Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2022 - zeszyt 5
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania
Cereal grain as potential source of prebiotics in human and animal nutrition – the current state of knowledge and the future direction of their use
Greta Adamczyk
Inna Bobel
Krzysztof Buksa
nr katalogowy: 139840
Streszczenie
Wzrastające zainteresowanie oraz świadomość konsumentów dotycząca produktów o dużej wartości odżywczej powoduje, że zwiększa się na rynku popyt na żywność funkcjonalną, w szczególności probiotyczną. Szczególną uwagę poświęca się tu m.in. surowcom i produktom zbożowym. Ziarno zbóż stanowi jedno z podstawowych źródeł składników pokarmowych w diecie człowieka. Główne składniki ziarna, skrobia i białka, zapewniają odpowiednią wartość odżywczą produktów zbożowych. Ponadto składniki ziarna zbóż mogą być wykorzystywane jako pożywka dla bakterii w przewodzie pokarmowym człowieka, zapewniając tym samym działanie prebiotyczne. Wyzwaniem w żywieniu zwierząt stało się znalezienie alternatywnych metod i kontroli zapobiegania kolonizacji bakterii chorobotwórczych, ponieważ stosowane dotychczas środki przeciwbakteryjne mają niekorzystne konsekwencje dla zdrowia i dobrostanu zwierząt. Szczególnie cennym źródłem prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt jest błonnik pokarmowy.
Abstract
The growing interest and awareness of consumers regarding products with high nutritional value causes the demand for the functional, especially prebiotic foods. Particular attention is paid to cereal grain and products derived from cereal grain. Cereal grains are one of the basic source of nutrients in the human diet. The basic components of cereal grain, starch and proteins, provide an adequate nutritional value of cereal products. Moreover, cereal grain components may be a source of nutrients for bacteria in human digestive system, thus providing a prebiotic effect. The challenge in animal nutrition has been to find alternative methods and controls to prevent the colonization of pathogenic bacteria, as the antimicrobials used so far have negative consequences for the health and welfare of animals. Dietary fiber is particularly valuable source of prebiotics in human and animal nutrition.
Słowa kluczowe
ziarno zbóż
β-glukan
arabinoksylan
fruktooligosacharydy
Keywords
cereal grain
β-glucan
arabinoxylan
fructooligosaccharides
Bibliografia
[1] Abdi R., I. J. Joye. 2021. Prebiotic potential of cereal components foods 10, no. 10: 2338. [2] Buksa K., M. Kowalczyk, J. Boreczek. 2021. Extraction, purification and characterisation of exopolysaccharides produced by newly isolated lactic acid bacteria strains and the examination of their influence on resistant starch formation. Food Chemistry 362: 130221. [3] Buksa K., A. Nowotna, W. Praznik, h. Gambuś, R. Ziobro, J. Krawontka. 2010. The role of pentosans and starch in baking of wholemeal rye bread. Food Research International 43. 2045–2051. [4] Buksa K., R. Ziobro, A. Nowotna, G. Adamczyk, M. Sikora, M. Zylewski. 2014. Water binding capacity of rye flours with the addition of native and modified arabinoxylan preparations. Journal of Agricultural Science and Technology 16 (5): 1083–1095. [5] Buksa K. 2020. Effect of pentoses, hexoses, and hydrolyzed arabinoxylan on the most abundant sugar, organic acid, and alcohol contents during rye sourdough bread production. Cereal Chemistry 97 (3): 642–652. [6] Casiraghi M. C., R. Zanchi, E. Canzi, M. A. Pagani, T. Viaro, L. Benini, M. G. D’egidio. 2011. Prebiotic potential and gastrointestinal effects of immature wheat grain (IWG) biscuits. Antonie van Leeuwenhoek 99 (4): 795–805. [7] Chambers J. R., J. Gong. 2011. The intestinal microbiota and its modulation for Salmonella control in chickens. Food Research International 44(10): 3149-3159. [8] Charalampopoulos D., R. Wang, S. S. Pandiella, C. Webb. 2002. Application of cereals and cereal components in functional foods: A Review. International Journal of Food Microbiology 79 (1–2): 131–141. [9] Choct M. 2002. Non-starch polysaccharides: effect on nutritive value. Poultry feedstuffs: supply, composition and nutritive value, 1. wyd., 221–235. UK: CABI. [10] Codex Alimentarius Commission: Procedural Manual. 2010. 19th ed. Rome: World health Organization : Food and Agriculture Organization of the united Nations. [11] De Vrese M., J. Schrezenmeir. 2008. Probiotics, prebiotics and synbiotics. Advances in Biochemical Engineering/Biotechnology, zredagowane przez u. Stahl, u. E. B. Donalies, E. Nevoigt, 111:1–66. Advances in biochemical engineering/biotechnology. Berlin, Heidelberg: Springer. [12] Demirci T., Negiş hale İnci Öztürk, Oraç Aysun, Göktepe Çiğdem Konak, Atik Didem Sözeri, Aktaş Kübra, Demirci Sümeyye, Sert Durmuş, Akın Nihat. 2019. Immature wheat grain as a potential prebiotic ingredient in set-type yoghurts: Impact on antioxidative, textural properties and survival of different probiotics. Journal of Food Science and Technology 56 (12): 5474–5483. [13] Englyst H. N., S. M. Kingman, J. H. Cummings. 1992. Classification and measurement of nutritionally important starch fractions. European Journal of Clinical Nutrition 46 (Suppl 2): S33-50. [14] Ficco D. B. M., B. Prandi, A. Amaretti, I. Anfelli, A. Leonardi, S. Raimondi, N. Pecchioni. 2019. Comparison of gluten peptides and potential prebiotic carbohydrates in old and modern Triticum Turgidum Ssp. genotypes. Food Research International 120: 568–576. [15] Fuentes-Zaragoza E., E. Sánchez-Zapata, E. Sendra, E. Sayas, C. Navarro, J. Fernández-López, J. A. Pérez-Alvarez. 2011. Resistant starch as prebiotic: A Review. Starch – Stärke 63 (7): 406–415. [16] Gullón B., P. Gullón, F. Tavaria, M. Pintado, A. M. Gomes, J. L. Alonso, J. C. Parajó. 2014. Structural features and assessment of prebiotic activity of refined arabinoxylooligo- saccharides from wheat bran. Journal of Functional Foods 6: 438–449. [17] Halldor T. 2012. Patented non-antibiotic agents as animal feed additives. Recent Patents on Food, Nutrition & Agriculture 4 (2): 155–168. [18] Hamaker B. R., Y. E. Tuncil. 2014. A perspective on the complexity of dietary fiber structures and their potential effect on the gut microbiota. Journal of Molecular Biology 426 (23): 3838–3850. [19] Haralampu S. G. 2000. Resistant starch – a review of the physical properties and biological impact of RS3. Carbohydrate Polymers 41 (3): 285–292. [20] Harris S., A. Monteagudo-Mera, O. Kosik, D. Charalampopoulos, P. Shewry, A. Lovegrove. 2019. Comparative prebiotic activity of mixtures of cereal grain polysaccharides. AMB Express 9 (1): 203. [21] Harris S., S. Powers, A. Monteagudo-Mera, O. Kosik, A. Lovegrove, P. Shewry, D. Charalampopoulos. 2020. Determination of the pre- biotic activity of wheat arabinogalactan peptide (AGP) using batch culture fermentation. European Journal of Nutrition 59 (1): 297–307. [22] Hasjim J., A. Yongfeng, J. Jane. 2013. Novel applications of amylose-lipid complex as resistant starch type 5. W Resistant Starch, zredagowane przez y.-C. Shi i C. C. Maningat, 79-94. hoboken, NJ, USA: John Wiley & Sons, Inc. [23] Hemery y., X. Rouau, V. Lullien-Pellerin, C. Barron, J. Abecassis. 2007. Dry processes to develop wheat fractions and products with enhanced nutritional quality. Journal of Cereal Science 46 (3): 327–347. [24] Henry R. J. 1985. A comparison of the non-starch carbohydrates in cereal grains. Journal of the Science of Food and Agriculture 36 (12): 1243–1253. [25] Herfel T., S. Jacobi, X. Lin, e. van Heugten, V. Fellner, J. Odle. 2013. Stabilized rice bran improves weaning pig performance via a prebiotic mechanism. Journal of Animal Science 91, 907–913. [26] Hopkins M. J., H. N. Englyst, S. Macfarlane, E. Furrie, G. T. Macfarlane, A. J. McBain. 2003. Degradation of cross-linked and non-cross-linked arabinoxylans by the intestinal microbiota in children. Applied and Environmental Microbiology 69 (11): 6354–6360. [27] Hopping B. N., E. Erber, A. Grandinetti, M. Verheus, L. N. Kolonel, G. Maskarinec. 2010. Dietary fiber, magnesium and glycemic load alter risk of type 2 diabetes in a multiethnic cohort in Hawaii. The Journal of Nutrition 140 (1): 68–74. [28] Ingredion. 2014. hI-MAIZeTM resistant starch – fibre, carbohydrate and more. https:// www.ingredion.ca/content/dam/ingredion/ pdf-downloads/apac/APAC_2014_ hi-maize_Resistant%20Starch.pdf. Iyer C., K. Kailasapathy. 2005. effect of co-encapsulation of [29] Probiotics with prebiotics on increasing the viability of encapsulated bacteria under in vitro acidic and bile salt conditions and in yogurt. Journal of Food Science 70 (1): M18–23. [30] Jaskari J., P. Kontula, A. Siitonen, h. Jousimies-Somer, T. Mattila-Sandholm, K. Poutanen. 1998. Oat β-glucan and xylan hydrolysates as selective substrates for Bifidobacterium and Lactobacillus strains. Applied Microbiology and Biotechnology 49 (2): 175–181. [31] Joint FAO/WhO Working group report on drafting guidelines for the evaluation of probiotics in food. 30 April – 1 May 2002. London, Ontario, Canada. [32] Karppinen S., O. Myllymäki, P. Forssell, K. Poutanen. 2003. Fructan content of rye and rye products. Cereal Chemistry 80 (2): 168-171 [33] Krahl M., S. Müller, M. Zarnkow, W. Back, T. Becker. 2009. Arabinoxylan and fructan in the malting and brewing process. QualIty Assurance and Safety of Crops & Foods 1 (4): 246–255. [34] Lamsal B. P., J. Faubion. 2009. The beneficial use of cereal and cereal components in probiotic foods. Food Reviews International 25 (2): 103–114. [35] Marotti I., V. Bregola, I. Aloisio, D. Di Gioia, S. Bosi, R. Di Silvestro, R. Quinn, G. Dinelli. 2012. Prebiotic effect of soluble fibres from modern and old durum-type wheat varieties on Lactobacillus and Bifidobacterium strains. Journal of the Science of Food and Agriculture 92 (10): 2133–2140. [36] Mejía S. M. Vásquez, A. de Francisco, B. M. Bohrer. 2020. A Comprehensive review on cereal β-glucan: extraction, characterization, causes of degradation and food ap- plication. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 60 (21): 3693–3704. [37] Meyer K. A., L. h. Kushi, D. R. Jacobs, J. Slavin, T. A. Sellers, A. R. Folsom. 2000. Carbohydrates, dietary fiber and incident type 2 diabetes in older women. The American Journal of Clinical Nutrition 71 (4): 921–930. [38] Napolitano A., A. F. Costabile, S. Martin-Pelaez, P. Vitaglione, A. Klinder, G. R. Gibson, V. Fogliano. 2009. Potential prebiotic activity of oligosaccharides obtained by enzymatic conversion of durum wheat insoluble dietary fibre into soluble dietary fibre. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases 19 (4): 283–290. [39] Nemeth C., A. M. Andersson, R. Andersson, E. Mangelsen, S. Chuanxin, P. Åman. 2014. Relationship of grain fructan content to degree of polymerisation in different barleys. Food and Nutrition Sciences 05 (06): 581–589. [40] Noori N., H. Hamedi, M. Kargozari, P. M. Shotorbani. 2017. Investigation of potential prebiotic activity of rye sprout extract. Food Bioscience 19: 121–127. [41] Nugent A. P. 2005. Health properties of resistant starch. Nutrition Bulletin 30 (1): 27–54. [42] Paesani C., A. L. Degano, E. Salvucci, M. I. Zalosnik, J. P. Fabi, L. S. Sciarini, G. T. Perez. 2020. Soluble arabinoxylans extracted from soft and hard wheat show a differential prebiotic effect in vitro and in vivo. Journal of Cereal Science 93: 102956. [43] Pandey K. R., S. R. Naik, B. V. Vakil. 2015. Probiotics, prebiotics and synbiotics – a review. Journal of Food Science and Technology 52 (12): 7577–7587. [44] Panesar P. S., V. Bali, S. Kumari, N. Babbar, Oberoi harinder Singh. 2014. Prebiotics. Biotransformation of waste biomass into high value biochemicals, zredagowane przez S. K. Brar, G. S. Dhillon i C. R. Soccol, 237–259. New york, Ny: Springer. [45] Paradiso A., C. Cecchini, E. Greco, M. G. D’egidio, L. De Gara. 2008. Variation in fructooligosaccharide contents during plant development and in different cul- tivars of durum wheat. Plant Biosystems – An International Journal Dealing with All Aspects of Plant Biology 142 (3): 656–660. [46] Raigond P., E. Rajarathnam, B. Raigond. 2015. Resistant starch in food: A review. Journal of the Science of Food and Agriculture 95 (10): 1968–1978. [47] Roberfroid M.. 2007. Prebiotics: the concept revisited. The Journal of Nutrition 137 (3): 830S-837S. [48] Rumpagaporn P. B. L. Reuhs, A. Kaur, J. A. Patterson, A. Keshavarzian, B. R. Hamaker. 2015. Structural features of soluble cereal arabinoxylan fibers associated with a slow rate of in vitro fermentation by human fecal microbiota. Carbohydrate Polymers 130: 191–197. [49] Seo Kun-Ho, P. S. Holt, R. K. Gast. 2001. Comparison of Salmonella enteritidis infection in hens molted via long-term feed withdrawal versus full-fed wheat middling. Journal of Food Protection 64 (12): 1917–1921. [50] Slavin J. 2013. Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits. Nutrients 5 (4): 1417–1435. [51] Stanley D., R. hughes, R. Moore. 2014. Microbiota of the chicken gastrointestinal tract: influence on health, productivity and disease. Applied Microbiology and Biotechnology 98, 4301–4310. [52] Woodward J. R., D. R. Phillips, G. B. Fincher. 1983. Water-soluble (1→3), (1→4)-β-d-glucans from barley (Hordeum vulgare) endosperm. I. Physicochemical properties. Car- bohydrate Polymers 3 (2): 143–156. [53] Zhuang X., C. Zhao, K. Liu, P. M. Rubinelli, S. C. Ricke, Atungulu Griffiths G. 2018. Cereal grain fractions as potential sources of prebiotics. Food and Feed Safety Systems and Analysis, zredagowane przez S. C. Ricke, G. G. Atungulu, C. E. Rainwater, S. H. Park, 173-191. Academic Press.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-5 , nr katalogowy 139840
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2022-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH