Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
|
Rocznik 2022 - zeszyt 1
Wartość technologiczna ziarna jęczmienia ze zbiorów 2021 roku
Technological value of barley grain from 2021 harvest year
Sylwia Stępniewska
nr katalogowy: 136188
Streszczenie
Celem niniejszej pracy było określenie wartości technologicznej ziarna jęczmienia ze zbiorów 2021 roku. Materiałem do badań było 79 próbek dostarczonych z Ośrodków Doradztwa Rolniczego, magazynów zbożowych i zakładów młynarskich z różnych rejonów Polski. Próbki ziarna badano w Zakładzie Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB. Wartość technologiczną ziarna jęczmienia określono w oparciu o następujące wyróżniki jakościowe: wilgotność, gęstość ziarna w stanie zsypnym oraz zawartość białka. Badane próbki ziarna jęczmienia charakteryzowały się średnio aż o 4,8 kg/hl niższą gęstością ziarna w stanie zsypnym niż próbki ziarna jęczmienia ze zbiorów 2020 roku. średnia zawartość białka była o 0,6% s.m. wyższa niż w przypadku ziarna jęczmienia ze zbiorów 2020 roku. Większość badanych próbek ziarna (ponad 72%) cechowała się zawartością białka powyżej 11,5% s.m., w tym 53,2% – powyżej 12,5% s.m. Stwierdzono zróżnicowanie omawianych wyróżników jakościowych w zależności od odmiany jęczmienia, formy jarej i ozimej oraz rejonu uprawy.
Abstract
The aim of this study was to determine the technological quality of barley grain from 2021 harvest year. The tested material were 79 barley grain samples collected from Agricultural Advisory Center, grain elevators and milling companies from different region of Poland. Grain samples were tested in Department of Grain Processing and Bakery IBPRS-PIB. The technological quality of barley grain was determined by such quality parameters as: moisture content, test weight and protein content. The tested barley grain samples were characterized by 4.8 kg/hl lower average test weight than the barley grain samples from the 2020 harvest year. The average protein content was 0.6% higher than in the case of barley grain samples from 2020 harvest year. Most of the tested grain samples (over 72%) were characterized by protein content above 11.5% d.m., including 53.2% of the samples were characterized by protein content above 12.5% d.m. The difference in the quality parameters dependent on barley cultivar, spring or winter form and different region of Poland were stated.
Słowa kluczowe
jęczmień
rejony uprawy
wartość technologiczna ziarna
zbiory ziarna
Keywords
barley
growing area
technological value of grain
harvest
Bibliografia
[1] Boros D., A. fraś, K. Gołębieska, D. Gołębie- ski, O. Paczkowska, M. Wiśniewska 2015. Skład chemiczny ziarna zbóż. Jęczmień jary. W: Wartość odżywcza i prozdrowotna ziar- na odmian żyta i nasion rzepaku zalecanych do uprawy w Polsce. Monografie i rozpra- wy naukowe IhAR-PIB, nr. 49. Red. Boros D., fraś A. Wyd. IhAR-PIB Radzików, 73-80. [2] Drążkiewicz K., A. Najewski, A. Skrzypek, J. Szarzyńska 2021. Lista opisowa od- mian roślin rolniczych 2021. Zboża. COBO 64/2021 n.550. COBORU, Słupia Wielka. [3] Lista Odmian Roślin Rolniczych 2021. Wy- dawnictwo COBORU, Słupia Wielka. [4] Gąsiorowski h. 1997. Jęczmień. Chemia i technologia. PWRiL. Poznań. Główny Urząd Statystyczny 2020. Pro- dukcja upraw rolniczych i ogrodniczych w 2019 r. Warszawa. https://stat.gov.pl/ obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/ uprawy-rolne-i-ogrodnicze/produkcja -upraw-rolnych-i-ogrodniczych-w-2019- roku,9,18.html 10.01.2022 Główny Urząd Statystyczny 2021a. Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2021 roku. https://stat. gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo- lesnictwo/uprawy-rolne-i-ogrodnicze/ wstepny-szacunek-glownych-ziemio plodow-rolnych-i-ogrodniczych-w- -2021-roku,3,15.html 05.01.2022 Główny Urząd Statystyczny 2021b. Wyniko- wy szacunek głównych ziemiopłodów rol-nych i ogrodniczych w 2021 roku. https:// stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo -lesnictwo/uprawy-rolne-i-ogrodnicze/ wstepny-szacunek-glownych-ziemioplodow- rolnych-i-ogrodniczych-w-2021-roku,3,15. html 05.01.2022 [8] Kępiński A. 2015. Jęczmień – właściwości prozdrowotne i wykorzystanie w produkcji spożywczej. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 3, 17-18. [9] Mendryk A., A. Szafrańska 2021. Raport z oceny wartości technologicznej ziarna jęczmienia ze zbiorów 2020 r. https://www. ibprs.pl/wp-content/uploads/2021/09/ Jeczmien_zbiory_2020_PL.pdf 10.01.2022 [10] Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2020. Wy- dawnictwo GUS, Warszawa. [11] Szarzyńska J. 2019. Odmiany jęczmienia. W. Zboża wysokiej jakości wszechstronnie wykorzystywane. Red. Agro Serwis. Wyd. Biznes Press Sp. z o.o., Warszawa., Wyda- nie IX, 76-84. [12] Tobiasz-Salach R., B. Krochmal-Marczak 2018. Jęczmień, jego uprawa i możliwości wykorzystania ziarna w żywieniu człowieka. W. Wybrane aspekty z bezpieczeństwa żyw- ności. Red. Krochmal-Marczak B. Wyd. PWSZ im. St. Pigonia, Krosno, Wydanie I, 117-1127. [13] Wirkowska A., Z. Rzedzicki, A. Sobota, e. Sykut-Domańska, P. Zarzycki, K. Barto- szek, e. Kuzawińska 2016. Jęczmień w ży- wieniu człowieka. Polish Journal of Agro- nomy, 25, 41-50.
Treść płatna
Jeśli masz wykupiony/przyznany dostęp -
zaloguj się
.
Skorzystaj z naszych propozycji zakupu!
Publikacja
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-publikacja (pdf) z zeszytu 2022-1 , nr katalogowy 136188
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
10.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI- e-zeszyt (pdf) 2022-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
42.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
240.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - papierowa prenumerata roczna
288.00 zł brutto
266.67 zł netto
21.33 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - pakowanie i wysyłka
21.00 zł brutto
17.07 zł netto
3.93 zł VAT
(stawka VAT 23%)
309.00 zł
Do koszyka
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
384.00 zł brutto
355.55 zł netto
28.45 zł VAT
(stawka VAT 8%)
384.00 zł
Do koszyka
Zeszyt
2022-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH