Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 4
Sektor mięsa czerwonego i drobiowego w Polsce w czasie pandemii koronawirusa COVID-19
The Red Meat and Poultry Sector in Poland During The COVID-19 Coronavirus Pandemic
10.15199/65.2022.4.1
Robert Mroczek
nr katalogowy: 137262
10.15199/65.2022.4.1
Streszczenie
W artykule podjęto się oceny krajowego sektora mięsa czerwonego i drobiowego w czasie trwania pandemii koronawirusa COVID-19. Według prognozy IERiGŻ-PIB produkcja mięsa w Polsce w 2021 r. wyniosła ok. 5200 tys. t (w wadze bitej ciepłej – w.b.c.) i była o niespełna 1% mniejsza niż w 2020 r. Produkcja mięsa wieprzowego i wołowego mogła zwiększyć się odpowiednio o 0,9 i 5,7% (do ok. 1870 i 598 tys. t), zaś drobiowego zmniejszyła się o ok. 3% i wyniosła ok. 2732 tys. t (w w.b.c.). Wyniki ekonomiczno-finansowe przedsiębiorstw przemysłu mięsnego w Polsce w latach 2020-2021 należały do najlepszych w ostatnich latach. Pogorszyła się natomiast sytuacja ekonomiczno- finansowa firm przemysłu drobiarskiego, zwłaszcza w pierwszym roku pandemii, na co wpływ miała m.in. grypa ptaków. Nie nastąpiło załamanie w eksporcie mięsa, a jego mniejsza sprzedaż w niektórych kwartałach była zjawiskiem przejściowym.
Abstract
The article presents the assessment of the domestic red and poultry meat sector during the CoVID-19 pandemic. According to the forecast of IAFE-NRI, meat production in Poland in 2021 amounted to approx. 5,200 thousand tonnes (in hot carcass weight) and was less than 1% lower than in 2020. the production of pork and beef could increase by 0.9 and 5.7%, respectively (to approx. 1,870 and 598 thousand tonnes), while the production of poultry decreased by approx. 3% and amounted to approx. 2,732 thousand tons (HCW). The economic and financial results of the meat industry enterprises in Poland in 2020- 2021 were among the best in recent years. However, the economic and financial situation of companies from the poultry industry deteriorated, especially in the first year of the pandemic, which was affected, among others, by avian influenza. There was no breakdown in the export of meat, and its lower sales in some quarters were a temporary phenomenon.
Słowa kluczowe
pandemia
produkcja mięsa
przemysł mięsny
branża drobiarska
Keywords
pandemic
meat production
meat industry
poultry industry
Bibliografia
[1] Grochowska R., A. Staszczak. 2021.„Możliwości implementacji założeń unijnej strategii„od pola do stołu” w sektorze rolno-spożywczym”. Przemysł Spożywczy 75 (7) : 2-7. DoI: 10.15199/65.2021.7.1. [2] GUS. 2019-2021. Biuletyn Statystyczny nr 12. [3] GUS. 2020-2021. Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej. Warszawa. [4] KoWR: 2020 trudnym rokiem dla producentów mięsa, https://www.portalspozywczy.pl/mieso/wiadomosci/kowr-2020-trudnym-rokiem-dla-producentow-miesa,193603.html. [5] Pasińska D. 2021. „Handel zagraniczny”. Rynek drobiu. Stan i perspektywy nr 60. Analizy rynkowe. Warszawa: IERiGŻ-PIB. [6] PIm: Zakaz korzystania z hoteli dotknie branżę rolno-spożywczą, szczególnie mleczarstwo, https://www. portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/pim-zakaz-korzystania-z-hoteli-dotknie-branze-rolno-spozywcza-szczegolnie-mleczarstwo,193502.html. [7] Prezes PZPPZm: Pandemia znacząco wpłynęła na przemysł młynarski, https://www.portalspozywczy.pl/zboza-oleiste/wiadomosci/prezes-pzppzm-pandemia-znaczaco-wplynela-na-przemysl-mlynarski,193546.html. [8] Starzyńska A. 2021. od pola do stołu. Nowa strategia Komisji Europejskiej, Food Lex. [9] Szczepaniak I., Ł. Ambroziak, J. Drożdż, R. Mroczek. 2020.„Przemysł spożywczy w obliczu pandemii COVID-19”. Przemysł Spożywczy 74 (5) : 2-9. DoI: 10.15199/65.2020.5.1. [10] Szczepaniak I., Ł. Ambroziak, J. Drożdż, R. mroczek. 2021. „Rynek i przemysł spożywczy w 2020 roku”. Przemysł Spożywczy 75 (1) : 2-9. DOI: 10.15199/65.2021.1.1. [11] Ukraina zakazuje eksportu żywności. Ceny idą w górę, https://finanse.wp.pl/ukraina-zakazuje-eksportu-zywnosci-ceny-ida-w-gore-6745352720422529v . [12] Zawadzka D., D. Pasińska. 2020.„Aktualny i przewidywany stan rynku wieprzowego”,„Aktualny i przewidywany stan rynku wołowiny”. Rynek mięsa. Stan i perspektywy nr 59. Analizy rynkowe. Warszawa: IERiGŻ-PIB. [13] Zawadzka D., D. Pasińska. 2021.„Aktualny i przewidywany stan rynku wieprzowego”,„Aktualny i przewidywany stan rynku wołowiny”. Rynek mięsa, Stan i perspektywy nr 61. Analizy rynkowe. Warszawa: IERiGŻ-PIB.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-4 , nr katalogowy 137262
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH