Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 11
Kryzys fosforowy – czym jest i jak się z nim można uporać?
The Phosphorus Crisis – What Is It and How Can We Deal with It?
10.15199/65.2022.11.3
Łukasz Byczyński
nr katalogowy: 140719
10.15199/65.2022.11.3
Streszczenie
Wyczerpujące się zasoby łatwo dostępnego dla roślin fosforu, wzrost cen pasz i fosforytów oraz zanieczyszczenie fosforanami wód powierzchniowych są objawami szerszego zjawiska, określanego jako kryzys fosforowy. W artykule pokrótce wyjaśniono, jakie znaczenie ma fosfor w produkcji rolniczej i żywieniu zwierząt, z czego wynika obecna sytuacja związana ze zmniejszaniem się źródeł fosforu oraz jego udziałem w procesie eutrofizacji wód, a także dokąd prowadzą te zmiany oraz jak można sobie z tym problemem poradzić.
Abstract
The depletion of readily available for plants phosphorus, the increase in feed and phosphate prices, and the pollution of surface waters with phosphate are symptoms of a wider phenomenon known as the phosphorus crisis. This article briefly explains the importance of phosphorus in agricultural production and animal nutrition, what causes the current situation with decreasing sources of phosphorus and its contribution to process of eutrophication of water, as well as where we are going, and how we can deal with this problem.
Słowa kluczowe
fosfor
kryzys
fitaza
kwas fitynowy
eutrofizacja
Keywords
phosphorus
crisis
phytase
phytic acid
eutrophication
Bibliografia
[1] Abelson P.H., 1999. „A potential phosphate crisis”. Science 283 (5410) : 2015. DOI: 10.1126/scien- ce.283.5410.2015. [2] Applegate T.J., D.m. Webel, X.G. Lei. 2003b. „Efficacy of a phytase derived from Escherichia coli and expressed in yeast on phosphorus utilization and bone mineralization in turkey poults”. Poultry Science 82 (11) : 1726-1732. DOI: 10.1093/ps/82.11.1726. [3] Aráoz R., J.Molgó, N.Tandeaudemarsac. 2010.„Neurotoxic cyanobacterial toxins”.Toxicon 56 (5): 813-828. DOI: 10.1016/j.toxicon.2009.07.036. [4] Carpenter S.R. 2008. „Phosphorus control is critical to mitigating eutrophication”. Proceedings of the National Academy of Sciences 105 (32) : 11039-11040. DOI: 10.1073/pnas.0806112105. [5] Chen R., G. Xue, P. Chen, B. Yao, W. Yang, Q. ma, Y. Fan, Z. Zhao, m.C. Tarczynski, J. Shi. 2008. „Transgenic maize plants expressing a fungal phytase gene”. Transgenic Research 17 (4) : 633-643. DOI: 10.1007/ s11248-007-9138-3. [6] Clark E. 2009.„Enzymes market heats up”. Feed International, 2009. [7] Golovan S.P., R.G. Meidinger, A. Ajakaiye, M. Cottrill, M.Z. Wiederkehr, D.J. Barney, C. Plante, J.W. Pollard, M.Z. Fan, M.A. Hayes, J. Laursen, J.P. Hjorth, R.R. Hacker, J.P. Phillips, C.W. Forsberg. 2001.„Pigs expressing salivary phytase produce low-phosphorus manure”. Nature Biotechnology 19 (8) : 741-745. DOI: 10.1038/90788. [8] Gowariker V., V.N. Krishnamurthy, S. Gowariker, M. Dhanorkar, K. Paranjape. 2009. The Fertilizer Encyclopedia. Hoboken, New Jersey, USA : John Wiley & Sons Inc. [9] Hatten L.F., D.R. Ingram, S.T. Pittman. 2001. „Effect of phytase on production parameters and nutrient availability in brolilers and laying hens: a review”. The Journal of Applied Poultry Research 10 (3) : 274-278. DOI: 10.1093/japr/10.3.274. [10] Jang D.A., J.G. Fadel, K.C. Klasing, A.J. Mireles, R.A. Ernst, K.A. Young, A. Cook, V. Raboy. 2003.„Evaluation of low-phytate corn and barley on broiler chick performance”. Poultry Science 82 (12) : 1914–1924. DOI: 10.1093/ps/82.12.1914. [11] Kurek E., E. Ozimek. 2008.„Zwiększenie dostępności dla roślin fosforu obecnego w glebie metodami biologicznymi”. Postępy Nauk Rolniczych 2, 85-95. [12] Lei X.G., J. M. Porres. 2007.„Phytase and inositol phosphates in animal nutrition: dietary manipulation and phosphorus excretion by animals”. W Inositol phosphates – linking agriculture and the environment. red. Turner, B. L., Richardson, A. E., Mullaney, E. J. London, UK, Washington DC, USA : CABI. [13] Oltmans S.E., W.R. Fehr, G.A. Welke, V. Raboy, K.L. Peterson. 2005.„Agronomic and seed traits of soybean lines with low-phytate phosphorus”. Crop Science 45 (2) : 593-598. DOI: 10.2135/cropsci2005.0593. [14] Panda A. K., S.V.R. Rao, m.V.L.N. Raju, S.K. Bhanja. 2005. „Effect of microbial phytase on production performance of white leghorn layers fed on a diet low in non-phytate phosphorus”. British Poultry Science 46 (4) : 464-469. DOI: 10.1080/00071660500191098. [15] Raboy V. 2001.„Seeds for a better future: «low phytate» grains help to overcome malnutrition and reduce pollution”. Trends in Plant Science 6 (10) : 458-462. DOI: 10.1016/S1360-1385(01)02104-5. [16] Ravindran V., W.L. Bryden, E.T. Kornegay. 1995. „Phytases: Occurrence, bioavailibility and implications in poultry nutrition”. Poultry and Avian Biology Reviews 6 (2) : 125-143. [17] Sathe S.K., N.R. Reddy. 2002. Food Phytates. Boca Raton, Florida, USA : CRC Press. [18] Selle P.H., V.Ravindran. 2007.„Microbial phytase in poultry nutrition”. Animal Feed Science and Technology 135 (1) : 1-41. DOI: 10.1016/j.anifeedsci.2006.06.010. [19] Shane M. 2010.„Dietary additives for egg-producing flocks”. Egg Industry, September 2010. [20] Sharpley A.N., P. Kleinman, R. McDowell. 2001. „Innovative management of agricultural phosphorus to protect soil and water resources”. Communications in Soil Science and Plant Analysis 32 (7) : 1071-1100. DOI: 10.1081/CSS-100104104. [21] Sharpley A. 1999.„Agricultural phosphorus, water quality and poultry production: are they compatibile?” Poultry Science 78 (5) : 660-673. DOI: 10.1093/ps/78.5.660. [22] Shen J., L. Yuan, J. Zhang, H. Li, Z. Bai, X. Chen, W. Zhang, F. Ahang. 2011.„Phosphorus dynamics: from soil to plant”. Plant Physiology 156 (3) : 997-1005. DOI: 10.1104/pp.111.175232. [23] Snow J.L., D.H. Baker, C.m. Parsons. 2004. „Phytase, citric acid, and 1α-hydroxycholecalciferol improve phytate phosphorus utilization in chicks fed a corn-soybean meal diet”. Poultry Science 83 (7) : 1187- 1192. DOI: 10.1093/ps/83.7.1187. [24] Steen P. 1998. „Phosphorus availability in the 21st century: management of a nonrenewable resource”. Phosphorus and Potassium 217. [25] Stevenson-Paulik J., R.J. Bastidas, S.T. Chiou, R.A. Frye, J.D. York. 2005.„Generation of phytate-free seeds in Arabidopsis through disruption of inositol polyphosphate kinases”. Proceedings of the National Academy of Sciences 102 (135) : 12612-12617. DOI: 10.1073/pnas.0504172102. [26] Vaccari D.A. 2009. „Phosphorus: a looming crisis”. Scientific American 300 (6) : 54–59. DOI: 10.1038/ scientificamerican0609-54. [27] WeinerJ. 2003. Życie i ewolucja biosfery - podręcznik ekologii ogólnej. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN S.A. [28] Yang X.E., X. Wu, H.L. Hao, Z.L. He. 2008. „Mechanisms and assessment of water eutrophication”. Journal of Zhejiang University SCIENCE B 9 (3) : 197-209. DOI: 10.1631/jzus.B0710626. [29] Żyła K. 2001.„Phytase applications in poultry feeding: selected issues”. Journal of Animal and Feed Sciences 10 (2) : 247-258. DOI: 10.22358/jafs/67981/2001.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-11 , nr katalogowy 140719
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-11
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH