Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 7
Konkurencyjność klimatyczna przedsiębiorstw polskiego sektora rolno-spożywczego
Climatic Competitiveness of Enterprises in The Polish Agri-Food Sector
10.15199/65.2022.7.1
Renata Grochowska
nr katalogowy: 138571
10.15199/65.2022.7.1
Streszczenie
W artykule przedstawiono wyzwania, przed jakimi stoją przedsiębiorstwa w zakresie „zielonej” transformacji, z uwzględnieniem polskiego sektora rolno-spożywczego. Szczególną uwagę poświęcono barierom w przystosowaniu polskich firm do obecnej polityki klimatycznej UE, nowym wymogom pro-klimatycznym dla przedsiębiorstw, w tym liczeniu śladu węglowego oraz koniecznym działaniom instytucjonalnym wspierającym transformację energetyczną. Polskie firmy sektora rolno-spożywczego w nadchodzących latach będą konkurować nie tylko jakością produktów i ceną, lecz także poziomem spełnienia wymogów pro-klimatycznych. W przypadku braku podjęcia działań dotyczących transformacji energetycznej, w tym braku„zielonych” inwestycji, muszą liczyć się z wyższymi kosztami produkcji, a nawet z wypadnięciem z rynku. Biorąc pod uwagę rynkowy popyt na „zielone” produkty, nowe regulacje prawne, wsparcie ze środków publicznych i prywatnych uzależnione od wskaźników klimatycznych oraz zmianę postaw konsumentów, należy stwierdzić, że firmy – przynajmniej w perspektywie średnio i długookresowej – będą zmuszone do zmiany swoich modeli biznesowych i uwzględnienia kwestii klimatycznych w strategiach rozwoju.
Abstract
This article presents the challenges faced by enterprises in the field of„green” transformation, including the polish agri-food sector. Particular attention was paid to barriers in the adaptation of polish companies to the current EU climate policy, new pro-climate requirements for enterprises, including calculating of the carbon footprint, and the necessary institutional measures supporting the energy transformation. In the coming years, polish companies from the agri-food sector will compete not only in terms of the quality of products and prices, but also in terms of meeting pro-climate requirements. If no action is taken regarding the energy transformation, they can expect higher production costs, and even falling out of the market in the absence of „green” investments. Taking into account the market demand for „green” products, new legal regulations, support from public and private funds dependent on climate indicators and the change in consumer attitudes, it should be stated that companies – at least in the medium and long term – will be forced to change their business models and implement climate issues in development strategies.
Słowa kluczowe
gospodarka niskoemisyjna
sektor rolno-spożywczy
konkurencyjność klimatyczna
Keywords
low-emission economy
agri-food sector
climate competitiveness
Bibliografia
[1] Change. Annual Report 2020. Association of Issuing Bodies (AiB). https://www.aib-net.org. [2] Climate Watch. World Resources Institute. 2020. https://www.wri.org/initiatives/climate-watch. [3] Corporate sustainability reporting. European Commission. https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/company-reporting-and-auditing/company-reporting/corporate-sustainability-reporting_en. [4] Czas na ekspansję 2.0. Dotychczasowy model rozwoju krajowej branży spożywczej pod rosnącą presją. Bank Pekao, listopad 2020. https://www.pekao.com.pl/dam/jcr:42edcbb1-5417-485c-af8e-fa- 25384ae5d3/Raport%20Agri-food_listopad%202020.pdf. [5] Dobrowolski Ł. 2022.„Polskie firmy będą tracić i wypadać ze światowych łańcuchów dostaw przez wysoki ślad węglowy”. FoodLex 1 : 65-70. [6] Dreyfus G.B., y. Xu, D.T. Shindell, D. Zaelkel, V. Ramanathan. 2022. „Mitigating Climate Disruption in time: A Self-consistent Approach for Both Near-term and long-term Global Warming”. Proceedings of the National Academy of Sciences 119 (22). Doi 10.1073/pnas.2123536119. [7] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2014/95/UE z dnia 22 października 2014 r. zmieniająca dyrektywę 2013/34/UE w odniesieniu do ujawniania informacji niefinansowych i informacji dotyczących różnorodności przez niektóre duże jednostki oraz grupy. Dz.u. UE, l 330, 15, 11, 2014. https://eur-lex. europa.eu/legal-content/pl/tXt/pDF/?uri=celeX:32014l0095&from=eN. [8] Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady zmieniająca dyrektywę 2013/34/UE, dyrektywę 2004/109/WE, dyrektywę 2006/43/WE oraz rozporządzenie (UE) nr 537/2014 w odniesieniu do sprawozdawczości przedsiębiorstw w zakresie zrównoważonego rozwoju, com(2021) 189 final 2021/0104 (COD), Bruksela, 21.4.2021. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/pl/tXt/pDF/?uri=ce- leX:52021pc0189&from=eN. [9] Eurostat. 2022. Emisje gazów cieplarnianych UE wyższe niż przed pandemią. World News Platform, Poland, 18.05.2022. https://theworldnews.net/pl-news/eurostat-emisje-gazow-cieplarnianych-ue-wyzsze-niz-przed-pandemia#:~:text=eurostat%3A%20emisje%20gaz%c3%B3w%20 cieplarnianych%20ue%20wy%c5%Bcsze%20ni%c5%Bc%20przed,roku%20poziomy%20 wy%c5%Bcsze%20ni%c5%Bc%20sprzed%20wybuchu%20pandemii%20koronawirusa. [10] Fit for 55. The EU’s plan for a green transition. https://www.consilium.europa.eu/en/policies/green- deal/fit-for-55-the-eu-plan-for-a-green-transition/. [11] GHG protocol. polski Komitet Normalizacyjny. https://sklep.pkn.pl/pn-en-iso-14064-1-2019-04e.html, https://sklep.pkn.pl/pn-en-iso-14064-2-2019-07e.html. [12] Globalny rozwój energii odnawialnej będzie wymagał 5,2 biliona USD inwestycji do 2050 r. Informacja prasowa. Ernst&Young Polska. 16 listopada 2021 r. https://www.ey.com/pl_pl/news/2021/11/zmiany-klimatu-analiza-ey. [13] Gotowi na 55%. Przewodnik po finansowaniu transformacji energetycznej od 2021 r. Analizy i dialog. Forum energii, 9 listopada 2021 r. https://forum-energii.eu/pl/analizy/finansowanie-transformacji. [14] Lepiej późno niż później. Redukcja śladu węglowego a konkurencyjność klimatyczna polskich firm. Fundacja Climate Strategies Poland. Gdańsk, 2022. https://climatestrategiespoland.pl/przewodnik-po-konkurencyjnosci-klimatycznej/. [15] REPowerEU: affordable, secure and sustainable energy for Europe. European Commssion. https:// ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/european-green-deal/repowereu-affordable-secure-and-sustainable-energy-europe_en. [16] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2020/852 z dnia 18 czerwca 2020 r. w sprawie ustanowienia ram ułatwiających zrównoważone inwestycje, zmieniające rozporządzenie (UE) 2019/2088. Dz.u. UE, l 198, 22.06.2020. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/pl/tXt/%20Ht- ml/?uri=celeX%3A32020R0852. [17] Special Edition, Climate leadership in the eleventh hour. CEO Study on Sustainability, Accenture. United Nations Global Contact. November 2021. https://www.accenture.com/_acnmedia/pDF-166/Accenture-uNGc-ceo-Study-Sustainability-2021.pdf. [18] Ślad węglowy produktu i przedsiębiorstwa. Po co, jak i dlaczego warto go liczyć? Fundacja climates Strategies Poland, 16 sierpnia 2021, wersja zaktualizowana. https://sladweglowyfirmy.pl. [19] The Short and Winding Road to 2030: measuring Distance to the SDG targets. OECD publishing, Paris. Doi 10.1787/af4b630d-en. [20] United Nations. Sustainable Development Goals. https://www.un.org/sustainabledevelopment/development-agenda/ . [21] What is the Paris Agreement? United Nations, Climate Change. https://unfccc.int/process-and-meetings/ the-paris-agreement/the-paris-agreemet. [22] Zeronomics. Study Reveals that 2050 Net-Zero emissions Goal at Risk. Standard chartered. 25 march 2021. https://www.sc.com/en/media/press-release/zeronomics-companies-are-transitioning-too-slowly-leaving-2050-net-zero-emissions-goal-at-risk/.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-7 , nr katalogowy 138571
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-7
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-7
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH