Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 7
Analiza poglądów konsumentów na temat opakowań do żywności – badania wstępne
Analysis Of Consumer Views on The Food Packaging – Preliminary Research
10.15199/65.2022.7.7
Anna Żbikowska
Aniela Sokół
Michał Sowiński
Iwona Szymańska
Katarzyna Marciniak-Łukasiak
Katarzyna Żbikowska
nr katalogowy: 138578
10.15199/65.2022.7.7
Streszczenie
Celem pracy była analiza opinii konsumentów na temat bezpieczeństwa i funkcji opakowań do żywności. W badaniu ankietowym wzięło udział 231 respondentów. Prawie wszyscy dostrzegali wpływ opakowania na bezpieczeństwo zapakowanej żywności, a 3⁄4 ankietowanych twierdziło, iż to oddziaływanie może być szkodliwe. Wykazano, że niewiele osób, podejmując decyzje o zakupie, brało pod uwagę rodzaj opakowania. Najwięcej uwagi opakowaniom poświęcali emeryci i renciści. Za najbezpieczniejsze do kontaktu z żywnością zostały uznane przez kobiety wytwory papiernicze, a przez mężczyzn – szkło. Stwierdzono, że podobną popularnością cieszą się napoje pakowane w butelki ze szkła jak i z tworzywa sztucznego. W opinii respondentów najważniejsza była szczelność opakowań i czytelność etykiety oraz ich funkcje: ochrona i ekologiczna. Pomimo takich deklaracji większość nie zwracała uwagi na podatność opakowań do recyklingu. Można więc przypuszczać, że wygoda użytkowania i cena wciąż mają większe znaczenie niż bezpieczeństwo i ekologia.
Abstract
Food packaging has a significant impact on the quality and safety of the packaged food, and also, it performs other important functions, such as: informational, marketing and ecological. The aim of the study was to analyze consumer opinions on the safety and functions of food packaging. 231 respondents took part in the survey. Almost everyone noticed the impact of packaging on the safety of packaged food, and 3⁄4 of the respondents claimed that this effect may be harmful. However, only a few took into account the type of packaging when making their purchasing decisions. Retirees and pensioners paid the greatest attention to packaging. Women considered stationery to be the safest in contact with food, and men - glass. Beverages packed in glass and plastic bottles found to be equally popular. According to the respondents, the most important thing was the tightness of the packaging and legibility of the label as well as their protection and ecological functions. Despite such declarations, the majority didn’t pay attention to the recyclability of the packaging. It can therefore be assumed that the convenience of use and the price are still more important than safety and ecology.
Słowa kluczowe
żywność pakowana
opinie konsumentów
bezpieczeństwo
jakość żywności pakowanej
badania
Keywords
packaged food
consumer opinions
safety
quality of the packaged food
survey research
Bibliografia
[1] Alamri M., A. Qasem, M. Abdellatif, S. Hussain, M. Ibraheem, G. Shamlan, H. Alqah, A. Qasha. 2021. „Food packaging’s materials: A food safety perspective”. Saudi Journal of Biological Sciences 28 : 4490-4499. Doi: 10.1016/j.sjbs.2021.04.047. [2] Bednarczyk M. 2020.„Wytyczne dotyczące podatności na recykling opakowań z papieru”. W Środowiskowe aspekty projektowania opakowań, 32-41. Krajowa Izba Gospodarcza. [3] Bielińska E. 2004.„Migracja substancji szkodliwych z opakowania do żywności”. Agronomy Science 59 (1) : 11-19. [4] Cieślikowska J., J. Caban. 2017.„Dobór opakowań w dystrybucji wybranych produktów mlecznych”. Autobusy: technika, eksploatacja, systemy transportowe 6 : 1360-1363. [5] Hafiz A., A. Alghtani, B. Felemban, A. El-Aziz, D. Saber, E. Ahmed, M. Megahed, M. Fotouhi. 2021. „Multi-variable analysis for selection of natural fibers as fillers for a sustainable food packaging industry”. Materials Research Express 8: 1-16. [6] https://foodfakty.pl/konsumenci-wybieraja-szklo-wzrost-zapotrzebowania-na-opakowania-szklane. [dostęp: 06.04.2022]. [7] https://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/ponad-70-proc-konsumentow-woli-szklane-opakowania-zywnosci,51898.html. [dostęp: 06.04.2022]. [8] Ingaldi M., S. Dziuba. 2017.„Postrzeganie bezpieczeństwa żywności przez polskich konsumentów”. Zeszyty Naukowe. Quality. Prodution. Improvement 2 (7) : 106-118. Doi:10.30657/qpi.2017.07.11. [9] Kawecka A., A. Cholewa-Wójcik. 2017.„Jakość opakowania jako determinanta bezpieczeństwa żywności w kontekście wymagań społecznych konsumentów”. Żywność Nauka Technologia Jakość. 3 (112) : 138- 148. Doi: 10.15193/zntj/2017/112/205. [10] Królczyk J., D. Matuszek, K. Bendorz. 2015.„Atrakcyjność i funkcjonalność opakowań a zachowania konsumentów”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2 : 72-77. [11] Nechita P., M. Roman. 2020. „Review on polysaccharides used in coatings for Food packaging papers”. Coatings 10 (566) : 1-24. [12] Pająk P., D. Kuczera, t. Fortuna. 2013.„Wpływ opakowania na jakość przechowywanego pieczywa bezglutenowego”. Acta Agrophysica 20 (4) : 633-649 [13] Praca zbiorowa. 2016. Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnienia. (red. leszczyński K. i Żbikowska A.). Wyd. SGGW w Warszawie. [14] Schmid P., F. Welle. 2020. „Chemical migration from Beverage packaging materials - A Review”. Beverages 6 (37) : 1-19. [15] Stärker C., F.Welle. 2019.„Migration of Bisphenol A. from Can Coatings into Beverages at the end of Shelf life compared to Regulated test conditions”. Beverages 5 (1): 3-7. Doi: 10.3390/beverages5010003. [16] Stępień J. 2017.„Paper packaging materials and food safety”. Science & Technology 48-52. [17] Żbikowska A., A. Mendryk, S. Onacik-Gür, M. Brzeski, I. Szymańska. 2019.„Analiza opinii konsumentów na temat bezpieczeństwa opakowań do żywności. Badania wstępne”. Nauki Inżynierskie i Technologie 1 (32) : 58-69. Doi: 10.15611/nit.2019.1.03.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-7 , nr katalogowy 138578
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH