Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 5
Kombucha – fermentowany napój herbaciany o właściwościach prozdrowotnych
Kombucha – A Fermented Tea Drink with A Health-Promoting Properties
10.15199/65.2022.5.3
Katarzyna Neffe-Skocińska
Piotr Lalowski
Ewelina Gocalińska
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 137842
10.15199/65.2022.5.3
Streszczenie
Kombucha to napój fermentowany pochodzący z Azji, produkowany na bazie zielonej lub czarnej herbaty z dodatkiem cukru. Istnieje wiele rodzajów Kombuchy, różniących się składem i procesem produkcji, a przede wszystkim warunkami fermentacji tych napojów. Niezbędna do zapoczątkowania procesu fermentacji jest kultura startowa SCOBY (ang. Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast). Kombucha charakteryzuje się lekko kwaśnym smakiem z efektem musującym. Przypisuje się jej właściwości przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, wspomagające odporność i trawienie. Jej antyoksydacyjne właściwości determinowane są przede wszystkim obecnością polifenoli zawartych w herbacie. Podczas procesu fermentacji powstają liczne kwasy organiczne o działaniu prozdrowotnym, w tym kwas glukonowy, czy glukuronowy oraz witaminy. Celem opracowania było omówienie najważniejszych składników napoju Kombucha oraz przedyskutowanie, na podstawie danych literaturowych, ich prozdrowotnego wpływu na organizm człowieka.
Abstract
Kombucha is a fermented drink originated from Asia, produced on the basis of green or black tea with added sugar. There are many types of Kombucha that differ in the composition and production process, especially fermentation conditions of such drinks. Necessary to initiate the fermentation process is the SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) starter culture. Kombucha has a slightly sour flavour with a sparkling effect. It has antioxidant, antimicrobial, immunity and digestive properties. Its antioxidant properties are due to the presence of polyphenols in tea. During the fermentation process, organic acids with a health-promoting effect are formed, including gluconic and glucuronic acid and vitamins. The aim of this study was to discuss the most important components of Kombucha drink and their health-promoting effect on the human body based on the literature data.
Słowa kluczowe
Kombucha
SCOBY
napój fermentowany
właściwości prozdrowotne
Keywords
Kombucha
SCOBY
beverage
pro-health properties
Bibliografia
[1] Antolak H., D. Piechota, A. Kucharska. 2021. „Kombucha Tea-A Double Power of Bioactive Compounds from Tea and Symbiotic Culture of Bacteria and Yeasts (SCOBY)”. Antioxidants (Basel) 10 (10) : 1541. DOI: 10.3390/antiox10101541. [2] de Miranda J.F., L.F. Ruiz, C.B. Silva, T.M. Uekane, K.A. Silva, A.G.M. Gonzalez, F.F. Fernandes, A.R. Lima. 2022.„Kombucha: A review of substrates, regulations, composition, and biological properties”. Journal of Food Science 87 (10) : 503-27. DOI: 10.1111/1750-3841.16029. [3] de Werra P., M. Péchy-Tarr, C.Keel, M. Maurhofer. 2009.„Role of Gluconic Acid Production in the Regulation of Biocontrol Traits of Pseudomonas fluorescens CHA0”. Applied and Environmental Microbiology 75 (12) : 4162-74. DOI: 10.1128/AEM.00295-09. [4] Ekiert K., M. Dochniak. 2015.„Superfoods: Perfect Addition or Unnecessery Supplement?”Nursing and Public Health 5 (4) : 401-408. DOI: 10.17219/pzp/60915. [5] Francisco Á.R., R.M. de la José, H. Igor. 2021. „Development of a no added sugar kombucha beverage based on germinated corn”. International Journal of Gastronomy and Food Science 24 (6) : 100355. DOI: 10.1016/j.ijgfs.2021.100355. [6] Fushimi T., K. Tayama, M. Fukaya, K. Kitakoshi, N. Nakai, Y. Tsukamoto, Y. Sato. 2001.„Acetic Acid Feeding Enhances Glycogen Repletion in Liver and Skeletal Muscle of Rats”. The Journal of Nutrition 131 (7) : 1973-7. DOI: 10.1093/jn/131.7.1973. [7] Ho A., J. Sinick, T. Esko, K. Fischer, C. Menni, J. Zierer, M. Matey-Hernandez, K. Fortney, E.K. Morgen. 2019.„Circulating glucuronic acid predicts healthspan and longevity in humans and mice”. Aging (Alba- ny NY) 11 (18) : 7694–706. DOI: 10.18632/aging.102281. [8] Jakubczyk K., J. Kałduńska, J. Kochman, K. Janda. 2020. „Chemical Profile and Antioxidant Activity of the Kombucha Beverage Derived from White, Green, Black and Red Tea”. Antioxidants (Basel) 9 (5) : 447. DOI: 10.3390/antiox9050447. [9] Jayabalan R., R.V. Malbaša, E.S. Lončar, J.S. Vitas, M. Sathishkumar. 2014. „A Review on Kombucha Tea – Microbiology, Composition, Fermentation, Beneficial Effects, Toxicity, and Tea Fungus”. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 13 (4) : 538-50. DOI: 10.1111/1541-4337.12073. [10] Leal J.M., L.V. Suárez, R. Jayabalan, J.H. Oros, A. Escalante-Aburto. 2018. „A review on health bene- fits of kombucha nutritional compounds and metabolites”. CyTA - Journal of Food 16 (1) : 390-9. DOI: 10.1080/19476337.2017.1410499. [11] Malbaša R.V., E.S. Lončar, J.S. Vitas, J.M. Čanadanović-Brunet. 2011. „Influence of starter cultures on the antioxidant activity of kombucha beverage”. Food Chemistry 127 (4) : 1727–31. DOI: 10.1016/j. foodchem.2011.02.048. [12] Melaku M., R. Zhong, H. Han, F. Wan, B. Yi, H. Zhang. 2021. „Butyric and Citric Acids and Their Salts in Poultry Nutrition: Effects on Gut Health and Intestinal Microbiota”. International Journal of Molecular Sciences 22 (19) : 10392. DOI: 10.3390/ijms221910392. [13] Mitrou P., E. Petsiou, E. Papakonstantinou, E. Maratou, V. Lambadiari, P. Dimitriadis, F. Spanoudi, S.A. Raptis, G. Dimitriadis. 2015.„The role of acetic acid on glucose uptake and blood flow rates in the skele- tal muscle in humans with impaired glucose tolerance”. European Journal of Clinical Nutrition 69 (6) : 734–9. DOI: 10.1038/ejcn.2014.289. [14] Neffe-Skocińska K., B.Sionek, I.Ścibisz, D. Kołożyn-Krajewska. 2017. „Acid contents and the effect of fermentation condition of Kombucha tea beverages on physicochemical, microbiological and sensory properties”. CyTA - Journal of Food 15 (4) : 601-607. DOI: 10.1080/19476337.2017.1321588. [15] Renfan X., K. Yang, L. Sui, D. Meiyan, C. Guangzhi. 2020.„Effect of green tea consumption on blood lipids: a systematic review and metaanalysis of randomized controlled trials”. Nutrition Journal 19 (1) :48. DOI: 10.1186/s12937-020-00557-5. [16] Soares M.G., M. de Lima, V.C.R. Schmidt. 2021.„Technological aspects of kombucha, its applications and the symbiotic culture (SCOBY), and extraction of compounds of interest: A literature review”. Trends in Food Science and Technolog0y 110 : 539-550. [17] Śmiechowska M., M. Jakubowski, P. Dmowski. 2018.„Nowe trendy na rynku niskoalkoholowych napojów fermentowanych”. Kosmos 67 : 575-82. [18] Torán-Pereg P., B. del Noval, S. Valenzuela, J. Martinez, D. Prado, R. Perisé, J.C. Arboleya. 2021.„Microbiological and sensory characterization of kombucha SCOBY for culinary applications”. International Journal of Gastronomy and Food Science 23 (2) : 100314. DOI: 10.1016/j.ijgfs.2021.100314. [19] Waszkiewicz-Robak B., E. Biller, K. Kulik, M. Bazarnik, M.W. Obiedziński. 2016.„Funkcjonalny i pokrzepiający napój kombucza – właściwości prozdrowotne i bezpieczeństwo zdrowotne”. Problemy Higieny i Epidemiologii 97 (4) : 335-34. [20] Żółtaszek R., M. Hanausek, Z. Kiliańska, Z. Walaszek. 2008.„The biological role of D-glucaric acid and its derivatives: Potential use in medicine”. Advances in Hygiene and Experimental Medicine 62 : 451-462.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-5 , nr katalogowy 137842
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH