Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 4
Cyfryzacja przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce – stan obecny i perspektywy
Digitalization in Food Industry Enterprises in Poland – the Current Status and Future Prospects
10.15199/65.2022.4.2
Katarzyna Kosior
nr katalogowy: 137265
10.15199/65.2022.4.2
Streszczenie
Artykuł analizuje stan zaawansowania i perspektywy cyfrowej transformacji w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w Polsce. W ocenie wykorzystano wskaźnik intensywności cyfrowej Eurostatu oraz wyniki badań DIGI Index firmy Siemens. Zdecydowana większość przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce nie przekroczyła progu 3 punktów na 12. punktowej skali stosowanej przez Eurostat do obliczania DII (w ostatnich latach było to średnio ponad 70% przedsiębiorstw zatrudniających 10 i więcej osób). Niski poziom cyfryzacji potwierdzają również badania DIGI Index na grupie przedsiębiorstw zatrudniających od 50 do 249 pracowników (zarówno w 2020 r., jak i w 2021 r. wynik ten wyniósł tylko 1,7). Przeprowadzona ocena pozwala również stwierdzić, że pandemia Covid-19 w umiarkowanym stopniu wpłynęła na przyspieszenie cyfrowych zmian w przedsiębiorstwach sektora. Słabe oceny stanu zaawansowania cyfryzacji w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w Polsce mogą niepokoić, zwłaszcza w kontekście rosnących oczekiwań rynku odnośnie do udziału przedsiębiorstw sektora w budowie zrównoważonej, konkurencyjnej i odpornej na wstrząsy gospodarki
Abstract
The article analyzes the state of advancement and prospects of digital transformation in food industry enterprises in Poland. The Eurostat’s Digital Intensity Index (DII) and the Siemens DIGI Index study results are used in the evaluation. The vast majority of food industry enterprises in Poland did not exceed the threshold of 3 points on the 12-point scale used by Eurostat to calculate DII (in recent years it was on average over 70% of enterprises employing 10 or more people). The low level of digitalization is also confirmed by the results of the DIGI Index for enterprises with 50 to 249 employees (both in 2020 and in 2021, the value of the index reached only 1.7). The conducted assessment also allows to conclude that the impact of the Covid-19 pandemic on the acceleration of digital changes in the sector was moderate. The current low level of advancement of digitalization in food industry enterprises in Poland may be alarming, especially in the context of growing market expectations regarding the contribution of food industry enterprises to building sustainable, competitive and shock-resistant food economy and resilient to shocks.
Słowa kluczowe
przemysł spożywczy
cyfryzacja przedsiębiorstw
wskaźnik intensywności cyfrowej
DIGI index
Keywords
food industry
digitalization in enterprises
digital intensity index
DIGI index
Bibliografia
[1] Kanownik M. 2022.„Nie będzie zielonej Europy bez Europy cyfrowej”. Rzeczpospolita. 22.02.2022. https:// cyfrowa.rp.pl/opinie-i-komentarze/art35731681-nie-bedzie-zielonej-europy-bez-europy-cyfrowej. [2] OECD. 2019.„Going Digital: Shaping Policies, Improving Lives”. DoI 10.1787/9789264312012-en. [3] Frenzel A., J.C. muench, m.t. Bruckner, D. Veit. 2021. „Digitization or digitalization? Toward an understanding of definitions, use and application in IS research”. W Proceeding: 27th Americas Conference on Information Systems. Montreal : AmCIS (18). [4] Berman S.J. 2012. „Digital transformation: opportunities to create new business models”. Strategy & Leadership 40 (2) : 16-24. https://doi.org/10.1108/10878571211209314. [5] Schwertner K. 2017.„Digital transformation of business”. Trakia Journal of Sciences 15 (1) : 388-393. DoI 10.15547/tjs.2017.s.01.065. [6] Kotarba M. 2017. „Measuring Digitalization – Key metrics”. Foundations of Management 9 : 123-138. DoI 10.1515/fman-2017-0010. [7] Eurostat. „Digital Intensity Index”. https://circabc.europa.eu/sd/a/85e9f133-c930-4453-84d0- 2161469b1695/DIGItAL%20INtENSItY%20INDEX.pdf. [8] Thordsen T., M. Murawski, M. Bick. 2020. „How to measure Digitalization? A Critical Evaluation of Digital maturity models”. W Responsible Design, Implementation and Use of Information and Communication Technology. Lecture Notes in Computer Science, vol 12066 : 358-369. Springer, Cham. DoI 10.1007/978- 3-030-44999-5_30. [9] Siemens. 2020.„Digi INDEX 2020. Poziom digitalizacji produkcji w Polsce”. https://new.siemens.com/pl/ pl/o-firmie/raporty-siemens/digi-index.html. [10] Siemens. 2021.„Digi INDEX 2021. Poziom digitalizacji produkcji w Polsce”. https://new.siemens.com/pl/ pl/o-firmie/raporty-siemens/digi-index-2021.html. [11] Stentoft J., K. Adsbøll Wickstrøm, K. Philipsen, A. Haug. 2021. „Drivers and barriers for Industry 4.0 readiness and practice: Empirical evidence from small and medium-sized manufacturers”. Production Planning & Control, 32:10, 811-828, https://doi.org/10.1080/09537287.2020.1768318. [12] Baza danych oECD. 2022. http://stats.oecd.org/: [daty pobierania danych: 14.12.2021 i 17.03.2022]. [13] Baza danych Eurostat. 2022. https://ec.europa.eu/eurostat: daty pobierania danych [dostęp: 17.03.2022]. [14] PARP. 2021.„Aspekty pracy zdalnej z perspektywy pracownika, pracodawcy i gospodarki.”https://www. parp.gov.pl/storage/publications/pdf/Praca_zdalna_last.pdf. [15] Leśniewicz F., Święcicki, I. 2021.„Czy pandemia przyśpieszyła robotyzację?”Polski Instytut Ekonomiczny, Warszawa. https://pie.net.pl/wp-content/uploads/2022/02/PIE-Raport-Robotyzacja.pdf. [16] Polskie start-upy skazane na kryzys? Biznes i technologie, [dostęp: 23.03.2022]. https://www.portal- spozywczy.pl/technologie/wiadomosci/polskie-start-upy-skazane-na-kryzys,208987.html. [17] Shaping Europe’s Digital Future. European Commission: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/activities/funding-digital [dostęp: 24.03.2022]. [18] Supernak B. 2020.„Branża spożywcza powinna zainwestować ponad 14 mld zł w kilka lat.” Inwestycje.pl. https://inwestycje.pl/gospodarka/branza-spozywcza-powinna-zainwestowac-ponad-14-mld-zl-w-kilka-lat/.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-4 , nr katalogowy 137265
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH