Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 8
Mikotoksyny – ograniczanie ich występowania i wybrane metody dekontaminacji
Mycotoxins – limiting their occurrence and selected decontamination methods
10.15199/62.2022.8.8
Izabela Podgórska-Kryszczuk
nr katalogowy: 138873
10.15199/62.2022.8.8
Streszczenie
Przedstawiono przegląd literaturowy dotyczący sposobów skutecznego ograniczania występowania i kontroli mikotoksyn w żywności i paszach. Omówiono główne strategie działania obejmujące prewencję i dekontaminację żywności zanieczyszczonej mikotoksynami za pomocą metod fizycznych, chemicznych i biologicznych.
Abstract
A review, with 26 refs., of effective methods for reducing and controlling contamination of food and feed with mycotoxins. The main strategies for reducing the occurrence of mycotoxins in food, such as preventive action and decontamination of mycotoxin-contamined food by phys., chem. and biolog. methods, were discussed.
Słowa kluczowe
mikotoksyny
dekontaminacja
metody dekontaminacji
żywność
bezpieczeństwo żywności
Keywords
mycotoxins
decontamination
decontamination methods
food
Bibliografia
[1] R. Daou, K. Joubrane, R.G. Maroun, L.R. Khabbaz, A. Ismail, A. El Khoury, AIMS Agric. Food 2021, 6, 416. [2] M. Piotrowska, Postępy Mikrobiol. 2012, 51, nr 2, 109. [3] I. Rodrigues, K.A. Naehrer, Toxins 2012, 4, nr 9, 663. [4] W.X. Peng, J.L.M. Marchal, A.F.B. van der Poel, Anim. Feed Sci. Technol. 2018, 237, 129. [5] M. Korbas, J. Horoszkiewicz-Janka, Prog. Plant Prot. 2007, 47, 141. [6] B. Kabak, A. Dobson, Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 2006, 46, 593. [7] G. Conte, M. Fontanelli, F. Galli, L. Cotrozzi, L. Pagni, E. Pellegrini, Toxins 2020, 12, nr 8, 486. [8] J. Varga, B. Tóth, Acta Vet. Hung. 2005, 53, 189. [9] B. Grenier, A.P. Loureiro-Bracarense, J.F. Leslie, I.P. Oswald, [w:] Mycotoxin reduction in grain chains (red. J. F. Leslie, A. F. Logrieco), Wiley, 2014. [10] M. Liu, L. Zhao, G. Gong, L. Zhang, L. Shi, J. Dai, Y. Han, Y. Wu, M. Khalil, L. Sun, J. Anim. Sci. Biotechnol. 2022, 13, nr 1, 19. [11] K.A. Scudamore, R.C. Guy, B. Kelleher, S.J. MacDonald, Food Addit. Contam. 2008, 25, 331. [12] S.K. Pankaj, H. Shi, K.M. Keenera, Trends Food Sci. Technol. 2018, 71, 73. [13] N.H. Aziz, L.A.A. Moussa, F.M. Far, J. Food Saf. 2004, 24, nr 2, 109. [14] N. Bulut, B. Atmaca, G.A. Evrendilek, S. Uzuner, J. Food Saf. 2020, 40, 6. [15] N.Pallarés, F.J.Barba, H.Berrada, J.Tolosa, E.Ferrer, Appl. Sci. 2020, 10, nr 19, 6989. [16] N.D. Krout-Greenberg,, B. Puschner, M.G. Davidson, E.J. DePeters. J. Dairy Sci. 2013, 96, nr 4, 2705. [17] M. Bretz, M. Beyer, B. Cramer, A. Knecht, H.U. Humpf, J. Agric. Food Chem. 2006, 54, nr 17, 6445. [18] B. Wróbel, Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie 2014, 14, nr 3 (47), 159. [19] M.D.Haque, Y.Wang, Z.Shen, X.Li, M.K.Saleemi, C.He, Microb. Pathog. 2020, 142, 104095. [20] P.Horky, S.Skalickova, D.Baholet, J.Skladanka, Nanomaterials 2018, 8, nr 9, 727. [21] Y.Wu, J.H.Cheng, D.W.Sun, Trends Food Sci. Technol. 2021,109,647. [22] K.Śliżewska, Przem. Chem. 2020, 99, nr 3, 425. [23] L. Wang, T. Yue, Y. Yuan, Z. Wang, M. Ye, R. Cai, Food Control 2015, 50, 104. [24] M.R. Armando, C.A. Dogi, V. Poloni, C.A. Rosa, A.M. Dalcero, L.R. Cavaglieri, Int. J. Food Microbiol. 2013, 161, nr 3, 182. [25] S.P. McCormick, N.P.J. Price, C.P. Kurtzman, Appl. Environ. Microbiol. 2012, 78, 8694. [26] A.Halász, R.Lásztity, T.Abonyi, A.Bata, Food Rev.I nt. 2009, 25, 284.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2022-8
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2022-8
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH