Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 3
Zastosowanie aktywnych opakowań i powłok zawierających postbiotyki do biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych
Application of Postbiotics-Loaded Active Packaging and Coatings for the Bioprotection of Meat and Meat Products
10.15199/65.2022.3.6
Marcelina Karbowiak
Dorota Zielińska
nr katalogowy: 136891
10.15199/65.2022.3.6
Streszczenie
Postbiotyki to niejednorodna grupa związków bioaktywnych, wydzielanych przez mikroorganizmy probiotyczne, które w różnym stopniu wykazują aktywność przeciwdrobnoustrojową. Liczne badania naukowe dowodzą, że postbiotyki, czy to pod postacią płynu pohodowlanego czy jako bakteriocyny mogą wchodzić w skład opakowań mięsa i mięsnych wyrobów oraz skutecznie zapobiegać lub ograniczać rozwój bakterii patogennych, np.: Listeria monocytogenes, Salmonella spp., czy drobnoustrojów powodujących psucie. W artykule dokonano analizy możliwości zastosowania postbiotyków w kontekście ich potencjału w konserwowaniu mięsa i wyrobów mięsnych, poprzez włączenie w skład aktywnych opakowań. Jednym z wyzwań, któremu należy sprostać, jest zapewnienie odpowiedniej skuteczności przeciwdrobnoustrojowej postbiotyków w produkcie, m.in. poprzez dobranie odpowiedniej formy aplikacji. Ważnym aspektem są także materiały, które wykorzystuje się do otrzymania antymikrobiologicznych powłok. Istnieje jednak potrzeba prowadzenia dalszych badań nad bioaktywnymi opakowaniami w biokonserwacji mięsa i wyrobów mięsnych w celu zoptymalizowania ich jakości.
Abstract
Postbiotics are a heterogeneous group of bioactive compounds produced by probiotics, which are characterized by antimicrobial activity to a varying degree. Numerous studies show that postbiotics, whether in the form of a cell-free supernatant or as bacteriocins, can be found in active packaging of meat and meat products and effectively prevent or limit the growth of pathogenic microorganisms, e.g. Listeria monocytogenes, Salmonella spp., or spoilage bacteria. The article presents the characteristics of postbiotics in the context of their potential role in the preservation of meat and meat products by application to active packaging. One of the challenges that needs to be addressed is to ensure adequate antimicrobial efficacy of the postbiotics in the product, including through the selection of an appropriate form of application. The materials that are used to construct antimicrobial coatings are also an important aspect. It is believed that there is a need for further research on bioactive packaging for bioconservation of meat and meat products in order to optimize their quality.
Słowa kluczowe
mięso
wyroby mięsne
postbiotyki
aktywne opakowania
biokonserwacja
Keywords
meat
meat products
postbiotics
active packaging
biopreservation
Bibliografia
[1] „Microorganisms & microbial-Derived Ingredients Used in Food (Partial List)”, U.S. Food and Drug administration, https://www.fda.gov/food/generally-recognized-safe-gras/microorganisms-microbial-de- rived-ingredients-used-food-partial-list. [12.03.2022]. [2] „Stan sanitarny kraju w 2020 roku”, Główny Inspektorat Sanitarny, https://www.gov.pl/attachment/002793c2-440d-486c-99aa-5cc7eee866ce. [22.02.2022]. [3] Aguilar-Toalá J.E., r. Garcia-Varela, h.S. Garcia, V. Mata-Haro, A.F. González-córdova, B. Vallejo-cordoba, A. Hernández-mendoza. 2018.„Postbiotics: an evolving term within the functional foods field”. Trends in Food Science & Technology 75 : 105-114. DoI: 10.1016/j.tifs.2018.03.009. [4] Ahmad V., M.S. Khan, Q.m.S. Jamal, m.a. Alzohairy, m.a. al Karaawi, m.U. Siddiqui. 2017. „Antimicrobial potential of bacteriocins: In therapy, agriculture and food preservation”. International Journal of Antimicrobial Agents 49 (1) : 1-11. DoI: 10.1016/j.ijantimicag.2016.08.016. [5] Barlow S., A. chesson, J.D. collins, e. Dybing, a. Flynn, c. Fruijtier-Pölloth, a. hardy, a. Knaap, h. Kuiper, P. Le Neindre, J. Schans, J. Schlatter, V. Silano, S. Skerfving, P. Vannier. 2017.„Introduction of a Qualified Presumption of Safety (QPS) approach for assessment of selected microorganisms referred to eFSa – opinion of the Scientific committee”. The EFSA Journal 587 : 1-16. [6] Beristain-Bauza S.c., e. mani-López, e. Palou, a. López-malo. 2017.„Antimicrobial activity of whey protein films supplemented with Lactobacillus sakei cell-free supernatant on fresh beef”. Food Microbiology 62 (6) : 207-211. DoI: 10.1016/j.fm.2016.10.024. [7] Castellano P., C. González, F. Carduza, G. Vignolo. 2010. „Protective action of Lactobacillus curvatus crL705 on vacuum-packaged raw beef. effect on sensory and structural characteristics”. Meat Science 85 (3) : 394-401. DoI: 10.1016/j.meatsci.2010.02.007. [8] Comi G., D. andyanto, M. Manzano, L. Iacumin. 2016. „Lactococcus lactis and Lactobacillus sakei as bio-protective culture to eliminate Leuconostoc mesenteroides spoilage and improve the shelf life and sensorial characteristics of commercial cooked bacon”. Food Microbiology 58 : 16-22. DoI: 10.1016/j. fm.2016.03.001. [9] Ercolini D., A. Storia, F. Villani, G. mauriello. 2006. „Effect of a bacteriocin-activated polythene film on Listeria monocytogenes as evaluated by viable staining and epifluorescence microscopy”. Journal of Applied Microbiology 100 (4) : 765-772. DoI: 10.1111/j.1365-2672.2006.02825.x. [10] Eshamah h.L., h.t. Naas, a.m. Garbaj, S.m. Azwai, F.t. Gammoudi, I. Barbieri, I.m. eldaghayes. 2020. „Extent of pathogenic and spoilage microorganisms in whole muscle meat, meat products and seafood sold in Libyan market”. Open Veterinary Journal 10 (3) : 276-288. DoI: 10.4314/ovj.v10i3.6. [11] Ferrocino I., a. La Storia, e. torrieri, S.S. Musso, G. Mauriello, F. Villani, D. Ercolini. 2013. „Antimicrobial packaging to retard the growth of spoilage bacteria and to reduce the release of volatile metabolites in meat stored under vacuum at 1°c”. Journal of Food Protection 76 (1) : 52-58. DoI: 10.4315/0362-028X. JFP-12-257. [12] Garavito J., D. Moncayo-Martínez, D.a. Castellanos. 2020.„Evaluation of antimicrobial coatings on preservation and shelf life of fresh chicken breast fillets under cold storage”. Foods 9 (9) : 1203. DoI: 10.3390/ foods9091203. [13] Hamad G.M., N.M. Abdelmotilib, A.M.G. Darwish, A.M. Zeitoun. 2020.„Commercial probiotic cell-free supernatants for inhibition of Clostridium perfringens poultry meat infection in Egypt”. Anaerobe 62 : 102181. DoI: 10.1016/j.anaerobe.2020.102181. [14] Hassan a.h.a., C.N. cutter. 2020.„Development and evaluation of pullulan-based composite antimicrobial films (caF) incorporated with nisin, thymol and lauric arginate to reduce foodborne pathogens associated with muscle foods”. International Journal of Food Microbiology 320 (5):108519. DoI:10.1016/j. ijfoodmicro.2020.108519. [15] Hill C., F. Guarner, G. Reid, G.r. Gibson, D.J. Merenstein, B. Pot, L. Morelli, R.B. canani, h.J. Flint, S. Salminen, P.c.calder, M.E. Sanders. 2014. „Expert consensus document. The International Scientific association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic”. Nature reviews. Gastroenterology & Hepatology 11 (8) : 506-514. DoI: 10.1038/ nrgastro.2014.66. [16] Huang Y., Y. Wang, Y. Li, c. Luo, c. Yang, W. Shi, L. Li. 2020. „Covalent immobilization of polypeptides on polylactic acid films and their application to fresh beef preservation”. Journal of Agricultural and Food Chemistry 68 (39) : 10532-10541. DoI: 10.1021/acs.jafc.0c03922. [17] Iordache F., I. Gheorghe, V. Lazar, c. curutiu, L.m. Ditu, a.m. Grumezescu, a.m. holban. 2017. „Nano-structurated materials for prolonged and safe food preservation”. W Nanotechnology in the agri-food industry, 305-335. cambridge: academic Press. [18] Iseppi r., F. Pilati, M. Marini, m. Toselli, S. de Niederhäusern, e. Guerrieri, P. messi, c. Sabia, G. manicardi, I. anacarso. 2008. „Antiisterial activity of a polymeric film coated with hybrid coatings doped with enterocin 416K1 for use as bioactive food packaging”. International Journal of Food Microbiology 123 (3) : 281-287. DoI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2007.12.015. [19] Kim Y.m., h.D. Paik, D.S. Lee. 2002.„Shelf-life characteristics of fresh oysters and ground beef as affected by bacteriocin-coated plastic packaging film”. Journal of the Science of Food and Agriculture 82 (9) : 998-1002. DoI: 10.1002/jsfa.112. [20] La Storia a., G. mauriello, F. Villani, D. ercolini. 2013. „Coating-activation and antimicrobial efficacy of different polyethylene films with a nisin-based solution”. Food and Bioprocess Technology 6 (10) : 2770- 2779. DoI: 10.1007/s11947-012-0902-x. [21] Lucera a., C. Costa, a. Conte, m.a. Del Nobile. 2012. „Food applications of natural antimicrobial com- pounds”. Frontiers in Microbiology 3 (287) : 1-13. DoI: 10.3389/fmicb.2012.00287. [22] Lynch K.m., e. zannini, a. coffey, e.K. arendt. 2018.„Lactic acid bacteria exopolysaccharides in foods and beverages: Isolation, properties, characterization, and health benefits”. Annual Review of Food Science and Technology 9 (1) : 155-176. DoI: 10.1146/annurev-food-030117-012537. [23] Makała H. 2021.„Współczesne rozwiązania i trendy w pakowaniu mięsa i przetworów mięsnych”. Przemysł Spożywczy 75 (5) : 34-40. DoI: 10.15199/65.2021.5.7. [24] Mani-López E., D. Arrioja-Bretón, a. López-malo. 2022. „The impacts of antimicrobial and antifungal activity of cell-free supernatants from lactic acid bacteria in vitro and foods”. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 21 (1) : 604-641. DoI: 10.1111/1541-4337.12872. [25] Marcos B., T. Aymerich, J.m. Monfort, M. Garriga. 2007.„Use of antimicrobial biodegradable packaging to control Listeria monocytogenes during storage of cooked ham”. International Journal of Food Microbiology 120 (1-2) : 152-158. DoI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2007.06.003. [26] Moradi M., S.S. Kousheh, H. Almasi, A. alizadeh, J.t. Guimarães, N. Yılmaz, a. Lotfi. 2020. „Postbiotics produced by lactic acid bacteria: the next frontier in food safety”. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 19 (11) : 3390-3415. DoI: 10.1111/1541-4337.12613. [27] Nguyen V.t., M.J. Gidley, G.a. Dykes. 2008. „Potential of a nisin-containing bacterial cellulose film to inhibit Listeria monocytogenes on processed meats”. Food Microbiology 25 (3) : 471-478. DoI: 10.1016/j. fm.2008.01.004. [28] Rasouli Y., M. Moradi, H. Tajik, r. molaei. 2021. „Fabrication of anti-Listeria film based on bacterial cellulose and Lactobacillus sakei-derived bioactive metabolites; application in meat packaging”. Food Bioscience 42 (6) : 101218. DoI: 10.1016/j.fbio.2021.101218. [29] Rivas F.P., M.E. Cayré, c.a. campos, m.P. castro. 2018.„Natural and artificial casings as bacteriocin carriers for the biopreservation of meats products”. Journal of Food Safety 38(1):e12419.DoI:10.1111/jfs.12419. [30] Salminen S., M.C. Collado, A. Endo, C. Hill, S. Lebeer, E. Quigley, M.E. Sanders, R Shamir, J.r. Swann, H. Szajewska, G. Vinderola. 2021. „The International Scientific association of Probiotics and Prebiotics (IS- aPP) consensus statement on the definition and scope of postbiotics”. Nature reviews. Gastroenterology & Hepatology 18 (9) : 649-667. DoI: 10.1038/s41575-021-00440-6. [31] Santiago-Silva P., N.F.F. Soares, J.e. Nóbrega, m.a.W. Júnior, K.B.F. Barbosa, a.c.P. Volp, e.r.m.a. zerdas, N.J. Würlitzer. 2009.„Antimicrobial efficiency of film incorporated with pediocin (aLta® 2351) on preservation of sliced ham”. Food Control 20 (1) : 85-89. DoI: 10.1016/j.foodcont.2008.02.006. [32] Trinetta V., J.D. Floros, C.N. cutter. 2010.„Sakacin a containing pullulan film: an active packaging system to control epidemicclones of Listeria monocytogenes in ready-to-eat foods”. Journal of Food Safety 30 (2) : 366-381. DoI: 10.1111/j.1745-4565.2010.00213.x. [33] Yang W., Y. Xie, J. Jin, h. Liu, h. Zhang. 2019. „Development and application of an active plastic multi-layer film by coating a plantaricin bm-1 for chilled meat preservation”. Journal of Food Science 84 (7) : 1864-1870. DoI: 10.1111/1750-3841.14608. [34] Ye M., H. Neetoo, H. Chen. 2008.„Control of Listeria monocytogenes on ham steaks by antimicrobials incorporated into chitosan-coated plastic films”. Food Microbiology 25 (2) : 260-268. DoI: 10.1016/j.fm.2007.10.014. [35] Yordshahi A.S., M. Moradi, H. Tajik, R. Molaei. 2020. „Design and preparation of antimicrobial meat wrapping nanopaper with bacterial cellulose and postbiotics of lactic acid bacteria”. International Journal of Food Microbiology 321 : 108561. DoI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108561.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-3 , nr katalogowy 136891
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH