi blanszowanej odpowiednio 14,9; 13,0; 11,1 i 9,2 min, a dla ziemniaków odpowiednio 50,2 i 28,0 min. Sformułowany model jest prostszy i łatwiejszy do zastosowania niż modele teoretyczne lub inne wieloparametryczne modele empiryczne. Model może być wykorzystany do obliczania całkowitego czasu suszenia oraz do określania zmian zawartości wilgoci i szybkości suszenia materiałów spożywczych o konsystencji ciała stałego.
Abstract
A simplified model was proposed to describe the drying kinetics of wet solids. The model was validated on the basis of measurements of dry- ing kinetics parameters of raw and blanched carrot cubes and raw po- tato cubes dried by convection with hot air (50–90°C). The model values matched the exptl. data well for all drying time intervals. The proposed model was simpler and easier to use than theoretical or other multi-parametric empirical models and can be used to calculate the total drying time and to det. changes in the moisture content and drying rate of solid food materials.
Słowa kluczowe
suszenie materiałów spożywczych
suszenie
żywność
kinetyka suszenia
uproszczony model
Keywords
drying of food materials
drying
food materials
drying kinetics
simplified model
Bibliografia
[1] D.I. Onwude, N. Hashim, R.B. Janius, N.M. Nawi, K. Abdan, Compr. Rev. Food Sci. Food Safety 2016, 15, nr 3, 599. [2] Z. Gawrzynski, R. Glaser, Drying Technol. 1996, 14, 1121. [3] D.S.A. Delfiya, K. Prashob, S. Murali, P.V. Alfiya, M.P. Samuel, R. Pandiselvam, J. Food Proc. Eng. 2022, 45, nr 6, e1381, DOI: 10.1111/ jfpe.13810. [4] W.P. Silva, I.B. Galvão, C.M.D.P. Silva, J.E. Farias Aires, R.M.F. Figueirêdo, Heat Mass Transfer 2020, 56, 1263, DOI: 10.1007/s00231-019-02785-w. [5] L. Mayor, A.M. Sereno, J. Food Eng. 2004, 61, 373. [6] M. Mahiuddin, M.I.H. Khan, C. Kumar, M.M. Rahman, M.A. Karim, Comp. Rev. Food Sci. Food Safety 2018, 17, 1113. [7] Y. Yuan, L. Tan, Y. Xu, Y. Yuan, J. Dong, Int. J. Thermal Sci. 2019, 136, 539. [8] T.K. Nguyen, M. Mondor, C. Ratti, J. Food Eng. 2018, 230, 8. [9] G.I. Efremov, Macrokinetics of transfer processes, MGTU, Moscow, Russia, 2001. [10] A.Adrover, A.Brasiello, G.A.Ponso, J.Food Eng.2019,244,178. [11] M.U.H.Joardder, C.Kumar, M.A.Karim, Int.J.Multiphase Flow 2017,95, 101. [12] K.Dhalsamant, P.P.Tripathy, S.L.Shrivastava, Int. J.Green Energy2017, 14, 184. [13] X.D.Chen, G.Z.Xie, Food Bioprod. Proc. 1997,75,213. [14] A.Putrantoa, X.D.Chen, Procedia Chem. 2014,9,77. [15] A.O.Compaoreiin., Drying Technol. 2017,35, nr 4,500. [16] X.Gao, J.Wang, S.Wang, Z.Li, Drying Technol. 2016,34, nr 4,437. [17] T.Kudra, G.I.Efremov, Drying Technol. 2007,21,1077. [18] B. Ortiz-García-Carrasco, E. Yañez-Mota, F.M. Pacheco-Aguirre, H. Ruiz-Espinosa, M.A. García-Alvarado, O. Cortés-Zavaleta, I.I. Ruiz-López, J. Food Eng. 2015, 144, 138. [19] N.P.Zogzas, Z.B.Maroulis, D.Marinos-Kouris, Drying Technol.1994,12, 1653.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
e-Publikacja (format pdf) - nr 141970 "Uproszczony model kinetyki suszenia materiałów spożywczych"
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2023-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
68.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH