Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 12
Analiza opinii konsumentów na temat mięsa cielęcego
Analysis Of Consumers’ Opinions on Veal Meat
10.15199/65.2022.12.6
Karina Stanaszek
Tomasz Florowski
Anna Florowska
nr katalogowy: 141298
10.15199/65.2022.12.6
Streszczenie
Pod pojęciem „cielęcina” rozumie się mięso pozyskane z rozbioru tusz cielęcych. młody wiek cieląt w momencie uboju jest czynnikiem warunkującym specyficzne, pożądane przez konsumentów cechy pozyskiwanego mięsa, takie jak mała zawartość tłuszczu, jasna barwa, kruchość oraz delikatny smak. Na podstawie przeprowadzonych badań ankietowych stwierdzono, że większość respondentów deklarowała, że kupuje cielęcinę, głównie z powodu jej cech sensorycznych. Największa grupa respondentów wskazywała jednak, że sięga po cielęcinę sporadycznie (rzadziej niż raz w miesiącu), co może być wynikiem jej stosunkowo wysokiej ceny i małej dostępności. Największa grupa ankietowanych deklarowała, że często kupuje polędwiczkę i udziec cielęcy. Preferowaną formą zakupu cielęciny było mięso w większym kawałku. zdecydowana większość respondentów wskazywała, że dostępne na rynku mięso cielęce jest dobrej jakości.
Abstract
The term “veal” is understood as meat obtained from the cutting of veal carcasses. The young age of the calves at the time of slaughter is a factor determining the specific characteristics of the meat obtained valued by consumers, such as low fat content, light colour, tenderness and delicate taste. based on the survey, it was found that the majority of respondents declared that they buy veal, mainly because of its sensory characteristics. However, the largest group of respondents indicated that they buy veal occasionally (less than once a month), which may be the result of its relatively high price and low availability. The largest group of respondents declared that they often buy sirloin and round of veal. The preferred form of purchase of veal was meat in a larger piece. The vast majority of respondents indicated that the veal meat available on the market is of good quality.
Słowa kluczowe
mięso cielęce
preferencje konsumenckie
badanie ankietowe
Keywords
veal meat
consumers preferences
questionnaire survey
Bibliografia
[1] Bednarski W., Z. Duda, J. Gawęcki, A. Horubała, P. Lewicki, Z. Sikorski, S. Zmarlicki. 2008. Leksykon Nauki o Żywności i Żywieniu Człowieka oraz polsko-angielski słownik terminów. Warszawa : Wydawnictwo SGGW. [2] Bilik K. 2017. „Żywienie cieląt przeznaczonych na rzeź lub do dalszego opasu”. W: Produkcja i rynek wołowiny w Polsce (red. S. Wajda), 88-98. Warszawa : Wydawnictwo Naglady. [3] Brewer S., J. Novakofski. 2008. „Consumer Sensory Evaluations of Aging Effects on Beef Quality”. Journal of Food Science 73 (1) : 78-82. DOI: 10.1111/j.1750-3841.2007.00575.x. [4] Castro Cardoso Pereira P.M., Filipa A., Vicente R.B. 2013. „Meat nutritional composition and nutritive role in the human diet”. Meat Science 93 : 586-592. DOI: 10.1016/j.meatsci.2012.09.018. [5] Czarniecka-Skubina E. 2006. „Wołowina i cielęcina – zastosowanie w technologii gastronomicznej. Najlepsze na steki i befsztyki”. Przegląd Gastronomiczny 60 (11) : 11-12. [6] Dyrektywa 1991. Dyrektywa Rady Nr 91/629/EEC z 19 listopada 1991 r. określająca minimalne normy dla ochrony cieląt. Official Journal L 340 z 11.12.1991. [7] Dyrektywa 1993. Dyrektywa Rady Nr 93/24/EEC 21 czerwca 1993 r. w sprawie statystycznego nadzoru nad produkcją bydła. Official Journal L 149 21.06.1993. [8] Florek M., P. Domaradzki, A. Junkuszew, P. Skałecki, Z. Litwińczuk, T.M. Gruszecki, W. Bojar. 2018. „Porównanie właściwości fizykochemicznych mięsa jagniąt i cieląt rzeźnych”. Journal of Animal Science, Biology and Bioeconomy 36 (1) : 31-42. DOI: 10.24326/jasbbx.2018.1.3. [9] Górska-Warsewicz H. 2006. „Konsument na rynku mięsa i jego przetworów”. Przemysł Spożywczy 60 (3): 41-43. [10] Grochowska K., D. Kołodziejczyk, S. Socha. 2016. „Znaczenie mięsa w żywieniu człowieka i preferencje konsumentów związane z jego spożyciem w Polsce na przestrzeni ostatnich 30 lat”. Wiadomości Zootechniczne 4 : 34-45. [11] Jurczak M. E. 2000. Ocena jakości mięsa. Ocena surowców pochodzenia zwierzęcego. Warszawa : Wydawnictwo SGGW. [12] Kłoczko I., F. Świderski. 1999. „Mięso i jego przydatność technologiczna”. W: Towaroznawstwo żywności przetworzonej (red. F. Świderski), 191-211. Warszawa : Wydawnictwo SGGW. [13] Kołczak T. 2000. „Jakość mięsa kulinarnego”. Gospodarka Mięsna 52 (8) : 32-33. [14] Kowalczuk I., B. Mikuta, B. Gronczyńska. 2002. „Uwarunkowania zachowań konsumentów na rynku mięsa i przetworów”. Gospodarka Mięsna 54 (8) : 34-38. [15] Lensink B.J., X. Fernandez, G. Cozzi, L. Florand, I. Veissier. 2001. „The influence of farmers’ behavior on calves’ reactions to transport and quality of veal meat”. Journal of Animal Science 79 : 642-652. DOI: 10.2527/2001.793642x. [16] Litwińczuk A., Z. Litwińczuk, D. Borkowska, J. Barłowska, A. Górska. 2000. Przewodnik do ćwiczeń z oceny i wykorzystania surowców zwierzęcych. Lublin : Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Lublinie. [17] Litwińczuk Z. 2011. „Bydło”. W: Mięso – podstawy nauki i technologii (red. A. Pisula, E. Pospiech), 35 -37. Warszawa : Wydawnictwo SGGW. [18] Olszewski A. 2005. Atlas rozbioru tusz zwierząt rzeźnych. Warszawa : Wydawnictwo Naukowo-Techniczne. [19] PN-A-82005.1996. Cielęcina. Części zasadnicze. [20] Połczyńska I., I. Górska. 1997. „Czynniki kształtujące produkcję i jakość kulinarnego mięsa wołowego w Polsce”. Żywność. Technologia. Jakość 1 (10) : 8-16. [21] Rozporządzenie 1999. Rozporządzenie Rady (WE) Nr 1254/99 z 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wołowiny i cielęciny. Official Journal L 160 z 26.06.1999; L 265 z 18.10.2000; L 282 z 5.11.1999. [22] Rozporządzenie 2003. Rozporządzenie Rady (WE) nr 1782/2003 z dnia 29 wrzenia 2003 r. ustanawiające wspólne zasady dla systemów bezpośredniego wsparcia w ramach wspólnej polityki rolnej i ustanawiające określone systemy wsparcia dla rolników oraz zmieniające rozporządzenia (...). Official Journal L 270 z 21.10.2003r. [23] Rozporządzenie 2007. Rozporządzenie Rady (UE) nr 700/ 2007 z dnia 11 czerwca 2007 r. w sprawie wprowadzania do obrotu mięsa pochodzącego z bydła w wieku do dwunastu miesięcy [24] Russak G. 2010. Polska Wołowina i Cielęcina na Polskim Stole. Tradycyjna Kuchnia Polska. Warszawa : Wydawnictwo Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. [25] Sikora T., P. Weber. 1995. „Próba poznania konsumenckich preferencji dotyczących mięsa kulinarnego”. Go-spodarka Mięsna 47 (1) : 40-41. [26] Stanisławczyk R. 2014. „Cielęcina – wartość odżywcza i zastosowanie”. Gospodarka Mięsna 66 (11) : 36-38. [27] Sułkowski H. 1990. „Mięso”. Przegląd Gastronomiczny 44 (6) : 24-26. [28] Szczepańska A. 1997. Dieta łatwostrawna nie tylko dla chorych. Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL. [29] Szymanderska H. 2003. Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej. Warszawa : Wydawnictwo REA s.j. [30] Świderski F. 2010. „Mięso”. W: Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii (red. F. Świderski), 232-242. Warszawa : Wydawnictwo SGGW. [31] Tyszkiewicz S. 2005. „Poglądy konsumentów Unii Europejskiej na jakość mięsa cielęcego i uwarunkowania jego produkcji”. Przemysł Spożywczy 59 (12) : 12-15, 19. [32] Tyszkiewicz S. 2006. „W poszukiwaniu jednoznacznej definicji mięsa cielęcego oraz wyróżników przydatnych w ocenie jego jakości”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2 (47) : 5-16. [33] Williamson C.S., R.K. Foster, S.A. Stanner, J.L. Buttriss. 2005. „Red meat in the diet”. Nutrition Bulletin 30 : 323-355. DOI: 10.1111/j.1467-3010.2005.00525.x.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-12 , nr katalogowy 141298
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-12
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH