Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2022 - zeszyt 2
Wartość technologiczna ziarna owsa ze zbiorów 2021 r.
Technological value of barley grain from 2021 harvest year
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 137015
Streszczenie
Celem niniejszej pracy było określenie wartości technologicznej ziarna owsa ze zbiorów 2021 roku. Materiałem do badań były 34 próbki ziarna owsa dostarczone z Ośrodków Doradztwa Rolniczego, magazynów zbożowych i zakładów młynarskich z różnych rejonów Polski. Próbki ziarna badane były w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB. Wartość technologiczną ziarna owsa określono w oparciu o następujące wyróżniki jakościowe: wilgotność oraz gęstość ziarna w stanie zsypnym. Gęstość ziarna kształtowała się średnio na poziomie 47,2 kg/hl, tj. o 0,5 kg/hl wyższym niż dla ziarna owsa ze zbiorów 2020 roku. Blisko 70% próbek ziarna owsa charakteryzowało się gęstością ziarna w stanie zsypnym na poziomie poniżej 49 kg/hl i nie spełniało minimalnego wymagania w zakresie tego parametru dla ziarna owsa przeznaczonego do przetwórstwa, określonego w normie PN-R-74106. Stwierdzono zróżnicowanie omawianych wyróżników jakościowych w zależności od odmiany owsa i rejonu uprawy.
Abstract
The aim of this study was to determine the technological quality of oat grain from 2021 harvest year. The tested material were 34 oat grain samples collected from Agricultural Advisory Center, grain elevators and milling companies from different region of Poland. Grain samples were tested in Department of Grain Processing and Bakery IBPRS-PIB. The technological quality of oat grain was determined by such quality parameters as: moisture content and test weight. The test weight was on average 47.2 kg/hl, i.e. 0.5 kg/hl higher than the grain samples from the 2020 harvest year. Almost 70% of oat grain samples were characterized by a test weigh below 49 kg/hl and did not meet the minimum requirement for this parameter for oat grain intended for processing, as defined in the PN-R-74106 Standard. Difference in the quality parameters dependent on oat cultivar and different region of Poland were stated.
Słowa kluczowe
owies
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
Keywords
oat
growing area
technological value of grain
harvest
Bibliografia
[1] Canadian Grain Commission 2021. Part 7. Oats. https://www.grainscanada.gc.ca/en/ grain-quality/official-grain-grading- guide/07-oats/07-oats-e.pdf 27.01.2022 [2] Codex Alimentarius 1995. CXS 201-1995. Standard for oats. [3] Drążkiewicz K., A. Najewski, A. Skrzypek, J. Szarzyńska 2021. Lista opisowa od- mian roślin rolniczych 2021. Zboża. COBO 64/2021 n.550. COBORU, Słupia Wielka. [4] Finish Food Authority, Plant Analytics Unit, Plant Pest and Grain Selection 2021. Finish Grain Quality in 2020. Finlandia 2021. [5] Lista Odmian Roślin Rolniczych 2021. Wydawnictwo COBORU, Słupia Wielka. [6] Gąsiorowski H. 1995. Owies. Chemia i Technologia. Praca zbiorowa. Wyd. PWRiL, Poznań [7] Główny Urząd Statystyczny 2020. Produkcja upraw rolniczych i ogrodniczych w 2019 r. Warszawa. https://stat.gov.pl/ obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/ uprawy-rolne-i-ogrodnicze/produkcja- upraw-rolnych-i-ogrodniczych-w-2019- roku,9,18.html 10.01.2022 [8] Główny Urząd Statystyczny 2021a. Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2021 roku. https://stat. gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo- lesnictwo/uprawy-rolne-i-ogrodnicze/ wstepny-szacunek-glownych-ziemioplodow- rolnych-i-ogrodniczych-w-2021-roku,3,15. html 05.01.2022 [9] Główny Urząd Statystyczny 2021b. Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2021 roku. https:// stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo- lesnictwo/uprawy-rolne-i-ogrodnicze/ wstepny-szacunek-glownych-ziemioplodow- rolnych-i-ogrodniczych-w-2021-roku,3,15. html 05.01.2022 [10] Grain Trade Australia 2021. Section 2 – Oats trading standards 2021/2022 season. https://www.graintrade.org.au/sites/ default/files/Standards/Section%2002%20 -%20Oats%20Trading%20Standards%20 202122.pdf 28.01.2022 [11] Leszczyńska D. 2021. Potencjał wykorzystania owsa. Przegląd Zbożowo-Młynarski 2021, 6, 42-44. [12] Mendryk A., A. Szafrańska 2021. Ziarno owsa. Wartość technologiczna ze zbiorów 2020 r. Broszura informacyjna, Warszawa, sierpień 2021 r. https://www.ibprs.pl/wp- content/uploads/2021/09/Owies-zbiory _2020_PL.pdf [13] Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi 2021. Rynek zbóż. Nr 9/2021 z 11 marca 2021. Notowania z okresu: 1-7 marca 2021 r. (9 tydz.) https://www.gov.pl/web/rolnictwo/rynek-zboz--notowania-za-okres-01-07032021-r 05.01.2021 [14] Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi 2022. Rynek zbóż. Nr 01/2022 z 13 stycznia 2022. Notowania z okresu: 3-9 stycznia 2022 r. (1 tydz.) https://www.gov.pl/ web/rolnictwo/rynek-zboz---notowania-za-okres-03-09012022-r 05.01.2021 [15] North Dakota State University 2020. North Dakota barley, oat and rye variety trial results for 2020 and selection guide (A1049-20, Nov. 2020). https://www.ag.ndsu. edu/publications/crops/north-dakota- barley-oat-and-rye-variety-trial-results- for-2020-and-selection-guide 27.01.2022 [16] North Dakota State University 2021. North Dakota barley, oat and rye variety trial results for 2021 and selection Guide (A1049-21, Nov. 2021). https://www.ndsu. edu/agriculture/ag-hub/publications/ north-dakota-barley-oat-and-rye-variety- trial-results-2021-and-selection-guide 27.01.2022 [17] Rasane P., A. Jha, L. Sabikhi, A. Kumar, V.S.Unnikrishnan 2013. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. Journal of Food Science and Technology, 52(2), 662–675. [18] United States Department of Agriculture. Agricultural Marketing Service. Federal Grain Inspection Service 1988. U.S. Standards. Subpart G – United States Standards for Oats. https://www.ams.usda.gov/ sites/default/files/media/OatsStandards. pdf 27.01.2022 [19] USDA 2022. World Agricultural Production. https://apps.fas.usda.gov/psdonline/ circulars/production.pdf 27.01.2022 Zarzecka K., M. Gugała, I. Mystkowska, A. Baranowska, M. Zarzecka, K. Falkowska 2015. Owies siewny − wartość odżywcza i prozdrowotna oraz wykorzystanie prze- mysłowe. Medycyna rodzinna, 4, 182-185. [20] Zarzecka K., M. Gugała, I. Mystkowska, A. Baranowska, A. Sikorska, M. [21] Zarzecka 2018. Odżywcze i prozdrowotne właściwości ziarna owsa i przetworów owsianych. Kosmos Problemy Nauk Biologicznych, 67, 2(319), 409-414.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-2 , nr katalogowy 137015
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2022-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH