Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 3
Mięso oddzielone mechanicznie jako składnik przetworów mięsnych – opinie konsumentów
Mechanically Separated Meat as A Component of Processed Meat Products – Consumer Reviews
10.15199/65.2022.3.4
Aleksandra Bończak
Tomasz Florowski
Anna Florowska
Mirosław Słowiński
nr katalogowy: 136887
10.15199/65.2022.3.4
Streszczenie
Jednym z surowców wykorzystywanych przez przemysł mięsny jest mięso oddzielone mechanicznie (mom). Celem badań było poznanie opinii konsumentów na temat stosowania tego składnika w produkcji przetworów mięsnych. Stwierdzono, że mięso oddzielone mechanicznie jest surowcem znanym wielu konsumentom, a jego obecność w wykazie składników użytych do produkcji przetworów mięsnych jest uwzględniana podczas podejmowania decyzji o zakupie. Jednocześnie znaczna część ankietowanych nie posiadała należytej wiedzy na temat mom-u, co przekładało się na krytyczną opinię na jego temat. Skutkowało to również negatywną opinią o produktach wytwarzanych z wykorzystaniem mom-u i niechęcią do ich zakupu.
Abstract
One of the raw materials used by the meat industry is mechanically Separatoed meat (mSm). the aim of the research was to get to know the consumers’ opinion on its use in the processed meat products. Mechanically separated meat was found to be a raw material known to many consumers, and its presence in the list of ingredients used in the production of processed meats is taken into account when making purchasing decisions. At the same time, a significant group of consumers of processed meat products did not have sufficient knowledge about mSm, which translated into a critical opinion about it. It also resulted in a negative opinion about products made with the use of mSm and a willingness to buy them.
Słowa kluczowe
mięso oddzielone mechanicznie
przetwory mięsne
badania konsumenckie
Keywords
mechanically separated meat
processed meat products
consumer research
Bibliografia
[1] Abdullah B., r. Al-Najdawi. 2005. „Functional and sensory properties of chicken meat from spent-hen carcasses deboned manually or mechanically in Jordan”. International Journal of Food Science Technology 40 (5) : 537-543. DoI: 10.1111/j.1365-2621.2005.00969.x. [2] Bełkot Z., M. Ziomek, m. Gondek. 2013. „Wartość odżywcza odzyskanego mechanicznie mięsa kurcząt i gęsi”. Medycyna Weterynaryjna 69 : 499-504. [3] Calhoun C.M., T.D. Schnell, R.W. Mandigo. 1999. „Properties and utilization of pork from an advanced meat recovery system”. Journal of Food Science 64(1): 76-81. DoI:10.1111/j.1365-2621.1999.tb09864.x. [4] Cegiełka A., E. Hać-Szymańczuk, K. Piwowarek, K. Dasiewicz, M. Słowiński, K. Wrońska. 2019. „The use of bioactive properties of sage preparations to improve the storage stability of low-pressure mechanically separated meat from chickens”. Poultry Science 98(10):5045-5053. DoI:10.3382/ps/pez242. [5] Cegiełka A., N. Kuczyńska, D. Pietrzak. 2014. „Zastąpienie surowca wieprzowo-wołowego w kiełbasach homogenizowanych przez mięso drobiowe oddzielone mechanicznie, uzyskane po separacji wysoko- i niskociśnieniowej”. Żywność. Nauka. technologia. Jakość 3 (94) : 123-13. [6] Cegiełka A., R.Wójcik.2015.„Jakość handlowa hamburgerów drobiowych różnych producentów”. W Bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Aspekty mikrobiologiczne, chemiczne i ocena towaroznawcza. (red. Stadnik J., Jackowska I.), 15-24. Kraków : Wydawnictwo Naukowe PttŻ. [7] Fabian M. 2012.„Separatory mom w przemyśle mięsnym”. Gospodarka Mięsna 4 : 18-23. [8] Heilman J.R.,M.C.Kiritsy, S.M.Levy, J.S. Wefel. 1997.„Fluoride concentrations of infant foods”.The Journal of the American Dental Association 128 (7) : 857-863. DoI: 10.14219/jada.archive.1997.0335. [9] Karpińska-Tymoszczyk M., M. Danowska-Oziewicz. 2012. „Wpływ dodatku modyfikowanej skrobi kukurydzianej na jakość wyrobów z mięsa drobiowego oddzielonego mechanicznie”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 45 (3) : 549–555. [10] Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przyszłego zapotrzebowania na mięso odkostnione mechanicznie i jego wykorzystanie w UE, w tym wobec polityki informacyjnej wobec konsumentów z dnia 02.12.2010 roku, Kom (2010) 704. [11] Krygier K., K. Maksimowicz. 2008.„Jakość hamburgerów dostępnych na polskim rynku”. Przemysł Spożywczy 62 (1) : 27-29. [12] Łaszkiewicz B., P. Szymański, D. Kołożyn-Krajewska. 2019.„Problemy jakości mięsa oddzielonego mechanicznie”. Medycyna Weterynaryjna 75 (3) : 131-137. [13] Makała H. 2012 a.„Charakterystyka i zastosowanie mięsa mechanicznie odkostnionego”. Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 67 (2) : 114-127. [14] Makała H.2012b.„Właściwości i wykorzystanie mięsa mechanicznie odkostnionego – wybrane zagadnienia”. Gospodarka Mięsna 64 (4) : 12-16. [15] Pereira A. G.T., E.M.Ramos, J.T.Teixeira, G.P.Cardos, A.L.S.Ramos, P.G. Fontes.2011. „Effects of the addition of mechanically deboned poultry meat and collagen fibers on quality characteristics of frankfurter-type sausages”. Meat Science 89 (4) : 519–525. DoI: 10.1016/j.meatsci.2011.05.022. [16] Pietrzak D., M.Słowiński, J.Mroczek. 2011.„Mięso drobiowe odkostnione mechanicznie. Właściwości i wykorzystanie”. Przemysł Spożywczy 7-8 : 68-71. [17] Piotrowska E.,W.Dolata.2005.„Ocena jakości wędlin drobno rozdrobnionych wyprodukowanych z udziałem mięsa odkostnionego mechanicznie z dodatkiem transglutaminazy”. Żywność3 (44):185-191. [18] PN-92/a-86522 mięso drobiowe oddzielone mechanicznie. [19] Pomykała R., M. Michalski. 2008.„Jakość mikrobiologiczna mięsa drobiowego oddzielonego mechanicznie” Acta Scientiarum Polonorum. Medicina Veterinaria 7 (4) : 43-49. [20] Rozporządzenie 2001. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) Nr 999/2001 z dnia 22 maja 2001 r. ustanawiające zasady dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych pasażowalnych gąbczastych encefalopatii. [21] Rozporządzenie 2004. Rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, 55). [22] Rozporządzenie 2005. Rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju Wsi z dnia 27 czerwca 2005 r. w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych niezbędnych do uzyskania i zachowania uznania stada lub gospodarstwa za urzędowo wolne lub wolne od chorób zakaźnych zwierząt. [23] Serdaroğlu M., G. Yildiz turp. 2005. „Effects of deboning methods on chemical composition and some properties of beef and turkey meat”. Turkish Journal of Veterinary and Animal Science 29 (29) : 797-802. [24] Sözen B.U., C. Hecer. 2013. „Potential risk of mechanically separated poultry meat technology”. Academic Gida/Academic Food Journal 11 : 59-63. [25] Szymański P., B. Łaszkiewicz. 2017.„Problemy w identyfikacji mięsa oddzielonego mechanicznie”. Gospodarka Mięsna 12 : 30-36. [26] Tasić A., J. Kureljušić, K.Nešić, N.Rokvić, M.Vićentijević, M.Radović, B.Pisinov. 2017. „Determination of calcium content in mechanically separated meat”. 59th International Meat Industry Conference MEATCON2017 Earth and Environmental Science, 85. [27] Tolik D., M.Słowiński, K.Desperak. 2015.„Wpływ zastosowania drobiowego mięsa oddzielanego mechanicznie oraz odścięgnionego na jakość pasztetów sterylizowanych”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 5 (102) : 132-141.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-3 , nr katalogowy 136887
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-3
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-3
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH