Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 6
Czarnuszka siewna, tarczyca bajkalska, łuska gryki – potencjalne źródła naturalnych przeciwutleniaczy
Black Cumin, Baikal Skullcap, Buckwheat Hull – Potential Sources of Natural Antioxidants
10.15199/65.2022.6.7
Adam Zwolan
nr katalogowy: 138326
10.15199/65.2022.6.7
Streszczenie
Decyzje towarzyszące zakupom żywności są w znaczącym stopniu warunkowane wiedzą żywieniową konsumentów. Wzrost świadomości i kontrowersje wobec stosowania syntetycznych dodatków do żywności stawiają przed branżą spożywczą wyzwanie: jak zapewnić wysoką jakość produktów przy zastosowaniu naturalnych substancji dodatkowych. Aby ograniczyć negatywne zmiany chemiczne spowodowane utlenianiem, do produktów spożywczych coraz częściej dodaje się związki pochodzenia roślinnego np. polifenole. Poza owocami i warzywami bogatym źródłem polifenoli, a tym samym związków o właściwościach przeciwutleniających, są przyprawy i zioła. Cały czas prowadzone są badania w kierunku pozyskania nowych, potencjalnych źródeł naturalnych przeciwutleniaczy, których dodatek będzie nie tylko chronił żywność przed niekorzystnymi zmianami podczas przechowywania, ale również wzbogacał ją w składniki bioaktywne. W tym celu mogą być stosowane takie rośliny, jak czarnuszka siewna, tarczyca bajkalska czy gryka.
Abstract
Food purchasing decisions are largely determined by consumers’ nutritional knowledge. Growing consumer awareness and controversy over the use of synthetic additives challenge the food industry to ensure quality high product using natural additives. In order to reduce the negative chemical changes caused by oxidation, compounds of plant origin, such as polyphenols, are increasingly added to food products. Besides fruit and vegetables, a rich source of polyphenols, and thus compounds with antioxidant properties are spices and herbs. Research is constantly being conducted to find new potential sources of natural antioxidants, the addition of which will not only protect food from adverse changes during storage, but also enrich it with bioactive components. Plants such as black cumin, baikal skullcap or buckwheat can be used for this purpose.
Słowa kluczowe
utlenianie lipidów
przeciwutleniacze
czarnuszka
tarczyca bajkalska
gryka
Keywords
lipid oxidation
antioxidants
black cumin
baikal skullcap
buckwheat
Bibliografia
[1] Ahmad A., A. Husain, M. Mujeeb, S.A. Khan, A.K. Najmi, N.A. Siddique, Z.A. Damanhouri, F. Anwar. 2013. „A review on therapeutic potential of Nigella sativa: A miracle herb”. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine 3 (5) : 337-352. DOI: 10.1016/S2221-1691(13)60075-1. [2] Amaral A. B., M.V. Silva, S.C. Lannes. 2018. „Lipid oxidation in meat: mechanisms and protective factors – a review”. Food Science and Technology 38 (1) : 1-15. DOI: 10.1590/fst.32518. [3] Aminzare M., M. Hashemi, E. Ansarian, M. Bimkar, H. Hassanzad Azar, M. Reza Mehrasbi, S. Daneshamooz, M. Raeisi, B. Jannat, A. Afshari. 2019. „Using natural antioxidants in meat and meat products as preservatives: a review”. Advances in Animal and Veterinary Sciences 7 (5) : 417-426. DOI: 10.17582/journal.aavs/2019/7.5.417.426. [4] Bourgou S., A. Pichette, B. Marzouk, J. Legault. 2012. „Antioxidant, anti-inflammatory, anticancer and antibacterial activities of extracts from Nigella sativa (Black cumin) plant parts”. Journal of Food Biochemistry 36 (5) : 539-546. DOI: 10.1111/j.1745-4514.2011.00567.x. [5] Cegiełka A. 2020. „Clean label as one of the leading trends in the meat industry in the world and in Poland – a review”. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 71 (1) : 43-55. DOI: 10.32394/rpzh.2020.0098. [6] Chen Z.-Y., Y.-L. Su, Y.-R. Bi, S.Y. Tsang, Y Huang. 2000. „Effect of baicalein and acetone extract of Scutellaria baicalensis on canola oil oxidation”. Journal of the American Oil Chemists’ Society 77 (1) : 73-78. DOI: 10.1007/s11746-000-0011-y. [7] Czapski J. 2014. „Związki fenolowe”. W Żywność prozdrowotna – składniki i technologia, 124-150. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. [8] Dymarska E., H. Szymusiak, Z. Krejpcio. 2011. „Badania właściwości przeciwrodnikowych łusek gryki zwyczajnej jako składnika prozdrowotnych herbatek”. Problemy Higieny i Epidemiologii 92 (4) : 876-879. [9] Dziadek K., A. Kopeć, E. Pastucha, E. Piątkowska, T. Leszczyńska, E. Pisulewska, R. Witkowicz, R. Francik. 2016. „Basic chemical composition and bioactive compounds content in selected cultivars of buckwheat whole seeds, dehulled seeds and hulls”. Journal of Cereal Science 69 : 1-8. DOI: 10.1016/j. jcs.2016.02.004. [10] Dziedzic K., D. Górecka. 2010. „Zawartość składników odżywczych w kaszy gryczanej prażonej i produktach ubocznych”. Aparatura Badawcza i Dydaktyczna 15 (3) : 133-137. [11] Gliszczyńska-Świgło A. 2010. Przeciwutleniające i proutleniające właściwości wybranych składników żywności jako wyróżniki jej jakości. Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. [12] Hać-Szymańczuk E., A. Cegiełka. 2015. „Ocena aktywności przeciwdrobnoustrojowej i przeciwutleniającej szałwii lekarskiej w produkcie mięsnym”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 3 (100) : 84-94. [13] Hęś M., D. Górecka, K. Dziedzic. 2012. „Antioxidant properties of extracts from buckwheat by-products”. Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria 11 (2) : 167-174. [14] Hęś M., A. Szwengiel, K. Dziedzic, J. Le Thanh-Blicharz, D. Kmiecik, D. Górecka. 2017. „The effect of buckwheat hull extract on lipid oxidation in frozen-stored meat products”. Journal of Food Science 82 (4) : 882-889. DOI: 10.1111/1750-3841.13682. [15] Kalisz S., I. Ścibisz, M. Mitek. 2011. „Wpływ dodatku ekstraktów roślinnych na wybrane parametry jakościowe napojów truskawkowych”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 44 (3) : 928-933. [16] Kozłowska M., I. Ścibisz. 2012. „Badanie zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej ekstraktów z roślin przyprawowych podczas ich przechowywania”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 45 (3) : 358-363. [17] Park B.I., J. Kim, K. Lee, T. Lim, K.T. Hwang. 2019.„Flavonoids in common and tartary buckwheat hull extracts and antioxidant activity of the extracts against lipids in mayonnaise”. Journal of Food Science and Technology 56 (5) : 2712-2720. DOI: 10.1007/s13197-019-03761-2. [18] Pasternak M. 2019. „Czysta etykieta a dodatki do żywności”. Przemysł Spożywczy 73 (6) : 48-51. DOI: 10.15199/65.2019.6.8. [19] Pawłowska A., A. Kocur, P. Siudem, K. Paradowska. 2018. „Badanie stabilności oleju lnianego i oleju z czarnuszki”. Postępy Fitoterapii 19 (3) : 157-163. DOI: 10.25121/PF.2018.19.3.157. [20] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, Dz.U. 2010, nr 232, poz. 1525, z późniejszymi zmianami. [21] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności, nr 1333/2008, z późniejszymi zmianami. [22] Ribeiro J.S., M.J.M. Cordeiro Santos, L.K.R. Silva, L.C. Lavinscky Pereira, I. Alves Santos, S.C. da Silva Lannes, M.V. da Silva. 2019. „Natural antioxidants used in meat products: abrief review”. Meat Science 148 : 181-188. DOI: 10.1016/j.meatsci.2018.10.016. [23] Sadowska A., F. Świderski, R. Kromołowska. 2011. „Polifenole – źródło naturalnych przeciwutleniaczy”. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 1 : 108-111. [24] Takama D.K., F. Korel. 2019. „Active packaging films as a carrier of black cumin essential oil: Development and effect on quality and shelf-life of chicken breast meat”. Food Packaging and Shelf Life 19 : 210-217. DOI: 10.1016/j.fpsl.2018.11.002 [25] Wolski T., A. Najda, K. Wolska-Gawron. 2017. „Zawartość lipidów i olejku eterycznego oraz właściwości biologiczne nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa L.)”. Postępy Fitoterapii 18 (3) : 235-241. DOI: 10.25121/PF.2017.18.3.235. [26] Wołosiak R. 2015. Ocena wybranych procedur oznaczania aktywności przeciwutleniającej składników żywności. Rozprawy Naukowe i Monografie. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego. Warszawa: Wydawnictwo SGGW. [27] Zwolan A., M. Kudlik, L. Adamczak, D. Pietrzak. 2019. „Wpływ dodatku czarnuszki (Nigella sativa) na wybrane wyróżniki jakości kulek z mięsa drobiowego”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 1 (118) : 43-54. [28] Zwolan A., D. Pietrzak, L. Adamczak, M. Chmiel, S. Kalisz, M. Wirkowska-Wojdyła, T. Florowski, J. Oszmiański. 2020 „Effects of Nigella sativa L. seed extracts on lipid oxidation and color of chicken meatballs during refrigerated storage”. LWT – Food Science and Technology 130 (2) : 109718. DOI: 10.1016/j. lwt.2020.109718. [29] Zwolan A., D. Pietrzak, L. Adamczak, M. Chmiel, T. Florowski, S. Kalisz, E. Hać-Szymańczuk, J. Bryś, J. Oszmiański. 2021. „Characteristics of water and ethanolic extracts of Scutellaria baicalensis root and their effect on color, lipid oxidation, and microbiological quality of chicken meatballs during refrigerated storage”. Journal of Food Processing and Preservation 46 (1) : 1-9. DOI: 10.1111/jfpp.16192.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-6 , nr katalogowy 138326
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH