Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2023 - zeszyt 1
Wpływ metody suszenia na zawartość polifenoli ogółem, chlorofili i witaminy C w kolendrze siewnej (Coriandrum sativum L.)
Effect of Drying Method on Content of Total Polyphenols, Chlorophylls and Vitamin C in Coriander (Coriandrum Sativum L.)
10.15199/65.2023.1.3
Izabela Kwaśniewska-Karolak
nr katalogowy: 141627
10.15199/65.2023.1.3
Streszczenie
Przyprawy i zioła stanowią ważny element w diecie człowieka. Charakteryzują się wysokimi walorami smakowo-aromatycznymi oraz właściwościami leczniczymi. Zbadano wpływu metod suszenia (suszenie sublimacyjne oraz konwekcyjne) na zawartość związków aktywnych (kwasu askorbinowego, polifenoli oraz chlorofili) w kolendrze. Zakres pracy obejmował analizę ziela w trzech postaciach (świeżej, suszonej konwekcyjnie oraz sublimacyjnie) pod kątem zawartości suchej masy, zawartości barwników chlorofilowych, zawartości sumy związków polifenolowych oraz aktywności przeciwutleniającej metodą z rodnikiem DPPH. W wyniku prowadzonych analiz stwierdzono, że procesy suszenia spowodowały wzrost zawartości polifenoli w porównaniu do ziół świeżych oraz znaczne obniżenie dawki powodującej 50% redukcję rodnika DPPH w porównaniu do świeżego surowca. Największą zawartością barwnika chlorofilowego i kwasu askorbinowego charakteryzowała się świeża kolendra. Suszenie ziół spowodowało znaczny spadek zawartości barwników i witaminy C, przy czym większe ubytki zaobserwowano w przypadku ziół suszonych metodą konwekcyjną w porównaniu z sublimacyjną. Tym samym stwierdzono, że bardziej korzystną metodą utrwalania ziół jest metoda suszenia sublimacyjnego.
Abstract
Spices and herbs are important elements in the human diet. They are characterized by strong, taste aromatic values and therapeutic properties. The aim of the study was to investigate the effect of drying methods (freeze-drying and convection drying) on the content of active compounds such as ascorbic acid, polyphenols, and chlorophylls in coriander herb. The scope of the work included the analysis of herbs in three forms (fresh, dried, and freeze-dried) in terms of dry matter content, chlorophyll dyes content, total polyphenolic compounds content and antioxidant activity using the DPPH radical method. As a result of the conducted analyzes, it was found that applied drying processes caused an increase in the content of polyphenols compared to fresh herbs and a significant reduction in the dose resulting in a 50% reduction of the DPPH radical compared to the fresh raw material. Fresh coriander herb was characterized by the highest content of chlorophyll dye and ascorbic acid. Drying of herbs resulted in a significant decrease in the content of dyes and vitamin C, with greater losses observed in the case of herbs dried using the convection method. thus, it was found that the freeze-drying is a more advantageous method of herb preservation.
Słowa kluczowe
kolendra siewna
polifenole ogółem
chlorofile
witamina C
Keywords
coriander
total polyphenols
chlorophylls
vitamin C
Bibliografia
[1] Atlas roślin https://atlas.roslin.pl/plant/7460 [dostęp 10.09.2022]. [2] Bhat S., P. Kaushal, M. Kaur, H.K. Sharma. 2014. „Coriander (Coriandrum Sativum L.). Processing, nutritional and functional aspects”. African Journal of Plant Science 8 (1) : 25-33. DoI: 10.5897/ ajPs2013.1118. [3] Dhakshayani G.M., S.J.A. Priya. 2022.„A comparative study of phytochemical, antioxidant, anticarcinogenic, and antidiabetic potential of coriander (Coriandrum sativum L.): microgreen and mature plant”. Foods and Raw Materials 10 (2). DoI: 10.21603/2308-4057-2022-2-539. [4] Hihat S., H. Remini, K. Madani. 2017.„Effect of oven and microwave drying on phenolic compounds and antioxidant capacity of coriander leaves”. International Food Research Journal 24 (2) : 503-509. [5] Hossain M., C. Barry-ryan, A.B. Martin-Diana, N. Brunton. 2010.„Effect of drying method on the antioxidant capacity of six Lamiaceae herbs”. School of Food science and environmental Health 123 (1) : 85-91. DoI: 10.1016/j.foodchem.2010.04.003. [6] Jangra S.S, M. Madan, I.Ssingh, Dusyant. 2018.„Comparative analysis of Phytochemical Profile and antioxidant activity of coriander (Coriandrum sativum L.)”. Asian Journal of Chemistry 3 (208) : 508-512. DoI: 10.14233/ajchem.2018.20930. [7] Kaleta A., K. Górnicki, A. Choińska, K. Russek, M. Klimek. 2016. „Wyznaczanie współczynnika dyfuzji wody w procesie suszenia liści kolendry, bazylii i natki pietruszki”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2 : 12-17. [8] Kędzia B., E. Hołderna-Kędzia. 2008.„Występowanie związków fenolowych w miodzie pszczelim”. Postępy Fitoterapii 4 : 225-232. [9] Klimczak J. 1995.„Chlorofile”. W: S. michałowski. ed. Technologia chłodnictwa żywności. Składniki pokarmowe i kontrola ich przemian, 132-148. Łódź : Politechnika Łódzka. [10] Kozłowska M., M. Ziarno. 2012. „Kolendra – skład i zastosowanie”. Czytelnia Medyczna, Postępy Fitoterapii 2 : 108-112. [11] Kudełka W., A.Kosowska.2008.„Składniki przypraw i ziół przyprawowych determinujące ich funkcjonalne właściwości oraz ich rola w żywieniu człowieka i zapobieganiu chorobom”. Zeszyty Naukowe, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie 781 : 83-111. [12] melchior H., H. Kastner. 1978. PRZYPRAWY badania botaniczne i chemiczne. Warszawa : Wnt. [13] mujumda a.s. 2016. Principles, classification, and selection of Dryers. Handbook of Industrial Drying, 4-31. new york : crc. [14] Piekut j., D. Dec, a. zyskowska. 2016.„zmiany zawartości związków fenolowych wybranych roślinach przyprawowych pod wpływem procesu mrożeni”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1 : 32. [15] Pn-en 12145:2001 Polska norma: soki owocowe i warzywne - oznaczanie całkowitej suchej substancji - metoda grawimetryczna oznaczania ubytku masy w wyniku suszenia. [16] Pn-a-04019:1998. Polska norma: Produkty spożywcze. oznaczanie zawartości witaminy c . [17] Raj S., P. Anitha. 2017.„Effect of growing conditions on growth and herbage yield of coriander”. Journal of Tropical Agriculture 55 (2) : 200-204. [18] Rząca M., D. Witrowa-Rajchert. 2007.„Suszenie żywności w niskiej temperaturze”. Przemysł Spożywczy 61 (4) : 30-35. [19] Sangwan A., A. Kawatra, S. Sehgal. 2011.„Bio-chemical analysis of coriander leaves powder prepared using various drying methods”. Journal of Dairying, Foods & Home Sciences 30 (3) : 202-205. [20] Singleton V.L., J.A. Rossi. 1965.„Colorimetry of total Phenolics with Phosphomolybdic-Phosphotungstic acid reagent”. American Journal of Enology and Viticulture 16 (3) : 144-158. [21] Sreelatha S., R. Inbavalli. 2012. „Antioxidant, antihyperglycemic, and antihyperlipidemic effects of coriandrum sativum Leaf and stem in alloxan-Induced Diabetic rats”. Journal of Food Science 77 (7) : t119-t123. DoI: 10.1111/j.1750-3841.2012.02755.x. [22] Śledź M., D. Witrowa-Rajchert. 2012. „Zmiana zawartości chlorofili oraz polifenoli podczas przechowywania suszonych mikrofalowo-konwekcyjnie liści pietruszki”. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 570 : 97-106. [23] Śledź M., D. Witrowa-Rajchert. 2012. „Składniki biologicznie czynne w suszonych ziołach- czy ciągle aktywne?” Kosmos – Problemy Nauk Biologicznych 61. [24] Witrowa-Rajchert D., M. Hankus, E. Pawlak. 2009. „Wpływ metody suszenia na zawartość chlorofilu i barwę oregano oraz bazylii”. Inżynieria i Aparatura Chemiczna 48 (1) : 70-71. [25] www.phenol-explorer.eu [dostęp 11.06. 2019 r.]. [26] Yen G.C, D H.Y. Chen. 1995.„Antioxidant activity of various tea extract in relation to their antimutagenicity”. Journal of Agriculture and Food Chemistry 43 (1) : 27-32. DoI: 10.1021/jf00049a007.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2023-1 , nr katalogowy 141627
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2023-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2023-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH