Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 2
Autentyczność żywności w czasie pandemii – trendy w zafałszowaniach żywności
Food Authenticity During a Pandemic – Trends in Food Adulteration
10.15199/65.2022.2.4
Wojciech Sawicki
nr katalogowy: 136419
10.15199/65.2022.2.4
Streszczenie
Wraz z rozwojem pandemii COVID-19 zaczęto obserwować nowe lub wzmożone zmiany w zachowaniu konsumentów, ale również perturbacje w branży spożywczej. Pandemia spowodowała wiele niepożądanych skutków gospodarczych i społecznych, w tym: nagłe niedobory podaży, recesję gospodarczą, niższe dochody konsumentów, zmniejszone dochody przedsiębiorstw. Skutkiem tych zmian jest zwiększona możliwość nielegalnego handlu i oszustwa w branży spożywczej. Paradoksalnie epidemia koronawirusa zagroziła legalnym globalnym szlakom dystrybucji i ułatwiła oszukańczy handel, podkreślając, że oszustwa są z natury oportunistyczne. Nie jest to nieoczekiwane, ponieważ historia przypadków i publikowana literatura wskazują na wzrost oszustw np. w konsekwencji działania huraganów i innych klęsk żywiołowych. Historia uczy nas, że pojawiające się oszukańcze działania w następstwie lub w czasie kryzysu są często wynikiem słabości systemów i aktywności przestępców, którzy są zmotywowani do znajdowania nowych możliwości działania. Jak dotąd brak jest dostępnych ogólnoświatowych danych umożliwiających porównanie częstości występowania fałszowania żywności podczas pandemii z jakimkolwiek poprzednim okresem przed pandemią.
Abstract
With the development of the COVID-19 pandemic, new or intensified changes in consumer behavior began to be observed, as well as perturbations in the food industry. The pandemic has caused many undesirable economic and social impacts, including: sudden supply shortages, an economic recession, lower consumer incomes, reduced corporate incomes and increased corporate losses. The knock-on effect of these effects is the increased potential for illegal trade and fraud in the food industry. Paradoxically, the coronavirus epidemic has threatened legal global distribution routes and facilitated fraudulent trade by emphasizing that fraud is inherently opportunistic. This is not unexpected as case histories and published literature show an increase in fraud after hurricanes and other natural disasters. History teaches us that fraudulent activities that occur in the wake of or during a crisis are often the result of weak systems and the activity of criminals who are motivated to find new opportunities to act. So far, no worldwide data is available to compare the prevalence of food and food adulteration during a pandemic with any previous pre-pandemic period.
Słowa kluczowe
zafałszowanie
covid-19
autentyczność żywności
oszustwo
Keywords
adulteration
covid-19
food authenticity
fraud
Bibliografia
[1] Bouzembrak Y., H.J.P. Marvin. 2016.„Prediction of food fraud type using data from Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) and Bayesian network modeling”. Food Control 61 : 180-187. DoI:10.1016/j.food- cont.2015.09.026. [2] Cane P., D. Primrose. 2021.„Food fraud: supply chain vulnerabilities and criminal opportunities during the covid pandemic”. Journal of Applied Animal Ethics Research 3(1) : 141-151. DoI:10.1163/25889567-BJA10018. [3] CoxA., A. Wohlschlege l, L.Jack, E.Smart.2020.„The cost of food crime”.FoodStandardsAgency.https:// www.food.gov.uk/research/research-projects/the-cost-of-food-crime. (dostęp 01.02.2022). [4] Europol. 2021. „Eight arrests for selling potentially dangerous food supplements online”. https://www. europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/eight-arrests-for-selling-potentially-danger-ous-food-supplements-online. (dostęp 01.02.2022). [5] Frera M., S. Elahi, M.Woolfe, S.Crew, J. Spink. 2022.„Has CoVID-19 caused a significant increase in observed food fraud incidents?”. Food Science and Technology DoI:10.1002/fsat.3510_1.x. [6] FSA. 2020.„Food Standards Agency publishes local authority food law enforcement report”https://www. food.gov.uk/news-alerts/news/fsa-publishes-local-authority-food-law-enforcement-report. (dostęp 01.02.2022). [7] IAEA. 2020. „Impact of CoVID-19 pandemic on the regulatory activities for the safety of radiation sources” https://www.iaea.org/sites/default/files/20/09/covid19_nsrw_report_123_countries.pdf. (dostęp 01.02.2022). [8] Komisja Europejska. 2019. Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2019/1715 z dnia 30 września 2019 r. ustanawiające przepisy dotyczące funkcjonowania systemu zarządzania informacjami w za- kresie kontroli urzędowych oraz jego składników systemowych („rozporządzenie w sprawie systemu ImSoC”). [9] Komisja Europejska. 2020.„2019 annual report. The EU food fraud network and the administrative assistance and cooperation system”. Luxembourg: Publications office of the European Union. [10] Komisja Europejska. 2021.„2020 annual report. The EU agri-food fraud network and the administrative assistance and cooperation system”. Luxembourg: Publications office of the European Union. [11] Kowalska A., L.manning. 2021 „Using the rapid alert system for food and feed: potential benefits and problems on data interpretation”. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 61 (6) : 906-919. DoI:10.1080/10408398.2020.1747978. [12] Mérieux NutriSciences. 2020.„CoVID-19 in the food industry: enterprise risk management and the supply chain”. https://register.gotowebinar.com/recording/531128293867002125. (dostęp 01.02.2022). [13] Points J., L. manning. 2020.„Facing up to food fraud in a pandemic”. Food Science and Technology 34 (3) : 16-20. DoI:10.1002/fsat.3403_4.x. [14] Rezazade F., J.Summers, D.o. Lai Teik. 2021. „Identifying food fraud vulnerability factors in food fraud incidents – a review of global incidents 2000–2018”. British Food Journal, w druku. DoI:10.1108/BFJ- 02-2021-0140. [15] Sawicki W. 2017. „Autentyczność jako wyznacznik bezpieczeństwa żywności”. W Żywność dla przyszłości, 475-482. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. [16] van Ruth S.m. 2020. „Impact of the CoVID-19 pandemic on food fraud vulnerability in food supply networks”. Wageningen Food Safety Research, WFSR report 2020.017. https://edepot.wur.nl/536459. (dostęp 01.02.2022).
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-2 , nr katalogowy 136419
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY- e-zeszyt (pdf) 2022-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
30.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
330.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
498.00 zł brutto
461.11 zł netto
36.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
498.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH