Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 6
Pochodzenie wody surowej a tworzenie biofilmów w sieci dystrybucji wody pitnej
The Origin of Raw Water and The Formation of Biofilms in The Drinking Water Distribution
10.15199/65.2022.6.2
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 138318
10.15199/65.2022.6.2
Streszczenie
Jakość wody pitnej podlega bardzo restrykcyjnym regulacjom, a systemy wodne monitorowane są m.in. pod kątem mikroorganizmów istotnych dla zdrowia publicznego. W systemach wodnych dominują heterotroficzne bakterie saprofityczne, oznaczane jako HPC (ang. Heterotropic Plate Count), jednak nie należy ich lekceważyć, ponieważ odgrywają one istotną rolę w tworzeniu biofilmów. Oprócz populacji bakteryjnych, często w systemach wodnych występują także grzyby z rodzajów: Penicillium, Phialophora, Cladosporium i Acremonium, drożdże, pierwotniaki (np. Bodo), wolne ameby (np. Hartmannela vermiformis, Vannella mira, Cochliopodium minutum), orzęski oraz glony. Wszystkie drobnoustroje mogą uczestniczyć w tworzeniu biofilmów na powierzchniach kontaktujących się z wodą. Biofilmy wpływają istotnie na mikrobiologiczną i organoleptyczną jakość wody pitnej a także na procesy korozyjne. Omówiono związki przyczynowe między tworzeniem biofilmów a pochodzeniem wody surowej, jej składem biologicznym i charakterystyką chemiczną.
Abstract
The quality of drinking water is subject to very strict regulations, and the water systems are regularly monitored, e.g. for microorganisms important to public health. Water systems are dominated by heterotrophic saprophytic bacteria, called HPC (Heterotropic Plate Count), but they should not be underestimated as they play an important role in the formation of biofilms. Apart from bacterial populations, fungi of the genera Penicillium, Phialophora, Cladosporium and Acremonium, yeasts, protozoa (e.g. Bodo), amoebas (e.g. Hartmannela vermiformis, Vannella mira, Cochliopodium minutum), ciliates and algae are also frequently present in water systems. All these microorganisms may participate in the formation of biofilms on surfaces in contact with water. Biofilms significantly affect the microbiological and organoleptic quality of drinking water as well as corrosive processes. The article discusses the causal relationships between biofilm formation and the origin of raw water, its biological composition and chemical characteristics.
Słowa kluczowe
woda surowa
chemia
mikroorganizmy
biofilmy
Keywords
raw water
chemistry
microorganisms
biofilms
Bibliografia
[1] Bachmann R.T., R.G.J. Edyvean. 2005. „Biofouling: an historic and contemporary review of its causes, consequences and control in drinking water distribution systems”. Biofilms 2 (3) : 197-227. DOI:10.1017/ S1479050506001979. [2] Balasubramanian V., S. Palanichamy, G. Subramanian, R. Rajaram. 2012. „Development of polyvinyl chloride biofilms for succession of selected marine bacterial populations”. Journal of Environmental Biology 33(1) : 57-60. [3] Borkow G., J. Gabbay. 2005. „Copper as abiocidal tool”. Current Medicinal Chemistry 12 (18) : 2163-2175. DOI: 10.2174/0929867054637617. [4] Calomiris J.J., J.L. Armstrong, R.J. Seidler. 1984. „Association of metal tolerance with multiple antibiotic resistance of bacteria isolated from drinking water”. Applied and Environmental Microbiology 47 (6) : 1238-1242. DOI: 10.1128/AEM.47.6.1238-1242.1984. [5] Carter J. T., E.W. Rice, S.G. Buchberger, Y. Lee. 2000. „Relationships between levels of heterotrophic bacteria and water quality parameters in a drinking water distribution system”. Water Research 34 (5) : 1495-1502. DOI: 10.1016/S0043-1354(99)00310-3. [6] Charnock C., O. Kjønnø. 2000. „Assimilable organic carbon and biodegradable dissolved organic carbon in Norwegian raw and drinking waters”. Water Research 34 (10) : 1014–1026. DOI: 10.1016/S0043-1354(00)00007-5. [7] Chen J., W. Li, J. Zhang, W. Qi, Y. Li, S. Chen, W. Zhou. 2020. „Prevalence of antibiotic resistance genes in drinking water and biofilms: The correlation with the microbial community and opportunistic pathogens”. Chemosphere 259 (1) : 127483. DOI: 10.1016/j.chemosphere.2020.127483. [8] Chomiak A., B. Sinnet, N. Derlon, E. Morgenroth. 2014. „Inorganic particles increase biofilm heterogeneity and enhance permeate flux”. Water Research 64 : 177-186. DOI: 10.1016/j.watres.2014.06.045. [9] Chorus I., J. Bartram. 1999. Toxic Cyanobacteria in Water: AGuide to their Public Health Consequences, Monitoring and Management. Bury St Edmonds, Suffolk: St Edmundsbury Press. [10] Domek M.J., M.W. LeChevallier, S.C. Cameron, G.A. McFeters. 1984. „Evidence for the role of copper in the injury process of coliform bacteria in drinking water”. Applied and Environmental Microbiology 48 (2) : 289-293. DOI: 10.1128/AEM.48.2.289-293.1984. [11] Frias J., F. Ribas, F. Lucena. 2001. „Effects of different nutrients on bacterial growth in a pilot distribution system”. Antonie van Leeuwenhoek 80 (2) : 129–139. DOI: 10.1023/A:1012229503589. [12] Harrison J.J., H. Ceri, R.J. Turner. 2007 „Multimetal resistance and tolerance in microbial biofilms”. Nature Reviews Microbiology 5 (12) : 928-938. DOI: 10.1038/nrmicro1774. [13] Høiby N. 2017. „A short history of microbial biofilms and biofilm infections”. APMIS, 125 (4) : 272-275. DOI: 10.1111/apm.12686. [14] Kręgiel D. 2005. „Problemy w mikrobiologicznej analizie wody - komórki żywe, lecz nie dające się hodować”. Przemysł Spożywczy 59 (6) : 32-41. [15] Kręgiel D., A. Rygała. 2010. „Występowanie heterotroficznych bakterii z rodzaju Aeromonas w wybranym systemie dystrybucji wody”. Ochrona Środowiska 32 (4) : 47-50. [16] Kusnetsov J., E. Iivanainen, N. Elomaa, O. Zacheus, P.J. Martikainen. 2001. „Copper and silver ions more effective against Legionellae than against mycobacteria in a hospital warm water system”. Water Research 35 (17) : 4217- 4225. DOI: 10.1016/S0043-1354(01)00124-5. [17] Lei H., Y. Song, M. Dong, G. Chen, Z. Cao, F. Wu, C. Chen, C. Zhang, C. Liu, Z. Shi, L. Zhang. 2021. „Metabolomics safety assessments of microcystin exposure via drinking water in rats”. Ecotoxicology and Environmental Safety 212 : 111989. DOI: 10.1016/j.ecoenv.2021.111989. [18] Ligon G., J. Bartram. 2016. „Literature review of associations among attributes of reported drinking water disease outbreaks”. International Journal of Environmental Research and Public Health 13 (6) : 527. DOI: 10.3390/ ijerph13060527. [19] Mala-Jetmarova H., A. Barton, A. Bagirov. 2015. „A history of water distribution systems and their optimization”. Water Supply 15 (2) : 224-235. DOI: 10.2166/ws.2014.115. [20] Mays L.W., M. Sklivaniotis, A.N. Angelakis. 2012. „Water for human consumption through history”. W Evolution of Water Supply Through the Millennia. London, UK : IWA Publishing. [21] Ramalingam D., S. Lingireddy, L.E. Ormsbee. 2002. „History of water distribution network analysis: over 100 years of progress”. W Environmental and Water Resources History, ASCE 150th Anniversary Conference. Washington, DC, USA : ASCE. [22] Van der Kooij D. 1992. „Assimilable organic carbon as an indicator of bacterial regrowth”. Journal of the American Water Works Association 84 (2) : 57-65. DOI: 10.1002/j.1551-8833.1992.tb07305.x. [23] Van der Kooij D., H.R. Veenendaal, R. Italiaander. 2020. „Corroding copper and steel exposed to intermittently flowing tap water promote biofilm formation and growth of Legionella pneumophila”. Water Research 183 (16) : 115951. DOI: 10.1016/j.watres.2020.115951. [24] Wang Y., H. Xu, Z. Shen, C. Liu, M. Ding, T. Lin, H. Tao, W. Chen. 2021. „Variation of carbonaceous disinfectants by-products precursors and their correlation with molecular characteristics of dissolved organic matter and microbial communities in a raw water distribution system”. Chemosphere 283 (1) : 131180. DOI: 10.1016/j. chemosphere.2021.131180. [25] WHO. 2004. „Guidelines for Drinking-Water Quality. Recommendations”, 3 ed., Geneva. https://www.who.int/ water_sanitation_health/publications/gdwq3rev/en/ [dostęp: 5 marca 2022]. [26] WHO. 2011. „Guidelines for Drinking-Water Quality”. 4 ed. Geneva https://www.who.int/publications/i/ item/9789241548151 [dostęp: 12 maja 2022]. [27] Xu L., W. Qin, H. Zhang, Y. Wang, H. Dou, D. Yu, Y. Ding, L. Yang, Y. Wang. 2012. „Alterations in microRNA expression linked to microcystin-LR-induced tumorigenicity in human WRL-68 cells”. Mutation Research/Fundamental and Molecular Mechanisms of Mutagenesis 743 (1-2) : 75-82. DOI: 10.1016/j.mrgentox.2011.12.024. [28] Xu H., C. Lin, W. Chen, Z. Shen, Z. Liu, T. Chen, Y. Wang, Y. Li, C. Lu, J. Luo. 2018. „Effects of pipe material on nitrogen transformation, microbial communities and functional genes in raw water transportation”. Water Research 143 (3) : 188-197. DOI: 10.1016/j.watres.2018.06.040.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-6 , nr katalogowy 138318
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-6
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-6
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH