Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 7
Zalecenia odnośnie właściwego odżywiania w okresie pandemii wirusa SARS-COVID-2
Recommendations For Proper Nutrition During The SARS-COVID-2 Virus Pandemic
10.15199/65.2022.7.5
Bohdan Achrem-Achremowicz
nr katalogowy: 138576
10.15199/65.2022.7.5
Streszczenie
Pandemia wirusa SARS-COVID-2 spowodowała w Polsce do dnia 6.07.2022 r. zakażenie 6,018 mln (w tym ozdrowienia 5,335 mln), śmierć ponad 116 tys. osób. Właściwe odżywianie i kontrolowana suplementacja diety w okresie zagrożeń, mogą zapobiec infekcji i przyspieszyć leczenie. Przedstawiono założenia zbilansowanej diety dla dorosłych (wg. Komitetu Nauk o Żywności PAN) oraz zalecenia suplementacji (wg Norm PZH) witaminami i solami mineralnymi w dawkach zapobiegających przedawkowaniu. Omówiono również zalecenia odżywiania niemowląt i dzieci.
Abstract
The SARS-COVID-2 pandemic had caused in Poland by 6/07/22. infection of 6,018 million (including recovery 5.335 million), death of over 116 thousand people. Proper nutrition and dietary supplementation during times of danger can prevent infection and accelerate healing. Assumptions of a balanced diet for adults (according to Com.Nutr.S. PAN) and recommendations for supplementation (according to PZH Standards) with vitamins and mineral salts in doses preventing overdosing are given. Nutritional recommendations for infants and children were also discussed.
Słowa kluczowe
pandemia wirusa
odporność
zalecane odżywianie: suplementacja
normy witamin i soli mineralnych
Keywords
virus pandemic
immunity
recommended nutrition: supplementation
vitamin and mineral salt standards
Bibliografia
[1] Barazzoni R., S.C. Bischoff, J. Breda, K. Wickramasinghe, Z. Krznaric, D. Nitzan, M. Pirlich, P. Singer. 2022. „Council ESPEN expert statements and practical guidance for nutritional management of individuals with SARS-CoV-2 infection”. Clinical Nutrition 39 (6) : 1631-1638. DOI: 10.1016/j.clnu.2020.03.022. [2] Brzozowska A., W. Roszkowski, B. Pietruszka, J. Kałuża. 2005. „Witaminy i składniki mineralne jako suplementy diety”. Żywność Nauka Technologia Jakość 4 (Supl.) : 5-16. [3] Calder P.C. 2020. „Nutrition, immunity and COVID-19”. BMJ Nutrition Prevention & Health 3 (1) : e000085. DOI: 10.1136/ bmjnph-2020-00008. [4] Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public. WHO. 2020. https://www.who.int/emergencies/ diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public . [5] Coronavirus disease (COVID-19): „Food safety and nutrition. WHO. 2020. https://www.who.int/emer-gencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/coronavirus-dis-ease-covid-19-food-safety-and-nutrition. [6] Drywień M.E., J. Hamulka, M.A. Zielinska-Pukos. 2020. „The COV-19 Pandemic Lockdowns and Changes in Body Weight among Polish Women”. Sustainability 12 (18) : 7768. DOI:10.3390/su1218776. [7] Feeding babies and young children during the COVID-19 outbreak. WHO. 2021. http://www.emro.who. int/nutrition/news/feeding-babies-and-young-children-during-the-covid-19-outbreak.html. [8] First meeting of the Technical Advisory Group on the mental health impacts of CoV-19 in the WHO European Region. WHO. 2021. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/340714/WHO-EU-RO-2021-2198-41953-%205764%20eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y. [9] Genoni G., A. Conio, M. Binotti, P. Manzoni, M. Castagno, I. Rabbone, A. Monzani. 2020. „Management and Nutrition of Neonates during the COVID-19 Pandemic: A Review of the Existing Guidelines and Recommendations”. American Journal of Perinatology 37 (S 02) : S46-S53. DOI: 10.1055/s-0040-1714675. [10] Groß R., C. Conzelmann, J.A. Müller, S. Stenger, K. Steinhart, F. Kirchhoff, J. Münch. 2020. „Detection of SARS-CoV-2 in human breastmilk”. Lancet 395 (10239) : 1757- 1758. DOI: 10.1016/S0140-6736(20)31181-8. Erratum in: Lancet 396 (10253) : 758. [11] Hamulka J., M. Jeruszka-Bielak, M. Górnicka, M.E. Drywień. 2021. „Dietary supplements during COVID-19 outbreak. Results of Google trends analysis supported by PLifeCOVID-19 online studies”. Nutrients 13 :54. DOI: 10.3390/nu13010054. [12] Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. 2020. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Warszawa : NIZP-PZH. https://www.pzh.gov.pl/wp-content/ uploads/2020/12/Normy_zywie-nia_2020web-1.pdf. [13] Kirtsman M., Y. Diambomba, S.M. Poutanen, A.K. Malinowski, E. Vlachodimitropoulou, W.T. Parks, L. Erdman, S.K. Morris, P.S. Shah. 2020. „Probable congenital SARS-CoV-2 infection in a neonate born to a woman with active SARS-CoV-2 infection”. Canadian Medical Association Journal 192 (24) : E647-E650. DOI:10.1503/cmaj.200821. [14] Kułaga Z., A. Kotowska, B. Gorzkowska, A. Stolarczyk, J. Kowalkowska, L. Wądołowska, P. Socha. 2021. „Narodowy Program Zdrowia: Raport; Przeprowadzenie kompleksowych badań epidemiologicznych dotyczących sposobu żywienia i stanu odżywienia społeczeństwa polskiego ze szczególnym uwzględnieniem małych dzieci”. Maszynopis. Warszawa : Instytut Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka. [15] Lippi G., B.M. Henry, F. Sanchis-Gomar. 2020. „Physical inactivity and cardiovascular disease at the time of coronavirus disease 2019 (COVID-19)”. European Journal of Preventive Cardiology 27 (9) : 906-908. DOI:10.1177/2047487320916823. [16] Mentella M.C., F. Scaldaferri, A. Gasbarrini, G.A.D. Miggiano. 2021. „ The role of nutrition in the CoV-19 pandemic”. Nutrients 13 : 1093. DOI:10.3390/nu13041093. [17] Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Zalecenia zdrowego żywienia. https://ncez.pl/upload/nowe-zalecenia-zywieniowe.pdf. [18] Q&A on coronaviruses (COVID-19). WHO. 2020. https://www.who. int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses. [19] Szajewska H., P. Socha, A. Horvath, A. Rybak, B.M. Zalewski, M. Nehring-Gugulska, H. Mojska, M. Czerwionka-Szaflarska, D. Gajewska, E. Helwich, T. Jackowska, J. Książyk, R.Lauterbach, D. Olczak-Kow-alczyk, H. Weker. 2021. „Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci”. Standardy Medyczne 18 : 805-822. DOI:10.17444/ SMP2021.18.0. [20] Wawrzyniak A., K. Przybyłowicz, L. Wądołowska, J. Charzewska, D. Górecka, E. Lange. 2021. „Stanowisko Komitetu Nauk o Żywieniu Człowieka PAN w sprawie stosowania przez osoby dorosłe suplementów diety zawierających witaminy i składniki mineralne”. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 72 (3) : 321-326: DOI: 10.32394/rpzh.2021.0168. [21] Wądołowska L., M.E. Drywień, J. Hamułka, P. Socha, M. Borawska, M. Friedrich, E. Lange i inni Członkowie Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk. 2021. „Zalecenia żywieniowe podczas pandemii COVID-19. Stanowisko Komitetu Nauk o Żywieniu Człowieka PAN”. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 72 (2) : 209-220. DOI: 10.32394/rpzh.2021.0166. [22] Wierzejska R.: „Witamina D a COVID-19. Aktualny stan wiedzy. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/ witamina-d-a-covid-19-aktualny-stan-wiedzy/. [23] Zimmer M., P. Sieroszewski, P. Oszukowski, H. Huras, T. Fuchs, A. Pawlosek. 2020. „Polish Society of Gynecologists and Obstetricians recommendations on supplementation during pregnancy”. Ginekologia Polska 91 (10) : 644-653. DOI: 10.5603/GP.2020.0159
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-7 , nr katalogowy 138576
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH