Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 5
Spirulina – dlaczego określana jest mianem super food?
Spirulina – Why Is It Called Super Food?
10.15199/65.2022.5.2
Jagoda Kępińska-Pacelik
Wioletta Biel
nr katalogowy: 137841
10.15199/65.2022.5.2
Streszczenie
Arthrospira (spirulina) wykorzystywana jest jako dodatek do diety ze względu na wysoką wartość odżywczą i bezpieczeństwo stosowania. Jest rodzajem należących do rzędu Oscillatoriales swobodnie pływających sinic. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się głównie dwa gatunki: Arthrospira platensis i Arthrospira maxima. Spirulina, znana głównie ze względu na wysoką zawartość białka (około 80% w przeliczeniu na suchą masę), jest bogatym źródłem wielu związków biologicznie czynnych, w tym chlorofili i karotenoidów stosowanych m.in. jako barwniki w przemyśle spożywczym. Pigmenty te mają potencjalne korzyści zdrowotne dla organizmu wiążące się ze wzmocnieniem układu odpornościowego i zmniejszeniem ryzyka rozwoju przewlekłych chorób zwyrodnieniowych, chorób sercowo-naczyniowych i niektórych rodzajów nowotworów. Ponadto spirulina jest bogata w aminokwasy egzogenne, witaminy A, E i z grupy B, czy kwasy tłuszczowe, które wpływają na: obniżenie ciśnienia, zapobiegają miażdżycy i udarowi mózgu, przyspieszają redukcję tkanki tłuszczowej i obniżają poziom cholesterolu. Wykorzystanie spiruliny w przemyśle spożywczym nie ogranicza się tylko do barwienia żywności. Obecnie na rynku dostępne są między innymi ciastka, lody, jogurty oraz pieczywo z dodatkiem spiruliny. Jej dodatek może znacznie opóźnić proces utleniania lipidów i zmniejszyć populację niepożądanych drobnoustrojów, co skutkuje wydłużonym okresem przydatności do spożycia.
Abstract
Arthrospira (spirulina) is used as an addition to the diet due to its high nutritional value and safety of use. It is a genus of free-floating cyanobacteria belonging to the order of Oscillatoriales. Two species are used in the food industry: Arthrospira platensis and Arthrospira maxima. Spirulina is mainly known for its high protein content, which is around 80% of dry matter. Spirulina is a rich source of many compounds, such as chlorophylls and carotenoids, which are used in the food industry as dyes. Spirulina-derived pigments have the added benefit of potential health benefits for the body, and their consumption has been shown to boost the immune system and reduce the risk of developing chronic degenerative diseases, cardiovascular disease, and certain types of cancer. Moreover, spirulina is rich in essential amino acids, vitamins A, B, E and fatty acids. The presence of these compounds makes spirulina lower blood pressure, prevents atherosclerosis and stroke, accelerates the reduction of body fat and lowers cholesterol. The use of spirulina in the food industry is not limited to food coloring. Currently, the market includes, among others, cookies, ice cream, yoghurts and bread with the addition of spirulina. Its addition can significantly delay the lipid oxidation process and reduce the number of undesirable microorganisms, which results in an extended shelf life.
Słowa kluczowe
Arthrospira
mikroalga
spirulina
wartość odżywcza
Keywords
Arthrospira
microalgae
spirulina
nutritional value
Bibliografia
[1] Abbaspour-Gilandeh Y., A. Jahanbakhshi, M. Kaveh. 2019.„Prediction kinetic, energy, and exergy of quince under hot air dryer using ANNs and ANFIS”. Food Science and Nutrition 8 (1) : 594-611, DOI:10.1002/fsn3.1347. [2] Al Jumayi H.A.R.O. 2019. „Enrich nutritional value for baldy bread fortified with Spirulina (Arthrospira platensis) microalgae”. Life Sciences 16 (9) : 32-41, DOI:10.7537/marslsj160919.04. [3] Alshuniaber M.A., R. Krishnamoorthy, W.H. Al Qhtani. 2021.„Antimicrobial activity of polyphenolic compounds from Spirulina against food-borne bacterial pathogens”. Saudi Journal of Biological Sciences 28 (1) : 459-464, DOI:10.1016/j.sjbs.2020.10.029. [4] Beheshtipour H., A.M. Mortazavian, P. Haratian. 2012.„Effects of Chlorella vulgaris and Arthrospira platensis addition on viability of probiotic bacteria in yogurt and its biochemical properties”. European Food Research and Technology 235 : 719-728, DOI:10.1007/s00217-012-1798-4. [5] Cai B., X. Yi, Q. Han, J. Pan, H. Chen, H. Sun, P. Wan. 2022. „Structural characterization of oligosaccharide from Spirulina platensis and its effect on the faecal microbiota in vitro”. Food Science and Human Wellness 11 (1) : 109- 118, DOI:10.1016/j.fshw.2021.07.012. [6] C h e n Y. , Y. C . L i a o , J . Y. H u a n g , Y. A . K u n g , C . C . C h i u e h . 2 0 2 1 . „ H o t w a t e r e x t r a c t o f A r t h r o s p i r a m a x i m a ( A H W E ) h a s broad-spectrum antiviral activity against RNA virus including coronavirus SARS-CoV2, and the antivirus spray application”. bioRxiv DOI:10.1101/2021.06.06.446935. [7] Costa J.A.V., B.C. Bastos Freitas, G.M. Rosa, L. Moraes, M.G. Morais, B.G. Mitchell. 2019. „Operational and economic aspects of Spirulina-based biorefinery”. Bioresource Technology 292 : 121946, DOI:10.1016/j.bior- tech.2019.121946. [8] da Rosa G.M., L. Moraes, B.B. Cardias, M.R. de Souza, J.A. Costa. 2015.„Chemical absorption and CO2 biofixation via the cultivation of Spirulina in semicontinuous mode with nutrient recycle”. Bioresource Technology 192 : 321-327, DOI:10.1016/j.biortech.2015.05.020. [9] de Freitas B.A., A.S. Silva, P.B. Ferreira, R.L. Tavares, M.M. Neto. 2020. „Spirulina platensis prevents oxidative stress and inflammation promoted by strength training in rats: dose-response relation study”. Scientific Reports 10 (1) : 6382, DOI:10.1038/s41598-020-63272-5. [10] de Morais E.G., J.I. Druzian, I.L.Nunes, M.G. de Morais, J.A.V. Costa. 2018. „Glycerol increases growth, protein production and alters the fatty acids profile of Spirulina (Arthrospira) sp LEB 18”. Process Biochemistry 76 : 40-45, DOI:10.1016/j.procbio.2018.09.024. [11] de Souzada Silva S.P., D. Perrone, A.F. do Valle. 2022.„Optimization of Arthrospira maxima cultivation for biomass and protein production and biomass technological treatment to color, flavor, and aroma masking for addition to food products”. Journal of Applied Phycology 34 : 65-80, DOI:10.1007/s10811-021-02601-1. [12] Diraman H., E.Koru, H.Dibeklioglu. 2009.„Fatty acid profile of spirulina platensis used as a food supplement”.The Israeli Journal of Aquaculture – Bamidgeh 61 (2) : 134-142, DOI:10.46989/001c.20548. [13] El Baky H.H.A., G.S. El Baroty, E.M. Mostafa. 2020.„Optimization growth of spirulina (Arthrospira) platensis in photobioreactor under varied nitrogen concentration for maximized biomass, carotenoids and lipid contents”. Recent Patents on Food, Nutrition & Agriculture 11 (1) : 40-48, DOI:10.2174/2212798410666181227125229. [14] Elbialy Z.I., D.H. Assar, A. Abdelnaby, S.A. Asa, E.Y. Abdelhiee, S.S. Ibrahim, M.M. Abdel-Daim, R. Almeer, A. Atiba. 2021. „Healing potential of Spirulina platensis for skin wounds by modulating bFGF, VEGF, TGF-ß1 and α-SMA genes expression targeting angiogenesis and scar tissue formation in the rat model”. Biomedicine & Pharmacotherapy 137 : 111349, DOI:10.1016/j.biopha.2021.111349. [15] FAO. Dietary protein quality evaluation in human nutrition. Report of an FAQ Expert Consultation. FAO Food Nutr Pap. 2013, 92 : 1-66. [16] Ferdouse A., S.Leng, T. Winter, H. Aukema. 2019. „Dietaryn-6 and n-3 PUFA alter the free oxylipin profile differently in male and female rat hearts”. British Journal of Nutrition 122 (3) : 252-261, DOI:10.1017/S0007114519001211. [17] Ferreira A., I.Guerra, M.Costa, J.Silva, L.Gouveia. 2021.„Future perspectives of microalgae in the food industry”. Cultured Microalgae for the Food Industry 15 : 387-433, DOI:10.1016/b978-0-12-821080-2.00008-3. [18] Frega N., M. Mozzon, G. Lercker. 1999.„Effects of free fatty acids on oxidative stability of vegetable oil”. Journal of the American Oil Chemists’ Society 76 (1) : 325-329, DOI:10.1007/s11746-999-0239-4. [19] Gemma C., M.H. Mesches, B.Sepesi, K.Choo, D.B.Holmes, P.C.Bickford. 2002. „Diets enriched in foods with high antioxidant activity reverse age-induced decreases in cerebellar β-adrenergic function and increases in proinflammatory cytokines”. Journal of Neuroscience 22 (14) : 6114-6120, DOI: 10.1523/JNEUROSCI.22-14-06114.2002. [20] Ghaem Far Z., S.Babajafari, J.Kojuri, S.Mohammadi, M.Nouri, P.Rostamizadeh, M.H.Rahmani, M.Azadian, E. Ashrafi-Dehkordi, A. Zareifard, R. Golchin Vafa, S.M. Mazloomi. 2021.„Antihypertensive and antihyperlipemic of spirulina (Arthrospira platensis) sauce on patients with hypertension: A randomized triple-blind placebo-controlled clinical trial”. Phytotherapy Research 35 (11) : 6181-6190, DOI:10.1002/ptr.7254. [21] Ghosh S., S. Das, I. Ahmad, H. Patel. 2021.„In silico validation of anti-viral drugs obtained from marine sources as a potential target against SARS-CoV-2 Mpro”. Journal of the Indian Chemical Society 98 (12) : 100272, DO- I:10.1016/j.jics.2021.100272. [22] Guo X., K.Li, J.Li, D.Li. 2019.„Effects of EPA and DHA on blood pressure and inflammatory factors: a meta-analysis of randomized controlled trials”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 59 (20) : 3380-3393, DOI:10.1080 /10408398.2018.1492901. [23] Hannan J., P. Ansari, S. Azam, P.R. Flatt, Y.H.A. Wahab. 2020. „Effects of Spirulina platensis on insulin secretion, DPP-IV activity and both carbohydrate digestion and absorption indicate potential as an adjunctive therapy for diabetes”. British Journal of Nutrition 124 (10) : 1021-1034, DOI:10.1017/S0007114520002111. [24] Jarosz M., E.Rychlik, K.Stoś, J.Charzewska. 2020.„Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie”.Warszawa, Poland: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, 68-437. [25] KahramanG., K.S.Özdemir. 2021.„Effects of black elderberry and spirulina extracts on the chemical stability of cold pressed flaxseed oil during accelerated storage”. Food Measure 15 : 4838-4847, DOI:10.1007/s11694-021- 01004-7. [26] Koutsoumanis K., A. Allende, A. Alvarez-Ord, D. Bolton, S. Bover-Cid, M. Chemaly, R. Davies, A. De Cesare, F. Hilbert, R. Lindqvist, M. Nauta, L. Peixe, G. Ru, M. Simmons, P. Skandamis, E. Suffredini, P.S. Cocconcelli, P.S. Fernandez Escamez, M. Prieto-Maradona, A. Querol, L. Sijtsma, J. Evaristo Suarez, I. Sundh, J. Vlak, F. Barizzone, M. Hempen, L. Herman. 2022.„Statement on the update of the list of QPS-recommended biologicalagents intentionally added to food or feed as notified to EFSA 15: suitability of taxonomic units notifiedto EFSA until September 2021”. EFSA Journal 20 (1) : 7045-7085, DOI:10.2903/j.efsa.2022.704. [27] Kuhad R.C., A.Singh, K.K.Tripathi. 1997.„Microorganisms as an alternative source of protein”.NutritionReviews55 (3) : 65-75, DOI:10.1111/j.1753-4887.1997.tb01599.x. [28] Lafarga T., A. Sánchez-Zurano, S. Villaró, A. Morillas-España, G. Acién. 2021.„Industrial production of spirulina as a protein source for bioactive peptide generation”. Trends in Food Science & Technology 116 (1) : 176-185, DO- I:10.1016/j.tifs.2021.07.018. [29] LafargaT., M.J.Fernández-Sevilla, C.González-López, G.F.Acién-Fernández. 2020. „Spirulina for the food and functional food industries”. Food Research International 137 : 109356, DOI:10.1016/j.foodres.2020.109356. [30] Larson L.M., S.Cyriac, E.W.Djimeu, M.N.N.Mbuya, L.M.Neufeld. 2021.„ Can double fortification of salt with iron and iodine reduce anemia, iron deficiency anemia, iron deficiency, iodine deficiency, and functional outcomes? Evidence of efficacy, effectiveness, and safety”. The Journal of Nutrition 151 (1) : 15S-28S, DOI:10.1093/jn/nxaa192. [31] LiY., A.Hruby, A.M.Bernstein, S.H.Ley, D.D.Wang, S.E.Chiuve, L.Sampson, K.Rexrode, E.B.Rimm, W.C.Willett, F.B. Hu. 2015.„Saturated fats compared with unsaturated fats and sources of carbohydrates in relation to risk of coronary heart disease: a prospective cohort study”. Journal of the American College of Cardiology 66 (14) : 1538- 1548, DOI:10.1016/j.jacc.2015.07.055. [32] Liestianty D., I.Rodianawati, R.A. Arfah, A. Assa. 2019.„Nutritional analysis of spirulina sp to promote as superfood candidate”. IOP Conf. Series: Materials Science and Engineering 509 : 012031, DOI:10.1088/1757- 899X/509/1/012031. [33] Lopez-Rodriguez A., J.Mayorga, D.Flaig, G.Fuentes, J.Cotabarren, W.D.Obregón, P.I.Gómez. 2021.„Comparison of two strains of the edible cyanobacteria Arthrospira: biochemical characterization and antioxidant properties”. Food Bioscience 42 : 101144, DOI:10.1016/j.fbio.2021.101144. [34] Mahmoud Y.I., A.M.M.Shehata, N.H.Fares, A.A.Mahmoud. 2021.„Spirulina inhibits hepatocellular carcinoma through activating p53 and apoptosis and suppressing oxidative stress and angiogenesis”. Life Sciences 265 : 118827, DOI:10.1016/j.lfs.2020.118827. [35] Manali K.M., R.Arunraj, T.Kumar, M.Ramya. 2016.„Detection of microcystin producing cyanobacteria in Spirulina dietary supplements using multiplex HRM quantitative PCR”. Journal of Applied Phycology 29 (3) : 1279-1286, DOI:10.1007/s10811-016-1011-4. [36] MarkováI., R.Koníčková, K.Vaňková. 2020. „Anti-angiogenic effects of the blue-green alga Arthrospira platensis on pancreatic cancer”. Journal of Cellular and Molecular Medicine 24 : 2402-2415, DOI:10.1111/jcmm.14922. [37] Martelli F., M.Cirlini, C.Lazzi, E.Neviani, V Bernini. 2021.„Solid-state fermentation of Arthrospira platensis to implement new food products: evaluation of stabilization treatments and bacterial growth on the volatile fraction”. Foods 10 (1) : 67-85, DOI:10.3390/foods10010067. [38] Martínez-Galero E., R.Pérez-Pastén, A.Perez-Juarez, L.Fabila-Castillo, G.Gutiérrez-Salmeán, G.Chamorro. 2016. „Preclinical antitoxic properties of Spirulina (Arthrospira)”. Pharmaceutical Biology 54 (8) : 1345-1353, DOI:10.31 09/13880209.2015.1077464. [39] MengH., N.R.Matthan, D.Wu, L.Li, J.Rodríguez-Morató, R.Cohen, J.M.Galluccio, G.G.Dolnikowski, A.H.Lichtenstein. 2019.„Comparison of diets enriched in stearic, oleic, and palmitic acids on inflammation, immune response, cardiometabolic risk factors, and fecal bile acid concentrations in mildly hypercholesterolemic postmenopausal women – randomized crossover trial”. The American Journal of Clinical Nutrition 110 (2) : 305-315, DOI:10.1093/ ajcn/nqz095.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-5 , nr katalogowy 137841
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-5
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-5
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH