Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AURA
AUTO MOTO SERWIS
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
GAZETA CUKROWNICZA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
ODZIEŻ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
Czasopisma
Czasopisma
Czasopisma
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH
Menu
Menu
Menu
Prenumerata
Prenumerata
Publikacje
Publikacje
Drukarnia
Drukarnia
Kolportaż
Kolportaż
Reklama
Reklama
O nas
O nas
ui-button
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pusty.
Niezalogowany
Niezalogowany
Zaloguj się
Zarejestruj się
Reset hasła
Czasopismo
|
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
|
Rocznik 2022 - zeszyt 1
Analiza wybranych właściwości fizycznych i chemicznych owsa szorstkiego (Avena strigosa Schreb.)
An analysis of selected physical and chemical properties of rough oats (Avena strigosa Schreb.)
10.15199/62.2022.1.4
Ewelina Kolankowska
Dariusz J. Choszcz
Katarzyna M. Wojtkowiak
nr katalogowy: 135814
10.15199/62.2022.1.4
Streszczenie
Przedstawiono wyniki badań dotyczące pomiarów cech fizycznych (długość, szerokość, grubość), zawartości białka i składników mineralnych w owsie szorstkim. Cecha fizyczna, która najbardziej charakteryzuje owies szorstki to masa i długość ziarniaków. W przypadku właściwości chemicznych ziarniaki owsa szorstkiego zawierają ok. 10% białka oraz ok. 3% popiołu. Ziarno owsa szorstkiego charakteryzuje również wysoka zawartość P, Mg, Fe, Zn i Mn.
Abstract
Three hundred grains of rough oats were studied for length, width, thickness as well as the contents of macro- and microelements, dry matter, ash and protein. The grain showed a high content of P, Mg, Fe, Zn and Mn and contained approx. 10% protein and approx. 3% ash.
Bibliografia
[1] A. Diedrichsen, Characterization of bristle oat (Avena strigosa Schreb. s.l.), Nordic-Canadian-German Cooperation, 2014, http://www.nordgen.org/ index.php/en/content/view/full/1686 (verified Jan 2014). [2] K. Kubiak, Biodiv. Res. Conserv. 2009, 15, 23. [3] Praca zbiorowa, Fodder oats. A world overview, (red. J.M. Suttie, S.G. Reynolds), FAO Plant Production and Protection Series No. 33, FAO, Rome 2004, http://www.fao.org/docrep/008/y5765e/y5765e00.htm#Contents (verified Jan 2014). [4] M. Scholten, B. Spoor, N. Green, Glasgow Naturalist 2009, 25, 63. [5] M. Gibiński, D. Gumul, J. Korus, Żywn. Nauka Technol. Jakość 2005, 45, nr 4 Supl., 49. [6] A. Kawka, B. Achremowicz, Nauka Przyr. Technol. 2014, 8, nr 3, 41. [7] W. Podyma, M. Boczkowska, B. Wolko, D.F. Dostatny, Genet. Resour. Crop Evol. 2017, 64, nr 7, 1661. [8] P. R. Da-Silva, S.C.K. Milach, L.M. Tisian, Genet. Mol. Res. 2011, 10, nr 4, 2916. [9] R. Restelatto, P.S. Pavinato, L.R. Sartor, S.J. Paixão, Grass Forage Sci. 2014, 69, nr 4, 693. [10] European Commission Database on cosmetic substances and ingredients (CosIng), Avena Strigosa seed extract, http://ec.europa.eu/consumers / cosmetics/cosing/index.cfm?fuseaction=search.simple (verified April 2014). [11] Plants for a future. 2012. Avena strigosa. http://www.pfaf.org/user/Plant. aspx?LatinName=Avena+strigosa (verified April 2020), Dawlish, England. [12] K. Kuszewska, T. Korniak, Herba Pol. 2009, 55, 341. [13] J. Greń, Statystyka matematyczna, PWN, Warszawa 1987. [14] Z. Kaliniewicz, P. Markowski, A. Anders, T. Rawa, A. Liszewski, S. Fura, Techn. Sci. 2012, 15, nr 2, 229. [15] S. Konopka, Techn. Sci. 2000, 3, 25. [16] N.N.Mohsenin,Physicalpropertiesofplantandanimalmaterials,Gordon and Breach Science Public, New York 1986. [17] Z. Kaliniewicz, AJAR 2013, 45, nr 8, 5611. [18] A. Ostrowska, S. Gawliński, Z. Szczubiałka, Metody analizy i oceny właściwości gleb i roślin, Wyd. IOŚ, Warszawa 1991. [19] A. Stanisz, Przystępny kurs statystyki w oparciu o program STATISTICA PL na przykładach z medycyny, Wyd. StatSoft Polska, Kraków 2007. [20] M. Rabiej, Statystyka z programem Statistica, Wyd. Helion, Gliwice 2012. [21] T. Hebda, P. Micek, Inż. Rol. 2007, 11, nr 5 (93), 187. [22] T. Hebda, P. Micek, Inż. Rol. 2005, 9, nr 6, 233. [23] M. Warechowska, J. Warechowski, A. Markowska, Techn. Sci. 2013, 16, nr 4, 281. [24] D.J. Choszcz, P.S. Reszczyński, E. Kolankowska, S. Konopka, A. Lipiński, Sustainability 2020, 12, nr 7, 3051. [25] E. Kolankowska, D.J. Choszcz, P. Markowski, Sustainability 2017, 9, nr 11, 1970. [26] E. Bartnikowska, E. Lange, M. Rakowska, Biuletyn IHiAR 2000, nr 215, 209. [27] B.Z. Kamińska, J. Koreleski, B. Skraba, Żywn. Nauka Technol. Jakość 1999, 18, nr 1 Supl., 231. [28] E. Pisulewska, R. Witkowicz, F. Borowiec, Żywn. Nauka Technol. Jakość 1999, 18, nr 1, 240. [29] E.Piątkowska,R.Witkowicz,E.Pisulewska,Żywn.NaukaTechnol.Jakość 2010, 70, nr 3, 88. [30] J.R.Warchalewski,R.Dolińska,J.Zabielski,E.Klockiewicz-Kamińska,Acta Sci. Pol. Technol. Alimentaria 2003, 2, nr 1, 5. [31] W. Podyma, J. Tyburski, K. Kuszewska, [w:] Biologiczna różnorodność ekosystemów rolnych oraz możliwość jej ochrony w gospodarstwach ekologicznych, (red. J. Tyburski J, M. Kostrzewska), Uniwersytet Warmińsko- -Mazurski, Olsztyn 2013. [32] G. Podolska, Z. Nita, M. Mikos, Fragm. Agron. 2009, 26, nr 1, 100. [33] M. Lutowska, M. Tyranowska, J. Kiryluk, A. Makowska, Przegl. Zboż. Młyn. 2008, 52, nr 1, 19. [34] A. Gleń, Przegl. Zboż. Młyn. 2004, 48, nr 10, 9. [35] A. Sułek, K. Noworolnik, Uprawa owsa na cele paszowe i spożywcze, Instr. Upowsz. IUNG-PIB Puławy, 2013, nr 192, 1. [36] H. Gąsiorowski, Owies, chemia i technologia, PWRiL, Poznań 1995. [37] I. Kordulasińska, Z. Bulińska-Radomska, Pol. J. Agron. 2014, 16, 3. [38] P.R. Shewry, C. Underwood, Y. Wan, A. Lovegrove, D. Bhandari, G. Toole, E.N.C. Mills, K. Denyer, R.A.C. Mitchell, J. Cereal Sci. 2009, 50, 106. [39] A. Berg, S. Fischer, J. Keul, Getreide, Mehl und Brot 1992, 46, 116. [40] Praca zbiorowa, Oat bran (red. P.J. Wood), American Association of Cereal Chemist, St. Paul 1993. [41] W.Biel,A.Jaroszewska,S.Stankowski,J.Sadkiewicz,P.Bośko,ActaAgric. Scand. – B Soil Plant Sci. 2016, 66, nr 1, 27. [42] W. Podyma, P. Bolc, J. Nocen, M. Puchta, S. Wlodarczyk, B. Lapinski, M. Boczkowska, BMC Plant Biol. 2019, 19, nr 1, 1. [43] B. Barczak, K. Nowak, W. Kozera, E. Majcherczak, J. Elementol. 2006, 11, nr 1, 13. [44] A.Kabata-Pendias,Traceelementsinsoilsandplants,CRCPressHealth, 2011. [45] K.M. Wojtkowiak, M. Warechowska, A. Markowska-Mendik, Przem. Chem. 2020, 99, nr 10, 1482. [46] E. Lange, Żywn. Nauka Technol. Jakość 2010, 70, nr 3, 7. [47] K. Zarzecka, M. Gugała, I. Mystkowska, A. Baranowska, A. Sikorska, M. Zarzecka, Kosmos 2018, 67, nr 2, 409. [48] J. Kozłowska-Strawska, A. Badora, A. Wodzyńska, Towaroznawcze Problemy Jakości 2015, nr 3, 39. [49] A. Kawka, B. Achremowicz, Nauka Przyr. Technol. 2014, 8, nr 3, 41. [50] K. Myszka, D. Boros, Biul. IHAR 2013, 26, 101.
Zeszyt
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2022-1
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2022-10
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2022-11
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY- e-zeszyt (pdf) 2022-12
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
58.00 zł
Do koszyka
Prenumerata
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata cyfrowa
licencja: Osobista
Produkt cyfrowy
Nowość
762.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - prenumerata PLUS
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - PAKIET prenumerata PLUS (Prenumerata papierowa + dostęp do portalu sigma-not.pl + e-prenumerata)
1002.00 zł brutto
927.78 zł netto
74.22 zł VAT
(stawka VAT 8%)
1002.00 zł
Do koszyka
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna + wysyłka
licencja: Osobista
Szczegóły pakietu
Nazwa
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - papierowa prenumerata roczna
960.00 zł brutto
888.89 zł netto
71.11 zł VAT
(stawka VAT 8%)
PRZEMYSŁ CHEMICZNY - pakowanie i wysyłka
42.00 zł brutto
34.15 zł netto
7.85 zł VAT
(stawka VAT 23%)
1002.00 zł
Do koszyka
Open Access
Zeszyt
2022-1
Czasopisma
ATEST - OCHRONA PRACY
AURA
AUTO MOTO SERWIS
CHEMIK
CHŁODNICTWO
CIEPŁOWNICTWO, OGRZEWNICTWO, WENTYLACJA
DOZÓR TECHNICZNY
ELEKTROINSTALATOR
ELEKTRONIKA - KONSTRUKCJE, TECHNOLOGIE, ZASTOSOWANIA
GAZETA CUKROWNICZA
GAZ, WODA I TECHNIKA SANITARNA
GOSPODARKA MIĘSNA
GOSPODARKA WODNA
HUTNIK - WIADOMOŚCI HUTNICZE
INŻYNIERIA MATERIAŁOWA
MASZYNY, TECHNOLOGIE, MATERIAŁY - TECHNIKA ZAGRANICZNA
MATERIAŁY BUDOWLANE
OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA
OCHRONA PRZED KOROZJĄ
ODZIEŻ
OPAKOWANIE
PACKAGING REVIEW
POLISH TECHNICAL REVIEW
PROBLEMY JAKOŚCI
PRZEGLĄD ELEKTROTECHNICZNY
PRZEGLĄD GASTRONOMICZNY
PRZEGLĄD GEODEZYJNY
PRZEGLĄD MECHANICZNY
PRZEGLĄD PAPIERNICZY
PRZEGLĄD PIEKARSKI I CUKIERNICZY
PRZEGLĄD TECHNICZNY. GAZETA INŻYNIERSKA
PRZEGLĄD TELEKOMUNIKACYJNY - WIADOMOŚCI TELEKOMUNIKACYJNE
PRZEGLĄD WŁÓKIENNICZY - WŁÓKNO, ODZIEŻ, SKÓRA
PRZEGLĄD ZBOŻOWO-MŁYNARSKI
PRZEMYSŁ CHEMICZNY
PRZEMYSŁ FERMENTACYJNY I OWOCOWO-WARZYWNY
PRZEMYSŁ SPOŻYWCZY
RUDY I METALE NIEŻELAZNE
SZKŁO I CERAMIKA
TECHNOLOGIA I AUTOMATYZACJA MONTAŻU
WIADOMOŚCI ELEKTROTECHNICZNE
WOKÓŁ PŁYTEK CERAMICZNYCH