Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 1
Wybrane składniki żywieniowe w innowacyjnych napojach fermentowanych
Selected nutrition in innovative fermented drinks
10.15199/64.2022.1.4
Anna Przybylska-Balcerek
Lidia Szwajkowska-Michałek
Joanna Kobus-Cisowska
Kinga Stuper-Szablewska
nr katalogowy: 136372
10.15199/64.2022.1.4
Streszczenie
Wzrost zainteresowania żywnością fermentowaną spowodował, że na rynku pojawia się coraz większy wybór produktów. Wśród popularnych produktów fermentowanych znajdują się kombucha oraz zakwasy warzywne. Niniejsze innowacyjne badania dotyczą składu chemicznego napojów fermentowanych. Analizowane składniki odżywcze o charakterze przeciwutleniającym wykazują wysokie walory prozdrowotne badanych napojów. Badane napoje fermentowane można zaliczyć do żywności funkcjonalnej, mają one duże wartości zdrowotne i odżywcze. Prozdrowotne oddziaływanie na organizm człowieka pozwala na zakwalifikowanie tego typu napojów do segmentu żywności funkcjonalnej.
Abstract
The increasing interest in fermented foods has contributed to an increase in the number of such products on the market. Kombucha and sourdough are one of the most popular products for consumers. These studies are based on innovative sourdoughs in terms of their composition. The analyzed antioxidant nutrients indicate high health benefits of the tested sourdough. Based on the research, it was found that these drinks can be classified as functional food due to the presence of many bioactive ingredients. The dominant ones are macro and microelements, as well as antioxidant substances, mainly polyphenols.
Słowa kluczowe
związki bioaktywne
witaminy
minerały
zakwas
kombucha
napoje fermentowane
Keywords
bioactive compounds
vitamins
minerals
leaven
kombucha
fermented beverages
Bibliografia
[1] Vina Ilmara, Pavels Semjonovs, Raimonds Linde, Ilze Denina. 2014. „Current evidence on physiological activity and expected health effects of kombucha fermented beverage”. J. Med. Food., 2014 (17): 179–188. [2] Jakubczyk Karolina, Justyna Kałduńska, Joanna Kochman, Katarzyna Janda. 2020. „Chemical profile and antioxidant activity of the kombucha beverage de-rived from white, green, black and red tea”. Antioxidants (Basel). 2020 9 (5) :447. [3] Kapp Julie M, Walton Sumner. 2019. „Kombucha: A systematic review of the empirical evidence of human health benefit”. Ann. Epidemiol. 2019 30 :66–70. [4] Zielińska Monika, Monika Hoffman, Bożena Waszkiewicz-Robak. 2015. „Tradycyjne roślinne napoje fermentowane o działaniu prozdrowotnym”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny (5): 6–9. [5] Ivanišová Ewa, Kristina Meňhartová, Margarita Terentjeva, Lubosz Harangozo, Attila Kántor, Miroslava Kačániová. 2020. „The evaluation of chemical, antioxidant, antimicrobial and sensory properties of kombucha tea beverage”. J. Food Sci. Technol. 57: 1840–1846. [6] Sreeramulu Guttapadu, Yang Zhu, Wieger Knol. 2000. „Kombucha fermentation and its antimicrobial activity”. J. Agric. Food Chem. (48): 2589–2594. [7] Aloulou Ahmed, K. Hamden, D. Elloumi, MB Ali, K. Hargafi, B. Jaouadi, F. Ayadi, A. Elfeki, E. Ammar. 2012. „Hypoglycemic and antilipidemic properties of kom-bucha tea in alloxan-induced diabetic rats”. BMC Complement. Altern. Med. (12): 63. [8] Zdzieblo Andrew P., Wilhad M. Reuter. 2015. “The qualitative and quantitative analysis of water-soluble b vitamins by HPLC-PDA in various multivitamin tablets”. Liquid Chromatography 1–8. [9] Eintenmiller Ronald R., Lin Ye, Landen Jr WO. 2008. “Vitamin B6. W: Vitamin analysis of health and food sciences”. CRC Press Taylor & Francis Group, Boca Raton, 2nd edition, 401–442. [10] Gliszczyńska-Świgło Anna, Iga Rybicka. 2015. “Simultaneous determination of caffeine and water-soluble vitamins in energy drinks by HPLC with photo-diode array and fluorescence detection”. Food Anal. Method 8: 139–146. [11] Shintani Hideharu. 2013. “HPLC analysis of ascorbic acid (vitamin C)”. Pharm Anal Acta 4:5. [12] Sobolewska Joanna, Jacek Rożnowski, Teresa Fortuna. 2000. „Oznaczanie zawartości witamin A i E metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC) w wybranych produktach spożywczych”. Żywność 3 (24). [13] Ostrowska-Kołodziejczak A, Kinga Stuper-Szablewska, Kulik T, Maciej Buśko, Rissmann I, Wiwart M, Juliusz Perkowski. 2016. “Concentration of fungal metabolites, phenolic acids and metals in mixtures of cereals grown in organic and conventional farms”. Journal of Animal and Feed Sciences 25, 74–81. [14] Wijngaard Hilde, Nigel Brunton. 2010. „The optimisation of solid–liquid extraction of antioxidants from apple pomace by response surface methodology”. J. Food Eng. 96: 134–140. [15] Przybylska-Balcerek Anna, Szablewski T, Szwajkowska-Michałek L, Świerk D, Cegielska-Radziejewska, Krejpcio Z, Suchowilska E, Tomczyk Ł, Stuper-Szablewska K. 2021. „Sambucus nigra extracts - natural antioxidants and antimicrobial compounds”. Molecules 26 (10). [16] Bauer-Petrovska Biljana, Lidija Petrushevska-Tozi. 2001. „Mineral and water soluble vitamin content in the Kombucha drink”. Int. J. Food Science & Technology 35, (2): 201–205. [17] Kumar Vikas, Joshi VH. 2016. „Kombucha: technology, microbiology, production, composition and therapeutic value”. IJFFT 6: (1) 13–24. [18] Wala Kamila, Martyna Kuczyńska, Zygmunt Zdrojewicz. 2019. „Cebula – niedocenione źródło korzyści terapeutycznych”. Med Rodz 22 (1): 41–46. [19] Hrnčiřik K, Velišek J. 2001. „Bioaktywne składniki roślin kapustnych – glukozynolany”. Przemysł Spożywczy 55 (1): 20–21. [20 Cox SR Rossi M, Whelan K. 2019. „Fermented foods: definitions and characteristics, impact on the gut microbiota and effects on gastrointestinal health and disease”. Nutrients 11 (8): 1806.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-1 , nr katalogowy 136372
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2022-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
52.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH