Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
GOSPODARKA MIĘSNA
|
Rocznik 2022 - zeszyt 4
DIETA ROŚLINNA a tradycyjny sposób żywienia
Plant-based diets and traditional nutrition
Agnieszka Skrzypczyk
Mirosław Słowiński
Jadwiga Hamułka
nr katalogowy: 137143
Streszczenie
Wegetarianizm, będący nie tylko jedną z diet, ale także stylem życia budzi coraz większe zainteresowanie w społeczeństwie. Osoby chcące przejść na konkretną formę diety wegetariańskiej mogą zaczerpnąć niezbędnych informacji z wielu źródeł np. poradników medycznych, czasopism branżowych czy blogów internetowych. Wegetarianizm spotyka się z różnymi opiniami pochodzącymi ze środowisk naukowych, nierzadko skrajnymi. Prawidłowo zbilansowane (zaplanowane) diety wegetariańskie zawierające w swoim składzie mleko i jego przetwory i/lub jaja (laktowegetariańska i laktoowowegetariańska) mogą dostarczać wszystkich potrzebnych składników odżywczych i mogą być stosowane. Natomiast rygorystyczne formy (odmiany) wegetarianizmu, a zwłaszcza frutarianizm czy witarianizm są uznane za niebezpieczne dla zdrowia, szczególnie dla niemowląt, małych dzieci oraz kobiet w ciąży i okresie laktacji. Dietą powszechnie stosowaną w społeczeństwie jest dieta standardowa, niewykluczająca z jadłospisu żadnego produktu spożywczego. Pomimo konsumowania szerokiej gamy żywności jest to rodzaj diety charakteryzujący się często wysokim spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych, które są ściśle powiązane z możliwością wystąpienia m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego. Alternatywą dla diety tradycyjnej staje się coraz bardziej dieta roślinna, która aby była bezpieczną dla zdrowia i mogła przynosić korzyści zdrowotne musi być odpowiednio zbilansowana. Osoby rozważające przejście na dietę roślinną powinny wcześniej zapoznać się z wystąpieniem możliwych zagrożeń zdrowotnych jakimi są niedobory witamin B12, D, składników mineralnych, takich jak: Fe, Ca, Zn, Cu czy białka. W przemyśle spożywczym źródłami białka wykorzystywanymi do produkcji analogów roślinnych mięsa mogą być: gluten, mykoproteiny – Fusarium venenatum oraz rośliny strączkowe np. soja, soczewica, groch, fasola.
Abstract
Vegetarianism, which is not only one of the form of diets, but also a lifestyle, becomes more and more popular in the society. People, who want to follow a plant-based diet, can use various sources of information, e.g. medical guides, trade magazines or blogs. There are many various and sometimes very extreme opinions regarding the vegetarianism. Well-balanced vegetarian diets including milk and milk products and/or eggs (lacto- vegetarian and lacto-ovo-vegetarian) can provide all the necessary nutrients and can be widely used. However, radical forms of the vegetarianism, especially eating only vegetables and fruits, and raw food, can pose a risk for health specifically for infants, young children, pregnant and lactating women. Traditional, common diet used within the society does not exclude any kind of product from the daily menu. However, traditional diet that is very often rich in saturated fatty acids results in higher risk of chronic disease e.g. cardiovascular diseases. Plant-based diet is an alternative to the traditional diet and becomes more and more popular. However, to be safe this kind of diet needs to be well-balanced. People who want to start the plant-based diet should know the possible side-effects of the deficiency of vitamins like B12, D and minerals such as Fe, Ca, Zn, Cu and proteins. Within the food industry, the alternative sources of the protein used as vegetable meat analogues can be gluten, mycoproteins – Fusarium venenatum and legumes, e.g. soybeans, lentils, peas, beans.
Słowa kluczowe
mięso
roślinne analogi mięsa
wartość odżywcza
Keywords
meat
vegetable analogues of meat
nutritional value
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
GOSPODARKA MIĘSNA- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-4 , nr katalogowy 137143
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
GOSPODARKA MIĘSNA- e-zeszyt (pdf) 2022-4
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
28.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
GOSPODARKA MIĘSNA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
318.00 zł
Do koszyka
GOSPODARKA MIĘSNA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
GOSPODARKA MIĘSNA - papierowa prenumerata roczna
384.00 zł brutto
355.56 zł netto
28.44 zł VAT
(stawka VAT 8%)
GOSPODARKA MIĘSNA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
426.00 zł
Do koszyka
GOSPODARKA MIĘSNA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
GOSPODARKA MIĘSNA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
480.00 zł brutto
444.44 zł netto
35.56 zł VAT
(stawka VAT 8%)
480.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-4
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH