Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 12
Kontrola jakości opakowań
Quality Control of Packaging
10.15199/65.2022.12.7
Marta Lenartowicz-Klik
Izabela Gajlewicz
nr katalogowy: 141299
10.15199/65.2022.12.7
Streszczenie
Obecnie około 98% wszystkich produktów oferowanych na rynku wymaga opakowania. Zarówno w przypadku materiałów, jak i wyrobów, które są finalnie przeznaczone do kontaktu z żywnością, w tym wszelkiego typu opakowań i materiałów opakowaniowych, to na producencie spoczywa obowiązek i odpowiedzialność za przestrzeganie właściwych przepisów w zakresie badania opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Omówiono niektóre z najważniejszych zagadnień dotyczących kontroli jakości opakowania w tym wymagania jakie determinują między innymi rozporządzenia UE, rozporządzenia krajowe, dyrektywy oraz normy międzynarodowe i standardy. Przedstawiono także procesy kontroli jakości opakowań w branży spożywczej na przykładzie opakowania z tworzywa sztucznego, szkła, metalu i papieru.
Abstract
Currently, about 98% of all types of products offered on the market require packaging. Both in the case of materials and articles that are ultimately intended to come into contact with food, including all types of packaging and packaging materials, it is the manufacturer’s duty and responsibility to comply with the relevant provisions on testing packaging intended for contact with food. The article discusses some of the most important things that should be taken into account during packaging quality control, including the requirements that are determined by EU regulations, National regulations, directives and international norms and standards. This publication also presents packaging quality control processes in the food industry on the example of plastic, glass, metal and paper packaging.
Słowa kluczowe
kontrola jakości
opakowania szklane
opakowania tworzywowe
opakowania papierowe
opakowania metalowe
opakowania do żywności
Keywords
quality control
glass packaging
plastic packaging
paper packaging
metal packaging
food contact packaging
Bibliografia
[1] Bagiński J., B. Gołota. 2015. „Wprowadzenie do zrównoważonego rozwoju w przedsiębiorstwach poligraficznych.” Acta Poligraphica, 5: 27-40. [2] Barska A., J. Wyrwa. 2017. „Innovations in the Food Packaging Market – Intelligent Packaging – a Review”. Czech Journal of Food Sciences 35 (1) : 1-6. DOI: 10.17221/268/2016-CJFS. [3] Borowczak D. 2017. „Trzeci wymiar kontroli jakości w sektorze opakowań oraz procesie pakowania”. Automatyka 9. https://automatykaonline.pl/Artykuly/Pomiary/Trzeci-wymiar-kontroli-jakosci-w-sek-torze-opakowan-oraz-procesie-pakowania [dostęp 02.11.2022]. [4] Czerwińska D. 2018. „Dobrze zapakowane”. Przegląd Gastronomiczny 72 (6) : 10-13. [5] Gaurav D.K., N.R. Panjagari, T. Alam. 2019. „An overview of paper and paper based food packaging materials: health safety and environmental concerns”. Journal of Food Science and Technology 56 (10) : 4391-4403. DOI: 10.1007/s13197-019-03950-z. [6] Gołębiowski M. 2014. „Elementy kultury jakości w organizacji”. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Studia i Prace Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania. Zarządzanie 1 (38) : 33-42. [7] Hamrol A. 2013. „Zarządzanie jakością z przykładami”. Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN. [8] Konieczka P. 2016. „System kontroli i zapewnienia jakości wyników badań w laboratorium”. Seminarium Analityczne MS Spektrum, Rzeszów. [9] Leszczyński K., A. Żbikowska. 2016. Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnienia. Warszawa : Wydawnictwo SGGW. [10] Lisińska-Kuśnierz M., A. Kawecka. 2012. „Zapewnienie bezpieczeństwa opakowań produktów żywnościowych w łańcuchu dostaw”. Handel Wewnętrzny 1 : 60-68. [11] Maziarz P. 2019. „Zapewnienie bezpieczeństwa żywności w oparciu o proces wdrażania systemu HACCP w wybranych zakładach przemysłu spożywczego. Współczesne Problemy Zarządzania 7 (2 (15)) : 121-130. DOI: 10.52934/wpz.43. [12] Nęcki Ł. 2015. „Kontrola jakości procesu produkcji z wykorzystaniem metody wizualnej. Studium przypadku”. Zeszyty Naukowe Quality. Production. Improvement 1 (2) : 40-53. [13] Panfil-Kuncewicz H., A. Kuncewicz, M. Juśkiewicz. 2012. Wybrane zagadnienia z opakowalnictwa żywności. Olsztyn : Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. [14] Pyś-Skrońska B. 2021. „Opakowania są potrzebne i to się nie zmieni”. Chemia i biznes 4 (67) : 17-19. [15] Singh P., A.A. Wani, H. C Langowski. 2016. Food Packaging Materials Testing & Quality Assurance. CRC Press. DOI: 10.1201/9781315374390. [16] Tušar T., K. Gantar, V. Koblar, B. Ženko, B. Filipič. 2017. „A study of overfitting in optimization of a manufacturing quality control procedure”. Applied Soft Computing 59 (3) : 77-87. DOI: 10.1016/j. asoc.2017.05.027. [17] Winkowska J., C. Winkowski. 2018. „Proces kontroli jakości opakowań w przemyśle poligraficznym”. W Innowacje w zarządzaniu i inżynierii produkcji II, 359-369. Polskie Towarzystwo Zarządzania Produkcją. [18] Więcek-Janka E., J. Pawlicki, P. Walkowski. 2018. „Przykład wprowadzania usprawnień w procesach produkcyjnych (analiza wybranego przypadku)”. Zeszyty Naukowe Politechniki Poznańskiej, Organizacja i Zarządzanie 76 : 271-282. DOI: 10.21008/j.0239-9415.2018.076.20. [19] Wronka A. 2016. „Certyfikaty produktowe i systemowe na rynku B2B”. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego. DOI: 10.18778/8088-574-5. [20] https://envirlab.pl/baza-wiedzy/badanie-opakowan-do-kontaktu-z-zywnoscia-dlaczego-jest-tak -wazne/ [dostęp 02.11.2022]. [21] https://foodfakty.pl/czy-kontrola-jakosci-moze-byc-latwa-i-skuteczna [dostęp 04.11.2022]. [22] https://gloswielkopolski.pl/kontrola-jakosci-opakowan-sprawdz-jak-skorzystasz-na-automatycznych -systemach-wizyjnych/ar/c15-16996711 [dostęp 15.11.2022]. [23] https://packagingeurope.com/inspection-on-the-line-quality-control-for-packaging/5406.article [dostęp 14.11.2022]. [24] https://safetyculture.com/checklists/packaging-quality-control/ [ dostęp 16.11.2022]. [25] https://www.cobico.pl/laboratorium [dostęp 07.11.2022]. [26] https://www.copadata.com/pl/przemyslowa/przemysl-spozywczy/food-beverage-solutions/zarza-dzanie-jakoscia-przemysle-spozywczym/ [dostęp 08.11.2022]. [27] https://www.intouch-quality.com/blog/food-packaging-inspection-quality-control [dostęp 08.11.2022]. [28] https://www.fenixsystems.eu/oferta/maszyny-do-kontroli-jakosci [dostęp 03.11.2022]. [29] https://www.ksmvision.pl/rozwiazania/przemysl-spozywczy [dostęp 16.11.2022]. [30] https://www.mt.com/pl/pl/home/applications/Product-Inspection_2/PI-ProductInte.html [dostęp 04.11.2022]. [31] https://www.pmg.engineering/packaging-quality-control/ [dostęp 05.11.2022].
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-12 , nr katalogowy 141299
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH