Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2023 - zeszyt 1
Wartość technologiczna ziarna jęczmienia ze zbiorów 2022 roku
Technological value of barley grain from 2022 harvest year
Sylwia Stępniewska
Agnieszka Salamon
nr katalogowy: 141704
Streszczenie
Celem niniejszej pracy było określenie wartości technologicznej ziarna jęczmienia ze zbiorów 2022 roku. Materiałem do badań było 81 próbek dostarczonych z Ośrodków Doradztwa Rolniczego z różnych rejonów Polski. Próbki badane były w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB. Wartość technologiczną ziarna jęczmienia określono w oparciu o następujące wyróżniki jakościowe: wilgotność, gęstość ziarna w stanie zsypnym oraz zawartość białka. Badane próbki charakteryzowały się średnio aż o 3,3 kg/hl wyższą gęstością ziarna w stanie zsypnym niż próbki ziarna jęczmienia ze zbiorów 2021 roku. Średnia zawartość białka była o 1,0 punkt procentowy niższa niż w przypadku ziarna zebranego w 2021 roku. Większość badanych próbek ziarna (ponad 61%) cechowała się zawartością białka powyżej 11,5% s.m., w tym ponad 53% próbek charakteryzowało się zawartością białka powyżej 12,5% s.m. Stwierdzono zróżnicowanie omawianych wyróżników jakościowych w zależności od odmiany i formy jęczmienia oraz rejonu uprawy.
Abstract
The aim of this study was to determine the technological quality of barley grain from 2022 harvest year. The tested material were 81 barley grain samples collected from Agricultural Advisory Center, from different region of Poland. Grain samples were tested in Department of Grain Processing and Bakery IBPRS-PIB. The technological quality of barley grain was determined by such quality parameters as: moisture content, test weight and protein content. The tested barley grain samples were characterized by 3.3 kg/hl higher average test weight than the barley grain samples from the 2022 harvest year. The average protein content was 1.0 percentage point lower than in the case of barley grain samples from 2021 harvest year. Most of the tested grain samples (over 61%) were characterized by protein content above 11.5% d.m., including 28.4% of the samples were characterized by protein content above 12.5% d.m. The difference in the quality parameters dependent on barley cultivar and form as well as different region of Poland were stated.
Słowa kluczowe
jęczmień
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
Keywords
barley
growing area
technological value of grain
harvest
Bibliografia
[1] Boros D., A. Fraś, K. Gołębieska, D. Gołębieski, O. Paczkowska, M. Wiśniewska. 2015. Skład chemiczny ziarna zbóż. Jęczmień jary. W: Wartość odżywcza i prozdrowotna ziarna odmian żyta i nasion rzepaku zalecanych do uprawy w Polsce. Monografie i rozprawy naukowe IhAR-PIB, nr. 49. Red. Boros D., Fraś A. Wyd. IhAR-PIB Radzików, 73-80. [2] DG AGRI 2022. eu cereals balance sheets. Cerealssupply&demand.https://agriculture. ec.europa.eu/data-and-analysis/markets/ overviews/market-observatories/crops_ en#cereals dostęp: 09.01.2023. Drążkiewicz K., A. Najewski, A. Skrzypek, [3] J. Szarzyńska. 2022. Lista opisowa odmian roślin rolniczych 2022. Zboża. COBO 74/2022, COBORu, Słupia Wielka. [4] Gańko K., A. Szafrańska. 2020. Ziarno jęczmienia – wartość technologiczna ze zbiorów 2020 r. Broszura informacyjna. Wyd. IB- PRS-PIB, https://www.ibprs.pl/wp-content/ uploads/2021/09/Jeczmien_zbiory_2020_ PL.pdf dostęp: 09.01.2023. [5] Gąsiorowski H. 1997. Jęczmień. Chemia i technologia. Wyd. PWRiL. Poznań. [6] Główny urząd Statystyczny. 2022. Produkcja upraw rolniczych i ogrodniczych w 2021 r. Warszawa. https://stat.gov.pl/ obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/ uprawy-rolne-i-ogrodnicze/produkcja- upraw-rolnych-i-ogrodniczych-w-2021- roku,9,20.htmldostęp: 09.01.2023. [7] Główny Urząd Statystyczny. 2022a. Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2022 roku. https:// stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo- lesnictwo/uprawy-rolne-i-ogrodnicze/ wstepny-szacunek-glownych-ziemioplodow- rolnych-i-ogrodniczych-w-2022-roku,3,16. htmldostęp: 09.01.2023. [8] Główny urząd Statystyczny. 2022b. Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2022 roku. https://stat. gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo- lesnictwo/uprawy-rolne-i-ogrodnicze/wyn- ikowy-szacunek-glownych-ziemioplodow- rolnych-i-ogrodniczych-w-2022-roku,5,21. htmldostęp: 09.01.2023. [9] Karolini-Skaradzińska Z., H. Subda, A. Czubaszek. 2006. Wpływ dodatku mąki jęczmiennej na właściwości ciasta i pieczywa uzyskanego z mąki pszenic jarych i ozimych. Żywność, Nauka, Technologia, Jakość 2 (47), 124-132. [10] Kępiński A. 2015. Jęczmień – właściwości prozdrowotne i wykorzystanie w produkcji spożywczej. Przegląd Zbożowo-Młynarski 59 (3), 17-18. [11] Lista Odmian Roślin Rolniczych 2022. Wyd. COBORu, Słupia Wielka. [12] Stępniewska S. 2021. Wartość technologiczna ziarna jęczmienia ze zbiorów 2021 roku. Przegląd Zbożowo-Młynarski 65 (1), 24-29. [13] Szarzyńska J. 2019. Odmiany jęczmienia. W:. Zboża wysokiej jakości wszechstronnie wykorzystywane. Red. Agro Serwis. Wyd. Biznes Press Sp. z o.o., Warszawa., Wyda- nie IX, 76-84. [14] Tobiasz-Salach R., B. Krochmal-Marczak. 2018. Jęczmień, jego uprawa i możliwości wykorzystania ziarna w żywieniu człowieka. W:. Wybrane aspekty z bezpieczeństwa żywności. Red. Krochmal-Marczak B. Wyd. PWSZ im. St. Pigonia, Krosno, Wydanie I, 117-1127. [15] USDA 2022. World AgriculturalProduction. Circular Series WAP 12-22, December 2022 https://apps.fas.usda.gov/psdonline/cir- culars/production.pdf dostęp: 14.01.2022. [16] Wirkowska A., Z. Rzedzicki, A. Sobota, E. Sykut-Domańska, P. Zarzycki, K. Bartoszek, E. Kuzawińska. 2016. Jęczmień w żywieniu człowieka. Polish Journal of Agronomy 25, 41-50.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-1 , nr katalogowy 141704
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2023-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
46.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH