Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
|
Rocznik 2022 - zeszyt 2
Jakość wody w punktach czerpalnych po ponownym rozruchu instalacji wodociągowych wyłączonych z eksploatacji w okresie pandemii
Tap water quality after restart of water supply system shutted down during the pandemic period
10.15199/17.2022.2.1
Kaja Niewitecka
Jarosław Chudzicki
nr katalogowy: 136327
10.15199/17.2022.2.1
Streszczenie
Ponowne włączenie do użytkowania instalacji wodociągowych w budynkach użyteczności publicznej, po przerwie związanej z pandemią, może być ryzykowne bez odpowiedniego przygotowania. Ograniczenie działania lub całkowite wyłączenie z eksploatacji instalacji wodociągowych wody zimnej i ciepłej sprzyja stagnacji wody wewnątrz rurociągów. Zastoje, a co za tym idzie również obniżenie ochronnego działania substancji dezynfekcyjnych, dodawanych do wody wodociągowej, mogą prowadzić do pogorszenia jej jakości. Prócz zmian fizykochemicznych, takich jak zmiana barwy, mętności, utlenialności czy przewodnictwa, wzrasta również ryzyko związane z tworzeniem się środowiska sprzyjającego bytowaniu patogenów. Celem niniejszej pracy była ocena jakości wody w punktach czerpalnych w budynku użyteczności publicznej, po okresie tymczasowego wyłączenia z użytkowania spowodowanego pandemią. Oceny jakości dokonano na podstawie wartości parametrów fizyko-chemicznych i mikrobiologicznych wody zimnej i ciepłej wody użytkowej w punktach czerpalnych, zróżnicowanych pod względem rozbioru i czasu stagnacji. Zwrócono również uwagę na konieczność prawidłowego przeprowadzenia ponownego rozruchu instalacji wodociągowych w budynku tego typu, po okresie wyłączenia z eksploatacji. Zidentyfikowano kluczowe przewody, które nieobjęte procesem dezynfekcji czy płukania są miejscem bardziej narażonym na kolonizację przez patogenną florę bakteryjną. Podjęto również próbę sprecyzowania podstawowych zasad dotyczących m.in. ich płukania i dezynfekcji. Zaproponowano także działania profilaktyczne, mogące w przyszłości ograniczyć ryzyko związane z pogorszeniem jakości wody wodociągowej dostarczanej do odbiorców.
Abstract
Putting water supply systems in public buildings back into service after a pandemic-related interruption can be risky without adequate preparation. Reduced operation or complete shutdown of cold and hot water supply systems promotes stagnation of water in the pipelines. Stagnation and the consequent reduction in the protective effect of disinfectants added to tap water can lead to deterioration of water quality. In addition to physicochemical changes such as colour, turbidity, oxidisability and conductivity, there is also an increased risk of creating an environment conducive to pathogens. The aim of this study was to assess the quality of water at points of use in a public utility building after a period of temporary shutdown due to pandemonia. The quality assessment was based on the values of physico-chemical and microbiological parameters of cold and hot tap water at points of different consumption and stagnation time. Attention was also drawn to the necessity of proper recommissioning of water supply systems in a building of this type after a period of shutdown. Key pipes were identified which, if not disinfected or flushed, are more prone to colonisation by pathogenic bacterial flora. An attempt was also made to specify the basic principles concerning, among others, their rinsing and disinfection. Prophylactic measures were also proposed, which in the future could reduce the risk associated with deterioration of tap water quality supplied to consumers.
Słowa kluczowe
jakość wody pitnej
stagnacja
biofilm
pandemia
budynki użyteczności publicznej
Keywords
water quality
stagnation
biofilm
pandemic
public buildings
Bibliografia
Biedroń I., Traczewska T. M., Płaza G. 2016.: „Charakterystyka mikroorga- nizmów biofilmów pochodzących z punktów czerpalnych wody do picia”. Rocznik Ochrona Środowiska, 18, cz. 2. 86-99, Wydawnictwo Politechniki Koszalińskiej. Chudzicki J., Krejzler M., Stybliński W.2004.:” Metody dezynfekcji wody skażonej Legionellą.” Rynek Instalacyjny (7 ):7-10. ISSN 1230-9540. Chudzicki J., Kwietniewski M., Iwanek M., Suchorab P.2014.” Secondary contamination in polish drinking water.” Urban Water II, Edit. Mambretti S., Brebbia CA, WITpress, UK.: 15-26. Chudzicki J., Niewitecka K. 2021.: „Budynki zamieszkania zbiorowego: włączanie do użytkowania instalacji wod-kan po okresie pandemii”. Wa- runki Techniczne.pl, nr 39: 48-50. Dyrektywa Rady 98/83/WE z dnia 3 listopada 1998 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (DzU UE nr L 330). Domańska M., Łomotowski J. 2009.: „Badania nad szybkością zaniku chlo- ru i dwutlenku chloru w wodzie w sieci wodociągowej”. Ochrona Środowi- ska, Vol.31, nr 4, Grabińska-Łoniewska A. 2011. „Sieć wodociągowa jako środowisko byto- wania i przenoszenia mikroorganizmów”. Technologia wody ( 3 ): 14-18. Grabińska-Łoniewska A., Siński E.2010. „Mikroorganizmy chorobotwór- cze i potencjalnie chorobotwórcze w ekosystemach wodnych i sieciach wo- dociągowych” Wyd. Seidel–Przywecki, Warszawa. Kręgiel Dorota: 2020. „Biofilmy i osady w systemach dystrybucji wody pitnej”. Gaz, Woda i Technika Sanitarna, Nr 11. Kręgiel Dorota: 2020. „Pandemia COVID-19 a występowanie bakterii Le- gionella sp. w systemach wody ciepłej – ocena ryzyka”. Gaz, Woda i Tech- nika Sanitarna ( 7-8 ): 32-35. Matuszewska R., Stankiewicz A. 2017.: „Metody dezynfekcji stosowane do usuwania zanieczyszczenia pałeczkami Legionella z instalacji wodo- ciągowych w zakładach opieki zdrowotnej”. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny w Warszawie, Hygeia Public Health, 52(3), 226-233. PN-EN ISO 6222:2004. Jakość wody. Oznaczanie ilościowe mikroorga- nizmów zdolnych do wzrostu. Określanie ogólnej liczby kolonii metodą posiewu na agarze odżywczym. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jako- ści wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017 poz. 2294). Rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Budownictwa w sprawie warun- ków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (DZ. U. 2019, poz. 1065). RożejA.,AftykaA.:Zmianyjakościmikrobiologicznejwodypodczassta- gnacji w instalacji wodociągowej budynku użyteczności publicznej. Gaz, Woda i Technika Sanitarna, 2013, Nr 8, 312-316. RożejA.,KowalskiD.,KowalskaB.Wpływstagnacjinajakośćmikrobio- logiczną wody w instalacji pilotażowej wykonanej z tworzyw sztucznych (PVC, PE-HD, PEX). IV Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Techniczna Instalacje wodociągowe i kanalizacyjne – projektowanie, wykonanie, eks- ploatacja, Wydawnictwo Seidel – Przywecki, Warszawa Dębe 2011, 53-65. StaszowskaA.:Ocenajakościwodywbudynkuedukacyjnymnapodstawie występowania bakterii z rodzaju Legionella, Inżynieria Ekologiczna, 2017, Vol. 18, nr 3, 245-252. Szczotko M.: Biofilm – krótka charakterystyka obrostów mikrobiologicz- nych związanych z instalacjami wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Rocznik PZH, 58, nr 4, 2007, 667-675. Zalecenia dotyczące ponownego otwierania budynków użyteczności pu- blicznej i zamieszkania zbiorowego po wydłużonym przestoju lub ograni- czonej eksploatacji, w ramach działań zapobiegających zakażeniom bakte- riami z rodzaju Legionella. Opracowanie Zakładu Bezpieczeństwa Zdro- wotnego Środowiska NIZP-PZH we współpracy z Głównym Inspektoratem Sanitarnym, www.gov.pl/web/gis/, marzec 2021.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-2 , nr katalogowy 136327
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA- e-zeszyt (pdf) 2022-2
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
32.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
360.00 zł
Do koszyka
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA - papierowa prenumerata roczna
432.00 zł brutto
400.00 zł netto
32.00 zł VAT
(stawka VAT 8%)
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
474.00 zł
Do koszyka
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
552.00 zł brutto
511.11 zł netto
40.89 zł VAT
(stawka VAT 8%)
552.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-2
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH