Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 7
Jadalne powłoki ochronne do ryb i produktów rybnych
Edible Protective Coatings for Fish and Fish Products
10.15199/65.2022.7.6
Patrycja Biernacka
Grzegorz Tokarczyk
nr katalogowy: 138577
10.15199/65.2022.7.6
Streszczenie
Ryby oraz produkty nieprzetworzone z ryb należą do produktów szybko psujących się. Jest to wynikiem przemian zachodzących w surowcach rybnych nie poddanych konserwacji po złowieniu, jak również złego przechowywania tych surowców. Z tego względu coraz więcej uwagi poświęca się badaniom nad wprowadzeniem nowoczesnych metod konserwacji oraz pakowania żywności. Jadalne powłoki bądź folie stanowią interesującą alternatywę dla tradycyjnych metod zwiększenia trwałości pożywienia, poprzez ochronne działanie przed czynnikami środowiska zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Dodatkowo wprowadzenie takiej metody ochrony dla produktów rybnych będzie korzystnie wpływało na ekologię, dzięki zmniejszonej produkcji syntetycznych opakowań.
Abstract
Fish and unprocessed fish products are perishable products. This is the result of changes in raw fish that are not preserved after being caught, as well as poor storage of this raw material. For this reason, more and more attention is paid to research into the introduction of modern methods of food preservation and packaging. Edible coatings or films are an interesting alternative to traditional methods of extending the shelf life of food by protecting against external and internal environmental factors. In addition, the introduction of such a method of protection for fish products will have a positive effect on ecology, thanks to the reduced production of synthetic packaging.
Słowa kluczowe
jadalne powłoki
folie jadalne
ryby
produkty rybołówstwa
bezpieczeństwo żywności
Keywords
edible coatings
edible films
fish
fishery products
food safety
Bibliografia
[1] Alzate P., S. miramont, S. Flores, l.N. Gerschenson. 2017.„Effect of the potassium sorbate and carvacrol addition on the properties and antimicrobial activity of tapioca starch – hydroxypropyl methylcellulose edible films”. Starch - Stärke 69 (5-6) : 1600261. Doi: 10.1002/star.201600261. [2] Asgher M., S.A. Qamar, M. Bilal, H.m. Iqbal. 2020. „Bio-based active food packaging materials: Sustainable alternative to conventional petrochemical-based packaging materials”. Food Research International 137 : 109625. Doi: 10.1016/j.foodres.2020.109625. [3] Benbettaïeb N., F. Debeaufort, T. Karbowiak. 2019 „Bioactive edible films for food applications: mechanisms of antimicrobial and antioxidant activity”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 59 (3) : 3431-3455. Doi: 10.1080/10408398.2018.1494132. [4] Chauhan O.P., C. Nanjappa, N. Ashok, N. Ravi, N. Roopa, P.S. Raju. 2015. „Shellac and Aloe vera gel based surface coating for shelf life extension of tomatoes”. Journal of Food Science and Technology 52 (2) : 1200-1205. Doi: 10.1007/s13197-013-1035-6. [5] Chiralt A., C.González-Martínez, M.Vargas, l.Atarés. 2018.„Edible films and coatings from proteins”. W Woodhead Publishing Series in Food Science, Technology and Nutrition, Proteins in Food Processing (Second edition), 477-500. Woodhead publishing. Doi: 10.1016/B978-0-08-100722-8.00019-X. [6] Dehghani S., S.V. Hosseini, J.M. Regenstein. 2018. „Edible films and coatings in seafood preservation: A review”. Food Chemistry 240 : 505-513. Doi: 10.1016/j.foodchem.2017.07.034. [7] Díaz-Montes E., R. Castro-Muñoz. 2021. „Edible Films and coatings as Food-Quality preservers: An overview”. Foods 10 (2) : 249. Doi: 10.3390/foods10020249. [8] Domínguez R., F.J. Barba, B. Gómez, P. Putnik, D. Bursać Kovačević, M. Pateiro, E.M. Santos, J.M. Lorenzo. 2018. „Active packaging films with natural antioxidants to be used in meat industry: A review”. Food Research International 113 : 93-101. Doi: 10.1016/j.foodres.2018.06.073. [9] Galus S., J. Kadzińska. 2015. „Food application of emulsion-based edible films and coatings”. Trends in Food Science and Technology 45 (2) : 273-283. Doi: 10.1016/j.tifs.2015.07.011. [10] Hamann D., B.M.S. Puton, R. Colet, J. Steffens, G.C. Ceni, R.l. Cansian, G.T. Backes. 2021. „Active edible films for application in meat products”. Society and Development 10 (7) : e13610716379. Doi: 10.33448/ rsd-v10i7.16379. [11] Hamed I., A.N. Jakobsen, J. Lerfall. 2021. „Sustainable edible packaging systems based on active compounds from food processing byproducts: A review”. Comprehensive Reviews In Food Science And Food Safety 21 (1) : 198-226. Doi: 10.1111/1541-4337.12870. [12] Hao R., J. Pan, B.R. Shah, S.K. Tilami, J. Mraz. 2020. „Post‐mortem quality changes of common carp (Cyprinus Carpio) during chilled storage from two culture systems”. Journal of the Science of Food and Agriculture 101 (1) : 91-100. Doi: 10.1002/jsfa.10618. [13] Hao R., K. Roy, J. Pan, B.R. Shah, J. Mraz. 2021. „Critical review on the use of essential oils against spoilage in chilled stored fish: A quantitative meta-analyses”. Trends in Food Science & Technology 111 : 175-190. Doi: 10.1016/j.tifs.2021.02.054. [14] Kadzińska J., M. Janowicz, S. Kalisz, J. Bryś, A. Lenart. 2019.„An overview of fruit and vegetable edible packaging materials”. Packaging Technology and Science 32 (10) : 483-495. Doi: 10.1002/pts.2440. [15] Khedr E.H. 2018. „Maintaining Valencia orange quality during shelf life using different waxes”. Journal Postharvest Technology 6 (3) : 31-43. [16] Kozłowicz K., M. Sułkowska, F. Kluza. 2011. „Powłoki jadalne i ich wpływ na jakość i trwałość owoców i warzyw”. Acta Scientiarum Polonorum Technica Agraria 10 (3-4) : 35-45. Doi: 10.24326/ aspta.2011.3-4.5. [17] Liang C., M. Jia, D. Tian, Y. Tang, W. Ju, S. Ding, l. Tian, X. Ren, X. Wang. 2017. „Edible sturgeon skin gelatine films: tensile strength and UV light-barrier as enhanced by blending with esculine”. Journal of Functional Foods 37 : 219-228. Doi: 10.1016/j.jff.2017.07.051. [18] López-Córdoba A., C. Medina-Jaramillo, D. Piñeros-Hernandez, S. Goyanes. 2017. „Cassava starch films containing rosemary nanoparticles produced by solvent displacement method”. Food Hydrocolloids 71 : 26-34. Doi: 10.1016/j.foodhyd.2017.04.028. [19] Mahcene Z., A. Khelil, S. Hasni, P.K. Akman, F. Bozkurt, K. Birech, M.B. Goudjil, F. Tornuk. 2020. „Development and characterization of sodium alginate based active edible films incorporated with essential oils of some medicinal plants”. International Journal of Biological Macromolecules 145 : 124-132. Doi:10.1016/j.ijbiomac.2019.12.093. [20] Maringgal B., N. Hashim, I.S.M.A. Tawakkal, M.T.M. Mohamed. 2020. „Recent advance in edible coating and its effect on fresh/fresh-cut fruits quality”. Trends in Food Science and Technology 96 : 253-267. Doi: 10.1016/j.tifs.2019.12.024. [21] Mellinas C., A. Valdes, M. Ramos, N. Burgos, M. Garrigos. 2015. „Active edible films: current state and future trends”. Journal of Applied Polymer Science 133 (2) : 1-15. Doi: 10.1002/app.42631. [22] Mikus M., S. Galus. 2020.„Powlekanie żywności – materiały, metody i zastosowanie w przemyśle spożywczym”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 27, 4 (125) : 5-24 . Doi: 10.15193/zntj/2020/125/355. [23] Panahirad S., R. Naghshiband-Hassani, S. Bergin, R. Katam, N. Mahna. 2020.„Improvement of post-harvest quality of plum (Prunus domestica l.) using polysaccharide-based edible coatings”. Plants 9 (9) : 1148. Doi: 10.3390/plants9091148. [24] Piñeros-Hernandez D., C. Medina-Jaramillo, A. López-Córdoba, S. Goyanes. 2017. „Edible cassava starch films carrying rosemary antioxidant extracts for potential use as active food packaging”. Food Hydrocolloids 63 : 488-495. Doi: 10.1016/j.foodhyd.2016.09.034. [25] Pavli F., A.A. Argyri, G.J.E. Nychas, C. Tassou, N. Chorianopoulos. 2018. „Use of Fourier transform infrared spectroscopy for monitoring the shelf life of ham slices packed with probiotic supplemented edible films after treatment with high pressure processing”. Food Research International 106 : 1061-1068. Doi: 10.1016/j.foodres.2017.12.064. [26] Otoni C.G., R.J. Avena-Bustillos, C.W. Olsen, C. Bilbao-Sáinz, T.H. McHugh. 2016. „Mechanical and water barrier properties of isolated soy protein composite edible films as affected by carvacrol and cinnamaldehyde micro and nanoemulsions”. Food Hydrocolloids 57 : 72-79. Doi: 10.1016/j.fo- odhyd.2016.01.012. [27] Scartazzini l., J.V. Tosati, D.H.C. Cortez, M.J. Rossi, S.H. Flores, M.D. Hubinger, M. Di Luccio, A.R. Monteiro. 2019. „Gelatin edible coatings with mint essential oil (Mentha arvensis): Film characterization and antifungal properties”. Journal of Food Science and Technology 56 (9) : 4045-4056. Doi: 10.1007/s13197- 019-03873-9. [28] Schaefer D., W.M. Cheung. 2018. „Smart packaging: opportunities and challenges”. Procedia CIRP 72 : 1022-1027. Doi: 10.1016/j.procir.2018.03.240. [29] Sharma S., S. Barkauskaite, B. Duffy, S. Jaiswal, A.K. Jaiswal. 2020. „Development of essential oil incorporated active films based on biodegradable blends of poly (lactide) /poly (butylene adipate-co-terephthalate) for food packaging”. Journal of Packaging Technology and Research 4 : 235-245. Doi: 10.1007/ s41783-020-00099-5. [30] Sharma S., S. Barkauskaite, A.K. Jaiswal, S. Jaiswal. 2021.„Essential oils as additives in active food packaging”. Food Chemistry 343 : 128403. Doi: 10.1016/j.foodchem.2020.128403. [31] Siracusa V., S. Romani, M. Gigli, C. Mannozzi, J.P. Cecchini, U. Tylewicz, N. Lotti. 2018. „Characterization of active edible films based on citral essential oil, alginate and pectin”. Materials 11 (10) : 1-14. Doi: 10.3390/ma11101980. [32] Song D-H., V-B. Hoa, H.W. Kim, S.M. Khang, S-H. Cho, J-S. Ham, K-H. Seol. 2021. „Edible Films on meat and meat products”. Coatings 11 (11) : 1344. Doi: 10.3390/coatings11111344. [33] Umaraw P., P.E.S. Munekata, A.V. Verma, F.J. Barba, V.P. Singh, P. Kumar, J.M. Lorenzo. 2020.„Edible films/ coating with tailored properties for active packaging of meat, fish and derived products”. Trends in Food Science & Technology 98 : 10-24. Doi: 10.1016/j.tifs.2020.01.032. [34] Umaraw P., A.K. Verma. 2017. „Comprehensive review on application of edible film on meat and meat products: An eco-friendly approach”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 57 (6) : 1270-1279. Doi: 10.1080/10408398.2014.986563. [35] Umaraw P., A.K. Verma. 2016.„Consumer perception changes meat products”. Fleischwirtschaft 1 : 58-94. [36] Yu D., W. Zhao, J. Dong, J. Zang, J.M. Regenstein, Q. Jiang, W. Xia. 2022. „Multifunctional bioactive coatings based on water-soluble chitosan with pomegranate peel extract for fish flesh preservation”. Food Chemistry 374 : 131619. Doi: 10.1016/j.foodchem.2021.131619. [37] Yu D., l. Wu, J.M. Regenstein, Q. Jiang, F. Yang, Y. Xu, W. Xia. 2020. „Recent advances in quality retention of non-frozen fish and fishery products: A review”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 60 (10) : 1747-1759. Doi: 10.1080/10408398.2019.1596067.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-7 , nr katalogowy 138577
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH