Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 1
Wpływ wykorzystania słodów specjalnych na przebieg zacierania i parametry jakościowe brzeczki
Application of specialty malts – the influence on the mashing process and wort quality
10.15199/64.2022.1.1
Aneta Ciosek
Anna Pliś
nr katalogowy: 136367
10.15199/64.2022.1.1
Streszczenie
Celem pracy było określenie wpływu słodów specjalnych (kwaszącego, melanoidynowego, aromatycznego, karmelowych i palonych, 5% udziału w zasypie) na przebieg zacierania i jakość brzeczki. Wytworzone zaciery i brzeczki poddano analizom: czasu scukrzania, czasu filtracji, pH, ekstraktu, barwy, zawartości wolnego azotu aminowego i wybranych jonów metali. Na podstawie otrzymanych wyników stwierdzono istotny wpływ dodatku wyżej wymienionych słodów na takie parametry, jak: czas scukrzania, czas filtracji, barwa, zawartość FAN.
Abstract
The aim of the study was to investigate the influence of 5% share of the grist: acidic, melanoidin, aromatic, caramel and roasted on the mashing process and the quality of resultant wort. The produced mash and wort were analyzed for saccharification time, filtration time, pH, extract, color, content of free amine nitrogen and selected metal ions. Based on the obtained results, it was found that the addition of special malts had a significant effect on parameters such as saccharification time, filtration time, color, and FAN content.
Słowa kluczowe
słody specjalne
parametry fizykochemiczne
zacier
brzeczka
Keywords
special malts
physicochemical parameters
mash
wort
Bibliografia
[1] Coghe S., Adriaenssens B., Leonard S., and Delvaux F. R. 2004. "Fractionation of colored maillard reaction products from dark specialty malts". Journal of the American Society of Brewing Chemists (online). 10.1094/asbcj-62-0079. [2] Coghe S., Vanderhaegen B., Pelgrims B., Basteyns A. V., and Delvaux F. R. 2004. "Characterization of Dark Specialty Malts: New Insights in Color Evaluation and Pro- and Antioxidative Activity". Journal of the American Society of Brewing Chemists (online). 10.1094/asbcj-61-0125. [3] Dang H., Li R., Sun Y., Zhang X., and Li Y. 2010. Absorption, Accumulation and Distribution of Zinc in Highly-Yielding Winter Wheat. Agricultural Sciences in China (online). 10.1016/S1671-2927(09)60178-4. [4] Evans D. E., Goldsmith M., Redd K. S., Nischwitz R., and Lentini A. 2012. "Impact of mashing conditions on extract, its fermentability, and the levels of wort free amino nitrogen (FAN), beta-glucan, and lipids". 70 (1): 39–49. [5] Evans D. E., Goldsmith M., Redd K. S., Nischwitz R., and Lentini A. 2012. "Impact of mashing conditions on extract, its fermentability, and the levels of wort free amino nitrogen (FAN), b-glucan, and lipids". 70 (1): 39–49. [6] Linko M., Haikara A., Ritala A., and Penttilä M. 1998. "Recent advances in the malting and brewing industry". Journal of Biotechnology (online). 10.1016/S0168-1656(98)00135-7. [7] Liscomb C., Bies D., and Hansen R. 2015. "Specialty Malt Contributions to Wort and Beer". Journal of the American Society of Brewing Chemists (online). 10.1094/tq-52-4-1115-01. [8] Mallett J. 2014. Malt – A Practical Guide from Field to Brewhouse. [9] Mulder C. J. 2005. Malts and Malting. In: Kirk-Othmer Encyclopedia of Chemical Technology. [10] O’Rourke T. 2002. Malt Specications & Brewing Performance. 2 (10): 27–30. [11] Petersen E. E., Margaritis A., Stewart R. J., Pilkington P. H., and Mensour N. A. 2004. "The effects of wort valine concentration on the total diacetyl profile and levels late in batch fermentations with brewing yeast Saccharomyces carlsbergensis". Journal of the American Society of Brewing Chemists (online). 10.1094/asbcj-62-0131. [12] Prado R., Gastl M., and Becker T. 2021. "Aroma and color development during the production of specialty malts: A review". Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety (online). 10.1111/1541-4337.12806. [13] Rees E. M. R., and Stewart G. G. 1997. "The effects of increased magnesium and calcium concentrations on yeast fermentation performance in high gravity worts". Journal of the Institute of Brewing (online). 10.1002/j.2050-0416.1997.tb00958.x. [14] Soares E. V., and Seynaeve J. 2000. "Induction of flocculation of brewer’s yeast strains of Saccharomyces cerevisiae by changing the calcium concentration and pH of culture medium". Biotechnology Letters (online). 10.1023/A:1005665427163. [15] Vandecan S. M. G., Daems N., Schouppe N., Saison D., and Delvaux F. R. 2011. "Formation of flavor, color, and reducing power during the production process of dark specialty malts". Journal of the American Society of Brewing Chemists (online). 10.1094/ASBCJ-2011-0626-01.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-1 , nr katalogowy 136367
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY- e-zeszyt (pdf) 2022-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
52.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
300.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - papierowa prenumerata roczna
348.00 zł brutto
322.22 zł netto
25.78 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
369.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
450.00 zł brutto
416.67 zł netto
33.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
450.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH