Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 4
Fortyfikacja magnezem napojów funkcjonalnych
Functional Drinks Fortified with Magnesium
10.15199/65.2022.4.5
Monika Szymańska
Dorota Kręgiel
nr katalogowy: 137269
10.15199/65.2022.4.5
Streszczenie
W ostatnich 10 latach nastąpił wyraźny wzrost zainteresowania magnezem i formą jego codziennej suplementacji. To zainteresowanie ma uzasadnienie, gdyż magnez jest czwartym, pod względem zawartości, pierwiastkiem ciała człowieka, wykazującym holistyczny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Niedobór magnezu może powodować nie tylko stany niepokoju, zdenerwowania, lęku, zniecierpliwienia, ale także zwiększać pobudliwość mięśnia sercowego i zaburzać procesy mineralizacji kości. Dlatego suplementacja diety magnezem poprzez lub stosowanie produktów fortyfikowanych, np. napojów funkcjonalnych, może być wygodnym sposobem uzupełnienia niedoborów tego pierwiastka w organizmie człowieka. W artykule dokonano przeglądu literatury dotyczącej magnezu i jego znaczenia dla organizmu człowieka oraz zagadnień związanych z fortyfikacją napojów funkcjonalnych.
Abstract
In the last decade, there has been a marked increase in interest in magnesium and its daily supplementation. This interest is justified, because magnesium is the fourth element in the human body in terms of content, showing a holistic effect on the functioning of the entire organism. Magnesium deficiency can not only cause anxiety, nervousness, anxiety and impatience, but also increase the excitability of the heart muscle and disrupt bone mineralization processes. Therefore, supplementing the diet with magnesium through or using fortified products, e.g. functional drinks, can be a convenient way to supplement the deficiencies of this element in the human body. The article reviews the literature on magnesium and its importance for the human body as well as issues related to the fortification of functional drinks.
Słowa kluczowe
magnez
suplementacja
fortyfikacja
napoje funkcjonalne
Keywords
magnesium
supplementation
fortification
functional beverages
Bibliografia
[1] Agus Z.S. 2016. „Mechanisms and causes of hypomagnesemia”. Current Opinion in Nephrology and Hypertension 25 (4) : 301-307. DoI: 10.1097/mNH.0000000000000238. [2] Aljewicz M., E.Siemianowska, G.Cichosz, E.Tońska. 2014.„The effect of probiotics (Lactobacillus rhamnosus HN001, Lactobacillus paracasei LPC-37, and Lactobacillus acidophilus NCFm) on the availability of minerals from Dutch-type cheese”. Journal of Dairy Science 97 (8) : 4824-4831. DoI: 10.3168/jds.2014-8240. [3] Aronson J.K. 2016. „Magnesium salts”. W Meyler’s Side Effects of Drugs, 729-732. Elsevier. [4] Bielik V., Kolisek M. 2021. “Bioaccessibility and bioavailability of minerals in relation to a healthy gut microbiome”. International Journal of Molecular Sciences 22 (13): 6803. DoI: 10.3390/ijms22136803. [5] Bohn t. 2008.„Dietary factors influencing magnesium absorption in humans”. Current Nutrition & Food Science 4 (1) : 53-72. DoI: 10.2174/157340108783497427. [6] Brink E.J., A.C. Beynen. 1992.„Nutrition and magnesium absorption: a review”. Progress in Food & Nutrition Science 16 (2) : 125-162. [7] Canadean Reports https://www.marketresearch.com/Canadean-Ltd-v132/ [dostęp 11.03.2022] [8] Capozzi A., G. Scambia, S. Lello. 2020.„Calcium, vitamin D, vitamin K2, and magnesium supplementation and skeletal health”. Maturitas 140 : 55-63. DoI: 10.1016/j.maturitas.2020.05.020. [9] Cascella M., S. Vaqar. 2022. „Hypermagnesemia”. W StatPearls. treasure Island (FL) : StatPearls Publishing. [10] Detzel P., P. Klassen-Wigger. 2020. „Market-Driven Food fortification to address dietary needs”. World Review of Nutrition and Dietetics 121 : 81-88. DoI: 10.1159/000507522. [11] ELDerawi W.A., I.A. Naser, M.H. taleb, A.S. Abutair. 2018. „The Effects of oral magnesium supplementation on glycemic response among type 2 diabetes patients”. Nutrients 11 (1) : 44. DoI: 10.3390/ nu11010044. [12] Faheemuddin A.,M. Abdul.2019.„Magnesium: the forgotten electrolyte- A review on hypomagnesemia”. Medical Sciences 7 (4) : 56. DoI: 10.3390/medsci7040056. [13] Gröber U., J. Schmidt, K. Kisters. 2015.„Magnesium in prevention and therapy”. Nutrients 7 (9) : 8199- 8226. DoI: 10.3390/nu7095388. [14] Gröber U. 2019.„Magnesium and Drugs”. International Journal of Molecular Sciences 20 (9) : 2094. DoI: 10.3390/ijms20092094. [15] Gunenc A., Hosseinian F., Oomah B.D. 2017„Dietary Fiber-Enriched Functional Beverages in the market”. W: Hosseinian F., oomah B.D., Campos-Vega R. (eds)“Dietary Fiber Functionality in Food and Nutraceuticals: From Plant to Gut” John Wiley & Sons Ltd, s. 45-75. DoI: 10.1002/9781119138105.ch. [16] Heffernan S.m., K. Horner, G. De Vito, G.E. Conway. 2019. „The role of mineral and trace element supplementation in exercise and athletic performance: A systematic review”. Nutrients 11 (3) : 696. DoI: 10.3390/nu1103069. [17] Herzog P., K.H. Holtermüller. 1982. „Antacid therapy – changes in mineral metabolism”. Scandinavian journal of gastroenterology. Supplement 75 : 56-62. [18] International Beverage Industry Association https://www.icba-net.org/ [dostęp 11.03.2022]. [19] Iskra M., B. Krasińska, A. Tykarski. 2013. „Magnez – rola fizjologiczna, znaczenie kliniczne niedoboru w nadciśnieniu tętniczym i jego powikłaniach oraz możliwości uzupełnienia w organizmie człowieka”. Arterial Hypertension 17 (6) : 447-459. [20] Jabłecka A., K. Korzeniowska, A. Skołuda, A. Cieślewicz. 2011. „Preparaty magnezu”. Farmacja Współczesna 4 : 29-32. [21] Karmańska A., A. Stańczak, B. Karwowski. 2015.„Magnez aktualny stan wiedzy”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 48 (4) : 677-89. [22] Karppanen H., Karppanen P., Mervaala E. 2005. „Why and how to implement sodium, potassium, calcium, and magnesium changes in food items and diets?” Journal of Human Hypertension 19 Suppl 3:S10-9. DoI: 10.1038/sj.jhh.1001955. [23] Kostov K. 2019. „Effects of magnesium deficiency on mechanisms of insulin resistance in type 2 diabetes: Focusing on the processes of insulin secretion and signaling”. International Journal of Molecular Sciences 20 (6) : 1351. DoI: 10.3390/ijms20061351. [24] Liu M., H. Yang, Y. Mao. 2019. „Magnesium and liver disease”. Annals of Translational Medicine 7 (20) : 578. DoI: 10.21037/atm.2019.09.70. [25] Maggioni A., M. Orzalesi, F.B Mimouni. 1998. „Intravenous correction of neonatal hypomagnesemia: effect on ionized magnesium”. The Journal of Pediatrics 132 (4) : 652-655. DoI: 10.1016/s0022- 3476(98)70355-5. [26] Maier J.A., G. Pickering, E. Giacomoni, A. Cazzaniga, P. Pellegrino. 2020. „Headaches and magnesium: mechanisms, bioavailability, therapeutic efficacy and potential advantage of magnesium pidolate”. Nutrients 12 (9) : 2660. DoI: 10.3390/nu12092660. [27] Marquès M, Correig E, Capdevila E, Gargallo E, González N, Nadal M, Domingo JL. 2021. Essential and non-essential trace elements in milks and plant-based drinks”. Biological Trace Element Research 18. DoI: 10.1007/s12011-021-03021-5. [28] Mehansho H., S. Majeti, G. Tzeghai. 2021. „Prevention of vascular calcification by magnesium and selected polyphenols”. Advances in Preventive Medicine 2021 : 6686597. DoI: 10.1155/2021/6686597. [29] Normy żywienia 2020 https://www.pzh.gov.pl/normy-zywienia-2020/ [dostęp 09.04.2022]. [30] Piuri G., M. Zocchi, M. Della Porta, V. Ficara, M. Manoni, G.V. Zuccotti, L. Pinotti, J.A. Maier, R. Cazzola. 2021.„Magnesium in obesity, metabolic syndrome, and type 2 diabetes”. Nutrients 13 (2) : 320. DoI: 10.3390/nu13020320. [31] Pouteau E., M. Kabir-Ahmadi, L. Noah, A. Mazur, L. Dye, J. Hellhammer, G. Pickering, C. Dubray. 2018. „Superiority of magnesium and vitamin B6 over magnesium alone on severe stress in healthy adults with low magnesemia: A randomized, single-blind clinical trial”. PLoS One 13 (12) : e0208454. DoI: 10.1371/journal.pone.0208454. [32] Rozporządzenie ministra Zdrowia z dnia 16 września 2010 w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności (Dz.U.2010.174.1184). [33] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej 22.11.2011). [34] Rylander R. 2014. „Magnesium in drinking water - a case for prevention?” Journal of Water and Health 12 (1) : 34-40. DoI: 10.2166/wh.2013.110. [35] Schuchardt J.P., A. Hahn. 2017. „Intestinal absorption and factors influencing bioavailability of magnesium”. Current Nutrition & Food Science 13 (4) : 260-278. DoI: 10.2174/1573401313666170427162740. [36] Serefko A., A. Szopa, E. Poleszak. 2016.„Magnesium and depression”. Magnesium Research 29 (3) : 112- 119. DoI: 10.1684/mrh.2016.0407. [37] Szymczyk H. 2016. „Magnez - pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu”. Farmacja współczesna 9 : 217-223. [38] Tang C.F., H. Ding, R.Q. Jiao, X.X. Wu, L.D. Kong. 2020. „Possibility of magnesium supplementation for supportive treatment in patients with CoVID-19”. European Journal of Pharmacology 886 : 173546. DoI: 10.1016/j.ejphar.2020.173546. [39] USDA Abridged List ordered by Nutrient Content in Household measure https://www.nal.usda.gov/ sites/www.nal.usda.gov/files/magnesium.pdf [dostęp 11.03. 2022]. [40] Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25 sierpnia 2006 r. (Dz.U.2020.0.2021). [41] Rozporządzenie (WE) 1925/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r (Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej 30.12.2006). [42] Valsa J., K.P. Skandhan, P.S. Khan, K.P. Avni, S. Amith, M. Gondalia. 2015. „Calcium and magnesium in male reproductive system and in its secretion. I. Level in normal human semen, seminal plasma and spermatozoa”. Urologia Journal 82 (3) : 174-178. DoI: 10.5301/urologia.5000039. [43] Volpe S.L. 2013. „Magnesium in disease prevention and overall health”. Advances in Nutrition 4 (3) : 378S-83S. DoI: 10.3945/an.112.003483. [44] Wielgos B., T. Leszczyńska, A. Kopeć, E. Cieślik, E. Piatkowska, M. Pysz. 2012. „Ocena pokrycia zapotrzebowania na składniki mineralane przez dzieci w wieku 10-12 lat z regionu Malopolski”. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 63 (3) : 329-337. [45] Wirnitzer K., Motevalli M., Tanous D.R., Gregori M., Wirnitzer G., Leitzmann C., HillL., Rosemann T., Knechtle B. 2021. „Supplement intake in recreational vegan, vegetarian, and omnivorous endurance runners-results from the NURmI study (Step 2)”. Nutrients 13 (8) : 2741. DoI: 10.3390/ nu13082741.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-4 , nr katalogowy 137269
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH