Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PROBLEMY JAKOŚCI
|
Rocznik 2022 - zeszyt 2
Wady jakościowe w produkcji opakowań do żywności z papieru i tektury
Quality defects in the production of food packaging from paper and cardboard
10.15199/46.2022.2.3
Aneta Szumicka
nr katalogowy: 137237
10.15199/46.2022.2.3
Streszczenie
Cel: W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczące wad jakościowych występujących w produkcji opakowań do żywności z papieru i tektury. Projekt badania/metodyka badawcza/koncepcja: Badania przeprowadzono w latach 2019-2020 za pomocą kwestionariusza ankietowego. Uczestniczyły w nich przedsiębiorstwa certyfikowane na zgodność ze standardem BRC GS Packaging Materials mające siedzibę w Polsce. Wyniki/Wnioski: W badaniu firmy produkujące opakowania wskazały, jakie wady jakościowe identyfikują w procesie produkcji i jakie jest znaczenie tych wad. Przedsiębiorstwa podały, że najważniejszymi wadami jakościowymi są pęknięcia i nieszczelności oraz problemy występujące w procesie druku. Z kolei głównymi elementami przyczyniającymi się do wystąpienia wad są surowce i sam proces produkcji. Surowce to problem, który w najbliższej przyszłości będzie wymagał dodatkowej uwagi. Zmiany związane z wprowadzaniem do procesów produkcyjnych większej ilości surowców pochodzących z recyklingu lub materiałów biodegradowalnych wymuszą zmiany, w szczególności w zakresie sterowania procesami oraz rewizję katalogu wad jakościowych. Ograniczenia: W badaniu autorka ograniczyła się do przedsiębiorstw certyfikowanych na zgodność z BRC GS Packaging Materials. Zastosowanie praktyczne: Do wykorzystania przez producentów opakowań przy identyfikacji wad jakościowych. Oryginalność/wartość poznawcza: Wskazanie rodzajów wad jakościowych identyfikowanych przez producentów opakowań z papieru i tektury oraz wskazanie znaczenia tych wad na poszczególnych etapach procesu.
Abstract
Purpose: The paper presents results of research on quality defects in the production of food packaging made of paper and cardboard. Design/methodology/approach: Research was conducted between 2019 and 2020 using a questionnaire. The research involved enterprises certified for compliance with the BRC GS Packaging Materials standard, with their registered office in Poland. Findings/conclusions: In the study, the companies indicated quality defects they identify in the production of packaging and the significance of these defects. The enterprises reported that the most important quality defects were cracks, leaks and printing problems. The most important are the raw materials and the production process. Raw materials is an issue which will require additional attention in the near future. Changes related to the fact that more recycled raw materials or biodegradable materials are introduced to the manufacturing processes will force changes, in particular, in process control. There will also be a need to review the catalog of quality defects. Research limitations: In the study, the author limited herself to companies certified for compliance with BRC GS Packaging Materials. Practical implications: To be used by packaging manufacturers to identify quality defects. Originality/value: Indication of the types of quality defects identified by producers of paper and cardboard packaging and an indication of the significance of these defects at individual parts of the process.
Słowa kluczowe
opakowania do żywności
opakowania z papieru i tektury
wady jakościowe
wady druku
Keywords
food packaging
paper and cardboard packaging
quality defects
printing defects
Bibliografia
[1] Barska Anetta, Joanna Wyrwa. 2017. “Innovations in the Food Packaging Market – Intelligent Packaging – a Review”. Czech J. Food Sci. 35(1): 1–6. [2] BRC Global Standard Packaging Materials. 2019. Issue 6. London: British Retail Consortium. [3] Brody Aaron L., Betty Bugusu, Jung H. Han, Claire Koelsch Sand, Tara H. Mchugh. 2008. “Innovative Food Packaging Solutions”. Journal of Food Science 73(8): 107–116. [4] Czerwińska Dorota. 2018. „Dobrze zapakowane”. Przegląd Gastronomiczny 72(6): 10–13. [5] Deshwal Gaurav Kr, Narender Raju Panjagari, Tanweer Alam. 2019. “An overview of paper and paper based food packaging materials: health safety and environmental concerns”. J Food Sci Technol. 56(10): 4391–4403. [6] Dobrucka Renata, Ryszard Cierpiszewski. 2014. “Active and Intelligent Packaging Food – Research and Development – A Review”. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 64(1): 7–15. [7] Emblem Anne, Harry Emblem. 2014. Technika opakowań. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. [8] Geueke Birgit, Ksenia Groh, Jane Muncke. 2018. “Food packaging in the circular economy: Overview of chemical safety aspects for commonly used materials”. Journal of Cleaner Production 193: 491–505. [9] Gołębiowski Marian. 2014. “Elementy kultury jakości w organizacji”. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Studia i Prace Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania. Zarządzanie 1(38): 33–42. [10] Jakucewicz Stefan. 2001. Farby drukowe. Wrocław. Wydawnictwo Michael Huber Polska Spółka z o.o. [11] Krzywda Dariusz. 2017. „Packaging – From neolithic to packaging industry”. Zeszyty Naukowe Politechniki Częstochowskiej. Zarządzanie 27(2): 59–67. [12] Lamba Anmol, Veena Garg. 2019. “Recent innovations in food packaging: A Review”. International Journal of Food Science and Nutrition 4(2): 123–129. [13] LisińskaKuśnierz Małgorzata, Agnieszka Kawecka. 2012. „Zapewnienie bezpieczeństwa opakowań produktów żywnościowych w łańcuchu dostaw”. Handel Wewnętrzny 1: 60–68. [14] Ojha Ankur, Akriti Sharma, Manvesh Sihag, Seema Ojha. 2015. „Food packaging – materials and sustainability – A review”. Agricultural Reviews 36(3): 241–245. [15] PyśSkrońska Beata. 2021. „Opakowania są potrzebne i to się nie zmieni”. Chemia i biznes 4(67): 17–19. [16] Rozporządzenie (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskie- go i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG. [17] Rybińska Katarzyna, Barbara Galińska. 2014. „Bezpieczeństwo żywności w łańcuchu dostaw”. Logistyka 3: 5510–5516. [18] Salgado Pablo R., Luciana Di Giorgio, Yanina S. Musso, Adriana N. Mauri. 2021. “Recent Developments in Smart Food Packag ing Focused on Biobased and Biodegradable Polymers”. Front. Sustain. Food Syst. https://doi.org/10.3389/fsufs.2021.630393. [19] Smolarek Ilona, Krzysztof Mielczarek. 2017. „Wykorzystanie narzędzi zarządzanie jakością w procesie produkcji poligraficznej wybranego opakowania”. Zeszyty Naukowe Quality. Production. Improvement 2(7): 129–138. [20] Winkowska Justyna, Cezary Winkowski. 2018. Proces kontroli jakości opakowań w przemyśle poligraficznym. W Innowacje w zarządzaniu i inżynierii produkcji. Tom II, 359–369. Polskie Towarzystwo Zarządzania Produkcją. [21] Wiśniewska Małgorzata. 2018. Kultura bezpieczeństwa żywności. Warszawa: CeDeWu Sp. z o.o.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PROBLEMY JAKOŚCI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-2 , nr katalogowy 137237
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PROBLEMY JAKOŚCI- e-zeszyt (pdf) 2022-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
62.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PROBLEMY JAKOŚCI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
372.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - papierowa prenumerata roczna
420.00 zł brutto
388.89 zł netto
31.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PROBLEMY JAKOŚCI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
441.00 zł
Do koszyka
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PROBLEMY JAKOŚCI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
561.00 zł brutto
519.44 zł netto
41.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
561.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH